Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» .
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13/12/2007

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2007

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» .

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τις πολιτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα πραγματικά εισοδήματα έχουν καθηλωθεί στα επίπεδα της δεκαετίας του 80. Είναι γεγονός ότι ένα στα πέντε νοικοκυριά αγροτών, συνταξιούχων, αλλά και εργαζόμενων και πολύ περισσότερο ανέργων, ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας με μηνιαίο εισόδημα 500 ευρώ και κάτω. Κάπου 2.200.000 συμπολίτες μας, κυρίως γυναίκες, ηλικιωμένοι και νέοι, στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη, σε ένα κόσμο αφθονίας, προκλητικής σπατάλης και επίδειξης πλούτου από τους ευνοούμενους της Κυβέρνησης, τους έχοντες και τους κατέχοντες. Οι συμπολίτες μας αυτοί στερούνται όχι μόνο την τροφή, αλλά και όλα τα αγαθά που δικαιούται κάθε πολίτης, όπως η παιδεία, η υγεία, ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία.

Χρειάζονται πολύ περισσότερα, Κύριοι της Κυβέρνησης, σε μία χώρα όπου το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού, έχει εξαπλάσιο εισόδημα από το φτωχότερο 20%. Πρέπει να καταλάβετε ότι είμαστε πρωταθλητές της ανισότητας στην Ε. Ε. με εξαίρεση την Πορτογαλία και τις χώρες της Βαλτικής. Σε μια χώρα με τους μισούς συνταξιούχους να φυτοζωούν με λιγότερα από 500 ευρώ, με χιλιάδες νέους να λαθροβιούν με 400 ως 700 ευρώ και με την πλειοψηφία των νοικοκυριών, των αγροτών και των μικρομεσαίων να τα βγάζουν πέρα με δανεικά. Σε μια χώρα, όπου 900.000 νοικοκυριά προσπαθούν να επιβιώσουν με μηνιαίο εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ, όταν για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, απαιτούνται σχεδόν τα διπλάσια, αφού οι τιμές βασικών ειδών διατροφής, έχουν αυξηθεί από το 2004 έως σήμερα πάνω από 35%. Σε μία χώρα, τέλος, όπου η ετήσια μεγέθυνση του εθνικού προϊόντος ξεπερνά, όπως εσείς ισχυρίζεστε, το 4%, αλλά δεν μεταφράζεται σε βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για την πλειονότητα των συμπολιτών μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρετε στην Εισηγητική Εκθεση, ο δείκτης αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών, είναι στη χώρα μας μόνο 13%, έναντι 38,5% κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.

Αυτό το ακούσαμε και από τον κ. Υπουργό. Η δαπάνη που απαιτείται στη χώρα μας για να μειωθεί το ποσοστό φτώχειας, κατά μία μονάδα, μετά τις κοινωνικές παροχές, είναι πολλαπλάσια, συγκρινόμενη με εκείνη που απαιτείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως ήδη ακούσαμε από τον κ. Αλογοσκούφη, η Κυβέρνηση λέει πως αυτό οφείλεται στο ότι οι δαπάνες δεν είναι στοχευμένες. Είναι, όμως, πράγματι έτσι τα πράγματα κ. Υπουργέ ;

Η μήπως αυτά τα ελάχιστα που παίρνει ο φτωχός εργαζόμενος, ο άνεργος και ο συνταξιούχος, τα δίνουν πίσω πολλαπλάσια, κυρίως μέσω της συνεχώς αυξανόμενης έμμεσης φορολογίας, της ακρίβειας, της αύξησης των τιμολογίων σε ρεύμα και νερό, με τα χαράτσια που πληρώνουν για φάρμακα, για γιατρούς, για περίθαλψη, για υγεία, για στοιχειωδώς απαραίτητα δημόσια αγαθά που αναγκάζονται να τα καλύπτουν ιδιωτικά;

Η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών συνδέεται και με σοβαρές ελλείψεις στην ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους. Με τον κατακερματισμό του συστήματος αναπλήρωσης του εισοδήματος, με τις πελατειακές σχέσεις και με μεγάλα κενά στην κοινωνική προστασία, καθώς και με τη μηδενική, πλέον, δέσμευση του κράτους για μια δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος.

Ποια, όμως, είναι αλήθεια, η λογική της Κυβέρνησης απέναντι σε όλα αυτά; Είναι μια λογική ρηχού εντυπωσιασμού, πρόσκαιρης αποενοχοποίησης και περιορισμένης κρατικής φιλανθρωπίας. Το κράτος παρεμβαίνει κυριολεκτικά με παυσίπονα, της τάξης των 2,77 ευρώ την ημέρα, απέναντι σε αυτή την κατάσταση.

Η στάση σας, κύριοι της Κυβέρνησης, είναι τουλάχιστον υποκριτική. Μου θυμίζετε τη λαϊκή παροιμία που λέει «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι». Αυτή είναι η δική σας στάση.

Η δική μας λογική, είναι μια λογική ισχυρής δέσμευσης του Κράτους για την επίτευξη κοινωνικής ευημερίας με δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος, με περιφρούρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των δημόσιων συλλογικών αγαθών, δηλαδή, της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης, με ενεργές πολιτικές απασχόλησης, ιδιαίτερα, για τους νέους και τις γυναίκες. Με ενεργό συμμετοχή των φορέων και των τοπικών κοινωνιών στο σχεδιασμό καταπολέμησης της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Εμείς προτείναμε να θεσπιστεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που έχει εδώ και χρόνια θεσπιστεί στο Βέλγιο, στη Δανία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία, στην Αυστρία, στην Πορτογαλία, στη Σουηδία και στη Βρετανία, με μηνιαία ποσά που κυμαίνονται από 974 ευρώ στο Λουξεμβούργο και φτάνουν μέχρι 269 ευρώ στην Ιταλία. Η Κυβέρνηση απέρριψε αυτή την πρόταση μας.

Εμείς προτείναμε την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για τους αγρότες, τις νοικοκυρές και τους ανασφάλιστους. Η Κυβέρνηση προεκλογικά, πλειοδότησε, τώρα βέβαια την «ξέχασε» και σχεδιάζει να επιβάλει την εθνική σύνταξη, ως όχημα περιορισμού και απαξίωσης, ή και κατάργησης, της ίδιας της κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή ως άλλοθι περικοπής του κοινωνικού πόρου και σύγκλισης προς τα κάτω όλων των συντάξεων.

Εμείς για πολλοστή φορά καταθέσαμε πρόταση νόμου, για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους οικονομικά ασθενέστερους. Η Κυβέρνηση, για πολλοστή φορά το απέρριψε, υποσχόμενη πιθανώς να το δώσει, όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης στα ΑΜΕΑ, από το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής που θεσπίζεται με αυτό το νομοσχέδιο. Δηλαδή, αυτό θα το συμψηφίσετε κ. Υπουργέ, στο πλουσιοπάροχο ποσό των 2,77 ευρώ την ημέρα που θα δίνετε - όταν τελικά θα το δίνετε- στους φτωχότερους;

Εμείς προτείνουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική αναδιανομής και πολύπλευρης στήριξης των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, όχι αποσπασματικές παροχές φιλανθρωπίας.

Θέλουμε ευθεία απάντηση κύριε Υπουργέ! Πέρα από το να συγκροτείτε το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, με διορισμένους διοικούντες, μακριά από την κοινωνία και τους φορείς της, πέρα από το να φτιάχνετε και άλλες θέσεις και υπηρεσίες, πέρα από το να στήνετε ταμπέλες και να μας ζητάτε ευρεία εξουσιοδότηση για να χειριστείτε, με υπουργικές αποφάσεις και κατά το δοκούν, απροσδιόριστους πόρους και παροχές, έχετε ολοκληρωμένο σχέδιο για να «χτυπήσετε» την υφιστάμενη φτώχεια, αλλά και τη φτώχεια που με τις πολιτικές σας συνεχώς δημιουργείτε;

Γιατί εδώ που έφθασαν τα πράγματα, σε λίγο δεν θα σας φθάνουν όχι μόνο τα 100.000.000 ευρώ, που βάζετε σε αυτό το ταμείο συνοχής φέτος, αλλά ούτε τα 2.000.000 ευρώ που λέτε ότι θα διαθέσετε προοπτικά. Δεν θα σας φτάνει ούτε ολόκληρος ο μηχανισμός του κράτους, ούτε ο Προϋπολογισμός ολόκληρος, που για το 2008 κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Το σχέδιο νόμου που συζητούμε είναι το κοινωνικό «φύλλο συκής» της ανάλγητης πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Είναι ανεπαρκές και ανάξιο των αναγκών και των προσδοκιών του λαού μας για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό μέρισμα ανάπτυξης, για πραγματική φροντίδα και στήριξη στους φτωχότερους συμπολίτες μας. Ευχαριστώ πολύ.