Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 28/3/2006

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2006

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ  κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ, 
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κατ� αρχήν αυτό που θα ήθελα να πω, είναι ότι για να έρθει στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία δεν επαγγέλλετο ότι θα επαναλάβει τις άσχημες πλευρές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το λέω αυτό σε σχέση με το γεγονός, που ήδη επισημάνθηκε επανειλημμένα από τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει πλέον καθεστώς την κατάθεση τροπολογιών την Παρασκευή το μεσημέρι, με το κλείσιμο της Βουλής.

Κύριε Υπουργέ, σας ενοχλούν, φαίνεται, τα φώτα της δημοσιότητας. Σας ενοχλούσε, ίσως, η �Εκθεση την οποία έπρεπε να πάρετε από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, γιατί πολλά ακούσαμε περί «γνωματεύσεων από έγκριτους συνταγματολόγους». Εδώ, όμως, στη Βουλή που συζητάμε, δεν ήρθε η έκθεση από το κατ� εξοχήν αρμόδιο όργανο της Βουλής, το Επιστημονικό της Συμβούλιο και απ� ότι φαίνεται, σας ενοχλεί και η πρόσκληση των κοινωνικών φορέων. Στήνετε στο εκτελεστικό απόσπασμα έναν ολόκληρο κλάδο, χιλιάδες οικογένειες και δεν του δίνετε τη δυνατότητα ούτε καν να εκφραστεί και να πει την άποψή του.

Αυτή, απ� ότι φαίνεται, είναι η αντίληψή σας για τη δημοκρατία, για το διάλογο και για τη διαφάνεια !

Από το καλοκαίρι που πέρασε, με την ψήφιση του ν.3371/2005, σας είπαμε ότι αυτός ο νόμος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Δεν μας ακούσατε.

Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι μόνο ότι δεν ακούτε, αλλά ότι λέτε ψέματα και μάλιστα ασύστολα!

Επειδή ο κόσμος δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει με το ασφαλιστικό, προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια γενικευμένη σύγχυση. Οι διατάξεις της τροπολογίας όχι μόνο δεν υλοποιούν το «νόμο Ρέππα», όπως ψευδώς ισχυρίστηκαν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, αλλά τον καρατομούν. Και αυτό, γιατί καταργείται το άρθρο 11 του ν.3029/2002 το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, με σεβασμό στην αυτονομία των υφιστάμενων ταμείων.

Έρχεσθε, λοιπόν, σήμερα και παρεμβαίνετε αυτόκλητα σε ταμεία που έχουν προέλθει από συλλογικές διαπραγματεύσεις και από συμφωνίες ιδιωτικού χαρακτήρα, χωρίς να έχετε καμιά νομιμοποίηση να παρέμβετε.

Έχω μπροστά μου ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που αφορά μία από τις δύο τράπεζες. Είναι ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με συμβαλλόμενους την Τράπεζα Αττικής από τη μία πλευρά και το Σύλλογο Υπαλλήλων της Τράπεζας Αττικής από την άλλη. Αυτό δεν αφορά ένα ταμείο, γιατί οι εργαζόμενοι αυτοί είναι ασφαλισμένοι για κύρια σύνταξη στο ΙΚΑ, για επικουρική σύνταξη στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ και έχουν φτιάξει και αυτόν τον λογαριασμό. Είναι ΛΑΚ, είναι ένας λογαριασμός. Αυτό, λοιπόν, το οποίο είναι ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, έρχεσθε σήμερα να το καταργήσετε.

Κύριε Υπουργέ λέτε, -και μάλιστα κάνατε μία σειρά από δηλώσεις- ότι σέβεστε τη συλλογική αυτονομία, ότι σέβεστε και δεν παρεμβαίνετε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά την ίδια στιγμή καταργείτε τα αποτελέσματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Είναι ή δεν είναι, κύριε Υπουργέ, υποκριτική αυτή η στάση σας;

Εγώ σας ερωτώ ευθέως το εξής: Πώς η Κυβέρνησή σας νομιμοποιείται να παρεμβαίνει σε ταμεία που έχουν σωματειακή μορφή, που έχουν συσταθεί δηλαδή σαν σωματεία; Πώς γίνεται να παρεμβαίνει σε ταμεία που είναι έξω -και σας το απέδειξα αυτό- από το φάσμα της κοινωνικής ασφάλισης, σε ταμεία για τα οποία δεν υπάρχει ούτε κοινωνικός πόρος ούτε κρατική εισφορά ούτε στο κάτω-κάτω της γραφής είχε το κράτος την εγγύηση των συγκεκριμένων ταμείων; Πώς μπορεί να παρεμβαίνει στο Ταμείο της Εμπορικής Τράπεζας το οποίο, όπως η ίδια η εισηγητική έκθεση αναφέρει, έχει σωματειακή μορφή, είναι προϊόν συλλογικής σύμβασης εργασίας; Πώς μπορείτε να παρεμβαίνετε σε ασφαλιστήρια συμβόλαια; Αυτό που σας αναφέρω, αφορά ασφαλιστήριο συμβόλαιο και την Εθνική Ασφαλιστική. Η Εθνική Ασφαλιστική είναι η εταιρεία, η οποία εγγυάται τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Ταμείου, του συγκεκριμένου λογαριασμού στην Τράπεζα Αττικής .

Εσείς, λοιπόν, έρχεσθε και νομοθετείτε σήμερα, για να καταργηθούν αυτά τα σωματεία, αυτά τα ασφαλιστικά συμβόλαια και για να τους πάρετε την περιουσία, όπως βέβαια και στα υπόλοιπα ταμεία και όχι μόνο σε αυτά τα δύο.

Ειλικρινά αναρωτιέται κανένας πώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτήν την πράξη σας. Να την χαρακτηρίσουμε κλοπή, αυθαιρεσία, αυταρχισμό;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση με αυτήν την τροπολογία, κατά τη γνώμη μου, νομοθετεί ένα πελώριο σκάνδαλο. Πέραν των άλλων, χαρίζει δισεκατομμύρια στις τράπεζες, γιατί τα ποσά που υποχρεώνει να καταβάλλουν οι τράπεζες στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ είναι ψίχουλα και αφορούν, κύριε Υπουργέ, με βάση το νόμο που ψηφίσατε, το ν.3371, μόνο τους συνταξιούχους, δηλαδή μόνο τις υποχρεώσεις τους έναντι των συνταξιούχων.

Θα το πω πιο παραστατικά, για να το καταλάβετε. Εγώ, που έχω αυτήν τη στιγμή είκοσι πέντε χρόνια ασφαλισμένος και δεν έχω πληρώσει ούτε ένα ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, θα πάω στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, χωρίς το ΕΤΕΑΜ για εμένα -και όχι μόνο για εμένα, γιατί είναι πενήντα χιλιάδες που θα πάνε στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ- να πάρει έστω και ένα ευρώ !

Και θα σας αποκαλύψω αυτή τη στιγμή, επειδή βγάλατε μελέτες και άλλα, συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν την Εμπορική Τράπεζα, αφού το θέλετε έτσι.

Η μελέτη που έκανε η Bacon & Goodrow για λογαριασμό των τραπεζών έβγαλε τις υποχρεώσεις της Εμπορικής Τράπεζας απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία στο ύψος του 1.678.000.000 ευρώ. Με βάση την τροπολογία που ψηφίζετε υποχρεώνεται την Εμπορική να δώσει 1.156.000.000. Η διαφορά, κύριε Υπουργέ, είναι 522 εκατομμύρια. Είναι μισό δις ευρώ. Αυτή είναι η διαφορά, αυτό είναι το κόστος της συγκεκριμένης ρύθμισης, αυτός είναι ο μποναμάς που δίνετε στη συγκεκριμένη τράπεζα,
προκειμένου να πουληθεί. Γι� αυτό και ψηφίσατε τον ν. 3371/2005.

Δίνετε ταυτόχρονα τη δυνατότητα, με μια απλή αίτηση των διοικήσεων μέσα από αυτή την τροπολογία και με τις αναλογιστικές μελέτες που θα γίνουν -όχι από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή- να εντάξουν τους ασφαλισμένους τους στο ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ και στο ΕΤΑΤ. Με μια απλή αίτηση, χωρίς καμιά διαπραγμάτευση χωρίς καμιά συμφωνία !

Κατεδαφίζετε έτσι ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυξάνετε τα όρια ηλικίας. Τα όρια ηλικίας για τους άντρες θα αυξηθούν μέχρι και 8 χρόνια. Για τις γυναίκες η αύξηση είναι μέχρι και 15 χρόνια.

Θα έχουμε μείωση των επικουρικών συντάξεων από 45% ως 65%. Εφαρμόζετε το ν. 2084/2002, για όλους όσους μπήκαν από το 1993 και μετά. Και βέβαια αφαιρείτε τη δυνατότητα από τους νέους εργαζόμενους να έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη !

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για την ανοχή σας. Κλείνω λέγοντας ότι η τροπολογία αυτή και ο ν. 3371 θα μείνουν στην ιστορία σαν ο πλέον αντιασφαλιστικός νόμος. Ένας νόμος τον οποίο ούτε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά ούτε και η χούντα, τόλμησε να φέρει, γιατί οι νόμοι εκείνοι δεν έπιασαν τα συγκεκριμένα ταμεία ! Να είστε σίγουροι, όμως, ότι δεν θα περάσει ποτέ στη συνείδηση των εργαζομένων !