Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΛΟΓΗ ΑΞΙΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 12/4/2006

Αθήνα,

12

Απριλίου 2006

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ
ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΛΟΓΗ ΑΞΙΑ

Κύριε Πρόεδρε,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει καθεστώς η κατάθεση τροπολογιών και μάλιστα όταν έρχονται Οδηγίες να συζητηθούν και να ενσωματωθούν στο εσωτερικό δίκαιο. Οφείλετε και πρέπει, σαν Πρόεδρος της Επιτροπής , να διαφυλάξετε και την κοινοβουλευτική διαδικασία και όλους εμάς από τέτοιου είδους απαράδεκτες καταστάσεις.

Η συγκεκριμένη πρακτική της Κυβέρνησης δείχνει περιφρόνηση τόσο στον κοινωνικό διάλογο όσο και στους κοινωνικούς φορείς. Γνωρίζετε όλοι, ότι οι τροπολογίες συζητούνται με μια διαδικασία, στα πλαίσια της οποίας δεν έχουμε την ευχέρεια ουσιαστικής συζήτησης και ταυτόχρονα, δεν δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στην ίδια τη διαδικασία αυτή.

Σε ότι αφορά στο άρθρο 2, στην ουσία τροποποιεί τον Ν.2190/20 με την προσθήκη ενός ακόμη άρθρου του 43Γ. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να προβαίνει στην επιλογή του τρόπου αποτίμησης των χρηματοοικονομικών μέσων στην εύλογη αξία ή στη χαμηλότερη μεταξύ της τιμής κτήσης και της εύλογης αξίας τιμής, με την προϋπόθεση ότι η συγκεκριμένη μέθοδος, θα ακολουθείται παγίως.

Κύριε Υπουργέ χαίρομαι που εσείς ως Κυβέρνηση έρχεστε σήμερα να αποδεχθείτε αυτή την εύλογη αρχή. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται, από τη στιγμή που αποδέχεστε αυτό το ζήτημα, είναι γιατί δεν αποδέχεστε την ίδια αρχή και για τη λεγόμενη Απογραφή, που για τη χρήση του 2004 με διαφορετικό τρόπο απεικονίζονται, στον προϋπολογισμό, οι αμυντικές δαπάνες και με διαφορετικό τρόπο από το 2005 και μετά. Αυτή είναι μια μεγάλη αντίφαση και οφείλετε να δώσετε μια απάντηση.

Σε ότι αφορά στην τροπολογία και το άρθρο 11, θα ήθελα να πω, ότι μέχρι σήμερα οι νέοι φορείς που είχαν υπαχθεί στο καθεστώς επιδότησης τόκων και στις διαδικασίες της χρηματοδοτικής μίσθωσης, δεν επιτρεπόταν να συγχωνευτούν, να απορροφηθούν ή να απορροφήσουν άλλον φορέα. Χθες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, υπήρξε έντονη κριτική από στελέχη της Κυβέρνησης, ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο 1996-2004, έκαναν πολλές παραχωρήσεις στο τραπεζικό σύστημα και μια από αυτές ήταν η ψήφιση του νόμου για τα κίνητρα των συγχωνεύσεων. Εσείς είχατε τη δυνατότητα, όταν μειώνατε τη φορολογία και συγκεκριμένα, το φορολογικό συντελεστή από τις μεγάλες ανώνυμες επιχειρήσεις και τους μερισματούχους, να εξαιρέσετε τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αλλά δεν το κάνατε. Σήμερα έρχεστε και προτείνετε, αυτή η εξαίρεση που υπήρχε να καταργηθεί και οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν διπλή επιδότηση.

Είναι ή δεν είναι αντίφαση αυτή και μάλιστα κεφαλαιώδους σημασίας όσον αφορά την πολιτική σας; Περιμένω συγκεκριμένη απάντηση.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ενσωματώνει μια ευρωπαϊκή Οδηγία στο εσωτερικό μας δίκαιο. Γι� αυτό το λόγο είμαστε υποχρεωμένοι να το ψηφίσουμε.