Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά, κατά τη συζήτηση, στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου «Πώληση και ταυτόχρονη μίσθωση ακινήτων του δημοσίου, μακροχρόνιες και χρηματοδοτικές μισθώσεις του δημοσίου και άλλε
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 29/5/2007
Αθήνα, 29 Μαΐου 2007

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά, κατά τη συζήτηση,
στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής,
του νομοσχεδίου «Πώληση και ταυτόχρονη μίσθωση ακινήτων του δημοσίου, μακροχρόνιες και χρηματοδοτικές μισθώσεις του δημοσίου και άλλες διατάξεις"».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω ότι κανείς καλοπροαίρετος Έλληνας πολίτης, πολύ περισσότερο κανείς καλοπροαίρετος συνάδελφος δε θα ήταν αντίθετος στη σωστή αξιοποίηση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.

Αναφέρομαι στην περιουσία του ελληνικού δημοσίου που δεν αξιοποιείται, που τελεί εν υπνώσει και που πολλές φορές αποτελεί αντικείμενο καταπάτησης από ορισμένους επιτήδειους. Κατά τη γνώμη μου, όμως, Κύριε Υπουργέ, αυτή η αξιοποίηση θα προϋπέθετε τρία ζητήματα.

Πρώτον, θα προϋπέθετε τη σωστή και ολοκληρωμένη καταγραφή της περιουσίας του δημοσίου, καταγραφή που απ� ότι φαίνεται σήμερα δεν υπάρχει.

Δεύτερον, θα προϋπέθετε την αξιολόγηση της δημόσιας περιουσίας που παραμένει αδρανής, καθώς και της περιουσίας που ήδη αξιοποιείται.

Τρίτον, θα προϋπέθετε μια ολοκληρωμένη συζήτηση για τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτής της αξιοποίησης, με βάση τις αρχές της διαφάνειας και της προάσπισης των συμφερόντων του δημοσίου.

Πέστε μας λοιπόν, κύριε Υπουργέ, πώς διασφαλίζεται η αρχή τής διαφάνειας ή πώς διασφαλίζεται η υπεράσπιση των συμφερόντων του δημοσίου, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου που προτείνετε ;

Φαίνεται ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου δε πληροί καμία από τις τρεις προϋποθέσεις που έθεσα παραπάνω.

Θα έλεγα, κύριε Υπουργέ, ότι ο τίτλος του «Αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου» είναι ψευδεπίγραφος, γιατί μάλλον για ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου μπορούμε να μιλάμε, παρά για αξιοποίηση, εκτός εάν κατά τη δική σας αντίληψη η έννοια της αξιοποίησης ταυτίζεται με την έννοια της ιδιωτικοποίησης.

Είναι φανερό ότι δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που επελέγη να έρθει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Βρισκόμαστε, όπως είπαν και άλλοι συνάδελφοι, σε προεκλογική περίοδο και στόχος σας είναι να δημιουργήσετε ένα «επενδυτικό» κλίμα στις χρηματαγορές και ειδικότερα στο real estate, να δημιουργήσετε ένα ψυχολογικό κλίμα ότι θα γίνουν επενδύσεις, ότι γίνονται αλλαγές, ότι γίνονται μεταρρυθμίσεις.

Ο δεύτερος στόχος σας - και αυτό είναι εμφανές - είναι εισπρακτικός.

Το νομοσχέδιο έχει καθαρά εισπρακτικό και ταμειακό χαρακτήρα. Θέλετε να δώσετε άμεσα και πάση θυσία μεγαλύτερη ρευστότητα στο δημόσιο, να ενισχύσετε τον κρατικό προϋπολογισμό με χρήματα που σας λείπουν, ή να έχετε τις ευχέρειες που δεν σας επέτρεψε να έχετε η Ε. Ε. με την τιτλοποίηση που επιχειρήσατε να κάνετε.

Ο τρίτος στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων, που φαίνεται ότι θα επιλεγούν με αδιαφανή κριτήρια, προκειμένου να αξιοποιήσουν την περιουσία του δημοσίου, γιατί εδώ μιλάμε για εξουσιοδοτήσεις και όχι για συγκεκριμένα κριτήρια αξιοποίησης.

Ο τέταρτος στόχος του νομοσχεδίου, όπως αναφέρθηκε ήδη από τον Εισηγητή μας κ. Χριστοδουλάκη, είναι η εξυπηρέτηση πελατειακών σας σκοπιμοτήτων, γιατί με αυτό σχεδιάζετε να διαμορφώσετε στρατιές ολόκληρες συμβούλων και άλλων που θα εντάξετε στις εν λόγω διαδικασίες.

Το δημόσιο, στις περιπτώσεις επινοικίασης των πωληθέντων, θα πληρώσει πολλαπλάσια -και τούτο είναι εμφανές- για τη στέγαση του ιδίου και των υπηρεσιών του στα ακίνητα που ήδη διαθέτει.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο ότι το Δημόσιο θα πληρώσει πολλαπλάσια, αλλά ότι το αναγκάζετε σε ορισμένες περιπτώσεις- και αυτό είναι εξόφθαλμο, είναι προκλητικό - να προχωρήσει και σε επαναγορά. Αυτό είναι τελείως ανεπίτρεπτο.

Στις δε περιπτώσεις που απλά πωλείται η περιουσία χωρίς επινοικίαση, κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί � ούτε αυτό φαίνεται από τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου - ότι τα χρήματα που θα εισπραχθούν, θα επενδυθούν προς όφελος του δημοσίου και δεν θα πάνε απλά να καλύψουν τις υπάρχουσες «μαύρες τρύπες», δηλαδή ελλείμματα ή ανάγκες άμεσης κατανάλωσης.

Ερωτώ, συνιστά αξιοποίηση αυτή η διαδικασία, όταν μεταχειρίζεστε την ακίνητη περιουσία του δημοσίου με αυτόν τον τρόπο;

Αυτό που φαίνεται, είναι πως ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει μελλοντικά να σηκώσει ένα δυσβάσταχτο βάρος από δόσεις ή ενοίκια, τα οποία θα επιφορτιστεί προκειμένου να καλυφθούν τρέχουσες, πιεστικές και άμεσες ταμειακές ανάγκες.

Εκείνο που ομολογείται με αυτό το νομοσχέδιο είναι η ανικανότητα του δημοσίου, επομένως η ανικανότητα της δικής σας Κυβέρνησης, να αξιοποιήσει την τεράστια περιουσία που διαθέτει και προς όφελος του δημοσίου και προς όφελος του ελληνικού λαού !

Πιστεύω ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να επέλθει τίποτε το θετικό είτε για το δημόσιο, είτε για τους Έλληνες πολίτες, είτε για τη χώρα και αυτό που οφείλετε να κάνετε είναι να το αποσύρετε, προκειμένου να διαμορφωθούν πραγματικοί όροι και προϋποθέσεις σωστής αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.