Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Άρθρο] Αρθρο του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, στην εφημερίδα "Ανω-Κατω", με τίτλο, "Το ανεπίδοτο μήνυμα των εκλογών"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/10/2006

Εφημερίδα Ανω-Κατω 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2006

�Αρθρο του Δημήτρη Κουσελά
Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ

Το ανεπίδοτο μήνυμα των εκλογών

Τα αποτελέσματα του α� γύρου των  νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών δεν προσφέρονται για απλουστευτικές και μονοσήμαντες αναγνώσεις. Δεν πρόκειται, εδώ, για μια ευθεία αναμέτρηση κομμάτων, κυβερνητικών προγραμμάτων και πρακτικών, αλλά για μια αναμέτρηση προσδοκιών και προτεραιοτήτων των τοπικών κοινωνιών, προσώπων, τοπικών σχεδιασμών, υπερκομματικών συνεργασιών, ακόμα και εσωκομματικών αντιπαλοτήτων.  

Πέρα από τα τοπικά-αυτοδιοικητικά κριτήρια, που εισάγουν πρόσθετες παραμέτρους στην ερμηνεία της ψήφου, οι δημοτικές και κυρίως οι νομαρχιακές εκλογές έχουν και μια γενικότερη πολιτική διάσταση, αφού σε αυτές παραδοσιακά εκφράζεται, με διάφορους τρόπους (υψηλή αποχή, άκυρα, λευκά, ψήφος σε σχήματα «ανταρτών» της κυβερνητικής παράταξης, ψήφος σε ανεξάρτητους υποψήφιους ή σε συνδυασμούς στηριζόμενους από κόμματα της αντιπολίτευσης), ο βαθμός δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος απέναντι στην εκάστοτε Κυβέρνηση. 

Για όποιον κάνει τον κόπο να αθροίσει τις αντίστοιχες κατηγορίες ψήφων πανελλαδικά, το μήνυμα των εκλογών προς την Κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι ευρύ, σαφές και ευανάγνωστο:  Αναιρείται πλέον η πολιτική της ηγεμονία,  στηλιτεύεται η διάψευση των δεσμεύσεών της απέναντι στις τοπικές κοινωνίες και την καθημερινότητα του πολίτη, αμφισβητείται η πολιτική των δήθεν μεταρρυθμίσεων που επέλεξε.

Το μήνυμα αυτό δεν σηματοδοτεί, απλά, «αμυχές» για την Κυβέρνηση, ούτε κάποια  δήθεν «ακινησία» του πολιτικού σκηνικού:  είναι μια σαφής και ύστατη προειδοποίηση στην κυβερνητική παράταξη, ακόμα και από παραδοσιακά «δικούς της» ψηφοφόρους, ότι λευκές επιταγές και ανοχή, τέλος!

Το χειρότερο είναι πως η Κυβέρνηση, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αρνείται να το παραλάβει. Βαυκαλιζόμενη αυτάρεσκα με τον παραπλανητικό χάρτη των νομαρχιών, (όπου μπορεί να...βάφει μπλε 5 Νομαρχίες για 1.000 ψήφους και να χάνει μια για πολλαπλάσιες...) δηλώνει πως θα εντείνει τις αντιλαϊκές της «μεταρρυθμίσεις», προσθέτοντας στις πρακτικές της ακόμα περισσότερο αυταρχισμό και  αλαζονεία, εν είδει «πυγμής και αποφασιστικότητας»!      

Ξέχασαν οι κυβερνώντες τη μεθοδευμένη από τους ίδιους  χείρα βοηθείας του 42%,  που  λειτούργησε ως Προσκρούστεια κλίνη για την ψήφο των πολιτών, αποτρέποντας το δεύτερο γύρο και τις απώλειες δεκάδων νομαρχιών και δήμων για τους στηριζόμενους από τη δική της παράταξη.  

Εθελοτυφλούν μπροστά στη φθορά και την απομυθοποίηση της «νέας Διακυβέρνησης»  στα 2,5 χρόνια της θητείας της.

Κακό του κεφαλιού τους!  

Για μας στο ΠΑΣΟΚ το μήνυμα αυτών των εκλογών, που θα ενισχυθεί με ευρύτερες συσπειρώσεις των δημοκρατικών δυνάμεων στις αναμετρήσεις του δεύτερου γύρου, είναι ευπρόσδεκτο, σημαντικό  και πλούσιο σε συμπεράσματα.

Αποτελεί για μας εφαλτήριο βελτίωσης, ισχυροποίησης του δικού μας εναλλακτικού σχεδίου για τη δίκαιη κοινωνία και για τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται και η Αυτοδιοίκηση και ο τόπος, σημείο αιχμής στην πορεία μας για τη νίκη στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές !