Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά, σε Σεμινάριο στην Καλαμάτα με θέμα" Ο Ρόλος των Γυναικών στην Τοπική Ανάπτυξη".
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/4/2007

Αθήνα, 27 Απριλίου 2007

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά,
σε Σεμινάριο στην Καλαμάτα με θέμα" Ο Ρόλος των Γυναικών στην Τοπική Ανάπτυξη".

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Επιτρέψτε μου να σας εκφράσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια για την αξιέπαινη πρωτοβουλία σας να προσεγγίσετε δυο πολύ σημαντικά θέματα, το γυναικείο δυναμικό και το ρόλο του στην τοπική ανάπτυξη. Θέματα που πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε αναπτυξιακού σχεδιασμού ο οποίος θα φιλοδοξούσε να απαντήσει στα σοβαρά προβλήματα και στις μεγάλες προκλήσεις της περιφερειακής μας ανάπτυξης, με στοιχειώδη αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία.

Τις δυο τελευταίες δεκαετίες, έγιναν στη χώρα μας σημαντικά βήματα, βήματα που κατοχύρωσαν θεσμικά και προώθησαν, ως ένα βαθμό, και έμπρακτα τις ίσες ευκαιρίες ανδρών �γυναικών.

Είναι ωστόσο γεγονός ότι οι γυναίκες δεν έχουν ακόμα τη θέση που τους αξίζει στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Και είναι επίσης γεγονός ότι οι γυναίκες βιώνουν πιο τραυματικά και πιο επώδυνα τα εμπόδια και τις προκαταλήψεις στην ανάπτυξη επιχειρηματικότητας, στην εξεύρεση εργασίας, τα προβλήματα και τις ανάγκες της καθημερινής διαβίωσης και της ποιότητας ζωής.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες επιβαρύνονται άνισα από τις ευθύνες τους απέναντι στο σπίτι και την οικογένεια, αντιμετωπίζοντας συχνά αρνητικές προκαταλήψεις, νοοτροπίες και στερεότυπα.

Αν δεχθούμε ότι η πραγματική ισότητα ευκαιριών δεν είναι ισοπέδωση των δυο φύλων, αλλά αναγνώριση της διαφορετικότητας των καθημερινών ευθυνών και της προσφοράς τους στην οικογένεια και στην κοινωνία, με την παροχή κατάλληλων απαντήσεων στα διαφορετικά τους προβλήματα.

Αν δεχθούμε ότι η δημιουργικότητα, η ευαισθησία, η καινοτομική ικανότητα, η επινοητικότητα των γυναικών μας είναι αναπόσπαστα στοιχεία μιας ισορροπημένης τοπικής ανάπτυξης, φιλικής στο περιβάλλον, με ποιότητα και κοινωνική ευαισθησία.

Τότε πιστεύω ότι έχουμε βρει τον «μίτο της Αριάδνης» για να αναδείξουμε και να στηρίξουμε το ρόλο της γυναίκας στην τοπική ανάπτυξη.

Στη σχεδιασμένη ανάπτυξη που χρειάζονται σήμερα οι τοπικές κοινωνίες για να ανασυνταχθούν και να προκόψουν με βάση τα σύγχρονα δεδομένα, υπάρχει χώρος για σημαντικές θετικές παρεμβάσεις ενίσχυσης της γυναικείας απασχόλησης και της γυναικείας επιχειρηματικότητας, στο χώρο του αγροτουρισμού, του πολιτισμού, της προσφοράς σύγχρονων εξειδικευμένων υπηρεσιών, αλλά και στον κοινωνικό τομέα.

Ειδικά ο κοινωνικός τομέας, οι κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές (βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, επαγγελματικός προσανατολισμός, υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης και φροντίδας για τα παιδιά, τους εφήβους και τους ηλικιωμένους, κινητές μονάδες πρόληψης και περίθαλψης, που πρέπει να φτάσουν μέχρι το τελευταίο χωριό) είναι ένας προνομιακός χώρος γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, που με κατάλληλη ενίσχυση από το κράτος μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά. Ελαφρύνοντας τη γυναίκα από τα άνισα βάρη και τις ευθύνες της στην οικογένεια, απελευθερώνει ένα αξιόλογο δυναμικό επιχειρηματικότητας, απασχόλησης, ανάπτυξης και κοινωνικής προσφοράς.

�Όλα αυτά προϋποθέτουν πολύπλευρες παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης, αλλαγής παρωχημένων νοοτροπιών και σύνθετα θετικά μέτρα ενίσχυσης του ρόλου των γυναικών. Προϋποθέτουν, πρώτα από όλα, ολοκληρωμένα σχέδια παρέμβασης για κάθε τοπική κοινωνία. Σχέδια που θα συνδυάζουν την επένδυση στην έρευνα και τη γνώση, την ανάπτυξη των κατάλληλων κοινωνικών υποδομών, την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της γυναικείας απασχόλησης και της συμμετοχής στα κοινά, την ανάδειξη των προϊόντων μας και του τουρισμού ποιότητας σε μικρή και φιλική για τον άνθρωπο κλίμακα.

Με τη μακρόχρονη δράση και την πλούσια συνεισφορά του, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας έχει αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό το σεμινάριο, θα προσφέρει πολλά στο στόχο της ευαισθητοποίησης, αφυπνίζοντας παράλληλα την αναγκαία και έμπρακτη συνεισφορά όλων μας, και πρώτα από όλα της Πολιτείας, στην εφαρμογή των κατάλληλων σχεδίων και δράσεων που θα κινητοποιήσουν και θα αναδείξουν το αξιόλογο γυναικείο δυναμικό του τόπου μας.

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες σας!