Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ FINANSBANK ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΕ.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/6/2006

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2006

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ FINANSBANK
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΕ.

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ξεκινήσω με μια διαδικαστική παρατήρηση. Απευθυνόμενος στην αρχή προς όλους τους συναδέλφους, είπατε να περιοριστούμε αυστηρά σε ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα της Finansbank και να μην αναφερθούμε σε άλλες περιπτώσεις είτε προνομιακής πληροφόρησης είτε ασύμμετρης πληροφόρησης, που αφορούν στη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η κυρία Παπανδρέου έθεσε μια σειρά τέτοιων ερωτημάτων, τα οποία, προφανώς, δε θα απαντηθούν σήμερα. Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω, κύριε Πρόεδρε, εάν υπάρξει δεύτερη πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής προκειμένου να απαντήσει σ αυτά τα ερωτήματα. : Ο κ. Πιλάβιος δεν απάντησε στα ερωτήματα της κυρίας Παπανδρέου. Επειδή τα ερωτήματα αυτά αφορούν σοβαρά ζητήματα, δεν είναι δυνατόν να απαντηθούν τώρα. Επομένως, θα πρέπει να υπάρξει κάποια πρόβλεψη για το τι θα γίνει με αυτά.

Ο κ. Πρόεδρος προσπάθησε να περιγράψει το τι κατά τη γνώμη του συνιστά προνομιακή πληροφορία. Στις 8 Μαρτίου του 2006, όπως ανέφερε και η κυρία Παπανδρέου, η City Group δημοσίευσε ανάλυση για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στην περίληψη της οποίας αναφέρεται μια σειρά σημαντικών πληροφοριών για την εξαγορά από τότε της Finansbank. Η City Group αναφέρει ότι η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στοχεύει σε επιθετική ανάπτυξη των κερδών που προέρχονται από το εξωτερικό από 10% έως 25, 30% μεσοπρόθεσμα και μέχρι 50% μακροπρόθεσμα. Φωτογραφίζει, δηλαδή, το μέγεθος της εξαγοράς. Είπε ότι παρακολουθούνται οι γειτονικές αγορές και ότι η Τουρκία εμφανίζεται να είναι ο στόχος - κλειδί. Πιο κάτω αναφέρει ότι η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας πιστεύει ότι ως περιφερειακός παίχτης θα χρειαστεί χρηματιστηριακή αξία ύψους 20 δις ευρώ, από τα 13 δις ευρώ που είναι σήμερα. Επίσης, αυτό το πληροφοριακό δελτίο της City Group αναφέρει πιο κάτω ότι η Διοίκηση της Εθνικής πιστεύει πως μια μεσαίου μεγέθους τούρκικη τράπεζα, με μερίδιο αγοράς περίπου 5%, θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας και ότι ένα δίκτυο 300 - 400 καταστημάτων θα είναι κατάλληλο για να κερδίσει μια σημαντική κάλυψη της οικονομίας και του τραπεζικού κλάδου. Στην ουσία, δηλαδή, φωτογράφισε τη Finansbank από τις 8 Μαρτίου του 2006

Η Εθνική Τράπεζα αναφέρθηκε σε αυτό το ζήτημα και διέψευσε όλες τις πληροφορίες, λέγοντας ότι δημοσιεύματα, που αφορούν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και τα οικονομικά της μεγέθη, που δεν προέρχονται από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όλα αυτά εσείς τα γνωρίζατε. Γνωρίζατε, δηλαδή, ότι υπάρχει μια διάσταση μεταξύ αυτών που έλεγε η City Group στο εξωτερικό και από την άλλη αυτών που διέψευδε η Εθνική Τράπεζα. Και, όμως, μέχρι την ανακοίνωση περί εξαγοράς της Finansbank, , που έγινε στις 3/4 , δεν εγκαλέσατε τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας γι΄ αυτά τα ψεύδη. Ο κ. Αράπογλου, που ήταν καλεσμένος στην Επιτροπή, είπε ότι υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης σε ό,τι αφορά τους παλαιούς μετόχους, αλλά αυτό το απέδωσε στο εξής: Έπρεπε - είπε - μέσω του κυρίαρχου οργάνου της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας να προχωρήσει στην ενημέρωση. Αυτό δεν μπόρεσε να το κάνει διότι δύο συνεχόμενες αναβολές συνετέλεσαν στο να υπάρξει ένα κενό χρόνου για να ενημερωθούν αναλυτικά οι μέτοχοι της Τράπεζας για τις λεπτομέρειες της εξαγοράς. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι ήταν υποχρεωμένος, προκειμένου να ενημερώσει τους παλαιούς μετόχους, να το κάνει αυτό μέσω των γενικών συνελεύσεων των μετόχων. Μπορούσε, εάν ήθελε, να ενημερώσει τους παλαιούς μετόχους και τα ασφαλιστικά ταμεία με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα με μία συνέντευξη τύπου. Όχι μόνο απέφυγε να το κάνει αυτό, αλλά δεν έκανε ούτε το ελάχιστο -αυτό που ανέφερε η κα Παπανδρέου- να μεταφραστούν στα ελληνικά ορισμένα στοιχεία από εκείνα που δόθηκαν στο εξωτερικό. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τι έκανε και τι κάνει σχετικά με τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος;

Γιατί, κύριε Πρόεδρε, στο ενημερωτικό δελτίο της Εθνικής δεν υπάρχουν ισολογισμοί της Finansbank;

Δηλαδή, θα πρέπει κάποιος που θέλει να βρει τους ισολογισμούς και ιδιαίτερα όσοι προέρχονται από την Περιφέρεια, να τρέχει ψάχνοντας; Αυτό δεν αποτελεί προνομιακή πληροφόρηση, αλλά ένα ελάχιστο στοιχείο ενημέρωσης.

Υπήρξε άλλη μια ερώτηση, στην οποία δεν πήραμε απάντηση. Ο κ. Αράπογλου είπε άλλα στη

Γενική Συνέλευση - που ήταν ψέματα - και άλλα είπε στη συνέντευξη που έδωσε στο ΒΗΜΑ. Συγκεκριμένα στη Γενική Συνέλευση είπε ότι τοποθετεί το 20% των κεφαλαίων της Ε.Τ.Ε., ενώ στη συνέντευξη στο ΒΗΜΑ στις 28.5 είπε ότι η Εθνική θα τοποθετήσει το 10%.

Το τελευταίο μου ερώτημα σχετίζεται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο θέμα της αναδοχής, που ήταν και είναι βασικό ζήτημα, δεν κάλεσε τον κ. Αράπογλου από την πρώτη στιγμή να καταθέσει τη Σύμβαση Αναδοχής και να διευκρινίσει τους όρους της αύξησης, την τιμή της αναδοχής και όλες τις άλλες σημαντικές λεπτομέρειες, τις οποίες γνώριζαν πολύ λίγοι κατά τη δική μας άποψη.

Έτσι η μετοχή καταβαραθρώθηκε από τα 38 - 42 ευρώ που ήταν στο ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας στο 22,11 ευρώ. Απ ό,τι φαίνεται καταβαραθρώθηκε με χειραγώγηση. Και αυτό γιατί ορισμένοι γνώριζαν ή είχαν εσωτερική πληροφόρηση � κάτι που συνάγεται από τα ίδια τα πράγματα - ότι αυτή θα είναι η τιμή ανταλλαγής, τα 22,11 ευρώ.