Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά, κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου «Προστασία του Περιβάλλοντος, αγροτική ασφάλεια και άλλες διατάξεις».
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 12/6/2007

Αθήνα, 12 Ιουνίου 2007

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά, κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου «Προστασία του Περιβάλλοντος, αγροτική ασφάλεια και άλλες διατάξεις».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκπροσωπώντας έναν κατ� εξοχήν αγροτικό νομό, είμαι σε θέση να γνωρίζω την ιστορία της Αγροφυλακής και στις καλές και στις κακές της στιγμές . Και το θετικό ρόλο που έπαιξε προπολεμικά και τον άσχημο ρόλο που έπαιξε μετά τον Εμφύλιο.

Ακούγοντας πολύ προσεκτικά τους συναδέλφους της Συμπολίτευσης, αναρωτήθηκα για το εξής: Σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τις σημαντικές αλλαγές στην κοινωνική, αλλά και στην οικονομική μορφολογία της υπαίθρου, με τις εξελίξεις που έχουμε στο Κοινοτικό Δίκαιο, στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων και στην καταγραφή των ιδιοκτησιών, για ποιο λόγο χρειαζόμαστε τη λειτουργία ενός ξεχωριστού Σώματος Αγροφυλακής, ενός Σώματος που οι επικουρικές του αρμοδιότητες επικαλύπτονται με εκείνες πλήθους άλλων υπηρεσιών και Σωμάτων Αστυνόμευσης; Δεν απαντήσατε σε αυτό το ερώτημα.

Μήπως, λόγου χάρη, ο αγροφύλακας θα εντοπίζει πιο εύκολα από την ΕΛΑΣ τις παράνομες καλλιέργειες και δεν το έχουμε καταλάβει; Θα είναι ο κατά τόπους πληροφοριοδότης της, ή μήπως, λόγω της προαπαιτούμενης εντοπιότητας, θα κάνει και λίγο ή επιλεκτικά τα «στραβά μάτια»;

Να δεχθούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι μας λείπει η αστυνόμευση των περιβαλλοντολογικών πρακτικών στην παραγωγική, καλλιεργητική διαδικασία; Ναι, έχουμε έλλειψη. Αλλά τότε, γιατί δεν προσλαμβάνουμε περιβαλλοντολόγους και γεωτεχνικούς ως Επιθεωρητές περιβάλλοντος;

Δεύτερο ερώτημα, πολύ σημαντικό, στο οποίο δεν απαντήσατε. Σήμερα που η αγροτική ιδιοκτησία έχει καταγραφεί, είναι αναγνωρίσιμη και ελέγχεται από κοινοτικές υπηρεσίες με τη χρήση αεροφωτογραφιών και ορθοφωτογραφήσεων, σε τι χρειαζόμαστε οριοθέτηση των χωραφιών και βοσκοτόπων από τους αγροφύλακες;

Όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, τα περί οικολογίας και ικανοποίησης του αιτήματος των αγροτών για καλύτερη αστυνόμευση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας τους, είναι στην πραγματικότητα -και το γνωρίζετε πολύ καλά-, ένα επικοινωνιακό περιτύλιγμα ενός και μοναδικού στόχου της Κυβέρνησης, να τακτοποιηθούν προεκλογικά οι χίλιοι διακόσιοι επιτυχόντες του 1993. Γι� αυτούς του χίλιους διακόσιους γίνεται όλη η ιστορία ! Γι� αυτούς ανακαλείτε από το χρονοντούλαπο ένα ολόκληρο Σώμα, που ό,τι είχε να δώσει, κάτω από άλλες συνθήκες, το έχει δώσει !

Όμως, αν θέλατε αυτούς τους ανθρώπους να μην τους κρατάγατε σε πολιτική ομηρία, όπως τους κρατάτε μέχρι σήμερα, είχατε τρόπους, αφού θέλατε να τους δικαιώσετε, να τους δικαιώσετε με άλλο τρόπο και όχι με αυτόν.

Γνωρίζετε ότι σήμερα έχουμε διαβεί το κατώφλι του 21ου αιώνα. Αυτή η αναχρονιστική και πελατειακή προεκλογική τακτοποίηση των αγροφυλάκων δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. �Οπως ξέρετε πολύ καλά ότι δεν θα προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στην ύπαιθρο. Δεν προσφέρει κάτι που δεν θα μπορούσαν να το παρέχουν οι ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες ασφαλείας, ιδιαίτερα εάν αυτές τις στηρίζατε και με οικονομικούς πόρους και με το απαραίτητο προσωπικό, για να είναι σε θέση να εκπληρώσουν την αποστολή τους.

Αφήστε που, όπως λέει ο λαός μας, «όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι αργεί να ξημερώσει». Αυτό που θα προκύψει με τις πολλαπλές επικαλύψεις αρμοδιοτήτων που υπάρχουν �και σας το επισημαίνουμε- σε αυτό το νομοσχέδιο, είναι ένα απέραντο «αλαλούμ» στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Εκτός και εάν η μόνη «υπηρεσία», η μόνη ευκαιρία απασχόλησης στον τόπο του που εσείς ως Κυβέρνηση μετά από τρεισήμισι χρόνια μπορείτε να βρείτε σε κάθε νέο, είναι, όλη και όλη, μία θέση αγροφύλακα ! Εάν αυτή είναι η υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε στους νέους ανθρώπους, μπράβο σας, συγχαρητήρια!

Σε ό,τι αφορά στην εγκληματικότητα, κύριοι της Κυβέρνησης, φαίνεται ότι τώρα ανακαλύψατε την εγκληματικότητα και την ανασφάλεια στην ύπαιθρο. Τώρα χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για την εγκληματικότητα, που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, όταν επί τρία ολόκληρα χρόνια κωφεύετε και σε Ερωτήσεις και σε Αναφορές που κατατίθενται από την Αντιπολίτευση γι� αυτό το ζήτημα. Μόνο εγώ, έχω υποβάλλει μέχρι σήμερα δέκα τουλάχιστον ερωτήσεις και αναφορές για ισάριθμες περιοχές και Δήμους της Μεσσηνίας, που έχουν πελώριο πρόβλημα. Δεν κάνατε, όμως, τίποτα!

Πάνω από εβδομήντα είναι οι ελλείψεις αστυνομικών στη Μεσσηνία. Μήπως συνειδητά, κύριε Υπουργέ, αφήνετε την ΕΛ.ΑΣ. και την Πυροσβεστική με ελλείψεις και σοβαρά κενά στην ύπαιθρο, για να αγανακτήσει ο κόσμος και να φανεί έτσι ότι είναι επίτευγμα η νεκρανάσταση της Αγροφυλακής ;

Και μη μας πείτε ότι καταγράψατε τις ανάγκες κατά περιοχή και ότι αυτές οι ανάγκες συμπίπτουν με τις εντοπιότητες των επιτυχόντων του 1993. Θα πρόκειται για φοβερή σύμπτωση!

Επίσης, είναι αξιοθαύμαστο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πώς η Κυβέρνηση κατάφερε να βρει τα αναγκαία χρήματα �και είναι αρκετές δεκάδες εκατομμύρια, χωρίς να συνυπολογίσουμε τα πρόσθετα έξοδα που θα χρειαστούν, πέρα από αυτές τις προσλήψεις, για την Ακαδημία της Αγροφυλακής και άλλα- για να συγκροτήσει ένα ολόκληρο καινούργιο Σώμα.

Μιλάμε για σεβαστά ποσά που μέχρι πρότινος, βέβαια, «δεν υπήρχαν» ούτε για να δοθούν οι αυξήσεις στους καθηγητές και στους δασκάλους, ούτε για την Παιδεία -και γίνονταν απεργίες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα-, ούτε βέβαια για να προσληφθούν πάνω από τρεις χιλιάδες νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό που λείπουν από ολόκληρη τη χώρα.

Πάνω από τριακόσιες είναι οι ανάγκες σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που αφορούν στη δική μου εκλογική περιφέρεια, τη Μεσσηνία. Η μονάδα εντατικής θεραπείας στην Καλαμάτα λειτούργησε για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Την εγκαινίασε ο Υπουργός Υγείας για δύο μήνες, με αποσπασμένους γιατρούς και το πρόβλημα είναι τεράστιο.

Βέβαια, δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τους πέντε χιλιάδες εποχιακούς πυροσβέστες, οι οποίοι ταλαιπωρούνται ακόμα και σήμερα.

Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το λέμε ξεκάθαρα. Η Κυβέρνηση σπαταλά πόρους του δημοσίου, προκειμένου να εξυπηρετήσει κομματικές προεκλογικές σκοπιμότητες. Εάν την ενδιέφερε πραγματικά η ύπαιθρος, θα στήριζε το εισόδημα του αγρότη και του παραγωγού (που όχι μόνο δεν το στήριξε, αλλά το μείωσε και μάλιστα συνειδητά), θα ενίσχυε τις Διευθύνσεις Γεωργίας και, σε ό,τι αφορά στην αγροτική ασφάλεια, θα στήριζε το δυναμικό των υπηρεσιών και των σωμάτων που έχει πραγματικά ανάγκη η ύπαιθρος.

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο είναι προσχηματικό, αναχρονιστικό και ψευδεπίγραφο.

Ευχαριστώ.