Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Άρθρο] Αρθρο του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, στην εφημερίδα "ΑΥΡΙΑΝΗ", με τίτλο, " Προϋπολογισμός αναξιόπιστος και κοινωνικά άδικος"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 4/11/2006

Εφημερίδα ΑΥΡΙΑΝΗ  04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

�Αρθρο του Δημήτρη Κουσελά
Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ

 

 Προϋπολογισμός αναξιόπιστος και κοινωνικά άδικος!

Ο τρίτος κατά σειρά προϋπολογισμός της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης, δεν είναι ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός με αναπτυξιακή δυναμική, κοινωνική ευαισθησία και πραγματική δημοσιονομική εξυγίανση. Είναι ένας εικονικός προϋπολογισμός, κατασκευασμένος να εξυπηρετήσει της ανάγκες της πολιτικής συγκυρίας, κοινωνικά άδικος και ανάλγητος που αποκαλύπτει τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.

Το νοικοκύρεμα και η δημοσιονομική εξυγίανση είναι ισχυρισμοί χωρίς αντίκρισμα.

Προκειμένου να δημιουργήσει θετική εικόνα για τα έσοδα, η Κυβέρνηση επιστρατεύει

την επιβολή πρόσθετης έμμεσης φορολογίας

μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα με χαριστικές ρυθμίσεις παλαιών φορολογικών υποθέσεων

λογιστικές αλχημείες και απαράδεκτες δημοσιονομικές πρακτικές

Με πρακτικές που αποτελούν αποθέωση της αδιαφάνειας, επιχειρεί να μειώσει τεχνητά το δημοσιονομικό έλλειμμα, για να βγεί από τη «φάκα» της ευρωπαϊκής επιτήρησης στην οποία συνειδητά οδήγησε τη χώρα με τη λεγόμενη «Απογραφή», για να μην εκπληρώσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, για το 2007 προβλέπονται επιπλέον 3,2 δις ευρώ από φόρους, των οποίων οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι θα κληθούν και πάλι να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος.

Συνολικά, στην τριετία 2005-2007 του «Πρωθυπουργού των μεταρρυθμίσεων» κ. Κώστα Καραμανλή, οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν (και θα κληθούν να πληρώσουν) επιπλέον 17 δις ευρώ σε άμεσους και έμμεσους φόρους, ενώ οι 30.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις πλήρωσαν 860 εκατ. λιγότερους φόρους.

Στην τριετία 2002-2004, του «Πρωθυπουργού των φόρων» (όπως είχε ονομάσει τον κ. Κώστα Σημίτη ο σημερινός Πρωθυπουργός), οι πολίτες πλήρωσαν επιπλέον το μισό από το παραπάνω ποσό (8,6 δις ευρώ), ενώ οι 30.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις πλήρωσαν 740 εκατ. ευρώ περισσότερους φόρους.

Το 2005 επί «νέας διακυβέρνησης», πάνω από 1,5 δις χαρίστηκαν στις 30.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις με την απόφαση περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων. Την ίδια στιγμή, οι έλεγχοι των ελεγκτικών υπηρεσιών αποκαλύπτουν όργιο φοροδιαφυγής και ασυδοσίας σε αυτές και σε ακόμα 20.000 επιχειρήσεις.

Ακόμα, στην τριετία 2005-2007, οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν και θα κληθούν να πληρώσουν 2,5 δις ευρώ επιπλέον φόρους για καύσιμα (έναντι 617 εκατ. ευρώ την τριετία 2002-2004). Κι όμως, η Κυβέρνηση αρνείται να δώσει το επίδομα θέρμανσης !

Παρά την πολυδιαφημιζόμενη εκστρατεία για μείωση της φορολογίας, τα μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2007 μαρτυρούν τη μεγαλύτερη φορο-επιβάρυνση, ιδίως των οικονομικά ασθενέστερων.

Πρώτο δείγμα της αδικίας του νέου Προϋπολογισμού είναι ότι οι πρόσθετοι φόροι εισοδήματος που θα πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα, θα είναι σχεδόν εξαπλάσιοι από τους πρόσθετους φόρους επί των κερδών των επιχειρήσεων(620 εκατ. ευρώ έναντι 120 εκατ. ευρώ.

Η σχέση άμεσων-έμμεσων φόρων ανεβαίνει από 1,41 για το 2006 στο 1,47 το 2007! Με άλλα λόγια, για κάθε ένα ευρώ εσόδων που αντλείται από άμεση φορολογία, 1,5 περίπου αντλείται από έμμεση, με καταφανώς άνισο αναδιανεμητικό αποτέλεσμα για τους φτωχότερους, στους οποίους η Κυβέρνηση δίνει- με το σταγονόμετρο και ετεροχρονισμένα- τις υπεσχημένες αυξήσεις ΟΓΑ και ΕΚΑΣ, τους τις παίρνει, όμως, στο πολλαπλάσιο από το άλλο χέρι!

Αντί για ελαφρύνσεις, η νέα φορολογική κλίμακα προκαλεί πραγματική φορολογική επιβάρυνση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Πρόκειται για την εισοδηματική κατηγορία στην οποία ανήκουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι. Αν λάβουμε υπ� όψιν τη φυσιολογική ονομαστική αύξηση των εισοδημάτων, προκύπτει επιπλέον φορολογική επιβάρυνση για όλους τους μισθωτούς- συνταξιούχους με εισόδημα από 13.000-25.000 ευρώ και ειδικότερα για άγαμους, έγγαμους χωρίς παιδιά, έγγαμους με ένα παιδί. Στην περίπτωση των εγγάμων με δύο παιδιά, προκύπτει ελάχιστη φορολογική ελάφρυνση, αλλά μόνο για τον ένα σύζυγο, αν εργάζονται και οι δύο.

Έτσι διευρύνονται,, αντί να μετριαστούν οι ανισότητες, αφού η αύξηση του αφορολόγητου, σε συνδυασμό με την αλλαγή του «κεντρικού συντελεστή» και τη μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των υπόλοιπων κλιμακίων, «χαρατσώνει» και πάλι τους πολίτες, ευνοώντας κυρίως αυτούς που το έχουν λιγότερο ανάγκη! Με την επιπλέον ισχυροποίηση των έμμεσων φόρων τροφοδοτείται και η ακρίβεια και έτσι μειώνεται περαιτέρω η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών (ακόμα και αυτών που απαλλάσσονται από τη δήλωση φόρου εισοδήματος), που θα καταφύγουν για άλλη μια φορά στα δανεικά, προς μεγάλη αγαλλίαση του τραπεζικού μας συστήματος!

H πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού στη φτώχια και στην εξαθλίωση! Το Ό του πληθυσμού ζει σε απελπιστικά άσχημη κατάσταση. Αυτά εννοούσε ο κ. Πρωθυπουργός όταν μιλούσε για πραγματική σύγκλιση, όταν έλεγε ότι θα κλείσει την ψαλίδα;

Με μια πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη άντληση φορολογικών εσόδων θα μπορούσαμε να έχουμε πόρους για τους μεγάλους «ριγμένους» και του φετινού Προϋπολογισμού (Παιδεία, Υγεία, Συγκοινωνίες, Πολιτισμός, Περιφέρεια, δημόσιες επενδύσεις κλπ).

Θα το μπορούσαμε, αν η Κυβέρνηση:

δεν «έκλεινε τρύπες» το 2007 με ανάλογες αλχημείες στους στόχους των εσόδων με αυτές στις οποίες κατέφυγε για το 2006 και με συνεχείς πρόσθετες φορο-επιβαρύνσεις των οικονομικά ασθενέστερων,

αποφάσιζε να συλλάβει τα...ασύλληπτα φορολογικά έσοδα των επώνυμων μπαταχτσήδων, αντί να εκπέμπει μηνύματα φορολογικής ασυδοσίας και προσδοκίες νέων χαριστικών ρυθμίσεων.

Όμως αυτά προϋποθέτουν μια άλλη πολιτική και μια άλλη κυβέρνηση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων και των οικονομικά ισχυρών.