Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Άρθρο] Αρθρο του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, στην εφημερίδα "METRO", με τίτλο, "Έλλειψη πολιτικής βούλησης ή πολιτική ανικανότητα;"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 22/3/2006
Εφημερίδα ΜΕΤΡΟ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

Έλλειψη πολιτικής βούλησης ή πολιτική ανικανότητα;

Ενώ οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την προστασία του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουν τεθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο από τα συνδικάτα και από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, αυτή εξακολουθεί να αρκείται σε � δηλώσεις «καλών προθέσεων» .

Μέχρι χθες δήλωνε πως «δεν παρεμβαίνει στο καθεστώς των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων». Υπό την πίεση όμως που της ασκεί η επερχόμενη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, όπως δείχνουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις και η αποφασιστικότητα των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος να προασπίσουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, σήμερα η Κυβέρνηση αναγκάζεται να δηλώσει ότι «στηρίζει το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Το ζητούμενο όμως δεν είναι μια δήλωση που περιέχει το αυτονόητο.

Ο θεσμός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν προστατεύεται με δηλώσεις ηθικής συμπαράστασης, που για εκείνους που τον αμφισβητούν δεν έχουν καμία αξία�

Προστατεύεται με πράξεις που να δείχνουν τη θέληση της Κυβέρνησης να υπερασπιστεί ένα θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε επί Οικουμενικής κυβέρνησης, το οποίο τώρα οι Τράπεζες αμφισβητούν, για να λειτουργήσουν ασύδοτα και να αυξήσουν περαιτέρω την κερδοφορία τους. Κερδοφορία βασισμένη στα υψηλά επιτόκια, που οι Τράπεζες επιβάλλουν με λογική «καρτέλ», και στην άρνησή τους να συμμορφωθούν με αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες δικαιώνουν τους δανειολήπτες.

Η Κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να ισχυρίζεται ότι δεν έχει μηχανισμούς για να επιβάλει τη λειτουργία των θεσμών για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις όταν:

  • Οι 4 από τους 7 Διοικητές που αρνούνται το διάλογο έχουν διοριστεί από την ίδια.

  • Δεν πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει στο ίδιο τραπέζι τις Τράπεζες που διαφωνούν και την ΟΤΟΕ και να τους ζητήσει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την κλαδική σύμβαση.

Αυτό δεν αποτελεί παρέμβαση στο θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αποτελεί αυτονόητη υποχρέωσή της για την προστασία του Συντάγματος και την εφαρμογή των νόμων, με δεδομένο ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κανείς κοινωνικός συνομιλητής δεν νομιμοποιείται να αρνηθεί μια διαπραγμάτευση, στην οποία νόμιμα προσκλήθηκε.

Εάν η Κυβέρνηση θέλει έστω και καθυστερημένα να αποδείξει πως δεν υποθάλπει την αδιάλλακτη στάση των Τραπεζών, όπως μέχρι σήμερα έχει κατηγορηθεί, δεν έχει παρά να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες.

Εκτός και εάν δεν είναι σε θέση να το πράξει, γιατί οι Τράπεζες έχουν πλέον πλήρως αυτονομηθεί από τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και λειτουργούν ανεξέλεγκτα , πάνω από το Σύνταγμα και τους νόμους !

Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ας το δηλώσει στον Ελληνικό λαό κι ας αναλάβει τις ευθύνες της !