Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ, ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/6/2006

Αθήνα, 19 Ιουνίου 2006

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ,
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητέ κύριε Τασούλα, σήμερα συζητάμε ένα μείζον ζήτημα που αφορά στην καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών από μια χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, από μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συζητάμε ένα ζήτημα το οποίο η Κυβέρνηση όφειλε να αντιμετωπίσει από την αρχή με την ανάλογη ευαισθησία, αλλά και με υπευθυνότητα και όχι να αφήνει τη χώρα μας να διασύρεται διεθνώς και να προσπαθεί να συγκαλύψει την πραγματικότητα με φράσεις του τύπου «όλη η υπόθεση είναι φιάσκο ή προβοκάτσια».

«Φιάσκο ή προβοκάτσια» είναι, κύριε Βουλγαράκη, οι συλλήψεις, οι μεταγωγές και οι πολυήμερες κατακρατήσεις, η επίδειξη ταυτοτήτων, η οργανωμένη μεταφορά με οχήματα με τη συνδρομή μεγάλου αριθμού προσώπων σε ειδικούς κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, η λήψη αυξημένων μέτρων, η ανάκριση των παθόντων με συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων; Γιατί αυτά, μεταξύ άλλων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναφέρει η σχετική διάταξη της εισαγγελικής έρευνας, διάταξη που επιλεκτικά διαβάζεται και χρησιμοποιείται από ορισμένους συναδέλφους.

Και συνεχίζει: «Παραπέμπει, μάλλον, σε δράστες που αποτελούν στελέχη κρατικών αρχών και ενήργησαν κατά την ιδιότητα αυτή». Και συνεχίζει: «οι εξηγήσεις που έδωσαν οι εγκαλούμενοι δεν είναι πειστικές και συμβατές με την κοινή πείρα ούτε βρίσκουν ικανοποιητικό έρεισμα στο αποδεικτικό υλικό».

Τι έχετε να πείτε, λοιπόν, κύριοι της Κυβέρνησης, γι� αυτή την εισαγγελική ρήση; Τι έχετε να πείτε τώρα, κύριε Βουλγαράκη, που θα περιμένατε την εισαγγελική έρευνα για να συζητήσετε ποιος και γιατί έκανε τις απαγωγές;

Τι λέτε τώρα, κύριε Υπουργέ της Δημόσιας Τάξης, που ισχυρίζεστε ακόμη και σήμερα ότι δεν έχει καμία ανάμειξη η Ε.Υ.Π.; Τι θέλατε δηλαδή να σας πουν οι υπεύθυνοι της Ε.Υ.Π.; Ότι υπάρχουν και είναι καταγεγραμμένα στο βιβλίο συμβάντων της Ε.Υ.Π. με υπογραφές και σφραγίδες ποιοι συνέλαβαν ποιους, πού τους πήγαν, τι τους είπαν και πόσο τους κράτησαν; Προφανώς, και δεν υπάρχουν και δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοια στοιχεία επίσημα με σφραγίδες και υπογραφές, γιατί αν υπήρχαν, θα ήταν παράνομα, αφού όλα αυτά θα έπρεπε να γίνουν με την παρουσία εισαγγελέως, που δεν έγιναν!

Αυτοί που λειτούργησαν έτσι είτε εξωθεσμικά με πολιτική κάλυψη, είτε σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες, ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν και γιατί. Όσο όμως εσείς αρνείστε την αλήθεια ακόμα και σήμερα, τόσο ενισχύετε την άποψη ότι υπάρχει και λειτουργεί παρακράτος και ότι έδρασαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Και μη μας πείτε πάλι ότι ο Άγγλος πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών κ. Λάνγκμαν τυχαία και κατά σύμπτωση έφυγε αυτή την περίοδο από τη χώρα μας!

Οφείλετε, λοιπόν, σήμερα να εγκαταλείψετε αυτή τη στρατηγική της συγκάλυψης και της αποσιώπησης της αλήθειας, τη στρατηγική του αποπροσανατολισμού και της παραπλάνησης της κοινής γνώμης με σενάρια του τύπου «οι Πακιστανοί απήγαγαν τους Πακιστανούς», λες και έχουν αναχθεί σε εθνικό σπορ οι απαγωγές για τους Πακιστανούς. Έλεος, κύριοι της Κυβέρνησης!

Οφείλετε να εγκαταλείψετε τη στρατηγική της εναπόθεσης των πάντων στη δικαιοσύνη, λες και δεν υπάρχει Κυβέρνηση, δεν υπάρχουν Υπουργοί, δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα, δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες σ� αυτή τη χώρα. Φαίνεται πως έχετε διαγράψει με μία μονοκονδυλιά από το λεξιλόγιό σας τη φράση «πολιτική ευθύνη».

Και βέβαια, προσπαθείτε να αναγάγετε τα πάντα στη σφαίρα των δικαστικών ευθυνών και του ποινικού δικαίου, την ίδια στιγμή που εσείς οι ίδιοι προσπαθείτε είτε να ποδηγετήσετε  τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, είτε να τις αμφισβητήσετε και να τις απαξιώσετε.

Δεν μπορείτε, λοιπόν, σε καμία περίπτωση να κρύβεστε πίσω από τη δικαιοσύνη! Η δικαιοσύνη είναι μία από τις συνταγματικές εξουσίες που προβλέπει το Σύνταγμά μας. Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι μία άλλη διαδικασία που μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει παράλληλα με τη δικαιοσύνη και να υποβοηθήσει το έργο της.

Οφείλετε, λοιπόν, να αποδείξετε σήμερα ότι είστε με τη διαφάνεια και όχι με τη συσκότιση. Οφείλετε να αποδείξετε ότι είστε με την αποκάλυψη και όχι με τη συγκάλυψη.

Η όποια απόφαση σε βάρος της αλήθειας δεν θα βαρύνει, εσάς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, της Ν.Δ. που λειτουργείτε προφανώς στα πλαίσια της κομματικής πειθαρχίας.. Θα βαρύνει τον κύριο Πρωθυπουργό ο οποίος είναι απών αυτή τη στιγμή απ� αυτή την Αίθουσα, γιατί με τη δική του πολιτική κάλυψη και με τη δική του πολιτική ευθύνη έχουν διαδραματιστεί όσα έχουν διαδραματιστεί.

Ευχαριστώ πολύ.