Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9/2/2006

Αθήνα, 09 Φεβρουάριου 2006

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η αξίωση του ΠΑΣΟΚ για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης γίνεται σε μια περίοδο που:

  • Τα εισοδήματα των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων πλήττονται από μια εισοδηματική πολιτική που δεν περιέχει αυξήσεις, αλλά μειώσεις. Η «αύξηση» 3%, μόνο στο βασικό μισθό, αντιστοιχεί σε 2% επί του συνόλου των αποδοχών. Με προβλεπόμενο επίσημο πληθωρισμό 3,2%, που θα ξεπεράσει το 3,5%, η προαναφερόμενη «αύξηση» είναι πραγματική μείωση και μάλιστα σημαντική.

    Οι αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ και στο ΕΚΑΣ, δεν είναι απλώς ψίχουλα� είναι, δια γυμνού οφθαλμού, αόρατες!

  • Την ίδια στιγμή οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις πλήττονται από την ακρίβεια, την κερδοσκοπία, τους αυξημένους έμμεσους φόρους. Η υπερχρέωση των νοικοκυριών στις τράπεζες αποτελεί πραγματικό βρόγχο και υποθηκεύει το μέλλον τους.

  • Σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω , έχουμε την ανεξέλεγκτη πορεία των καυσίμων και μια Κυβέρνηση που παρακολουθεί ατάραχη και ασυγκίνητη τις εξελίξεις στην αγορά.

Είναι τυχαίο ότι οι κερδοσκόποι εκμεταλλευόμενοι την πρόσφατη κακοκαιρία που πάγωσε και βραχυκύκλωσε όλη την Ελλάδα , έφτασαν το πετρέλαιο θέρμανσης στα 70 λεπτά το λίτρο;

Όταν το πετρέλαιο είχε 32 δολάρια το βαρέλι, το ΠΑΣΟΚ έδωσε στις ασθενέστερες και ευπαθείς ομάδες το επίδομα θέρμανσης.

Σήμερα, που οι τιμές στην εγχώρια αγορά καυσίμων οδηγούν τα νοικοκυριά σε αυξήσεις πάνω από 40%, εσείς το αρνείστε. Θα πρέπει, κύριοι της Κυβέρνησης, να είναι κανείς ηθελημένα τυφλός και κοινωνικά αναίσθητος για να μη βλέπει την αναγκαιότητα καταβολής του!

Όταν πολλές κυβερνήσεις κρατών � μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πολύ υψηλότερο βιοτικό επίπεδο από το δικό μας έδωσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οικονομική ενίσχυση.

Τα ποσά που προτείνουμε (180 � 300 ευρώ) είναι επιτακτικά αναγκαία για να καλυφθεί ένα μικρό μέρος του μεγάλου οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι ασθενέστερες τάξεις.

Η επιμονή και η άρνησή σας να υιοθετήσετε αυτή την πρόταση παραπέμπει σε κοινωνική αναλγησία και όχι σε έλλειψη «πόρων». Ήδη με βάση δικά σας στοιχεία από την αύξηση του Φ.Π.Α. στα καύσιμα και του ειδικού τέλους 1% επί της τιμής του καυσίμου μετά τη διύλιση, τα έσοδα του κράτους ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Τα μισά από αυτά εάν διαθέτατε θα μπορούσατε 0να δώσετε διπλάσιο επίδομα από αυτό που έδωσε το ΠΑΣΟΚ.

Δεν θέλετε να διαθέσετε από αυτά; Υπάρχουν τα αυξημένα έσοδά σας κατά 240 εκ ευρώ από τις αθρόες μεταβιβάσεις ακινήτων, αποτέλεσμα του αμοκ που προκαλέσατε στην κτηματαγορά.

Ούτε αυτά τα έσοδα σας κάνουν; Χρησιμοποιείστε τότε τα πρόσθετα έσοδα των 450 εκ. ευρώ που πήρατε για το 2006, σε βάρος εσόδων του 2007, με την αύξηση της προκαταβολής φόρου που αιφνιδιαστικά επιβάλατε στις επιχειρήσεις και στις Τράπεζες.

Μα, αν τα έχετε όλα αυτά, είναι τουλάχιστον πολιτική κακοήθεια και κοινωνικά ανεύθυνη η επιλογή σας να αφήσετε στην τύχη τους τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, ακόμα κι εκείνους της Περιφέρειας και των ορεινών περιοχών, δηλαδή τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, τους μακροχρόνια ανέργους!

Εάν τέτοιες είναι οι επιλογές σας, αν αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο της Κυβέρνησής σας, είστε ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι απέναντι στους ψηφοφόρους σας, απέναντι στη συνείδηση ολόκληρου του Ελληνικού λαού!

Εμείς σας καλούμε, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να επιδείξετε ως Κυβέρνηση, τη στοιχειώδη κοινωνική υπευθυνότητα και ευαισθησία που απαιτεί το συγκεκριμένο θέμα, ψηφίζοντας την Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ.

Σε διαφορετική περίπτωση, σας παραδίνουμε, ακόμα μια φορά, στην κρίση του Ελληνικού λαού!