Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ KAI ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΟ 24Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 11/5/2006

Αθήνα,11 Μαΐου 2006

ΟΜΙΛΙΑ  ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ KAI ΒΟΥΛΕΥΤΗ  ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
ΣΤΟ 24Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ
ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Κύριε Πρόεδρε της Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ ,

Κύριε Νομάρχη,

Κύριε Δήμαρχε,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Επέτρεψε μου κατ� αρχήν να σας μεταφέρω τις ευχές του Προέδρου του κινήματος, κ. Γιώργου Παπανδρέου, για καλή επιτυχία στις εργασίες του 24ου Συνεδρίου σας, καθώς και θερμά συγχαρητήρια για τη διοργάνωση αυτής της τόσο σημαντικής ημερίδας για την αντισεισμική προστασία στη χώρα μας.

Είναι ξεχωριστή και αξιέπαινη η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ, να συνεισφέρει στους προβληματισμούς του επιστημονικού κόσμου, των ειδικών, των φορέων και κάθε συνειδητοποιημένου πολίτη, για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζετε ως εργαζόμενοι τόσο σοβαρά προβλήματα τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει με προσοχή και ευαισθησία.

Ως βουλευτής, έχω την τιμή να εκπροσωπώ το Νομό Μεσσηνίας. Ένα Νομό που δοκιμάστηκε σκληρά από τους σεισμούς,  ένα νομό οι πολίτες του οποίου γνωρίζουν �και οι περισσότεροι έχουν βιώσει- τι σημαίνει να πλήττεται η περιουσία σου, η δουλειά σου, η καθημερινότητά σου, η ασφάλεια η δική σου, των παιδιών σου, των αγαπημένων σου προσώπων.  Πολύ περισσότερο, τι σημαίνει να έχεις �ή να μην έχεις- δίπλα σου την προστασία, την αρωγή και τη μέριμνα της Πολιτείας, όταν περισσότερο από κάθε άλλη φορά την έχεις ανάγκη. 

Η Καλαμάτα, που φιλοξενεί τις εργασίες σας, είναι μια πόλη που πληγώθηκε άσχημα από το σεισμό. Μια πόλη που αγωνίστηκε να επουλώσει τις πληγές της και κατάφερε, με την επιμονή των φορέων και των πολιτών της, αλλά και με τη βοήθεια της Πολιτείας, να ξανασταθεί  στα πόδια της, να μεγαλώσει και να προκόψει. 

Δυστυχώς η Ελλάδα ανήκει στις πιο σεισμογενείς περιοχές της ηπείρου μας, όπου οι σεισμοί δεν αποτελούν απλή θεωρητική πιθανότητα ή μόνο κακή ανάμνηση. Κι εμείς μεν πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς, η δε Πολιτεία  οφείλει αδιάκοπα να μεριμνά και για την ελαχιστοποίηση και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών τους. 

Η πρωτοβουλία αυτή της Ομοσπονδίας εργαζομένων του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι για όλους μας μια  σημαντική πρόσκληση και ταυτόχρονα  μια μεγάλη πρόκληση.  

Είναι πρόσκληση να ξανασκεφτούμε τον αντισεισμικό μας σχεδιασμό, την αποτελεσματική  πρόληψη και  την αντιμετώπιση  των σεισμών, την κατάλληλη προετοιμασία των πολιτών και ιδίως των παιδιών μας.

Είναι πρόκληση να προλαμβάνουμε, για να μην « κλαίμε - συνήθως κατόπιν εορτής- πάνω στο χυμένο γάλα», όπως λένε οι εγγλέζοι. Κι εδώ δεν μιλάμε, απλά, για «χυμένο γάλα». Μιλάμε για περιουσίες, ακόμα και για ανθρώπινες ζωές! Γι� αυτό πρέπει να θωρακιστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όρους γνώσης, πόρων, έμψυχου δυναμικού και τεχνικών μέσων, αλλά και με σχέδιο και μηχανισμούς άμεσης παρέμβασης, στήριξης και ανακούφισης των σεισμοπλήκτων. 

�Εχουμε αναμφίβολα προοδεύσει σε πολλούς τομείς. Χτίζουμε καλύτερα κι ασφαλέστερα σπίτια. �Εχουμε αξιόλογο δυναμικό, επιστήμονες, μηχανικούς και ερευνητές διεθνούς εμβέλειας, δημόσιες υπηρεσίες με μεγάλη, σημαντική εμπειρία και προσφορά. Αν τους διαθέσουμε τα μέσα, τους πόρους και τις υποδομές που απαιτούνται, θα διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο για την αντισεισμική μας θωράκιση.

Για τούτο, θεωρώ τουλάχιστον ανησυχητικές απόψεις και πρακτικές που οδηγούν στην αποδυνάμωση των υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ  και στην απαξίωση του έμπειρου και αξιόλογου δυναμικού του. 

Δεν κατανοώ λ.χ. την επιλογή  του Υπουργείου να  καταργήσει τοπικά Ταμεία και Γραφεία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, αντί να τα αναβαθμίσει, καλύπτοντας αποκεντρωμένα ολόκληρη την Επικράτεια, αξιοποιώντας το έμπειρο και αξιόλογο δυναμικό τους, στηρίζοντας και εμπλουτίζοντας το σημαντικό τεχνικό και κοινωνικό τους έργο. Εξέλιπαν μήπως οι σεισμοί στη χώρα μας;  �Η μήπως βαλθήκαμε ν� αφήσουμε την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους στην τύχη, στον ανταγωνισμό και... στις δυνάμεις της αγοράς;

Δεν κατανοώ με ποια λογική εγκαταλείπονται στην τύχη τους ερευνητικά προγράμματα, υποδομές όπως το δίκτυο σεισμογράφων της Δυτ. Ελλάδας, γιατί καθυστερούν τόσο τα προγράμματα αντισεισμικού ελέγχου δημόσιων κτιρίων που ξεκίνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. 

Αναρωτιέμαι ακόμα γιατί όλο αυτό το έμπειρο δυναμικό των εργαζόμενων του ΥΠΕΧΩΔΕ να μην έχει ακόμα μεγαλύτερο λόγο και ρόλο στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ολοκληρωμένων πολιτικών αντισεισμικής πρόληψης, ενημέρωσης, στήριξης και αποκατάστασης.

Αυτή η ημερίδα είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας να ενώσουμε τις δυνάμεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς μας και να  αναλάβουμε σαφείς δεσμεύσεις για:

-          την επαρκή χρηματοδότηση, την ολοκληρωμένη υποστήριξη και τον αναγκαίο εμπλουτισμό των ερευνητικών προγραμμάτων και υποδομών

-          την ενίσχυση και την πληρέστερη αξιοποίηση φορέων με αναμφισβήτητα θετική συμβολή και σημαντική εμπειρία, όπως ο ΟΑΣΠ και το ΙΤΣΑΚ

-          τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων σχεδίων έκτακτης ανάγκης σε κάθε Περιφέρεια, Νομό και Δήμο, με επαρκή εκπαίδευση τόσο του άμεσα εμπλεκόμενου δυναμικού, όσο και εθελοντών.

-          τη λήψη μέτρων έγκαιρου και αποτελεσματικού προσεισμικού και μετασεισμικού ελέγχου της αντοχής των κτιρίων, τακτικής παρακολούθησης και επίβλεψης  της συντήρησης  ή της αναγκαίας επισκευής τους (λ.χ. μητρώο επισκευασμένων κτιρίων, «πράσινο κουτί» στα κτίρια, αποτελεσματικός έλεγχος ιδιωτικών και δημόσιων κατασκευών)  

-          το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών, ιδιαίτερα των παιδιών μας στα σχολεία, σε θέματα συμπεριφοράς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό.

-          τη θωράκιση ολόκληρης της Ελληνικής Επικράτειας με κατάλληλα αποκεντρωμένες δημόσιες υποδομές (ΥΑΣ, ΤΑΣ, ΓΑΣ) ώστε να έχουμε πλήρη ετοιμότητα και άμεση  ανταπόκριση της Πολιτείας και σε θέματα ενημέρωσης και πρόληψης καταστροφών από σεισμούς και σε θέματα στήριξης και αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις απόψεις και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας σας. Περιμένουμε μάλιστα τα συμπεράσματα αυτής της ημερίδας, ως μια ανεκτίμητη  συμβολή της επιστημονικής κοινότητας, των εργαζομένων στο ΥΠΕΧΩΔΕ και κάθε ενεργού πολίτη, στη συστηματική αντιμετώπιση ενός θέματος που δεν επαιτεί, αντίθετα απαιτεί  και επιβάλλει την προσοχή, τη φροντίδα και τη συνεχή εγρήγορση όλων μας !