Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/10/2006

Αθήνα, 24 Οκτωβριου 2006

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ,
ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ,
ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2007.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της EUROSTAT, είναι προφανές ότι συζητάμε για ένα προσχέδιο Προϋπολογισμού, το οποίο είναι κυριολεκτικά «στον αέρα». !

H EUROSTAT για πολλοστή φορά αναθεωρεί τα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος. Το έχει κάνει έξι φορές το 2005, όπως συμπληρώνει και η κυρία Παπανδρέου. Μάλιστα, για το 2005 κατά 0,7% και βέβαια, δεν έχει πει ακόμη κουβέντα ούτε για το 2006, ούτε για το 2007 που συζητάμε.

Εκείνο που πρέπει να παρατηρήσουμε, είναι ότι αναθεωρείται προς τα πάνω το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά αναθεωρείται προς τα κάτω το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

Αυτά δεν είναι τίποτα άλλο, παρά τα αποτελέσματα μιας πολιτικής εγκληματικής ανευθυνότητας, που η Κυβέρνηση ξεκίνησε, ανοίγοντας την κερκόπορτα της λεγόμενης «Απογραφής» και θέλει σήμερα να την ολοκληρώσει με το εγχείρημα της αναθεώρησης του ΑΕΠ κατά 25%.

Οι πολίτες έχουν κουραστεί να ακούνε ότι για όλα φταίει το «κακό» ΠΑΣΟΚ. Ο συμψηφισμός, που επιχειρεί σήμερα η Νέα Δημοκρατία, συσπειρώνει μόνο τον κύκλο των φανατικών και προσβάλλει όλους τους υπόλοιπους.

Η επανάληψή του από τη δική σας πλευρά, Κύριοι της Κυβέρνησης, δεν σας ωφελεί, σας βλάπτει!

Πέραν των παραπάνω, υπάρχει μέσα στο Προσχέδιο μία γενικότερη διάσταση μεταξύ της ευωχίας των διαπιστώσεων που κάνετε από τη μια για την πορεία εκτέλεσης του προηγούμενου Προϋπολογισμού και για τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας και από την άλλη των πραγματικών οικονομικών εξελίξεων, όπως τις εισπράττει ο μέσος πολίτης, πέρα και πίσω από την εξωραϊσμένη εικονική πραγματικότητα, που θέλετε να διαμορφώσετε.

Θα έλεγα πως είναι μία διάσταση, που για μια ακόμη φορά δείχνει την αναξιοπιστία αυτής της Κυβέρνησης. Αναξιοπιστία, που οι Έλληνες πολίτες όχι μόνο διαπιστώνουν, αλλά ξεκίνησαν ήδη - και αυτό φάνηκε στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση - να σας χρεώνουν το πολιτικό κόστος.

Όμως, φαίνεται ότι δεν το πήρατε το μήνυμα, αλλά συνεχίζετε και επιμένετε στην ίδια κατεύθυνση.

Συνειδητά επιλέξατε να ρίξετε τη χώρα, με τη λεγόμενη Απογραφή, «στα τάρταρα» της ανυποληψίας. Αφού με το colpo grosso της Απογραφής επιχειρήσατε να ακυρώσετε την πλειονότητα των προεκλογικών σας δεσμεύσεων, έρχεστε τώρα, σαν νέοι μάγοι των εθνικολογιστικών μεγεθών να μας πείτε ότι η χώρα με την πολιτική που ακολουθήσατε δημοσιονομικά ανένηψε, ότι μπορούμε πέραν τούτων να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω το ΑΕΠ κατά 25% και να γίνουμε έτσι πλουσιότεροι, βέβαια στα χαρτιά, γιατί οι Έλληνες πολίτες δεν πρόκειται να βάλουν, μέσα από την αναθεώρηση αυτή, ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους !

Θέλετε για μια ακόμη φορά να ξαναζεστάνετε, τις παγωμένες προεκλογικές σας υποσχέσεις, πιστεύοντας ότι θα παραπλανήσετε και πάλι τους πολίτες.

Όμως, απατάσθε, κύριοι της Κυβέρνησης, εάν νομίζετε ότι οι πολίτες είναι ανυποψίαστοι και κρετίνοι για να καταπίνουν αμάσητη την όποια υποσχεσιολογία τους σερβίρει η Κυβέρνηση!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν όντως η αναθεώρηση του ΑΕΠ ήταν γνωστή και εάν όντως ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Κοντοπυράκης, οι οποίοι έχουν και παλιότερη εμπειρία σ αυτό το θέμα, γνώριζαν ότι υπάρχει περιθώριο εκτεταμένης αναθεώρησης του ΑΕΠ για τη χώρα μας, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μία άνευ προηγουμένου εξαπάτηση του ελληνικού λαού!

Μιλάμε για μία μεθόδευση του τύπου «πρώτα βρίσκουμε την έξοδο, μετά κατασκευάζουμε όσο πιο βαθύ γίνεται το λαγούμι και στο τέλος της περιόδου, αφού βάλουμε μέσα τους ανυποψίαστους πολίτες, τους λέμε ότι βρήκαμε το φως, το οποίο βρίσκεται στην άκρη του τούνελ και θα σας βγάλουμε. Δοξάστε μας!».

Κύριε Υπουργέ, με βάση τα παραπάνω, θα μπορούσαμε να σας προτείνουμε για το... Νόμπελ Εθνικολογιστικής Αλχημείας, με βάση το σενάριο αυτό, έτσι όπως ξεκίνησε και με την αυλαία, όπως σήμερα πέφτει, με τη λεγόμενη αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25%.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που μας καταθέσατε δεν είναι καν το περσινό προσχέδιο με τους αστερίσκους.

Είναι ένα προσχέδιο που τελεί υπό τη δαμόκλειο σπάθη της Ε.Ε.. Είναι λογιστικά πειραγμένο -και θα το αποδείξουμε- για να μπορέσει να μας βγάλει από το «τούνελ» της επιτήρησης, στο οποίο συνειδητά μας βάλατε.

Είναι ένα προσχέδιο που καταδικάζει στη μιζέρια και την ανέχεια μεγάλες ομάδες πολιτών, πρώτα απ όλα την Περιφέρεια, καίριους τομείς και κλάδους της οικονομίας.

Ολόκληρο το προσχέδιο είναι μια μαγική εικόνα !

Κατ αρχήν, κάνατε «μπαλόνι» τις λεγόμενες εθνικολογιστικές προσαρμογές. Το 2006, προβλέπατε για τις εθνικολογιστικές προσαρμογές ( που όσο αυξάνουν τόσο μειώνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα) 450 εκατ., τελικά τις κάνατε 1,19 δισ. και προβλέπετε για το 2007, 1,6 δισ. ευρώ. Από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα; Δώστε μας αναλυτικά στοιχεία αυτών των λογαριασμών, σας το έχουμε ζητήσει και με Ερώτηση μας στη Βουλή.

Χωρίς αυτό το μαγείρεμα στις εθνικολογιστικές προσαρμογές, το έλλειμμα δεν θα ήταν στο 2,6% του ΑΕΠ, αλλά πάνω από 3% !

Θα αναφέρω ένα άλλο παράδειγμα: Τα swaps των τόκων, δηλαδή, τη μεταφορά δανειακών υποχρεώσεων στα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα τη μείωση των δαπανών κατά 70 εκατ. ευρώ έναντι των προβλέψεων.

Δεν θα μιλήσω για τους χειρισμούς που κάνατε στις αμυντικές δαπάνες. Ακόμη και η χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat σας εγκαλεί ότι δεν εφαρμόζετε τον Κανονισμό της 9ης Μαρτίου για την καταγραφή των αμυντικών δαπανών με βάση την παράδοση.

Ακόμα, ούτε το 2005, ούτε το 2006 εμφανίζετε το χρέος των νοσοκομείων. Αλήθεια, πού είναι αυτό το χρέος, που ανέρχεται στο 1,1 δισ. κατ έτος;

Όλα αυτά και πολλά άλλα επιστρατεύτηκαν, προκειμένου να καλυφθεί η αποτυχία σας στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2006.

Θα γίνω πιο συγκεκριμένος. Στον Προϋπολογισμό του 2006, προβλέπατε μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 3,6%. Αντί για μείωση είχαμε αύξηση της τάξεως του 6,9%.

Τα στοιχεία αυτά δεν είναι κατασκευασμένα από το ΠΑΣΟΚ, είναι δικά σας. Προϋπολογίζατε αύξηση των λειτουργικών δαπανών 5,5%. Αντί για 5,5% είχαμε αύξηση 8,2%, με τα δικά σας στοιχεία.

Δεσμευτήκατε προεκλογικά, ενώπιον του ελληνικού λαού, για την εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης. Κάποια στιγμή δεν πρέπει να μας ενημερώσετε τι έχει γίνει με αυτή την περίφημη εξοικονόμηση που θα κάνατε;

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της αναδιανομής, παλαιότερα δε θα είχαμε λόγο να καταρτίζουμε Προϋπολογισμό, εάν αυτός δεν τηρούσε το βασικό στόχο κάθε ευνομούμενης πολιτείας. Αυτός είναι η δικαιότερη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, μέσω της φορολογικής και της εισοδηματικής πολιτικής.

Σήμερα, στο όνομα μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής βλέπουμε και σ αυτό το Προσχέδιο την προσπάθεια της Κυβέρνησης να γίνει πιο αρεστή στους οικονομικά ισχυρούς, εντείνοντας τις φορολογικές ανισότητες και αφήνοντας ασύλληπτο μεγάλο μέρος της παραοικονομίας.

Είναι κοινό μυστικό πως οι επιπλέον φόροι των 3,3 δισ. ευρώ θα βαρύνουν κυρίως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αφού θα πληρώσουν επιπλέον 295 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης του φόρου στα καύσιμα, 180 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου στα τσιγάρα, 90 εκατ. για τα κινητά, 100 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων συν το ΦΠΑ. Αυτή είναι η δήθεν γενναιόδωρη φορολογική σας μεταρρύθμιση;

Η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών της άμεσης φορολογίας και η κατάργηση του 15%, που θα κάνετε μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο, επιφυλάσσει οφέλη μόνο για τους έχοντες εισόδημα άνω των 24 χιλιάδων ευρώ. Η αντιστρόφως ανάλογη με το εισόδημα, φορολογική επιβάρυνση των πολιτών μεγαλώνει με την επιδείνωση της σχέσης των άμεσων και των έμμεσων φόρων, αφού η έμμεση φορολογία θα έχει και το 2007 τη μερίδα του λέοντος, με αύξηση 8,8% και αντίστοιχα των άμεσων φόρων 5,4%.

Από την άλλη πλευρά, η προνομιακή μεταχείριση των επιχειρήσεων διευρύνεται, αφού οι φόροι των φυσικών προσώπων είναι κατά 300% και πλέον μεγαλύτεροι από εκείνους των επιχειρήσεων, τα έσοδα που εσείς προβλέπετε να εισπραχθούν είναι 610 εκατ. Ευρώ ή αυξημένοι κατά 6,7% από τα φυσικά πρόσωπα και μόλις 100 εκατ. ευρώ δηλαδή αυξημένοι κατά 2,2% από τις επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής που ακόμα μια φορά θα υπολείπονται, για τους δημοσίους υπαλλήλους υπολογιζόμενες στο σύνολο των αποδοχών τους και αυτού του πληθωρισμού, ενω για τους υπόλοιπους θα κινούνται στα όρια του πληθωρισμού, ολοκληρώνουν την εικόνα της «αναδιανεμητικής δυναμικής», που θέλει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση.

Δεν μπορείτε να μιλάτε για τις υπόλοιπες αυξήσεις του ιδιωτικού τομέα, διότι αυτές ορίζονται με βάση το καθεστώς των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και δεν είναι δικό σας θέμα.

Οι συντάκτες αυτού του Προσχεδίου, δεν αναγνωρίζουν ούτε την ακρίβεια ούτε την κερδοσκοπία, ούτε βέβαια τη συνεχή αφαίμαξη των οικογενειακών προϋπολογισμών από την ασυδοσία της αγοράς !

Σχετικά με την κοινωνική ευαισθησία του προσχεδίου, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα κονδύλια που αφορούν στην Παιδεία, στην Υγεία κλπ.. Σήμερα και τις επόμενες ήμερες το θέμα τής Παιδείας είναι το κύριο γεγονός.

Αλήθεια, πού είναι το 5% του ΑΕΠ, η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, για την οποία δεσμεύτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός; Οι δαπάνες για την Παιδεία παραμένουν στο 3% του ΑΕΠ το 2007 και είναι κατά 0,1% μικρότερες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, από εκείνες του 2006, αφού έχουμε ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ 7,1% και «πέφτουμε» από το 8,1%-που αυξήθηκαν το 2006-στο 5,9% φέτος. Αυτή είναι ή κατάσταση των δαπανών για την Παιδεία.

Ανάλογη είναι η κατάσταση για τις δαπάνες στην Υγεία, οι οποίες αυξάνουν μόνο κατά 5,7%, ενώ η αύξηση των αντίστοιχων δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην Υγεία επιβραδύνεται, όπως και του συνολικότερου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σε αυτό τον Προϋπολογισμό, δεν περισσεύουν κονδύλια ούτε για το επίδομα θέρμανσης στους οικονομικά ασθενέστερους, ούτε για τους δασκάλους. που ζητούν ένα αξιοπρεπή μισθό, ούτε για τις πληρωμές εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, ούτε για παροχές στο νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε για μια σειρά άλλα πράγματα.

Θα βρεθούν όμως κονδύλια για ετεροχρονισμένες πληρωμές, για τις προσλήψεις των αγροφυλάκων, για αυξημένες αμυντικές δαπάνες, για επιπλέον εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΛΑΣ. και για αναβάθμιση - όπως λέει το κείμενο που μας διανείματε - της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Σχετικά με το μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, πέρυσι η διαφορά στον Κρατικό Προϋπολογισμό μεταξύ των θεσμοθετημένων υποχρεώσεων του Κράτους απέναντι στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στις καταβαλλόμενες ήταν της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ. Φέτος το νούμερο αυτό διευρύνεται και θα φτάσει τα 2,6 δισ. ευρώ.

Αναφέρομαι στη διαφορά μεταξύ των συνολικά καταβαλλόμενων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και των θεσμοθετημένων υποχρεώσεων του Κράτους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν νοείται Προϋπολογισμός που να μην περιέχει στοιχεία αναπτυξιακού σχεδιασμού και δυναμικής. Όμως, από αυτό το προσχέδιο απουσιάζουν και τα δύο!

Εκτός και αν οι συντάκτες του Προϋπολογισμού πιστεύουν ότι αποτελεί σύγχρονη αναπτυξιακή δυναμική το να βασιζόμαστε στην κατανάλωση με δανεικά και στην υπερχρέωση των νοικοκυριών ή να βασιζόμαστε στις επενδύσεις σε οικοδομές. Αυτά μόνο υπάρχουν ως στοιχεία αναπτυξιακής δυναμικής στο συγκεκριμένο Προϋπολογισμό.

Οι δημόσιες επενδύσεις κατρακυλούν για τρίτη συνεχή χρονιά στο 4,2% του ΑΕΠ, γυρίζουμε δηλαδή μια δεκαετία πίσω. Περικόπτεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ έναντι της πρόβλεψης για το 2006, θέτοντας σε κίνδυνο την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.

Λαμβάνοντας υπ όψιν τη σημασία των κοινοτικών πόρων στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. ιδίως της περιφερειακής, του εκσυγχρονισμού και των υποδομών στη χώρα μας, ο καθένας αντιλαμβάνεται και μόνο απ αυτά τα δεδομένα, πόσο «αναπτυξιακός» είναι ο σχεδιαζόμενος Προϋπολογισμός!

Πόσο ακόμα θα περιμένουμε, εμείς και οι Έλληνες πολίτες απ αυτή την Κυβέρνηση να δούμε την «ώρα της Περιφέρειας» - που είχε διακηρύξει ο Πρωθυπουργός - να γίνεται πράξη ; Πότε θα δούμε την αναζωογόνηση της υπαίθρου, τις υποδομές και το κτίσιμο της οικονομίας της Γνώσης στον αγροτικό Τομέα και την υλοποίηση μιας σειράς από μεγαλόστομες υποσχέσεις, που αφειδώς μοιράστηκαν προεκλογικά;

Κύριε Πρόεδρε, θα αναφερθώ στα ζητήματα που αφορούν στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση του ελλείμματος, που επιτεύχθηκε με την επιβολή λιτότητας και με τη φορολογική αφαίμαξη των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και με τα λογιστικά τρυκ που προαναφέραμε.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ασφαλές κριτήριο δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ασφαλέστερο κριτήριο είναι η εξέλιξη του δημόσιου χρέους, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται, παρά τη μείωση του ελλείμματος και παρά τη συνεχιζόμενη αδιαφανή εκποίηση της δημόσιας περιουσίας από την Κυβέρνηση.

Ένα μεγάλο ερώτημα που σας έθεσε ο Εισηγητής μας, ο κ. Γεωργακόπουλος, στην προηγούμενη συνεδρίασή μας, είναι τι κάνατε τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Τα έσοδα αυτά ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ. Απεικονίζονται μόνο τα 800 εκατ. ευρώ.

Που είναι τα άλλα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις;

Ενώ, λοιπόν, ο «θησαυρός» της δημόσιας περιουσίας «κάνει φτερά» αφήνοντας ψίχουλα για τις ανάγκες της κοινωνίας και αξιοποιούμενος δήθεν για τη μείωση του δημόσιου χρέους, αυτό συνεχίζει να αυξάνεται. Με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια ανάμεσα στα 25 κράτη-μέλη, σε ότι αφορά στο δημόσιο χρέος.

Αγαπητέ συνάδελφε της Πλειοψηφίας, επειδή αναφερθήκατε στο δημόσιο χρέος, σας ενημερώνω ότι το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης ήταν 167,7 δισ. ευρώ το 2003 και το 2007 θα φτάσει τα 210,6 δισ. ευρώ, ενώ το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στα 236,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 183,3 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2003.

Κύριε Υπουργέ, η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν στην Αντιπολίτευση έκανε λόγο για «υπερχρεωμένη χώρα», που ο κάθε πολίτης της χρωστούσε 18.000 ευρώ.

Γνωρίζετε, μετά την πολιτική που ασκήσατε, πόσο μειώσατε αυτή τη χρέωση; Δεν τη μειώσατε, την αυξήσατε!

Τα 18.000 ευρώ που μας καταμαρτυρούσατε, έχουν γίνει σήμερα, μετά από 2,5 χρόνια δικής σας «υπεύθυνης και ενάρετης διακυβέρνησης» 23.000 ευρώ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μήπως φταίει το ΠΑΣΟΚ; Μήπως και σε αυτό φταίμε εμείς;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δυστυχώς για τη χώρα, ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση καταθέτει στην Εθνική Αντιπροσωπεία ένα Προσχέδιο Προϋπολογισμού, που είναι εικονικό, προσχηματικό και ανεφάρμοστο. Ένα Προσχέδιο, που κατά την άποψη μας δεν εκθέτει μόνο την ίδια, αλλά και τη χώρα μας διεθνώς, όχι μόνο για τις λογιστικές αλχημείες που περιέχει, αλλά και για την πλήρη απουσία αναπτυξιακής δυναμικής, κοινωνικής ευαισθησίας, ειλικρίνειας και της βούλησης που θα έπρεπε να υπάρχει. για πραγματική δημοσιονομική εξυγίανση, που κατά την άποψή μας πρέπει να έχει κάθε Προϋπολογισμός άξιος να υποκινήσει και να υπηρετήσει τους πολίτες αυτής της χώρας !

Κύριε Πρόεδρε, καταψηφίζουμε αυτόν τον Προϋπολογισμό και πιστεύουμε ότι θα είναι το τελευταίο Προσχέδιο Προϋπολογισμού που θα φέρει στη Βουλή η παρούσα Κυβέρνηση !