Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Άρθρο] Αρθρο του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, στην εφημερίδα "ΚΕΡΔΟΣ", με τίτλο, "Αύξηση προκαταβολής φόρου για ΑΕ και ΕΠΕ- Ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 29/1/2006
Εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2006

Αύξηση προκαταβολής φόρου για ΑΕ και ΕΠΕ
Οι βασικοί εισηγητές των δύο μεγάλων κομμάτων παραθέτουν τα επιχειρήματα τους
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ- ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής

Με την τροπολογία που η Κυβέρνηση έφερε αιφνιδιαστικά, κατά την προσφιλή συνήθειά της, στο σ/ν για το φορολογικό καθεστώς συνδεδεμένων επιχειρήσεων, ομολογεί πλήρη αποτυχία εκτέλεσης του ψηφισθέντος από την ίδια, μόλις πριν ένα μήνα, Προϋπολογισμού του 2006.

Η Κυβέρνηση επιχειρεί να προεισπράξει 450 εκ. ευρώ, που κανονικά θα αναλογούσαν σε έσοδα έτους 2007, αυξάνοντας την προκαταβολή φόρου όχι μόνο για τις μεγάλες, αλλά και για 70.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα εξαναγκαστούν σε πρόσθετο δανεισμό. Υιοθετεί την «επάρατη» δημιουργική λογιστική και ενεργεί σπασμωδικά, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα ρευστότητας σε πολλές επιχειρήσεις, που ήδη πλήττονται από τον οξυμένο ανταγωνισμό. Σε αντίθεση με τις προεκλογικές της εξαγγελίες για «σταθερό φορολογικό σύστημα», αποσταθεροποιεί το επενδυτικό κλίμα που χρειάζεται, αντίθετα, σταθερούς κανόνες.

�Οταν η Κυβέρνηση ενεργεί κατ� αυτόν τον τρόπο, αποκρύπτοντας μέχρι την τελευταία στιγμή από τη Βουλή και παραπλανώντας τις παραγωγικές τάξεις, την πρόθεσή της να αυξήσει τις προκαταβολές φόρου, που πάει η αξιοπιστία της χώρας μας στο εσωτερικό και απέναντι στους ξένους επενδυτές;

�Οπως ήδη δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, πολλές επιχειρήσεις θα μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές, με αύξηση των τιμών. Οι πολίτες και οι συναλλασσόμενοι με τις Τράπεζες είναι αυτοί που τελικά θα κληθούν να καλύψουν το κόστος.

Η ρύθμιση αυτή δεν συνιστά «φορολογική δικαιοσύνη», όπως ψευδώς ισχυρίζεται η Κυβέρνηση. Δεν ανακατανέμει πραγματικές φορολογικές επιβαρύνσεις σε κοινωνικά δικαιότερη βάση. Ετεροχρονίζει την είσπραξή τους, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στους εργαζομένους, αφού δίνει άλλοθι στο Σ.Ε.Β. για διεκδίκηση χαμηλότερων μισθών, περαιτέρω χαριστικών ρυθμίσεων κτλ.

Εάν η Κυβέρνηση θέλει να αποδώσει φορολογική δικαιοσύνη, ας δώσει ένα μέρος από τα χρήματα που θα προεισπράξει για επίδομα θέρμανσης, ας τιμαριθμοποιήσει τη φορολογική κλίμακα, ας μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και για τους μισθωτούς !