Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Oμιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτρη Κουσελά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την συζήτηση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για το "Επίδομα Θέρμανσης".
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/11/2007
Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2007

Oμιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτρη Κουσελά στην Επιτροπή Οικονομικών  Υποθέσεων της Βουλής,
κατά την συζήτηση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για το "Επίδομα Θέρμανσης".

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για τρίτη συνεχή φορά το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και προτείνει την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις.

Σήμερα, εμμένουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην πρόταση μας αυτή, διότι τα πραγματικά δεδομένα έχουν ανατραπεί δραματικά σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων.

Τα εισοδήματα των νοικοκυριών δέχονται πρωτοφανή επίθεση από την έκρηξη των τιμών στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στις αυξήσεις των επιτοκίων, των φόρων, αλλά και των τιμολογίων των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, που σέρνουν το χορό στις ανατιμήσεις.

Το 2008 προοιωνίζεται μια πολύ χειρότερη χρονιά για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους εξαιτίας του εκρηκτικού μείγματος επιβαρύνσεων που προωθεί η ίδια η κυβέρνηση.

Φόροι, τιμές και επιτόκια αυξάνονται κατακόρυφα, ενώ οι αυξήσεις στους μισθούς είναι πενιχρές.

Αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που η οικονομική ανάπτυξη μεγεθύνεται, η πίτα αυξάνεται και διευρύνεται, τη στιγμή που το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4%, με στοιχεία της ίδιας της Κυβέρνησης.

Το ετήσιο επιπλέον κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά το 2008, λόγω των πρωτοφανών αυξήσεων φόρων, που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό, είναι πάρα πολύ μεγάλο. Έχει εκτιμηθεί ότι για ένα ζευγάρι εργαζομένων στο Δημόσιο το πρόσθετο κόστος θα είναι 2027 ευρώ.

Από την άλλη, η εκτιμώμενη ετήσια αύξηση του εισοδήματος του ίδιου νοικοκυριού το 2008, με βάση την εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης, δε θα ξεπερνά τα 958 ευρώ. Και αυτό, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος που θα προκύψει από την επιβολή του φόρου κατοχής ακινήτων, τις νέες τσουχτερές αυξήσεις που προαναγγέλλονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά και από τις αναμενόμενες αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Φανταστείτε τι θα γίνει με ένα αντίστοιχο ζευγάρι που δεν ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Την ίδια στιγμή που η κερδοσκοπία στις τιμές των σιτηρών και του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, οδηγεί σε ράλι αυξήσεων, η τρελή κούρσα της τιμής του πετρελαίου, που έχει φτάσει μια ανάσα από τα 100 δολάρια το βαρέλι, εκτόξευσε και πάλι τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, όπως και της αμόλυβδης βενζίνης. Έτσι, πέρυσι το χειμώνα ένα νοικοκυριό που κατά μέσο όρο ξόδευε 2000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, πλήρωσε 1020 ευρώ με 0,51 ευρώ το λίτρο, φέτος θα πληρώσει 1500 ευρώ με μία μέση τιμή 0,75 ευρώ το λίτρο.( στο κέντρο, γιατί στην περιφέρεια η τιμή είναι 0,80 ευρώ το λίτρο). Δηλαδή, θα πληρώσει 480 ευρώ περισσότερα με βάση τις νέες τιμές.

Ενώ συμβαίνουν αυτά, η Κυβέρνηση παρακολουθεί ατάραχη και ασυγκίνητη τις εξελίξεις στην αγορά, «νίπτει τας χείρας της» και καλεί τους καταναλωτές και τους πολίτες να πάρουν τους δρόμους και να ψάξουν για το «φθηνότερο δυνατόν» πετρέλαιο θέρμανσης ή τη φθηνότερη βενζίνη.

Με αυτά τα δεδομένα, θα έπρεπε κάποιος να φοράει κοινωνικές παρωπίδες για να μην αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της υιοθέτησης μιας τέτοιας πρότασης. Πολλές κυβερνήσεις κρατών - μελών της Ε.Ε. με πολύ υψηλότερο βιοτικό επίπεδο από το δικό μας, εδώ και χρόνια δίνουν ανάλογη οικονομική ενίσχυση στους οικονομικά ασθενέστερους. Εμείς, αυτό το κάναμε πράξη την περίοδο 2000 - 2001 με την τιμή του πετρελαίου σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ποσό που προτείνουμε (250 μέχρι 450 ευρώ ανάλογα με την περιοχή), με δικαιούχους ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανέργους και συνταξιούχους που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ, είναι επιτακτικά αναγκαίο για να καλυφθεί μία σαφής, αυτοτελής και αυτονόητη ανάγκη.

Είναι ένα μικρό μέρος του μεγάλου οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας, ιδίως στην περιφέρεια και ακόμη περισσότερο στους πυρόπληκτους νομούς.

Ο κύριος Αλογοσκούφης υποσχέθηκε �στα προσεχώς- τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στα άτομα με ειδικές ανάγκες από το ταμείο καταπολέμησης της φτώχιας. Μήπως θεωρεί ότι οι υπόλοιποι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας δεν έχουν αντίστοιχη ανάγκη, ή μήπως σκοπεύει να συμψηφίσει για κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας τα υπεσχημένα φιλοδωρήματα κατά της φτώχειας, με το επίδομα θέρμανσης, που καλύπτει μία προφανή και αυτοτελή ανάγκη των φτωχότερων συμπολιτών μας;

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, η εμμονή και η άρνησή σας να υιοθετήσετε αυτή την πρόταση, παραπέμπει προφανώς σε κοινωνική αναλγησία και όχι σε δήθεν έλλειψη πόρων.

Εάν σας έλειπαν οι οικονομικοί πόροι, δεν θα προχωρούσατε στις χαριστικές ρυθμίσεις που κάνετε, δεν θα προχωρούσατε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ούτε στα «δωράκια» που δίνετε αφειδώς στους τραπεζίτες το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ήδη από την εφαρμογή του ΦΠΑ στις αυξημένες τιμές των καυσίμων, το κράτος εισέπραξε -με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου-, 850 εκατομμύρια επιπλέον ευρώ το χειμώνα 2006 - 2007.

Η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, που κοστολογεί την πρότασή μας, κάνει λόγο για συνολική δαπάνη 582 εκατομ. ευρώ, που κατανέμεται σε 304 εκατομμύρια ευρώ το 2007 και σε 278 εκατομμύρια το 2008.

Επομένως, μόνο μέρος από τα πρόσθετα έσοδα από ΦΠΑ καυσίμων του 2007 θα πρέπει να διαθέσετε για να εφαρμόσετε την πρότασή μας.

Εάν δεν θέλετε να διαθέσετε από αυτά τα χρήματα, μπορείτε να διαθέσετε ένα μέρος από τα αυξημένα έσοδα που θα εισπράξετε, κύρια από τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, από την αύξηση κατά 6,2 δισ. ευρώ των επιπλέον φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλετε με τον Προϋπολογισμό του 2008.

Με τόσες εναλλακτικές επιλογές, είναι τουλάχιστον κοινωνικά ανεύθυνη η επιμονή της Κυβέρνησης να αφήνει τους οικονομικά ασθενέστερους στην τύχη τους, ακόμη και εκείνους της περιφέρειας, τους πυρόπληκτους και τους κατοίκους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών !

Κύριε Υπουργέ, δεν άκουσα κανένα ουσιαστικό λόγο για την απόρριψη της πρότασής μας. Επιπλέον κάποιοι από τους εισηγητές σας ξεπέρασαν τα εσκαμμένα και έκαναν και παρατηρήσεις ή επίθεση, γιατί κάνουμε τέτοιου είδους προτάσεις.

Εάν αυτή είναι η πολυδιαφημιζόμενη προεκλογικά κοινωνική σας ευαισθησία, εάν αυτή είναι η κοινωνία της ζούγκλας και της αναλγησίας την οποία επαγγέλλεσθε, σας την χαρίζουμε !