Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη : στην εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/11/2006

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 05 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2006

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ

Μείζον ζήτημα η ενότητα του κόμματος στο νομό

Δεν έμεινε ικανοποιημένος από την εικόνα του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία στις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  Δημήτρης Κουσελάς. Όπως υπογραμμίζει σε συνέντευξη του στο «Θ», «με βάση την εικόνα και τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, θα συμφωνήσω ότι ένα τμήμα του Κινήματός μας δεν έχει διδαχθεί από την ήττα του 2004 και φαίνεται ότι δεν παίρνει τα μηνύμτα που καθημερινά στέλνουν οι πολίτες».

Σύμφωνα με τον ίδιο , οι αιτίες για το αποτέλεσμα ήταν ο εκλογικός νόμος  του 42%, ο οποίος, σ έναν παραδοσιακά δύσκολο νομό για το ΠΑΣΟΚ, έδωσε μια παραπάνω ώθηση στους υποψηφίους της ΝΔ, αλλά και η κατάσταση που επικράτησε στο εσωτερικό του τοπικού ΠΑΣΟΚ.

Όσο για το αποτέλεσμα της "Ανατροπής" στις νομαρχιακές εκλογές, σχολίασε:«Η εικόνα που έβγαινε προς τα έξω πριν και κατά τη διάρκεια των διαδικασιών επιλογής του υποψήφιου νομάρχη ήταν επιεικώς απαράδεκτη! Η φαινομενική ενότητα τους τελευταίους μήνες και η "στήριξη" του Χρ. Μαλαπάνη δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, γιατί το έδαφος είχε ήδη υπονομευθεί. Ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ δε στήριξε τον υποψηφιό μας».

Για το αποτέλεσμα στο Δήμο Καλαμάτας, ο κ. Κουσελάς σημειώνει ότι «ήταν καλύτερο που έχει φέρει υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ σε τέτοιες συνθήκες! Στην Καλαμάτα ο Δήμος χάθηκε  στον πόντο, για ελάχιστες ψήφους κι αυτό μας κόστισε, σε όλους, περισσότερο».  

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Η εικόνα που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ κρινόμενη εκ του αποτελέσματος των υποψηφίων που στήριξε, στις πρόσφατες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές στη Μεσσηνία, δεν αντιστοιχεί σε κόμμα που έχει ανασυγκροτήσει τους μηχανισμούς του, έχει αφουγκραστεί τους μετασχηματισμούς της κοινωνίας και κυρίως έχει αφομοιώσει τα διδάγματα από την ήττα του 2004. Συμφωνείτε;

Το ΠΑΣΟΚ στο σύνολο της χώρας έκανε σημαντικά βήματα και διαμόρφωσε μια νέα αφετηρία για τις εθνικές εκλογές. Άρχισε να καταγράφεται η πολιτική φθορά και το κόστος για τη Ν.Δ.. Για τη Μεσσηνία, όμως, δεν είμαι ικανοποιημένος. Σαφώς μπορούσαμε καλύτερα. Με βάση την εικόνα και τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι ένα τμήμα του Κινήματός μας δεν έχει διδαχθεί από την ήττα του 2004 και φαίνεται ότι δεν παίρνει τα μηνύματα που καθημερινά στέλνουν οι πολίτες.

Πως δικαιολογούνται τα αποτελέσματα στις νομαρχιακές εκλογές αλλά και η απώλεια μιας σειράς δήμων στο Νομό;

Γνωρίζουμε όλοι ότι η Μεσσηνία είναι ένας δύσκολος Νομός για το ΠΑΣΟΚ, όπου η Ν.Δ. έχει μεγάλη απόσταση από εμάς. Από τότε που είχαμε εκλεγμένο Νομάρχη, δεν καταφέραμε στις Νομαρχιακές εκλογές να έχουμε μια υποψηφιότητα που να δουλέψει με συνέχεια, με συνέπεια και σε βάθος χρόνου.

Με αυτά τα δεδομένα, η προσκρούστεια κλίνη του 42% που μεθόδευσε η Κυβέρνηση  δημιούργησε, από το ξεκίνημά μας, πολύ άνισους όρους. Όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σ αυτό το αποτέλεσμα συνέβαλε και η κατάσταση που επικράτησε στο τοπικό ΠΑΣΟΚ. Η εικόνα που έβγαινε προς τα έξω πριν και κατά τη διάρκεια των διαδικασιών επιλογής του Υποψήφιου Νομάρχη ήταν επιεικώς απαράδεκτη!  Η φαινομενική ενότητα τους τελευταίους μήνες και η «στήριξη» του Χρήστου Μαλαπάνη δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, γιατί το έδαφος είχε ήδη υπονομευθεί.

Ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ δεν στήριξε τον Υποψήφιό μας. Αυτό φάνηκε πιο έντονα στην Περιφέρεια, που ήταν και πιο δύσκολη για τον Χρήστο Μαλαπάνη.

Σε ότι αφορά στους Δήμους, επειδή εδώ παίζει καθοριστικό ρόλο η προσωπικότητα των Υποψηφίων, θέλω να τονίσω τα εξής: Όπου είχαμε ικανούς και άφθαρτους Υποψήφιους και το ΠΑΣΟΚ ήταν ενωμένο, κερδίσαμε. Εκεί που η Δημοκρατική Παράταξη διασπάστηκε και επικράτησαν προσωπικές στρατηγικές ή έγιναν λάθος επιλογές, χάσαμε.

Οι πολίτες έδειξαν ότι θέλουν πρόσωπα ικανά και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων, γι αυτό δεν υπολογίζουν τις κομματικές στηρίξεις όταν δεν συμβαδίζουν με τις δικές τους εκτιμήσεις. Έστειλαν μηνύματα προς  κάθε κατεύθυνση, που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ όψη.

Το αποτέλεσμα του Διονύση Αλευρά στο Δήμο Καλαμάτας πως το σχολιάζετε;

Ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει φέρει υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ σε τέτοιες συνθήκες! Στην Καλαμάτα ο Δήμος χάθηκε «στον πόντο»,  για ελάχιστες ψήφους και αυτό μας κόστισε, σε όλους, περισσότερο. Δόθηκε μια μεγάλη μάχη. Ο Διονύσης Αλευράς κατάφερε να συσπειρώσει πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις από αυτές της Δημοκρατικής Παράταξης, να δημιουργήσει μια ισχυρή δυναμική και μια ψυχολογία νίκης. Ξεκινούσε όμως από διαφορετική αφετηρία σε σχέση με τον Παναγιώτη Νίκα, που είχε πίσω του ένα πολιτικό ποσοστό πάνω από 51% . Ο Διονύσης Αλευράς άρχιζε από το 36%. Εξ άλλου, ας μην ξεχνάμε ότι για πρώτη φορά στην αναμέτρηση αυτή Κυβέρνηση ήταν η Ν.Δ, που έκανε ότι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς για να επηρεάσει τους ψηφοφόρους.

Συμφωνείτε με τις απόψεις ορισμένων κύκλων ότι η ήττα στο δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας υπήρξε αποτέλεσμα της τακτικής που ακολούθησε προεκλογικά ο σημερινός δήμαρχος Γ. Κουτσούλης;

Επειδή η απόσταση από τη νίκη ήταν οριακή, εύκολα θα μπορούσαν να αναδειχθούν πολλά ως αιτίες για την απώλεια του Δήμου, όπως εύκολα θα μπορούσαν να βρεθούν και εξιλαστήρια θύματα. Στο βαθμό που το ψηφοδέλτιο του Διονύση Αλευρά αποτελούσε στη συνείδηση της κοινής γνώμης συνέχεια της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, είναι πολύ πιθανό να χρεώθηκε λάθη και παραλείψεις της. Ακόμα, πρέπει να επισημάνω τον ανεπαρκή βαθμό συσπείρωσης των στελεχών της παλιάς δημοτικής ομάδας. Τέλος, χρήζει ουσιαστικής μελέτης και προβληματισμού η στάση μεγάλου αριθμού πολιτών να επιλέξουν στο β΄ γύρο την αποχή ή το άκυρο - λευκό ως μέσο έκφρασης, αντί της στήριξης του Διονύση Αλευρά.

Ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία;

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη διαδικασία αποκωδικοποίησης των μηνυμάτων που έστειλε η κοινωνία της Μεσσηνίας. Αυτή πρέπει να γίνει σωστά, χωρίς παραμορφωτικούς φακούς και σκοπιμότητες, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δε μπορεί όσοι έφταιξαν να αναγορεύονται σε τιμητές!

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ανασυγκροτήσει εκ βάθρων τις δυνάμεις του. Ξεκινώντας από το μήνυμα των εκλογών πρέπει να ανανεώσει το στελεχιακό του δυναμικό και να κατοχυρώσει θεσμικές, όχι προσχηματικές πολιτικές λειτουργίες, να επανασυνδέσει τις σχέσεις του με την κοινωνία και να παρέμβει μέσα από τις θεσμικές του εκφράσεις στα προβλήματά της. Μείζον ζήτημα είναι η ενότητά του, που πρέπει να σφυρηλατηθεί σε υγιείς βάσεις και με γνώμονα τα συλλογικά συμφέροντα του ΠΑΣΟΚ και της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ κλείνει, με βάση τις δημοσκοπήσεις. Έως τις εκλογές πιστεύετε ότι θα έχει μηδενισθεί η διαφορά;

Πιστεύω ότι οι υπάρχουσες διαφορές είναι στα όρια του στατιστικού λάθους. Η συνέχιση από τη Ν.Δ. μιας πολιτικής σκανδαλώδους αναδιανομής υπέρ των ισχυρών και η εγκατάλειψη της περιφέρειας, έχει πλέον μηδενίσει τις ανοχές των Ελλήνων πολιτών.

Όμως το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κάνει πιο ευκρινές το πολιτικό του στίγμα. Να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του, να συζητήσει με τους πολίτες και να αναλάβει τις δεσμεύσεις του για την αυριανή διακυβέρνηση. Σ αυτή την πορεία οφείλουν όλοι να στηρίζουν τον Πρόεδρό μας, που με αποφασιστικό τρόπο πρέπει να χαράξει τη στρατηγική Νίκης για τις επόμενες εκλογές.

Εάν τηρηθούν τα παραπάνω, είμαι αισιόδοξος, ότι η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη θα αναλάβει και πάλι την ευθύνη της διακυβέρνησης, δίνοντας λύσεις και για την καθημερινότητα του πολίτη και για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μας και  για την  ανάπτυξη επιτέλους- της περιφέρειας!