Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] «Οι χθεσινοί αρχάγγελοι της κάθαρσης σημερινοί λαφυραγωγοί του κράτους» - Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 11/1/2008

1.Τι εξελίξεις σηματοδοτεί η υπόθεση με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Ζαχόπουλο;

Η αγωνιώδης προσπάθεια της Κυβέρνησης και στενών συνεργατών του ίδιου του Πρωθυπουργού να εμφανίσουν την υπόθεση ως ένα δήθεν αποκλειστικά «ροζ» σκάνδαλο, πέφτει στο κενό. Κάθε μέρα και περισσότερο αποκαλύπτεται ότι το φαινομενικά «ροζ σκάνδαλο» έχει σημαντικότατες γκρίζες και κυρίως γαλάζιες αποχρώσεις και πτυχές. Αυτές οι πτυχές εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αφού ο εκλεκτός συνεργάτης του κ. Ζαχόπουλος, που είχε διευρυμένες εξουσίες, -κοινώς «έδενε και έλυνε»- στο ΥΠΠΟ, εμφανίζεται εμπλεκόμενος σε πρακτικές εξόχως αδιαφανούς - πελατειακής διαχείρισης των πολιτιστικών κονδυλίων του Γ ΚΠΣ και της χρηματοδότησης σε διάφορους φορείς, σε υποθέσεις αποχαρακτηρισμού χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά και στον περιβόητο «γαλάζιο» διαγωνισμό προσλήψεων στο ΥΠΠΟ.

‘Οταν τα κυκλώματα των «ημετέρων», των κουμπάρων και των κολλητών της «νέας διακυβέρνησης» γίνονται καθεστώς για να λυμαίνονται ανεξέλεγκτα κράτος, δημόσιους πόρους, αίγλη και εξουσία, η πρωτοχρονιάτικη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «είναι σε διαρκή σύγκρουση με τα φαινόμενα διαφθοράς», είτε είναι εκτός πραγματικότητας και εμπαίζει τη νοημοσύνη μας, είτε αποτελεί ομολογία ότι οι πρόσφατες παραιτήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της επιλογής του όντως σχετίζονται με τα φαινόμενα διαφθοράς που η Κυβέρνησή του εξέθρεψε, ανέχτηκε και απέτυχε να αποτρέψει.

2. Ποια είναι σήμερα η σημασία της φράσης «σεμνά και ταπεινά» που είχε χρησιμοποιήσει ο Πρωθυπουργός για να περιγράψει την διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν. Δ. ;

Πριν το 2004 η Ν.Δ. προσπάθησε με τη φράση αυτή να σηματοδοτήσει το περιεχόμενο της δικής της ηθικής στην άσκηση πολιτικής, υψώνοντας τη σημαία της κάθαρσης στη λειτουργία της δημόσιας και κοινωνικής ζωής και κατηγορώντας το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για σκάνδαλα, διαπλοκές κ.λ.π.

‘Ομως, στα τέσσερα χρόνια της δικής της διακυβέρνησης δεν πήρε ούτε ένα μέτρο για την καθιέρωση της διαφάνειας, για την εξάλειψη των φαινομένων συναλλαγής και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Και όχι μόνον αυτό. Ενώ καθημερινά πληθαίνουν τα σκάνδαλα με οικονομικό περιεχόμενο, η κυβέρνηση «ξηλώνει» και το θεσμικό πλαίσιο που είχε θεσμοθετήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ, επιχειρώντας να θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό της το κράτος.

Μέχρι σήμερα αρνήθηκε επίμονα να αξιοποιήσει τις τεκμηριωμένες προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου και την εκφρασμένη θέλησή του να αντιμετωπισθούν οικουμενικά και αποτελεσματικά τα φαινόμενα της σήψης και της διαφθοράς. Ενώ ισχυρίζεται ότι εκείνη αποκαλύπτει τα σκάνδαλα, στην πραγματικότητα τα συγκαλύπτει. Οι υποκλοπές, τα δομημένα ομόλογα, η υπόθεση της Ρ & Κ, του Γερμανού και δεκάδες άλλες είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Μάταια προσπαθούν τα κυβερνητικά στελέχη να κρατήσουν τον Πρωθυπουργό στο απυρόβλητο, αφού ανάμεσα στους κάθε φορά εμπλεκόμενους είναι πολιτικά πρόσωπα και γνωστοί «πρωθυπουργικοί φίλοι». Είναι πλέον φανερό ότι οι χθεσινοί «Αρχάγγελοι της Κάθαρσης» έγιναν Λαφυραγωγοί του Κράτους, της εξουσίας και του δημόσιου χρήματος . Έτσι η φράση «σεμνά και ταπεινά», έγινε πλέον συνώνυμη της συγκάλυψης, της αρπαχτής και της απάτης .

3. Κατά πόσο θα αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό μετά την αποπομπή του Βασίλη Μαγγίνα και την έλευση στο υπουργείο Απασχόλησης της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά;

Ο πυρήνας της πολιτικής της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό είναι δεδομένος και δεν αλλάζει με μόνη την εναλλαγή προσώπων. Στο μέτρο που το κράτος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του για τη χρηματοδότηση των ταμείων, η εισφοροδιαφυγή οργιάζει με την ανοχή της Κυβέρνησης και το 25% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού παραμένει ανασφάλιστο, είναι φανερό ότι αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί, διότι σκόπιμα δημιουργεί τετελεσμένα και «μονόδρομους», ώστε να επιβάλει (δια της εις άτοπον απαγωγής...) την ανατροπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Όμως, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να βαυκαλίζεται με την ιδέα πως ο κ. Μαγγίνας θα γίνει η «Ιφιγένεια» για να περάσουν τα «εξωραϊσμένα» σχέδιά της με μια «πολιτική δημοσίων σχέσεων» της κας Πετραλιά.

Οι πολίτες και το συνδικαλιστικό κίνημα έχουν πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας στο Ασφαλιστικό. Είναι βέβαιο πως οι «επικοινωνιακοί ελιγμοί» της Κυβέρνησης θα τους βρούν και πάλι ενωμένους απέναντί της, για να αποτρέψουν τα σχέδιά της σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

4. Τι κατά τη γνώμη σας σημαίνει η φράση του Πρωθυπουργού «δεν αυξάνονται τα γενικά όρια συνταξιοδότησης»;

Τα «γενικά όρια συνταξιοδότησης» που η χώρα μας δηλώνει στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση ανέρχονται στα 65 χρόνια, για άνδρες και γυναίκες. Ο κ. Καραμανλής είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι δεν θα αυξηθούν τα «όρια συνταξιοδότησης». Η μετεκλογική προσθήκη της φράσης «γενικά όρια» σημαίνει ότι μπορούν να αυξηθούν όλα τα όρια συνταξιοδότησης που είναι σήμερα κάτω των 65, για άνδρες και γυναίκες.

‘Οπως αντιλαμβάνεσθε, η διαφορά δεν είναι απλώς φραστική. Είναι σκόπιμη και ουσιώδης, αφού για πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων θα έχει ως συνέπεια τη σημαντική αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης.

5. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα βγει και πάλι στο «πεζοδρόμιο» στην περίπτωση που στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο υπάρχουν ρυθμίσεις που θίγουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα;

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στήριξε τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και όλων των θιγόμενων κατηγοριών πολιτών.

Θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις και τις επόμενες κινητοποιήσεις τους, γιατί η Κυβέρνηση, σε πλήρη αντίθεση με τις δικές μας θέσεις και προτάσεις για το Ασφαλιστικό :

  •  όχι μόνο δεν εφαρμόζει το ν. 3029/02 που ψήφισε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά τον υπονομεύει, με στόχο να τον καταργήσει οριστικά

  •  δεν εκπληρώνει τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της για την καταβολή του 1% του ΑΕΠ στα ασφαλιστικά ταμεία

  •  άφησε την εισφοροδιαφυγή να φτάσει σε αστρονομικά ύψη (5,7 δις ευρώ για το 2007)

  •  συνήργησε στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων από το οποίο τα ταμεία έχασαν 300 εκ. ευρώ

  •  μεθοδεύει τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας, με στόχο να οδηγήσει μέρος των ασφαλισμένων στη ιδιωτική κερδοσκοπική ασφάλιση

Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση που μέχρι σήμερα δεν παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά κινείται με βάση την «κρυφή ατζέντα» που έχει προετοιμάσει το Μέγαρο Μαξίμου, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει ήδη καταθέσει τις δικές του ολοκληρωμένες προτάσεις.

Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις απαιτούμενες μάχες, και μέσα και έξω από τη Βουλή, για να μη θιγούν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων και για να διασφαλίσουμε ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα στις μελλοντικές γενιές.

6. Τι φταίει για το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά;

Η Κυβέρνηση, θεοποιώντας τη λειτουργία της αγοράς, άφησε κυριολεκτικά ασύδοτες τις μεγάλες επιχειρήσεις ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων, τις τράπεζες κ.λ.π., να διαμορφώνουν χωρίς ουσιαστικό έλεγχο τις τιμές των προϊόντων, με σκοπό να καρπώνονται τα κάθε φορά επιθυμητά από αυτές περιθώρια κέρδους, επικαλούμενες κατά τα άλλα και εκμεταλλευόμενες στο έπακρο τις διεθνείς τάσεις στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων.

‘Ετσι, σε αντίθεση με άλλες χώρες που επίσης υφίστανται παρόμοιες διεθνείς πιέσεις, έχουμε στη χώρα μας μια πρωτοφανή και εν πολλοίς ανεξέλεγκτη κούρσα ανατιμήσεων, που οδηγεί σε αδιέξοδο τους καταναλωτές, τους παραγωγούς και τους μικρομεσαίους.

Ο καθ΄ ύλην αρμόδιος Υπουργός αρκείται σε φιλικούς διακανονισμούς με τα trust στον τομέα των τροφίμων, του γάλακτος κ.λ.π., που δεν έχουν βέβαια κανένα μα κανένα αποτέλεσμα, γιατί το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με «παραινέσεις».

Μην ξεχνάμε ότι και η ίδια η Κυβέρνηση, προσπαθώντας να καλύψει τις δικές της ανικανότητες και την κακοδιοίκηση των ΔΕΚΟ ή εξυπηρετώντας συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, λ.χ. στον τομέα της ενέργειας, αυξάνει τις τιμές πολύ πάνω από τον πληθωρισμό. ‘Ετσι φτάσαμε στο σημείο αντί η απελευθέρωση της ενέργειας να μειώνει τις τιμές, η ΔΕΗ να τις αυξάνει κατακόρυφα.

Είναι φανερό πως η Κυβέρνηση είναι δέσμια συγκεκριμένων συμφερόντων και δεν έχει την πολιτική βούληση να ελέγξει την αγορά, με αποτέλεσμα η ακρίβεια να σαρώνει την αγορά, και να απομειώνει το εισόδημα των καταναλωτών, οδηγώντας τους σε απόγνωση. Η προσωρινή διέξοδος που πολλοί βρίσκουν στα καταναλωτικά δάνεια, όχι μόνο δεν είναι σωτήρια, αλλά αποτελεί μια σύγχρονη «Χάρυβδη», που απειλεί να οδηγήσει σε κοινωνικά αδιέξοδα.

7. Κατά πόσο είναι ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του Φ.Π.Α.;

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή του Προϋπολογισμού του 2008 αποδείξαμε ότι ο Προϋπολογισμός που τελικά εγκρίθηκε με την ισχνή κονοβουλευτική πλειοψηφία της Κυβέρνησης, είναι αντιαναπτυξιακός, κοινωνικά άδικος και αναξιόπιστος.

Στην κατάρτισή του η Κυβέρνηση αξιοποίησε και πάλι εκτεταμένες μεθόδους «δημιουργικής λογιστικής», χειρίστηκε κατάλληλα τις εθνικολογιστικές προσαρμογές και τις αμυντικές δαπάνες, «ξέχασε» να εγγράψει δαπάνες και πληρωμές λ.χ. για τη διαχείριση των Νοσοκομείων, για τον ΕΛΓΑ, για τις επιστροφές φόρων (μεταξύ των οποίων και τις επιστροφές για το πετρέλαιο θέρμανσης), φούσκωσε τα φορολογικά έσοδα, αλλά και τα έσοδα των ΟΤΑ, ΟΚΑ & ΝΠΔΔ κλπ.

Τα στοιχεία του Προϋπολογισμού του 2008 στηρίζονται σε εκτός πραγματικότητας εκτιμήσεις υλοποιήσεων για το 2007, δηλαδή σε εσφαλμένη βάση υπολογισμού και σε μη ρεαλιστικούς στόχους για το 2008 . Σας θυμίζω πως από τα επιπλέον 6 δισ. ευρώ φόρων που επιδιώκει να εισπράξει η Κυβέρνηση το 2008, τα 4 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την έμμεση φορολογία και από αυτά το 60% από επιπλέον έσοδα ΦΠΑ, που αναμένεται να αυξηθούν στο ποσοστό- ρεκόρ του 13,4%.

Το πως θα επιτευχθεί αυτός ο εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος , παραμένει άγνωστο. Αν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή στο βαθμό που περιμένει η Κυβέρνηση, θα τεθεί σοβαρό θέμα υλοποίησης του Προϋπολογισμού. Θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν το μάρμαρο οι οικονομικά ασθενέστεροι, με νέα φορολογική επιδρομή και με πιθανότατη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στις επανειλημμένες προκλήσεις μας στη Βουλή, η Κυβέρνηση αρνήθηκε πεισματικά να δεσμευτεί ότι δεν θα αυξήσει τους συντελεστές ΦΠΑ, αφήνοντας σκόπιμα ανοικτό το θέμα.

8. Πώς κατά τη γνώμη σας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη Μεσσηνία;

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, ξέχασαν τις δεσμεύσεις τους για τη Μεσσηνία. Τη χρησιμοποίησαν ως μια μεγάλη δεξαμενή άντλησης ψήφων αλλά δεν τίμησαν στο ελάχιστο αυτή τη στήριξη των Μεσσηνίων πολιτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας, είτε έχουν βαλτώσει είτε εξελίσσονται σε βάρος του Νομού μας. Ας δούμε για παράδειγμα την κατάληξη της Α.Ν.Ε.Ν., την κατάσταση των Τ.Ε.Ι., τι έγινε με τους πόλους ανάπτυξης, τις καθυστερήσεις στα μεγάλα οδικά δίκτυα, την ανυπαρξία στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών και οικιστικά και από πλευράς στήριξης εισοδήματος. Ιδιαίτερα για το τελευταίο δεν υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα το μέλλον των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών να είναι αβέβαιο.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως αντί να ανοίγονται προοπτικές για τη Μεσσηνία απαξιώνονται και αυτές που υπήρχαν.