Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ, ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΤΟΥ Σ.Ν. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ».
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 16/10/2007

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2007

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ, ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ,
ΤΟΥ Σ.Ν. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βασική προϋπόθεση για την καταπολέμηση της μάστιγας, της πληγής της φοροδιαφυγής, είναι η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης, διαφάνειας και φορολογικής δικαιοσύνης στους πολίτες, στα φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις.

Και όταν μιλάμε για φορολογική δικαιοσύνη, μιλάμε για κατανομή των φορολογικών βαρών ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα, που έχει κάθε φορολογούμενος.

Κύριοι Υπουργοί, η Κυβέρνηση με τη μέχρι σήμερα φορολογική της πολιτική κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Αυτά που χάρισε με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, με τους νόμους που ψήφισε στο προηγούμενο διάστημα, ανέρχονται σε 1 δισεκατομμύριο 150 ευρώ ετησίως. Παράλληλα, αφήνει φορολογικά ασύλληπτες τις off shore εταιρείες και την λαθρεμπορία να οργιάζει, στο ναυτιλιακό πετρέλαιο και αλλού.

Άκουσα πολύ προσεκτικά τον κ. Μπέζα να αναφέρεται στα μέτρα που πάρθηκαν στα 3,5 χρόνια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Κύριε Υπουργέ, αν τα μέτρα ήταν αποτελεσματικά, τότε γιατί η φοροδιαφυγή αυξάνεται, κατ έτος, 4 δισεκατομμύρια ευρώ;

Με τον Προϋπολογισμό του 2007, η Κυβέρνηση επέβαλε επιπλέον «χαράτσι» 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ με τον ίδιο προϋπολογισμό ελάφρυνε τις επιχειρήσεις κατά 100 εκατομμύρια ευρώ. Οι επιπλέον έμμεσοι φόροι που κλήθηκαν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα με αυτόν τον προϋπολογισμό ήταν 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ποιοι τελικά πληρώνουν φόρους ; Το είπε, πριν από λίγο, ο κ. Υπουργός. Δεν μας είπε όμως, ποιοι φοροδιαφεύγουν. Αυτοί που πληρώνουν είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ελάχιστες υγιείς επιχειρήσεις. Ποιοι είναι όμως αυτοί, που φοροδιαφεύγουν ; Ποιος είναι, δηλαδή, ο αποδέκτης, κ. Υπουργέ, αυτού του νομοσχεδίου ; Αυτό δε μας το είπατε. Σε ποιους απευθύνεται αυτό το νομοσχέδιο και τίνων τη φοροδιαφυγή θέλει να χτυπήσει;

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ετοιμάζεστε να επιβάλετε αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες, δηλαδή μια αύξηση τουλάχιστον 10%. Θέλω λοιπόν, να σας ρωτήσω ευθέως. Αυτή είναι η αξιοπιστία της νέας Κυβέρνησης, τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έλεγε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση ; Αυτή είναι η εμπέδωση φορολογικής εμπιστοσύνης, την οποία θέλετε να περάσετε σήμερα στους φορολογούμενους πολίτες;

Η Κυβέρνηση, αγαπητοί συνάδελφοι, φαίνεται ότι έχει αποφασίσει αυτή την αύξηση- εκτός κι αν το διαψεύσετε -, την ώρα που κάθε χρόνο η απόδοση του Φ.Π.Α., που έχει εισπραχθεί από μια σειρά επιχειρήσεις, παρακρατείται. Παρακρατούνται πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τον Φ.Π.Α. Από την άλλη μεριά, πρέπει να λάβουμε υπόψη - για να εκτιμήσουμε σωστά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο - ότι ήδη, με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί 6 δις ευρώ επιπλέον έσοδα, (στην ουσία, 7,6 δις ευρώ) και μέσα από τον Προϋπολογισμό και μέσα από άλλες πηγές.

Θέλει να κλείσει τις «τρύπες» των εσόδων του 2007, να πληρώσει στη χρήση του 2007 το 1,1 δις ευρώ για την αναθεώρηση του Α.Ε.Π. κατά 9,6% και να καλύψει τον φιλόδοξο στόχο της για αύξηση των φορολογικών βαρών κατά 6 δις ευρώ.

Επειδή λοιπόν, κύριοι της Κυβέρνησης, απ ότι φαίνεται προετοιμάζετε νέα «φόρο -καταιγίδα», έρχεστε σήμερα, με ένα σχέδιο νόμου που, κατά την προσωπική μου άποψη, όπως είπε ευθέως και ο Εισηγητής μας, έχει καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα. Με ένα νομοσχέδιο, το οποίο περιέχει ημίμετρα και διευθετήσεις περισσότερο αστυνομικού και καταγγελτικού χαρακτήρα, προσπαθείτε να «ρίξετε στάχτη στα μάτια» των πολιτών και των φορολογούμενων ότι δήθεν θέλετε να καταπολεμήσετε τη φοροδιαφυγή. Εάν, κύριε Υπουργέ, είχατε πραγματικά την πρόθεση να καταπολεμήσετε, να πλήξετε τη φοροδιαφυγή, θα έπρεπε να ανοίξετε εθνικό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να προχωρήσετε στη θέσπιση ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και πάνω απ όλα αξιόπιστου φορολογικού συστήματος.

Θα συμφωνήσω με δύο από τις βασικές παρατηρήσεις που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, ο Εισηγητής της συμπολίτευσης. Είπε ότι το φορολογικό μας σύστημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο και ότι οι κυρώσεις στους φοροφυγάδες είναι εξαιρετικά ελαφρές. Είναι όντως δύο πολύ εύστοχες παρατηρήσεις.

Θέλω όμως να ρωτήσω τον κ. Μητσοτάκη. Πείτε μας, κύριε συνάδελφε, τι έκανε η Κυβέρνηση για την απλοποίηση αυτού του περίπλοκου φορολογικού συστήματος προκειμένου να μην χρειάζεται ένας νόμος, που να υλοποιεί τους νόμους που έχουν ψηφισθεί για τη φορολογία ; Τι έκανε για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους φοροφυγάδες ; Ποιες είναι οι «αυστηρές ποινές» και σε ποιους επιβλήθηκαν μέχρι σήμερα, ώστε να το γνωρίζουν αυτό οι Έλληνες πολίτες, να το γνωρίζουν οι έντιμοι φορολογούμενοι, για να εμπεδωθεί πραγματικά αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης;

Δεν υπάρχουν - θα απαντήσω εγώ - τέτοιου είδους παραδείγματα. Γνωρίζετε πολύ καλά, κύριοι συνάδελφοι, γιατί δεν υπάρχουν. Γιατί το κράτος είναι πρώτα απ όλα το ίδιο ασυνεπές στις υποχρεώσεις του. Είναι ασυνεπές, πρώτα και κύρια, απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση, όταν δεν πληρώνει τα οφειλόμενα στο Ι.Κ.Α. και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία - και αυτά είναι πολλά. Γνωρίζετε ότι το χρέος του κράτους απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση από 2,7 δις ευρώ έχει ξεπεράσει σήμερα τα 7 δις ευρώ.

Νομίζω ότι είναι πρόκληση να λέτε ότι η σχεδιαζόμενη από σας αύξηση του Φ.Π.Α., στόχο έχει την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων. Εσείς, το κράτος, είσαστε οι πρώτοι ασυνεπείς απέναντι σε τρίτους, ιδιαίτερα απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. �Αρα, δεν μπορεί μ αυτή την πολιτική και μ αυτή τη λογική να εφαρμόσετε τους νόμους και για την είσπραξη του Φ.Π.Α. και να εμπεδώσετε ένα κλίμα φορολογικής εμπιστοσύνης και δικαιοσύνης, με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Δε θέλω να πω κάτι περισσότερο. Με αυτές τις παρατηρήσεις μου, είναι φανερό ότι καταψηφίζουμε επί της αρχής αυτό το νομοσχέδιο. Κατ άρθρον θα τοποθετηθούμε γιατί υπάρχουν άρθρα, τα οποία θα υπερψηφίσουμε και άλλα, που θα καταψηφίσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ.