Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Άρθρο] Αρθρο του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, στην εφημερίδα "ΑΞΙΑ", με τίτλο, " "Νόμπελ" εθνικολογιστικής αλχημείας"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 4/11/2006

Εφημερίδα ΑΞΙΑ  04 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

�Αρθρο του Δημήτρη Κουσελά
Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ

«ΝΟΜΠΕΛ» ΕΘΝΙΚΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΧΗΜΕΙΑΣ !

Το φετεινό Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2007 δεν είναι, απλά, ένα Προσχέδιο με «αστερίσκους».Είναι λογιστικά «πειραγμένο», για να μπορέσει να βγάλει τη χώρα από το «λούκι» της επιτήρησης, στο οποίο συνειδητά την έβαλε η Κυβέρνηση, καταδικάζοντας στη μιζέρια μεγάλες ομάδες πολιτών, την Περιφέρεια, καίριους τομείς και κλάδους της οικονομίας.Είναι, ολόκληρο, μια μαγική εικόνα ! Οι κυβερνητικοί «μάγοι» των εθνικολογιστικών μεγεθών, παραφουσκώνοντας τις λεγόμενες εθνικολογιστικές προσαρμογές από τα 450 εκατ. της πρόβλεψης για το 2006 σε 1,19 δις (και σε 1,6 δισ. Ευρώ αντίστοιχα για το 2007), περιορίζουν το έλλειμμα από 3% σε 2,6% του ΑΕΠ! Ετεροχρονίζουν τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, χωρίς βέβαια να νοιάζονται για τη διόγκωσή τους στο μέλλον, «γλυτώνοντας» προσωρινά 70 εκατ. ευρώ σε πληρωμές τόκων. Δεν εφαρμόζουν τον Κανονισμό καταγραφής των αμυντικών δαπανών με βάση την παράδοση, κάτι για το οποίο ήδη τους εγκάλεσε η Eurostat.

«Εξαφανίζουν» τα χρέη των νοσοκομείων, δηλαδή 1,1 δις το χρόνο. Αυτά και άλλα πολλά, μαζί με τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, σε σχέση με τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της Πολιτείας, επιστρατεύτηκαν προκειμένου να καλυφθεί η αποτυχία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού το 2006.Και τούτο, παρά τα νέα «χαράτσια» που κλήθηκαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι φορολογούμενοι, καταφανώς δυσανάλογα με την εισοδηματική τους δυνατότητα. Είναι ορατή η συνεχής προσπάθεια της Κυβέρνησης να γίνει αρεστή στους οικονομικά ισχυρούς, εντείνοντας τις φορολογικές ανισότητες και παρέχοντας φορολογική ασυλία σε μεγάλο κομμάτι της παραοικονομίας. Γι� αυτό δεν περισσεύουν, ούτε το 2007, κονδύλια για το επίδομα θέρμανσης στους οικονομικά ασθενέστερους, για τους δασκάλους, την Παιδεία, την Υγεία, τις δημόσιες επενδύσεις, για τις πληρωμές εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, για νοσηλευτικό προσωπικό.

Περισσεύουν, όμως για ελαφρύνσεις στους οικονομικά ισχυρούς, για χαριστικές ρυθμίσεις στους καθ� εξιν κακοπληρωτές, για να μένουν ασύλληπτες η παραοικονομία και η εισφοροδιαφυγή, για να μένουν ανείσπρακτα σημαντικά ποσά βεβαιωμένων οφειλών, για προσλήψεις αγροφυλάκων, για αυξημένες αμυντικές δαπάνες...

Αποτελεί, πλέον, κοινό μυστικό ποιούς θα βαρύνουν κυρίως οι επιπλέον φόροι των 3,3 δις ευρώ, ποιοί τελικά θα κερδίσουν από την αλλαγή των φορολογικών συντελεστών της άμεσης φορολογίας και από τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της σχέσης άμεσων και έμμεσων φόρων.

Ας πανηγυρίζει η Κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος, που επιτεύχθηκε με την επιβολή λιτότητας, τη φορολογική αφαίμαξη των οικονομικά ασθενέστερων και με τα λογιστικά τρικ που προαναφέραμε. Στο μεταξύ, τα έσοδα νοσούν και την προεκλογικά υπεσχημένη μείωση κατά 10 δις της «κρατικής σπατάλης» δεν την είδαμε.

Είδαμε αντίθετα περικοπή στις δημόσιες επενδύσεις, στα έργα για την περιφέρεια, στις κοινωνικές υποδομές.Ο θησαυρός της δημόσιας περιουσίας κάνει φτερά, αφήνοντας ψίχουλα για τις ανάγκες της κοινωνίας, δήθεν αξιοποιούμενος για τη μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο ωστόσο συνεχίζει να αυξάνεται, μετά από 2,5 χρόνια «υπεύθυνης και ενάρετης διακυβέρνησης» ! Ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση προαναγγέλλει ένα Προϋπολογισμό ανίκανο να υπηρετήσει τη χώρα και τους πολίτες της, αφού στερείται παντελώς αναπτυξιακής δυναμικής, κοινωνικής ευαισθησίας, ειλικρίνειας και βούλησης για πραγματική δημοσιονομική εξυγίανση. �Ενα Προϋπολογισμό που ακόμα και χωρίς το «μεγάλο κόλπο» της Αναθεώρησης του ΑΕΠ, είναι άξιος υποψηφιότητας για... Νόμπελ Εθνικολογιστικής Αλχημείας !