Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη : στο περιοδικό "ΘΗΡΕΥΤΗΣ & ΦΥΣΗ"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 3/6/2006

Περιοδικό ΘΗΡΕΥΤΗΣ & ΦΥΣΗ  ΙΟΥΝΙΟΣ 2006

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ

Στον Γιάννη Σγουρό

Ένας από τους βουλευτές του νομού Μεσσηνίας είναι ο Δημήτρης Κουσελάς. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 2004. Από μικρός ασχολείται με το κυνήγι αλλά τα τελευταία χρόνια ζει πραγματικά τη φύση, τις αγωνίες και τις χαρές των κυνηγών αλλά και της άσκησης του κυνηγιού. Μας παραχώρησε την συνέντευξη αυτή στο πολιτικό του γραφείο ξεφεύγοντας έτσι για λίγο από την εργασία και τις σκοτούρες του βουλευτικού του αξιώματος.

1. Πότε ασχοληθήκατε για πρώτη φορά με το κυνήγι;

Ερασιτεχνικά, από πολύ μικρός. Περισσότερο οργανωμένα πριν από δύο χρόνια, όταν αποφάσισα για πρώτη φορά, με μια παρέα καλών φίλων, να ανεβούμε στα βουνά του Δήμου Είρας.

2. Πείτε μας για τον τόπο καταγωγή σας;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κυπαρισσία, σε μια περιοχή με θέα τον Κυπαρισσιακό κάμπο και το Ιόνιο πέλαγος.

3. Ποια είναι η γνώμη σας για το κυνήγι και τους κυνηγούς;

Το κυνήγι είναι ένα χόμπι για όσους αγαπούν τη φύση, την επαφή μαζί της, το περπάτημα, την περιπέτεια, για όσους θέλουν να ζήσουν ξεχωριστές στιγμές χωρίς άγχος, απολαμβάνοντας τις ομορφιές της.

4. Ποια είναι τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα;

Κατ� αρχήν η καταστροφή των δασών από τις πυρκαγιές και τους επίδοξους καταπατητές, η ρύπανση του περιβάλλοντος από βιομηχανικά και αστικά λύματα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η μόλυνση των υδάτινων πόρων και των θαλάσσιων οργανισμών, συνθέτουν ένα «παζλ» σύνθετων προβλημάτων, που απαιτούν οργανωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση και από την Πολιτεία και από τον καθένα από εμάς.

Χρειάζεται ολοκληρωμένη πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη βιώσιμη ανάπτυξη, που σήμερα παραμένει ζητούμενο, χρειάζεται ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών, με τη διαμόρφωση συμπεριφορών κοινωνικής ευθύνης και με την κινητοποίηση όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των κοινωνικών θεσμών.

5. Κυνηγετικές οργανώσεις αλλά και οικολογικές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο κοινωνικός και ο περιβαλλοντικός ρόλος αυτών των δυο φορέων;

Είναι μη κυβερνητικές οργανώσεις με πλούσια προσφορά και δράση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της αειφορίας της Ελληνικής υπαίθρου.

Πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη διατήρηση των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που υπάρχουν στη χώρα μας και απειλούνται με εξαφάνιση. Έχουν εκπονήσει ειδικές περιβαλλοντολογικές μελέτες και έχουν στηρίξει την επιστημονική έρευνα σε θέματα διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.

Επίσης έχουν πάρει πρωτοβουλίες για τη θέσπιση νόμων για τη λήψη μέτρων αλλά και για την υλοποίηση και την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Συνολικά μιλώντας, ο ρόλος τους είναι σημαντικός και, θα έλεγα, ανεκτίμητος!

6. Σχετικά με την ομοσπονδιακή θηροφυλακή. Είναι γνωστό ότι έχει συσταθεί και χρηματοδοτείται με χρήματα των κυνηγών και των κυνηγετικών οργανώσεων. Εκτιμώντας την προσπάθεια αυτή πως κρίνετε το έργο τους αλλά και την πρωτοβουλία αυτή των κυνηγών;

Είναι μια σημαντική εθελοντική πρωτοβουλία των κυνηγετικών οργανώσεων που δείχνουν έτσι έμπρακτα την ευαισθησία τους για την προστασία πτηνών και θηραμάτων από επίδοξους λαθροθήρες.

Το έργο της ομοσπονδιακής θηροφυλακής έχει αναγνωριστεί από το σύνολο των κοινωνικών φορέων και η δράση της έφερε πολύ θετικά αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση των Νήσων Στροφάδων. Εδώ και τέσσερα χρόνια η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, απασχολώντας ομάδες ομοσπονδιακών θηροφυλάκων, κατάφερε να βάλει φραγμό στην σφαγή των τρυγονιών που σταματούσαν εκεί για να ξεκουραστούν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς βορρά.

Δυστυχώς, αυτοί που δεν αναγνωρίζουν αυτό το έργο, είναι οι ίδιοι που χαράζουν την θηραματική πολιτική αυτής της χώρας. Αντί να διευκολύνουν και να στηρίξουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Όπως πληροφορούμαι, με την έκδοση εγκυκλίων της διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιχειρείται να αποδυναμωθεί το έργο και οι αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής θηροφυλακής, αφού ο τρόπος μετακίνησης των θυροφυλάκων γίνεται εξαιρετικά περίπλοκος και δύσκολος, το ίδιο και ο συντονισμός των απαιτούμενων δράσεων.

7. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι κυνηγοί είναι πραγματικοί φύλακες της Φύσης;

Οι σωστοί και ευαισθητοποιημένοι κυνηγοί δεν μπορεί παρά να ενδιαφέρονται πρώτα για την προστασία της φύσης και την ανάπτυξη του θηραματικού πλούτου της χώρας και μετά για το κυνήγι.

Γιατί κυνήγι δεν θα υπάρχει χωρίς ένα ζωντανό και εξελισσόμενο φυσικό περιβάλλον. Οι κυνηγοί πρέπει να είναι οι πραγματικοί φύλακες της φύσης, των διατηρητέων της μνημείων, των εθνικών μας δρυμών, των αισθητικών δασών, των καταφυγίων θηραμάτων, των θαλάσσιων πάρκων μας.

Πρέπει να λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας, ενημερώνοντας τις αρμόδιες αρχές για καθετί που απειλεί και θέτει σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον.

8. Η τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να σταθεί δίπλα στους κυνηγούς και στις προσπάθειες τους για το φυσικό περιβάλλον;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός που όντας κοντά στον πολίτη έχει κάθε λόγο να συνεργαστεί στενά με τις κυνηγετικές οργανώσεις για την προστασία και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Εάν ήμουν Δήμαρχος σε κάποια περιφέρεια της χώρας, θα αξιοποιούσα με τον καλύτερο τρόπο τους κυνηγούς και τις οργανώσεις τους, για να έχω άμεση και έγκυρη ενημέρωση, αλλά και για μπορώ να παρεμβαίνω προληπτικά για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων. Νομίζω ότι μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο των δύο πλευρών, η συνεργασία αυτή θα μπορούσε και να θεσμοθετηθεί.

9. Σε ποιόν κυνηγετικό σύλλογο είστε μέλος;

Είμαι μέλος του κυνηγετικού Συλλόγου Κυπαρισσίας.

10. Η πολιτεία έχει προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στις κυνηγετικές οργανώσεις;

Η όποια βοήθεια, οπωσδήποτε δεν είναι ανάλογη με τις ανάγκες και με τη σημαντική προσφορά τους!

11. �Εχετε βιώσει αρκετές εμπειρίες από την ενασχόληση σας με το κυνήγι.
Θέλετε να μοιραστείτε μια από αυτές μαζί σας;

Πολλές όχι, γιατί όπως σας είπα, άρχισα να ασχολούμαι συστηματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Θυμάμαι όμως τη συγκίνηση που ένιωσα όταν για πρώτη φορά τα κυνηγόσκυλα έφεραν επάνω μου ένα λαγό, που τον κυνηγούσαν για αρκετή ώρα. Η απόσταση μεταξύ τους ήταν τόσο μικρή, που δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή να πυροβολήσω. Ασφαλώς και δεν το μετάνιωσα. Το χτυποκάρδι, όμως, ήταν μεγάλο�

12. Η βουλευτική σας ιδιότητα, σας έχει πάρει μακριά από το κυνήγι και τους κυνηγότοπους;

Είναι γεγονός ότι ο ελεύθερος χρόνος μου είναι ελάχιστος. Πολλές φορές προγραμματίζω με φίλους να βγούμε για κυνήγι, αλλά μια εκδήλωση της τελευταίας στιγμής ή κάποιες σοβαρές υποχρεώσεις ανατρέπουν το πρόγραμμα. �Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα παρατάω! Μέσα στο συνολικό μου προγραμματισμό μεταξύ περιοδειών, εκδηλώσεων και ομιλιών, θα υπάρξουν και κάποιες μέρες ή έστω ώρες για να πάρουμε βαθιές ανάσες στη φύση!

13. Από προσωπική εμπειρία έχω παρατηρήσει ότι είστε πάντα κοντά σε όλους τους κυνηγούς του νομού Μεσσηνίας. Τι έχετε να πείτε για τα παιδιά εκείνα που θέλουν να ασχοληθούν με το κυνήγι και να βιώσουν από κοντά αυτό που λέγεται φύση;

Είμαι μαζί τους, γιατί αισθάνομαι ότι έχουμε κοινούς δεσμούς. Μας ενώνουν κοινές εμπειρίες, αγωνίες, αλλά και η μεγάλη αγάπη μας για τη φύση και το περιβάλλον.

Στα νέα παιδιά θα ήθελα να πω να αγαπούν τη φύση και να την προστατεύουν, γιατί αυτή είναι η κληρονομιά τους, το μέλλον τους. Τα θηράματα δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτοσκοπός πρέπει όμως να είναι η προστασία και η διατήρηση ενός υγιούς και βιώσιμου φυσικού περιβάλλοντος στον τόπο μας.

14. Θέλω μέσα από τις σελίδες του περιοδικού να απευθύνετε ένα μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους αλλά και στην κυνηγετική οικογένεια, της οποίας έχουμε την χαρά να είμαστε και οι δύο μέλη.

Να αισθάνονται και να είναι πάντα ενεργοί πολίτες, να ενημερώνονται και να συμμετέχουν στις οικολογικές και ιδιαίτερα στις κυνηγετικές οργανώσεις, να έχουν υγεία και δύναμη για όμορφες εξορμήσεις στη φύση και� καλά κυνήγια!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ: κ. Κουσελά θέλω να σας ευχαριστήσω για το χρόνο που μας διαθέσατε και να δώσουμε το επόμενο ραντεβού μας στον κυνηγότοπο. Στην πανέμορφη Μεσσηνία.