Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ - ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 29/3/2006

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2006

ΟΜΙΛΙΑ - ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ  κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ, 
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν θα μιλήσω για την αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης τροπολογίας. Κάλυψαν επαρκώς το θέμα ο κ. Βενιζέλος, πριν από λίγο, και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Θα σας διαβάσω ένα μικρό απόσπασμα από έναν πολιτικό εν ενεργεία, που είναι σήμερα μέσα στη Βουλή. Λέει τα εξής: «Τα ταμεία, που λειτουργούν στα πλαίσια του τραπεζικού συστήματος ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου σωματειακής μορφής ή ενώσεις προσώπων ή λογαριασμοί, είναι αυτοδιοικούμενα και αυτοδιαχειριζόμενα. Συνεπώς, δεν είναι δυνατή η οποιασδήποτε μορφής παρέμβαση στην εν γένει λειτουργία τους και ειδικότερα στη σύσταση, διοίκηση ή κατάργησή τους». Αυτά τα λέει ο Υφυπουργός Νίκος Αγγελόπουλος στις 17 Ιανουαρίου 2005.

Τώρα βέβαια, ο κ. Αγγελόπουλος, δεν είναι στα έδρανα της Κυβέρνησης. Δεν ξέρω, κύριε Υπουργέ, εάν η απουσία του από τα έδρανα της Κυβέρνησης, οφείλεται σε αυτή του τη στάση και σε αυτή του τη γνωμοδότηση, που έστειλε στα ασφαλιστικά ταμεία. Πάντως, όπως καταλαβαίνετε, η συγκεκριμένη επιστολή, η οποία είναι μία επίσημη επιστολή -και θα την καταθέσω στα Πρακτικά- είναι επιστολή μέλους της Κυβέρνησης. Και σας διαψεύδει κατηγορηματικά και εσάς και όλη τη φιλοσοφία σας και όλα αυτά που είπατε πριν, σχετικά με τα συγκεκριμένα ταμεία.

Φέρνετε, κύριοι της Κυβέρνησης, μια τροπολογία με στόχο, όχι να αντιμετωπίσετε -όπως λέτε- το πρόβλημα του ασφαλιστικού στο χώρο των τραπεζών. Γιατί το πρόβλημα του ασφαλιστικού στο χώρο των τραπεζών είχε αντιμετωπιστεί και μάλιστα με αποτελεσματικότητα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη θεσμική του μορφή, από το νόμο 3029.

Ο νόμος αυτός προέβλεπε για την κύρια σύνταξη μια διαδικασία, στα πλαίσια της οποίας τα ταμεία κύριας σύνταξης εντάσσονταν στο ΙΚΑ, με βάση τους όρους των καταστατικών τους και υπήρχε το άρθρο 11, το οποίο σαφέστατα προέβλεπε τη δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού Ταμείου για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, με σεβασμό στην αυτονομία των επιμέρους ταμείων.

Ο δικός σας στόχος είναι άλλος. Δεν είναι να δώσετε λύση, όπως λέτε, στο ασφαλιστικό. �Αλλωστε, όχι μόνο δεν δίνετε χρήματα, αλλά παίρνετε. Βάζετε το χέρι βαθιά στην τσέπη των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο στόχος σας είναι να ελαφρύνετε, να απαλλάξετε τις τράπεζες -συγκεκριμένες τράπεζες, κύριε Δούκα- προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικές και να πωληθούν αύριο στους υποψηφίους αγοραστές. Και μπροστά σε αυτή σας την επιλογή, κατεδαφίζετε ασφαλιστικά ταμεία που έχουν συνομολογηθεί με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την ίδια στιγμή που λέτε, ότι δεν παρεμβαίνετε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σας κατέθεσα χθες το καταστατικό του ενός ταμείου. Σήμερα σας καταθέτω και το καταστατικό του ταμείου ΤΕΑΠΕΤΕ της Εμπορικής, που όπως θα δείτε -να μοιραστεί παρακαλώ- υπογράφει ο Σύλλογος των εργαζομένων και η Εμπορική Τράπεζα και είναι σωματειακής μορφής.

Από την άλλη, περικόπτετε ασφαλιστικά δικαιώματα και ευνουχίζετε κυριολεκτικά τους νέους ανθρώπους, τους αυριανούς νέους εργαζόμενους. Και εδώ βέβαια, θα πρέπει να συνεννοηθείτε και μεταξύ σας. Από τη μία πλευρά ο κ. Μαγγίνας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, λέει «καλά κάνουμε, σε σχέση με το ζήτημα αυτό και γιατί εσείς στηρίζετε τους εργαζόμενους», ο δε κ. Τσιτουρίδης, μας έψεξε απόψε, λέγοντας ότι «στελέχη βγαίνουν στα Μέσα Ενημέρωσης και λένε ανακρίβειες, ότι αυξάνονται τα όρια ηλικίας, μειώνονται οι συντάξεις» κ.λπ.

Χθες το βράδυ, κύριε Υπουργέ, σας απέδειξα με συγκεκριμένα στοιχεία ότι χαρίζετε δισεκατομμύρια στις τράπεζες. Οι υποχρεώσεις της Εμπορικής Τράπεζας, με βάση τη μελέτη της Bacon and Goοdrow ήταν 1.678.000.000 ευρώ. Αυτά τα οποία εσείς υποχρεώνετε σήμερα να πληρώσει η Εμπορική Τράπεζα στο ΕΤΑΤ και στο ΕΤΕΑΜ, είναι μόλις 1.156.000.000. Υπάρχει μια διαφορά 520.000.000 ευρώ, κύριοι συνάδελφοι, που είναι το δωράκι -ο �μποναμάς�- που κάνετε στην Εμπορική Τράπεζα και δεν το κάνετε αχρεωστήτως.

Δεν βάζετε τα λεφτά από την τσέπη σας. Θα τα πληρώσει το ΕΤΕΑΜ, θα τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Δεν είναι δικά σας λεφτά αυτά.
Δεν πήραμε, λοιπόν -και περιμένουμε ακόμη- καμία απάντηση. Αντί αυτού έχουμε μια αλαζονική συμπεριφορά, από χθες μέχρι σήμερα, που δεν προκαλεί εμάς, προκαλεί ολόκληρη την κοινωνία, προκαλεί τους εργαζόμενους !

Και προσπαθείτε από πάνω να μας πείσετε, ότι κάνετε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα ωφελήσουν -λέει- την κοινωνία και ότι θα ωφεληθούν οι πολίτες.
Και εγώ ερωτώ ειλικρινά. Πώς θα ωφεληθούν οι πολίτες όταν επιβαρύνεται το ΙΚΑ; Όταν το ΙΚΑ, μέσα από όλες αυτές τις αλλαγές, πέρα από τα 520 εκατομμύρια, θα πληρώσει πάνω από 2 δις !

Θα σας τα βγάλουμε πάνω από 2 δις. Μόνο για τα επικουρικά ταμεία. Πώς θα ωφεληθούν οι πολίτες όταν από τον φετινό Προϋπολογισμό χρωστάτε στα ασφαλιστικά ταμεία 1,8 δις ευρώ; Η διαφορά δηλαδή των χρημάτων που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός από το σύνολο των θεσμοθετημένων υποχρεώσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι 1,8 δις ευρώ. Πώς ωφελούνται οι πολίτες από την πολιτική σας όταν η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροκλοπή περνάει τα 3 δις και δεν κάνετε τίποτα, μα τίποτα, για να τα αντιμετωπίσετε;

Και μετά, κύριε Υπουργέ, έρχεστε εδώ, έρχεται ο Κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος, έρχονται οι Υπουργοί σας και μιλάνε για διάλογο για το ασφαλιστικό; Ποιο διάλογο για το ασφαλιστικό; Για ποιο διάλογο για το ασφαλιστικό μιλάτε;

Έχετε πάρει τις αποφάσεις σας. Και οι αποφάσεις σας είναι συγκεκριμένες. Θέλετε να ανατρέψετε τον νόμο Ρέππα, τον ν. 3029. Θέλετε να αυξήσετε τα όρια ηλικίας, θέλετε να μειώσετε τις συντάξεις, θέλετε να αυξήσετε παραπάνω τις εισφορές, αλλά επειδή δεν μπορείτε να το κάνετε άμεσα, θέλετε να μας πείτε, μέσα από όλη αυτή την πολιτική που ακολουθείτε για το ασφαλιστικό, ότι ο νόμος Ρέππα, κύριοι συνάδελφοι, είναι ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ασφαλιστικού. Αρα, θα πρέπει να πάμε σε μια ανατροπή του.

Επειδή όμως ο νόμος αυτός έχει γίνει μετά από κινητοποιήσεις των εργαζόμενων, αυτό δεν τολμάτε να το πείτε ευθέως, το πάτε εκ του πλαγίου. Το πάτε μέσα απ αυτή τη διαδικασία. Φορτώνετε στο ΙΚΑ τα πάντα. Ουσιαστικά βουλιάζετε το ΙΚΑ και μετά μιλάτε κιόλας για μεταρρυθμίσεις.

Ο στόχος, βέβαια, δεν είναι απλός. Έχει παραπέρα προεκτάσεις. Ουσιαστικά αυτό που θέλετε να κάνετε -και το είπε ο κ. Αλογοσκούφης- είναι να δώσετε κίνητρα στην ιδιωτική ασφάλιση, στην ιδιωτική κερδοσκοπική ασφάλιση και να της δώσετε την δυνατότητα να παίξει το ρόλο του δεύτερου πυλώνα.

Όμως σ αυτή σας την πολιτική, να είστε σίγουροι ότι δεν θα βρείτε μόνο μπροστά σας τους εργαζόμενους στις Τράπεζες, θα βρείτε μπροστά σας το σύνολο του ελληνικού λαού ο οποίος θα ανακόψει, μέσα από τη θέλησή του όποτε και αν εκφραστεί αυτή, αυτές τις αντιασφαλιστικές και αντικοινωνικές σας επιλογές.

Σας ευχαριστώ πολύ.