Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ.Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΛΟΓΗ ΑΞΙΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10/5/2006

Αθήνα,

10

Μαΐου 2006

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ.Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ,
ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΛΟΓΗ ΑΞΙΑ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση, ακολουθώντας τη λαϊκή ρήση «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα», έρχεται ακόμα μια φορά να αντιμετωπίσει μεγάλα, σημαντικότατα ζητήματα, όπως αυτό της ανεργίας στην Ημαθία αλλά και στο σύνολο της χώρας, με την κατάθεση τροπολογιών. Δείχνει έτσι έμπρακτα πόσο λίγο  σέβεται τον κοινωνικό διάλογο και τους κοινωνικούς συνομιλητές τους οποίους κατά τα άλλα, στο ασφαλιστικό,  επικαλείται !

Ο κύριος Υπουργός είπε ότι θα κάνει διάλογο με τους κοινωνικούς συνομιλητές για το Ταμείο Αλληλεγγύης, αλλά δεν θα κάνει διάλογο για ολόκληρο το πλαίσιο που αφορά στην ανεργία και στις φθίνουσες περιοχές. Τι δείχνει αυτό; Δείχνει ότι ασκεί επιλεκτική πολιτική για το  διάλογο και τη συνεννόηση, μια πολιτική που δείχνει ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει κοινωνικούς συνομιλητές. Θέλει πολιτικούς συνενόχους στη  δική της στρατηγική !

Τα προβλήματα της ανεργίας, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι πολλά και μεγάλα στη χώρα μας, παρά τις προσπάθειες που έκανε και κάνει η Κυβέρνηση, για να τα αποκρύψει. Είναι ακόμα μεγαλύτερα στο συγκεκριμένο νομό, στο Νομό  Ημαθίας.

Δεν είμαι από εκείνους που θα ισχυριστούν ότι αυτά δημιουργήθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη ή τους τελευταίους είκοσι πέντε μήνες. �Όμως, με την πολιτική που ακολουθεί σήμερα η Κυβέρνηση,  τα προβλήματα αυτά εντείνονται τόσο στο συγκεκριμένο νομό, όσο και στο σύνολο της χώρας.

Αντί, λοιπόν, η Κυβέρνηση να έρθει εδώ, στο Εθνικό Κοινοβούλιο, και να ανοίξει, όπως όφειλε,  ουσιαστικό διάλογο και  με τα πολιτικά κόμματα και με τους κοινωνικούς φορείς για την αντιμετώπιση αυτού του πελώριου προβλήματος της ανεργίας, αντί να ανοίξει  διάλογο για την ανάπτυξη, για την οικονομική και την κοινωνική ανασυγκρότηση της περιφέρειας, η οποία πλήττεται ιδιαίτερα από αυτήν την κατάσταση, έρχεται και φέρνει εμβαλωματικές και αποσπασματικές λύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό, κύριε Υπουργέ, ότι ακόμα και σήμερα κάνατε όχι απλά μια τροπολογία, αλλά τροπολογία της τροπολογίας της τροπολογίας! Και βέβαια δεν αναφέρατε ούτε λέξη για την αποβιομηχάνιση της χώρας -και ιδιαίτερα της ελληνικής υπαίθρου-  στο αναθεωρημένο πρόγραμμα της ανταγωνιστικότητας και αυτό είναι χαρακτηριστικό για  την πολιτική σας.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει σήμερα να παρουσιάσει ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ένα πλαίσιο το οποίο στοχεύει στον αναπτυξιακό αναπροσανατολισμό και στην τόνωση της απασχόλησης και στην περιφέρεια και στο σύνολο της χώρας, με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των ανέργων και των επιχειρήσεων.

Στα μέτρα, τα οποία πρότεινε χθες το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Πρόεδρός του, ο Γιώργος Παπανδρέου, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους απολυόμενους πάνω από πενήντα ετών.

 Γι� αυτούς προβλέπεται, αφού εξαντληθούν τα μέτρα ενεργού πολιτικής, τα μέτρα που στοχεύουν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, να μπορούν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα εισοδηματικής στήριξης και παράλληλα σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας, σε συνεργασία είτε με τα σχολεία ως σχολικοί φύλακες, είτε με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε με άλλους φορείς. Αυτή η διαδικασία δεν θα βαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά θα βαρύνει �και πρέπει να βαρύνει- έναν ειδικό λογαριασμό που πρέπει να συγκροτηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, ένα λογαριασμό ο οποίος θα καλύπτει και αυτή την ειδική εισφορά για τους ανέργους, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές των απολυμένων.

�Εγινε πολύ προσπάθεια να εμφανιστεί ότι το ΠΑΣΟΚ δήθεν δεν έχει καθαρή θέση για τη συγκεκριμένη τροπολογία.

 Τι ζητάμε εμείς σήμερα;

Ζητάμε κατ� αρχήν να γίνει ουσιαστική συζήτηση πάνω στο συνολικό πλαίσιο το οποίο θέσαμε, που δεν είναι βέβαια μόνο του παρόντος.

Ειδικότερα, στην τροπολογία που έχετε καταθέσει, προτείναμε τέσσερις πολύ συγκεκριμένες αλλαγές.

·        Η πρώτη αφορά στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο ειδικός λογαριασμός θα καταβάλει την ειδική οικονομική ενίσχυση, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές. Δεν μπορείτε, κύριε Υπουργέ, να έρχεστε σε ένα λογαριασμό, όπως είναι ο ΛΑΕΚ, που είναι ένας λογαριασμός εργαζόμενων και εργοδοτών και όχι δικός σας, δηλαδή του κράτους και  να παρεμβαίνετε μονομερώς και αυθαίρετα. Είναι λάθος αυτό που είπε ένας συνάδελφος πριν ότι το ίδιο έκανε και το ΠΑΣΟΚ. Ποτέ το ΠΑΣΟΚ δεν παρενέβη στο συγκεκριμένο λογαριασμό, χωρίς τη θέληση των δύο κοινωνικών συνομιλητών. Εσείς έρχεστε αυθαίρετα, χωρίς να τους ενημερώσετε, χωρίς να ζητήσετε τη συγκατάθεση και την άδειά τους να παρέμβετε και να πάρετε χρήματα από το συγκεκριμένο λογαριασμό ή και όλα τα χρήματα του συγκεκριμένου λογαριασμού, που στο κάτω-κάτω της γραφής δεν αντέχει να σηκώσει  το βάρος αυτής της ρύθμισης.

·        Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που δεν προβλέπεται από τη συγκεκριμένη τροπολογία, από όλες τις τροπολογίες σας, πουθενά. Κι ενώ σας έχουμε προκαλέσει, δεν το ξεκαθαρίζετε με μία δήλωσή σας σήμερα.

·        Να δοθεί η δυνατότητα επανένταξης αυτών  των ανέργων σε θέσεις κοινωνικής εργασίας που ανέφερα πριν.

·        Να φύγει η καταληκτική ημερομηνία, που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να απολύουν απλόχερα και τέλος να φύγει η αναφορά στην κλωστοϋφαντουργία και να ισχύει για όλες τις περιοχές, γιατί και η Μεσσηνία μπορεί να μην έχει κλωστοϋφαντουργία, αλλά τα ποσοστά ανεργίας σ� αυτό το Νομό είναι πάρα πολύ υψηλά.

Αυτές είναι οι  συγκεκριμένες προϋποθέσεις τις οποίες βάζουμε, με βάση τις οποίες θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε αυτήν την τροπολογία.

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας στην Κυβέρνηση, ότι δεν δίνει εξετάσεις σήμερα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ για ό,τι λέει και κάνει. Δίνει εξετάσεις απέναντι στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα απέναντι στη νεολαία, την ψήφο της οποίας υφήρπασε στις προηγούμενες εκλογές. Και στις εξετάσεις αυτές, κύριε Υπουργέ, να είστε σίγουροι ότι δεν θα μείνετε απλά ανεξεταστέοι, θα μείνετε στάσιμοι και θα χάσετε. Θα χάσετε όποτε και να γίνουν οι εκλογές!