Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ EURO GROUP ΚΑΙ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/6/2006

Αθήνα, 01 Ιουνίου 2006

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ,
ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ EURO GROUP ΚΑΙ ECOFIN

Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή. Οφείλω να πω, ότι κάθε ενημέρωση που γίνεται για τα θέματα των ευρωπαϊκών και διεθνών τάσεων και για τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι σωστή και πρέπει να γίνεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Όμως, θα περιμέναμε από τον κ. Υπουργό, πρώτον, να μας ενημερώσει με ευκρίνεια πάνω στις τάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης και στις δικές της θέσεις για τα μεγάλα ζητήματα που συζητήθηκαν, όπως το θέμα της φορολογίας των υπερκερδών, που ήδη έχει θέσει η κυρία Παπανδρέου. Θα περιμένουμε απάντηση γι αυτό.

Κύριε Υπουργέ, στο βαθμό που τα προβλήματα που συζητήσατε αναφέρονται στην οικονομία της χώρα μας θα θέλαμε ένα δια ταύτα, προκειμένου να μην έχει αυτή η ενημέρωση σεμιναριακό και μόνο χαρακτήρα. Τα προβλήματα τα οποία αναφέρθηκαν ήταν βασικά τρία. Είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, ο πληθωρισμός και το μεγάλο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων.

Σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης άκουσα τον κ. Υπουργό να λέει, ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Αυτό, όμως, που κατάλαβα είναι, ότι είμαστε ικανοποιημένοι στη λογική του «μη χείρον βέλτιστον», δηλαδή, στη λογική ότι θα μπορούσαμε να είμαστε πολύ χειρότερα, άρα, εδώ που σταματήσαμε καλά είναι. Οφείλω να θυμίσω, όμως, ότι οι δικοί σας, τουλάχιστον, στόχοι ήταν διαφορετικοί σχετικά με το μεγάλο αυτό ζήτημα.

Σε ότι αφορά στον πληθωρισμό, δεν άκουσα ειλικρινά τίποτα. Από την άλλη πλευρά, όπως και εσείς γνωρίζετε - θα το αποκαλύψει άλλωστε και η έρευνα που θέλετε να κάνετε για το ζήτημα αυτό-, κάθε μέρα που περνάει η ακρίβεια φουντώνει.

Σε ότι αφορά στο μείζον θέμα των μεταρρυθμίσεων, μιλήσατε για καλές και κακές πρακτικές. Θα είναι χρήσιμο αυτό σε επίπεδο Ε.Ε.. Εμείς, απ ότι καταλαβαίνω, μάλλον σαν χώρα κακής πρακτικής στον τομέα των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσαμε να χρησιμεύσουμε. Γιατί αυτό που έγινε φανερό μέχρι σήμερα, ήταν ότι ο κύριος στόχος των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά η μείωση του εργασιακού και του ασφαλιστικού κόστους με οποιοδήποτε τρόπο.

Ουσιαστικά, είχαμε τρία εγχειρήματα μεταρρυθμίσεων. Το ένα αφορά στο ασφαλιστικό των τραπεζών, που ακόμη δεν έχει λειτουργήσει και τα αποτελέσματα είναι πολύ άσχημα, μολονότι έχουμε τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις. Είχαμε, ακόμα, το εγχείρημα των ΔΕΚΟ. Επειδή προέρχομαι από τον εργασιακό χώρο και γνωρίζω πολύ καλά τι έγινε, ήταν ένα εγχείρημα το οποίο επιχειρήθηκε, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η κοινωνική συναίνεση. Αναφέρατε, ότι τέτοιου είδους πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σε λάθος κατεύθυνση. Είναι ένα εγχείρημα, το οποίο ακυρώθηκε στην πράξη και στα δύο του σκέλη, δηλαδή και ως προς το ύψος των αυξήσεων στις συλλογικές συμβάσεις, και ως προς την αλλαγή των κανονισμών εργασίας. Ακυρώθηκε στην πράξη και ήταν φυσικό να ακυρωθεί στην πράξη. Πέρα από το ωράριο των καταστημάτων που δεν ωφέλησε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν έγινε καμία μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση για να εξυπηρετηθεί αποτελεσματικότερα ο πολίτης, προκειμένου ο επιχειρηματίας που θέλει να κάνει μια επένδυση να μην κατατρύχεται στη γραφειοκρατία της δημόσιας διοίκησης. Δεν έγινε καμία μεταρρύθμιση, ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική. Δεν είχαμε καμία σοβαρή επένδυση στην καινοτομία, στην τεχνολογία και στην έρευνα.

Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω για το ζήτημα αυτό. Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που εσείς έχετε προγραμματίσει για το ερχόμενο χρονικό διάστημα, τούτων δοθέντων και σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και σε σχέση με τη μείωση του πληθωρισμού και για τα υπόλοιπα ζητήματα; Δεν ακούσαμε τίποτα.

Κύριε Υπουργέ, είπατε μια βαριά κουβέντα. Είπατε, ότι αντιπολιτευόμαστε επιχειρηματικές κινήσεις και εννοούσατε, βέβαια, την Εθνική Τράπεζα. Καταρχήν, μακριά από εμάς τέτοιες λογικές! Είναι λογικές και πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί από τη δική σας πλευρά. Δεν τις ακολουθούμε εμείς! Εμείς ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή, ότι είμαστε υπέρ της επέκτασης και των ελληνικών επιχειρήσεων. Άλλωστε, αυτό το δείξαμε στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Είμαστε, επίσης και υπέρ της παραμονής στην Ελλάδα του Κέντρου Λήψης των Αποφάσεων στην Εθνική Τράπεζα και σε ελληνικά χέρια, που εσείς, απ ότι φαίνεται, μέσα από το εγχείρημα που κάνετε, θέλετε να το απεμπολήσουμε. Όμως, κύριε Υπουργέ, η επένδυση αυτή δεν υπακούει σε καμία λογική. Δεν υπακούει ούτε σε πολιτικές λογικές, δεν υπακούει ούτε σε επιχειρηματικές λογικές.

Κύριε Πρόεδρε, θέλω να είμαι σαφέστατος. Το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι πρώτη φορά, που Υπουργός παρευρίσκεται στη Βουλή, για να συζητήσουμε ένα τέτοιο θέμα. Είχαμε τη δυνατότητα να το κουβεντιάσουμε με τους κυρίους Αράπογλου και Γκαργκάνα, Όμως, είναι η πρώτη φορά, που ο Υπουργός θα μας ακούσει δια ζώσης σχετικά με το μείζον αυτό ζήτημα.

Επενδύετε το 70% των ιδίων κεφαλαίων της μεγαλύτερης τράπεζας, που όπως ξέρετε ελέγχει το 28% του συνολικού μεριδίου της τραπεζικής αγοράς. Έχει 160.000 μετόχους και εκατομμύρια πελάτες φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις και είναι στενά δεμένη με τις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι μια οποιαδήποτε τράπεζα η Εθνική Τράπεζα και το γνωρίζετε. Πρώτον, δίνετε, λοιπόν, 4,5 δις συνάλλαγμα, δηλαδή, ενισχύετε τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας. Δεύτερον, δίνετε ψήφο εμπιστοσύνης στην τούρκικη οικονομία. Γιατί μια οικονομία, που όπως την χαρακτήρισε εχθές ο κ. Γκαργκάνας ως οικονομία και χώρα υψηλού κινδύνου και μάλιστα κατατασσόμενη στην κατηγορία Β Β-, μία τέτοια επένδυση τι άλλο είναι, παρά ψήφος εμπιστοσύνης;

Ερωτώ ευθέως, αν αυτή η επένδυση είναι ενταγμένη σε κάποια πολιτική λογική. Υπάρχει σχεδιασμός σε εθνικό επίπεδο, που να αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στα πλαίσια των οποίων εντάσσετε αυτή την επένδυση; Αν υπάρχει κάτι τέτοιο, να το ξέρουμε. Απ ότι φαίνεται, όμως, δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο. Αυτό έδειξαν και τα πρόσφατα γεγονότα στο Αιγαίο.

Δεύτερον, αυτή η επένδυση δεν υπακούει σε καμία επιχειρηματική λογική, γιατί είναι μια επένδυση μονομερής, μονοσήμαντη και αναλαμβάνει και η τράπεζα και εσείς ένα πελώριο ρίσκο και για την ίδια την Εθνική Τράπεζα, αλλά και την εθνική οικονομία, συνολικότερα, πέρα από το τίμημα και τις άλλες διαδικασίες του πώς έγινε η αποτίμηση. Οφείλετε να πάρετε μια ξεκάθαρη θέση σχετικά με τα ζητήματα αυτά. Δεν μπορείτε να κρύβεστε πίσω από τον κ. Αράπογλου, να λέτε ότι είναι μια επιχειρηματική κίνηση και από την άλλη πλευρά, να έρχεστε εδώ και πολιτικά να μας κάνετε κριτική. Πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας σχετικά με αυτό το ζήτημα. Εμείς ζητήσαμε και ζητάμε να υπάρξει μια διαφοροποιημένη πρόταση από την πλευρά της διοίκησης και τη δική σας, σχετικά με το εγχείρημα αυτό που να μην έχει αυτούς τους κινδύνους και για την τράπεζα και για τα ασφαλιστικά ταμεία και για την εθνική οικονομία.