Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής με θέμα "Σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/10/2008

  

Κύριε Πρόεδρε η συζήτησή μας διεξάγεται εν μέσω μιας βαθιάς, οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής κρίσης, μιας κρίσης που φέρνει φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πολίτης αισθάνεται ότι τη στιγμή που ο ίδιος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα ότι η αδιαφάνεια και ο παράνομος πλουτισμός σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου έχει γίνει καθεστώς, φθάσαμε σήμερα κύριοι συνάδελφοι να συζητάμε για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για ένα σκάνδαλο δισεκατομμυρίων ευρώ όχι γιατί η Κυβέρνηση ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ μετά τις διαπιστώσεις τριών Εισαγγελέων ότι υπάρχουν ευθύνες σε υπουργικό επίπεδο, διαπίστωση που ο εκλεκτός της Κυβέρνησης ο κ. Σανιδάς, όπως και στην περίπτωση του πορίσματος Ζορμπά, προσπάθησε να διασκεδάσει.

Βρισκόμαστε εδώ σήμερα μετά τον αγώνα μηνών ολόκληρων της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Βρισκόμαστε εδώ μετά την πίεση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και της λαϊκής αποδοκιμασίας, αποδοκιμασία και δυσπιστία που ήταν εμφανής ακόμα και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό άλλωστε κύριοι συνάδελφοι και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ετράπη πανικόβλητη σε φυγή.

Ο κύριος Πρωθυπουργός αντί να είναι σήμερα εδώ και να πρωτοστατεί στη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, αντί να πρωτοστατεί και να προστατεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, εγύρισε την πλάτη, ετράπη σε φυγή. Δείχνει έτσι στον ελληνικό λαό ότι δεν θέλει την αλήθεια. Δείχνει ότι φοβάται την αλήθεια. Όσο για τα άλλα που ακούσαμε περί ευτελισμού των δημοκρατικών θεσμών είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου, είναι εκ του πονηρού.

Ευτελίζονται και απαξιώνονται οι δημοκρατικοί θεσμοί και το πολιτικό μας σύστημα όταν κουκουλώνονται τα προβλήματα.

Ο Πρωθυπουργός δείχνει ότι φοβάται την κοινοβουλευτική του ομάδα, δεν την εμπιστεύεται πλέον, δείχνει ότι είναι δέσμιος ακόμη του κ. Ρουσόπουλου και των επιλογών του που χθες αργά πάρα πολύ αργά, αποχώρησε, ενός Ρουσόπουλου που ενώ παραιτήθηκε πήρε ταυτόχρονα την πολιτική κάλυψη του ίδιου του Πρωθυπουργού, ενός Ρουσόπουλου που επέβαλε την άποψή του για την αποχώρηση σήμερα της Νέας Δημοκρατίας και για δήθεν πολιτικές διώξεις.

Ο Ρουσόπουλος έφυγε, ο Ρουσόπουλος είναι εδώ. Βολικός βέβαια ο ισχυρισμός του για την κάλυψη των όσων προσωπικών ευθυνών, βολικός ο ισχυρισμός του για να φιμώσει και να μαντρώσει έτσι τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η παράταξή μας έχει δεινοπαθήσει από την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου. Μακριά λοιπόν από εμάς τέτοιου είδους λογικές. Εμείς θέλουμε σήμερα να ανταποκριθούμε σε ένα και μοναδικό αίτημα, ένα αίτημα του ελληνικού λαού, να λάμψει επιτέλους η αλήθεια, να μάθει ο ελληνικός λαός τι συνέβη γύρω από αυτήν την υπόθεση που κόστισε δισεκατομμύρια σε βάρος της περιουσίας του ελληνικού λαού, όπως και για μια σειρά από άλλες υποθέσεις για τις οποίες έγινε αντί για αποκάλυψη, συσκότιση.

Εμείς θέλουμε μέσα από αυτήν την υπόθεση να βγει καθαρό το πολιτικό σύστημα, θέλουμε να ανατραπούν οι πολιτικές εκείνες οι οποίες γέννησαν και γεννούν τα σκάνδαλα, θέλουμε να ανατραπούν οι πολιτικές εκείνες οι οποίες ρίχνουν λάδι στη φωτιά της κρίσης που έχει ανάψει. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι η αντίστροφη μέτρηση σε σχέση με αυτό έχει αρχίσει. Και αυτή η αντίστροφη μέτρηση δεν πρόκειται κύριε Πρόεδρε να ανατραπεί. Ευχαριστώ.