Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/9/2006

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2006

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ,
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ  ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Κύριε Πρόεδρε, ηχούν παράταιρα -θα έλεγα- στα αυτιά μας και μοιάζουν με φάρσα ταυτόχρονα αυτά που ακούσαμε από την πλευρά της Κυβέρνησης περί χρηστής διοίκησης κ.λπ. Αυτό το λέω γιατί; Γιατί συζητάμε ένα νομοσχέδιο σε μία χρονική συγκυρία που η οσμή των σκανδάλων, κύριε Υπουργέ, έχει δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Συζητάμε ένα νομοσχέδιο μέσα από το οποίο χαρίζετε δεκάδες εκατομμύρια στις ξένες καπνοβιομηχανίες. Ακούστηκε ένα νούμερο πριν, για 80.000.000 ευρώ που θα κερδίσει συγκεκριμένη ξένη καπνοβιομηχανία, σε βάρος βέβαια των ελληνικών, σε βάρος των εργαζόμενων, σε βάρος της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης.

Το παρόν σχέδιο νόμου, αγαπητοί συνάδελφοι, απευθύνεται -θα έλεγα-περισσότερο στους επιτηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μας φόρτωσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά στις πραγματικές ανάγκες της χρηστής διοίκησης, των δημόσιων πόρων, με συγκεκριμένα όργανα, σχέδιο και προδιαγραφές, που έχει πραγματικά ανάγκη σήμερα η δημόσια διοίκηση.

Στην πραγματικότητα αποτελεί μία ακόμα επικοινωνιακή φούσκα για εξωτερική και εσωτερική κατανάλωση, αλλά και μια απόπειρα νομιμοποίησης πελατειακών αλλαγών και αναδιαρθρώσεων στη δημόσια διοίκηση που έχουν το άρωμα της επανίδρυσης του «γαλάζιου» κράτους.

Βέβαια, παρακολούθημα όλων αυτών των κατά τα άλλα «καλών» -εντός εισαγωγικών- προθέσεων της Κυβέρνησης είναι οι φορομπηχτικές διατάξεις των άρθρων 29 και 30 για την αύξηση των φόρων στα κινητά και στα τσιγάρα, που επιβαρύνουν τους καταναλωτές με 300.000.000 ευρώ στη διετία, δημιουργώντας σε ό,τι αφορά τα τσιγάρα νέα άνιση μεταχείριση για την ελληνική καπνοβιομηχανία.

Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως, κύριε Υπουργέ. Γιατί στον προϋπολογισμό που ψήφισε η ελληνική Βουλή για το 2006 δεν μιλήσατε για τις νέες αυτές φορολογίες, τις οποίες ήσασταν διατεθειμένοι να επιβάλλετε -και επιβάλλατε- και με αυτό, αλλά και με τα προηγούμενα νομοσχέδια; Κατά πόσο αυτό δείχνει την πολιτική διαφάνειας, που κατά τα άλλα ισχυρίζεστε ότι ακολουθείτε σε όλους τους τομείς.

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές ρυθμίσεις, θα σας το πω ευθέως. Πρώτα τα παίρνετε χοντρά και άμεσα από τους πολίτες και μιλάμε για 2.100.000.000 ευρώ από την αύξηση των φόρων στα καύσιμα, στα ποτά, στα τσιγάρα και στα κινητά και ύστερα λέτε θα επιστρέψετε κάποια ψίχουλα. Γιατί ψίχουλα είναι αυτά που επιστρέφετε με τη

μορφή των αλλαγών που θέλετε να κάνετε στις φορολογικές κλίμακες και τα οποία θα ολοκληρωθούν όχι τώρα, αλλά το 2010 και δεν είναι ούτε τα μισά απ ό,τι εισπράττετε.

Οι αυξήσεις στα τέλη της κινητής τηλεφωνίας είναι από 33,3% μέχρι 317%! Και χαρατσώνουν φέτος τους πολίτες 19.000.000 ευρώ γιατί ισχύουν από τον Οκτώβρη και άλλα 90.000.000 ευρώ για το 2007.

Δεύτερον, αυξάνετε αναδρομικά για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο τον ελάχιστο ειδικό φόρο στα καπνά, στα τσιγάρα και μάλιστα αναδρομικά από 27.7.2006! Πριν καν ψηφίσουμε, ο φόρος αυτός έχει εφαρμοστεί. Τώρα θα ψηφιστεί, αλλά τον έχετε εφαρμόσει από τις 27 Ιουλίου. Πρώτη φορά τον εφαρμόσατε πέρυσι εντελώς αυθαίρετα και αδικαιολόγητα.

Με το φόρο αυτό, όπως ακούστηκε κατά κόρον, επιβαρύνετε αποκλειστικά τα οικονομικά σήματα που αποτελούν το 80% της παραγωγής των ελληνικών καπνοβιομηχανιών. Και αυτό δεν το λέει ο υποφαινόμενος. Το ακούσατε και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των καπνοβιομηχανιών. Ευνοείτε σκανδαλωδώς και προκλητικά τις ξένες καπνοβιομηχανίες.

Παρεμβαίνετε αθέμιτα στον ανταγωνισμό. Και εάν η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν πραγματικά ανεξάρτητη επιτροπή, θα έπρεπε να εγκαλέσει την Κυβέρνηση για την παρέμβαση της αυτή στη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού, που κατά τα άλλα επαίρεστε ότι υπάρχει και ότι είστε θεματοφύλακας της. Εσείς τη διαστρεβλώνετε. Αφαιρείτε θέσεις εργασίας από τις ελληνικές καπνοβιομηχανίες και πλήττετε πέραν των άλλων την ανάπτυξη στην περιφέρεια. Στη Μεσσηνία είναι όλοι εναντίον αυτής της ρύθμισης: η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ομόφωνα, το Εργατικό Κέντρο, οι εργαζόμενοι, όλες οι παραγωγικές τάξεις και όλα τα στρώματα! Εσείς έχετε βουλώσει τα αυτιά σας και δεν ακούτε κανέναν! Κανέναν, μα κανέναν!

Η καπνοβιομηχανία «ΚΑΡΕΛΙΑ» στη Μεσσηνία είναι η μεγαλύτερη υγιής βιομηχανία, η οποία απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους και η οποία πλήττεται ανεπανόρθωτα και πλήττεται έτσι και η οικονομία της περιοχής.

Στρέφεστε με την επιλογή σας αυτή κατά των οικονομικά ασθενέστερων που καπνίζουν οικονομικά τσιγάρα. Στρέφεστε όχι μόνο κατά των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά συμβάλλετε στην αύξηση και του τιμάριθμου και του πληθωρισμού, από τη στιγμή που πλήττετε αυτό που προσφέρετε φθηνά σήμερα. Εγώ ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κωφεύετε στις θέσεις και της καπνοβιομηχανίας και των εργαζομένων και των προτάσεων που εδώ ακούστηκαν. Και λέω στις θέσεις για την επιλογή αναλογικού φόρου, όταν μάλιστα ο αναλογικός φόρος θα προσφέρει σε σας, στο δημόσιο, περισσότερα έσοδα απ ό,τι ο φόρος αυτός τον οποίο επιβάλλετε. Σας είπα ότι ήδη μέσα σ ένα χρόνο έχασε η ελληνική καπνοβιομηχανία 9,9% μερίδιο αγοράς. Τόσο δυνατοί, κύριε Υπουργέ, είναι οι δεσμοί φιλίας και εξάρτησης που έχετε με τις ξένες καπνοβιομηχανίες; Τελικά αυτή η Κυβέρνηση είναι κυβέρνηση που υποστηρίζει τα ελληνικά συμφέροντα, τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους Έλληνες εργαζόμενους, ή είναι dealer των ξένων, των πολυεθνικών καπνοβιομηχανιών;

Να απαντήσετε κάποια στιγμή όχι σε εμένα, αλλά στον ελληνικό λαό. Υποστηρίζει τα ελληνικά συμφέροντα ή είναι dealer, προωθεί δηλαδή, συνειδητά τις ξένες καπνοβιομηχανίες;

Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο. Είπα πολλά γ� αυτό το ζήτημα και πιστεύω ότι έπρεπε να υπάρχει ευαισθησία. Γ� αυτό τουλάχιστον το θέμα, να υπάρξει μία απάντηση. Γιατί το κάνετε αυτό το πράγμα; Δεν υπάρχει κανένα μα κανένα επιχείρημα.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο έχει μία σειρά από σοβαρά και μεγάλα προβλήματα. Κατ αρχήν, το πρώτο πρόβλημα είναι ότι δεν λαμβάνετε υπόψη -κάνατε φύλλο και φτερό- ένα νομοσχέδιο το οποίο βρήκατε έτοιμο και το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση. Να γίνει μία συζήτηση εποικοδομητική και δημιουργική και να ψηφιστεί, αν το λαμβάνατε υπόψη και από την πλευρά τη δικιά μας.

Δεύτερον, προβλέπετε μέσα από το νομοσχέδιο μία σειρά από προεδρικά διατάγματα και εξουσιοδοτήσεις σε υπουργικές αποφάσεις χωρίς να γνωρίζουμε τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου για τα οποία ζητάτε να δώσουμε εξουσιοδότηση σε υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα. Απλά, δηλαδή, η Βουλή καλείται να νομοθετήσει τις υπηρεσίες και τα όργανα που θα εφαρμόσουν αντικείμενα, τα οποία για την Βουλή παραμένουν τελείως άγνωστα.

Τρίτον, υπάρχει ένας ασφυκτικός κρατικός εναγκαλισμός και μέσω αυτού του απόλυτα ελεγχόμενου από το Υπουργείο συστήματος ελέγχου, στους άμεσα αλλά και στους έμμεσα εποπτευόμενους φορείς που μπορεί να έχει αδιαφανή και μεροληπτικό χαρακτήρα γιατί κανένας δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι οι μηχανισμοί που θα φτιάξετε με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τους φτιάχνετε θα λειτουργήσουν με διαφάνεια και με αξιοκρατία.

Τέταρτον, για τη στελέχωση αυτών των μηχανισμών, οι διαδικασίες οι οποίες αναφέρονται είναι αδιαφανείς. Μιλάτε στο άρθρο 8 για συνοπτικές διαδικασίες προκήρυξης και προσλήψεων ελεγκτών με εικονική συμμετοχή της μειοψηφίας του ΑΣΕΠ, με δύο μέλη στην αρμόδια επιτροπή και με τη γνωστή απαράδεκτη συνέντευξη. Άρα, ποια είναι η εγγύηση ότι η διαδικασία πρόσληψης των ελεγκτών θα είναι αντικειμενική; Πώς, λοιπόν, θα μας πείσετε για την ανεξάρτητη λειτουργία των ελεγκτικών οργάνων, πόσο μάλλον για την ίση και σωστή μεταχείριση των εποπτευόμενων φορέων, όταν η διαδικασία στελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών μπάζει από παντού υπέρ των ημετέρων, όταν τα κριτήρια και τις διαδικασίες ακόμα τα ψάχνετε και λέτε ότι θα βγουν μέσα από τις υπουργικές αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα;

Συνολικά, δηλαδή -και κλείνω- καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα άδειο κέλυφος, ένα άδειο «πουκάμισο» και ύστερα θα μας προκύψει το ακριβές μόρφωμα των φορέων, των αντικειμένων, των κριτηρίων και των υπηρεσιών που κατά τα άλλα εισάγει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δυνατόν να ψηφίσουμε, αλλά θα καταψηφίσουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ευχαριστώ.