Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ, ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑ ΤΗ ΚΑΤ� ΑΡΘΡΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 14/3/2006

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2006

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ,
ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑ ΤΗ ΚΑΤ� ΑΡΘΡΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΤΟΥ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Φαίνεται ότι τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης έχουν συνηθίσει για πολύ χρόνο στην Αντιπολίτευση και δεν μπορούν να αποβάλουν αυτήν τη συνήθεια. Πιστεύουν, φαίνεται, ότι και σήμερα είναι αντιπολίτευση, γιατί αρέσκονται στο να αντιπολιτεύονται το παρελθόν, ενώ θα έπρεπε να συνομιλούν με το μέλλον και με τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτός ο τόπος.
Εγώ, όμως, θα αποφύγω τις προκλήσεις, κύριε Πρόεδρε, που εξεστόμισε ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας και θα αναφερθώ στα άρθρα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Θέλω να πω κατ� αρχήν σε σχέση με την υιοθέτηση της Οδηγίας 123/2003 που κάνουμε σήμερα, όπως δυστυχώς έγινε και με το ν. 2478/1998, ότι δεν προβλέπεται, κύριε Υπουργέ, κάποια υπουργική απόφαση για τις διαδικασίες και τα πιστοποιητικά που θα πρέπει να προσκομιστούν, προκειμένου να ελέγχεται η συμμετοχή της μητρικής ή της θυγατρικής κατά 20% στο κεφάλαιο.

Επίσης, δεν προβλέπονται κυρώσεις σε περίπτωση απάτης και αυτό είναι ένα ζήτημα σοβαρό το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσετε.
Σχετικά με την ενσωμάτωση των τριών Οδηγιών, έχουμε εκφράσει τις σοβαρές επιφυλάξεις μας. Είπαμε, όμως, ότι τις ψηφίζουμε με τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις αυτές, γιατί πρόκειται για ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Θα ήθελα να αναφερθώ στα άρθρα ένα προς ένα.

Το άρθρο 6 αφορά μία άσχετη με τις διατάξεις που συζητήσαμε διάταξη, που δείχνει την προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση νομοθετεί. Αφού πρώτα υπέβαλε σε μία απίστευτη ταλαιπωρία τους πολίτες, τους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ. και των πολεοδομιών και τώρα τους συμβολαιογράφους, σήμερα προβαίνει σε μία εκ των υστέρων εμβαλωματική κίνηση, ενώ θα μπορούσε να έχει προβλέψει κατάλληλες μεταβατικές διατάξεις στον αρχικό νόμο. Είναι μία μεγάλη παράλειψη την οποία θέλει με το άρθρο αυτό να αντιμετωπίσει.

Σε ό,τι αφορά στο άρθρο 7 και τις τελωνειακές διατάξεις, την αναθεώρηση δηλαδή του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, με το άρθρο αυτό γίνεται μία σοβαρή θετική προσπάθεια, η οποία είχε ξεκινήσει επί των ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και είχε σχεδόν ολοκληρωθεί στις 7 Μαρτίου 2004.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένα ζητήματα που απ� ό,τι φαίνεται μένουν κενά και πάνω στα οποία, κύριε Υπουργέ, ήδη οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας πρέπει να έχουν τοποθετηθεί. Αυτά φαίνεται μέχρι και αυτή τη στιγμή να τα αγνοείτε και δεν ξέρω το γιατί. Μιλάω για τις περιπτώσεις εκείνες όπου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ή όταν έχει αρχίσει και δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση. Αυτό το αφήνετε κενό, σε αναντιστοιχία μ� αυτό που προβλέπει το άρθρο 158 του Τελωνειακού Κώδικα, το οποίο προβλέπει ακόμα και τις περιπτώσεις των λαθρεμποριών και μάλιστα αναφέρεται σε σκληρές λαθρεμπορίες, καθώς επίσης και το τι θα γίνει με τις τυχόν επιβεβλημένες κατασχέσεις. Αυτές θα αρθούν αυτοδίκαια αμέσως μετά την καταβολή των προστίμων ή δεν θα αρθούν; Αυτό ποιος θα το ορίσει; Αυτό το ζήτημα, το νομοσχέδιο δεν το καλύπτει. Είναι ένα κενό και νομίζω ότι πρέπει να τοποθετηθείτε σ� αυτά τα ζητήματα.

Εμείς περιμένουμε να ακούσουμε την υπεύθυνη γνώμη και την υπεύθυνη στάση της Κυβέρνησης, να ακούσουμε τις δικές σας απόψεις. Ρωτάμε, όμως, για το αν και κατά πόσο έχετε αντιληφθεί ότι υπάρχουν κάποια κενά και θέλουμε να δούμε τι θα κάνετε.

Σχετικά με τα υπόλοιπα άρθρα, έχω να πω τα εξής: Για το άρθρο 9 και το άρθρο 10 έχουμε τοποθετηθεί και στη συζήτηση επί της αρχής. Η κριτική μας είναι πολύ συγκεκριμένη. Ξεκαθαρίσαμε ότι, ενώ είχατε καταραστεί τη λεγόμενη δημιουργική λογιστική, εσείς επιστρατεύετε νέα πεδία δημιουργικής λογιστικής μέσα από τα άρθρα αυτά, προκειμένου ευκαιριακά να αυξήσετε τα έσοδά σας.

Και το άρθρο 9 και το άρθρο 10 θα καταψηφιστούν από εμάς, για τους λόγους που ήδη έχουμε αναπτύξει. Ιδιαίτερα το άρθρο 9 είναι γεμάτο από αδιαφάνεια. Θέλει να νομιμοποιήσει ειλημμένες αποφάσεις. Επίσης, έχουμε εκφράσει την άποψή μας και για το άρθρο 10.

Άλλες επιμέρους παρατηρήσεις δεν έχω. Θα τοποθετηθούμε συνολικότερα στα ζητήματα των τροπολογιών.

Σας ευχαριστώ.