Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

’ρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά σε συγκεντρωση ετεροδημοτών του Νομού Μεσσηνίας στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Athens Imperial
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/3/2007

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2007

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά
σε συγκεντρωση ετεροδημοτών του Νομού Μεσσηνίας στην Αθήνα,
στο Ξενοδοχείο Athens Imperial

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου γι� αυτή τη μεγάλη συμμετοχή.

Συμμετοχή που δείχνει τη θέλησή σας να πάμε μπροστά, να

αλλάξουμε σελίδα για τη χώρα και τη Μεσσηνία.

Ο Πρόεδρός μας με την ομιλία του στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, στην πανηγυρική παρουσίαση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, έβαλε τη σφραγίδα του στη νέα πορεία της μεγάλης δημοκρατικής μας παράταξης.

Σ� αυτή την πορεία πρέπει να πάμε όλοι μαζί ενωμένοι, με σχέδιο και με όραμα.

Να εκφράσουμε αποτελεσματικά το μεγάλο «φτάνει πιά» του λαού μας

Φτάνει πια μ� αυτή την Κυβέρνηση της κοινωνικής αδικίας, της ευνοιοκρατίας, των κουμπάρων, των λαφυραγωγών της δημόσιας περιουσίας και των ασφαλιστικών ταμείων !

Φτάνει πια μ� αυτή την Κυβέρνηση των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, των μεταρρυθμίσεων-μαϊμού, της οπισθοδρόμησης σε όλα τα μέτωπα, των παροχών στους λίγους και ισχυρούς!

Φτάνει πια μ� αυτή την Κυβέρνηση που εμπαίζει τον φορολογούμενο πολίτη, τον άνεργο, τον οικογενειάρχη, την εργαζόμενη μητέρα, με αυτήν την Κυβέρνηση που απαξιώνει και ιδιωτικοποιεί τη δημόσια παιδεία και την υγεία !

Φτάνει πια μ� αυτή την Κυβέρνηση που κουρελιάζει τα όνειρα και τις ελπίδες της νέας γενιάς !

Ο Πρόεδρός μας δεν μίλησε μόνο στις καρδιές των 15.000 συντρόφων και φίλων που κατέκλυσαν το Στάδιο. Μίλησε στις καρδιές όλων μας, όταν ανέλυσε το Πρόγραμμά μας και παρουσίασε τις ιδέες και τα οράματά μας, αυτά που ήταν, είναι και θα είναι πάντα η δύναμη του Κινήματός μας !

Με τη δύναμη των ιδεών μας, με σχέδιο και με σκληρή δουλειά, αλλάξαμε την Ελλάδα. Κάναμε μια ειρηνική επανάσταση, στη δεκαετία του �80 με τον Ανδρέα Παπανδρέου και στη δεκαετία του �90 με τον Κώστα Σημίτη.

Σήμερα, αφού διδαχθήκαμε από τα λάθη μας, ανανεώνουμε το συμβόλαιό μας με τον λαό, με τους πολίτες, με την κοινωνία.

Δεν θέλουμε να είμαστε ένα κόμμα «που απλά θα κάνει καλύτερη διαχείριση» από τη Νέα Δημοκρατία!

Εχουμε όραμα, σχέδιο και θέληση

 •  να συγκρουστούμε με τις προκλήσεις και τις αδικίες της παγκοσμιοποίησης

 •  να προχωρήσουμε σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις και στις τομές που έχει ανάγκη η χώρα μας, οι πολίτες, η ανάπτυξη της Περιφέρειας

Εμείς εγγυώμαστε:

 •  την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην Κοινωνία της Γνώσης

 •  ασφάλεια και σιγουριά για κάθε πολίτη

 •  ότι θα δώσουμε τις γνώσεις, τα εφόδια που χρειάζονται οι νέοι μας στη νέα εποχή

 •  έναν αναβαθμισμένο και ισχυρό ρόλο για τη χώρα μας στις ευρύτερες οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Θέλουμε την Ελλάδα συνδιαμορφωτή και όχι ουραγό των εξελίξεων .Γι΄ αυτό και αντιστεκόμαστε στην εκποίηση και εκχώρηση των μεγάλων δημοσίων οργανισμών όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η Εθνική Τράπεζα που αποτελούν βασικά εργαλεία χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής.

Φίλες και φίλοι,

Μέσα σε 3 χρόνια διακυβέρνησης, η Ν.Δ. έβγαλε τη μάσκα του μεσαίου χώρου και έδειξε το αληθινό της πρόσωπο: ένα πρόσωπο που έρχεται από το γνωστό παρελθόν της Δεξιάς, που υπηρετεί και αγκαλιάζει το κατεστημένο.

Ποιός, αλήθεια, πολίτης πιστεύει σήμερα πως αυτή η Κυβέρνηση του έφερε καλύτερες μέρες, όπως προεκλογικά του υποσχέθηκε;

Μήπως αυτός που η Κυβέρνηση τον χαράτσωσε με πρόσθετους έμμεσους και άμεσους φόρους, την ίδια στιγμή που μείωνε από 40% σε 25% τους φορολογικούς συντελεστές για τις μεγάλες επιχειρήσεις, για να ευνοηθούν οι... αναξιοπαθούντες τραπεζίτες, οι λίγοι οικονομικά ισχυροί ;

Μήπως ο πολίτης που αφέθηκε έρμαιο της ακρίβειας, της αυθαιρεσίας των κερδοσκόπων, των Τραπεζών, των καρτέλ;

Μήπως ο εργαζόμενος που οι εργασιακές του σχέσεις γίνονται λάστιχο, η σύνταξή του άπιαστο όνειρο και τα ασφαλιστικά του δικαιώματα «κιμάς» στη μετεκλογική «κρυφή ατζέντα» της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό;

Μήπως οι αγρότες μας, που τους έταξαν μείωση του καλλιεργητικού κόστους και καλύτερες τιμές στα αγροτικά προϊόντα; Αυτοί που αντί για μείωση εισέπραξαν ...αύξηση του Φ.Π.Α. και τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος; Αυτοί, που ακόμα δεν ξέρουν πότε και πως θα πάρουν τις επιδοτήσεις τους, πότε και πως θα τα βγάλουν πέρα με τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενων, πότε και πως θα αναπληρώσουν το χαμένο τους εισόδημα;

Μήπως ο πολίτης, στο κέντρο και στην περιφέρεια, που νιώθει καθημερινά την ανασφάλεια σε κάθε πτυχή της ζωής του;

Μήπως ο Ελληνας και η Ελληνίδα, που βλέπουν να βαφτίζονται «μεταρρυθμίσεις» τα αδιαφανή ξεπουλήματα της δημόσιας περιουσίας, οι σκανδαλώδεις δοσοληψίες, η κακοδιαχείριση των «γαλάζιων παιδιών», στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις ΔΕΚΟ;

Μήπως οι νέοι μας, που αγωνιούν τι θ� απογίνει το δικαίωμά τους στη μόρφωση, με την Κυβέρνηση να συκοφαντεί, να απαξιώνει και να παραδίνει τη δημόσια παιδεία στους κάθε λογής εμπόρους της Γνώσης;

Μήπως τα παιδιά μας, που αντί για ουσιαστικές ευκαιρίες απασχόλησης εισπράττουν κοροϊδία και «πειραγμένες» στατιστικές ανεργίας; Τα παιδιά μας που αντί για αξιοκρατία βρίσκουν μπροστά τους μεθοδευμένες συνεντεύξεις πρόσληψης ;

Κανείς δεν είδε καλύτερες μέρες από αυτή την Κυβέρνηση, παρά μόνο οι λίγοι, οι οικονομικά ισχυροί!

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που τη συναντάμε παντού μπροστά μας : Απογοήτευση, αγανάκτηση και αποδοκιμασία της Κυβέρνησης.

Αυτή τη φθορά της Κυβέρνησης πρέπει να την εισπράξει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Βασική προϋπόθεση γι� αυτό είναι η συστράτευση όλων μας στον κοινό αγώνα.

Τέλος στις προσωπικές στρατηγικές που μας εμφανίζουν διχασμένους και αμαυρώνουν την εικόνα μας! Αυτή είναι η απαίτηση κάθε δημοκράτη πολίτη. Είναι απαίτηση όλων μας !

Τα μεγάλα συμφέροντα μας θέλουν διαιρεμένους. Μας ζητούν να συμβιβαστούμε . Να διαπραγματευθούμε τις αξίες μας Να τους δώσουμε «γη και ύδωρ», όπως η Ν.Δ. Γι΄ αυτό και ο πόλεμος φθοράς στον Πρόεδρό μας.

Όμως δεν θα τους κάνουμε το χατήρι, οι «πειραγμένες δημοσκοπήσεις» δεν θα μας λυγίσουν. Τέτοιους είδους προσπάθειες θα πέσουν στο κενό !

Ο λαός θα μιλήσει στις εκλογές - και θα μιλήσει αυθεντικά!

Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Το Πρόγραμμά μας σημαδοτεί ένα νέο ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ στην τελική ευθεία για τη νίκη του στις εκλογές.

Είναι η απάντησή μας στον κατήφορο της απαξίωσης και της κοινωνικής οπισθοδρόμησης, στον οποίο η Κυβέρνηση της Ν.Δ. εδώ και τρία χρόνια οδήγησε τη χώρα.

Είναι ένα Πρόγραμμα για τον πολίτη και την Κοινωνία.

Ενα Πρόγραμμα που θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται με ευρύ διάλογο, μέχρι το Προγραμματικό μας Συνέδριο.

Είναι το πλαίσιο για τη νέα μεγάλη κοινωνική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με τον ελληνικό λαό.

Το Πρόγραμμά μας εγγυάται :

 •  δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και των εισοδημάτων, με γενναία φορολογική μεταρρύθμιση. Τέρμα στην ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση του μεγάλου κεφαλαίου και στην επιδείνωση της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων.

 •  αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, του κράτους Πρόνοιας, της Υγείας και πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα 24 ώρες το 24ωρο

 •  προστασία και αξιοπρέπεια για τον συνταξιούχο, κατώτερη οικογενειακή σύνταξη 950 ευρώ, επέκταση του ΕΚΑΣ σε 300.000 περισσσότερους δικαιούχους, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τον κάθε πολίτη.

 •  σιγουριά και προστασία για τον πολίτη, κοινωνική δικαιοσύνη και ποιότητα ζωής με αξιοπρέπεια και ασφάλεια για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα.

 •  μέτρα για το παιδί και την οικογένεια, που θα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας

 •  αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας με διάθεση 5% του ΑΕΠ για την παιδεία, με αυτοτέλεια και κοινωνικό έλεγχο

 •  ολοκληρωμένες πολιτικές για την εργασία των νέων και την αντιμετώπιση της ανεργίας

 •  κοινωνία βασισμένη στη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την κοινωνική λογοδοσία,

 •  ασφάλεια και προοπτική για τον αγρότη,

 •  στήριξη των μικρομεσαίων, των εργαζόμενων, έλεγχο και κανόνες στην αγορά για την προστασία του καταναλωτή από τους κερδοσκόπους.

 •  ριζοσπαστική αποκέντρωση του Κράτους με ισχυρή περιφέρεια και εξουσίες στον πολίτη

 •  νέα πνοή στην ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα της Περιφέρειας, με σεβασμό στο περιβάλλον, με σχεδιασμένες και ουσιαστικές προοπτικές για τους νέους μας.

Αυτή είναι η απάντησή μας στις αδιέξοδες πολιτικές και αντικοινωνικές πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας!

Μια απάντηση προοπτικής, δημιουργίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Για να δώσουμε την ελπίδα και το χαμόγελο που χάθηκε από τα χείλη του Έλληνα Πολίτη, για να του ξαναδώσουμε αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Διαπιστώνοντας την μεγάλη απήχηση του προγράμματός μας στους πολίτες, η Κυβέρνηση προσπάθησε να το συκοφαντήσει.

Στην αρχή μας είπε «που θα βρείτε τα λεφτά»; Θα βάλετε νέους φόρους!

Γνωρίζει όμως καλά από που θα τα βρούμε.

Θα τα πάρουμε από αυτούς στους οποίους εκείνη τα χάρισε!

Από τα 4 δις που χάνει το Δημόσιο κάθε χρόνο με την πολιτική της!

Από το κτύπημα της παραοικονομίας!

Από την ανάπτυξη, επιτέλους, της χώρας μας, με σχέδιο και προοπτική!

Από το μέρισμα ειρήνης και από τη μείωση των αμυντικών δαπανών!

Αγαπητοί μου συμπατριώτες

Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δρόμο μέχρι τις εκλογές.

Θα κάνουν τα πάντα για να τις κερδίσουν.

Στη Μεσσηνία, προσπαθούν να περάσουν την άποψη πως «κάνουν ότι μπορούν» για να πάνε τον τόπο μας μπροστά!

Είναι ψέματα !

Στην πραγματικότητα, «κάνουν ότι μπορούν»

 •  για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα,

 •  για να δημιουργήσουν εικονική πραγματικότητα προόδου και ανάπτυξης, με οικειοποίηση δικών μας έργων, με κούφια λόγια και με πρόσκαιρα μπαλώματα.

Είδαμε τι επενδύσεις προσπάθησαν να περάσουν στο Ακριτοχώρι, στη Σχίζα, στο Μελιγαλά. Επενδύσεις που εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα συμφέροντα, αντίθετες με τη στρατηγική ανάπτυξης της Μεσσηνίας.

Ο κ. Καραμανλής μας υποσχέθηκε επίσπευση των χρονοδιαγραμμάτων. �Ομως έμειναν πίσω τουλάχιστον ενάμισυ χρόνο οι μεγάλοι οδικοί άξονες, ο εθνικός δρόμος Τρίπολης-Καλαμάτας, η Ιόνια Οδός.

Είδαμε πως ξεχάστηκε το σιδηροδρομικό δίκτυο, ο Δυτικός Σιδηροδρομικός ’ξονας.

Είδαμε τα χάλια του εσωτερικού μας οδικού δικτύου. Μέχρι σήμερα δεν έχει παραδοθεί ούτε ένα μέτρο δρόμου, όλα είναι ακόμα «υπό μελέτη». Ενώ η ΠΟΤΑ θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα στο 2009, ακόμα δεν έχει γίνει ούτε η προμελέτη στο δρόμο Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος. Κι αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα!

Είδαμε τις ελλείψεις σε υποδομές, σε σχέδια αξιοποίησης των υδάτινων πόρων και προστασίας του περιβάλλοντος. Σε πρόσφατη ερώτησή μου στη Βουλή αποδείχθηκε ότι δεν έχουν κανένα σχέδιο αξιοποίησης των υδάτινων πόρων, τη στιγμή που ο εφιάλτης της ξηρασίας είναι προ των πυλών!

Είδαμε το μπάχαλο με τις αγροτικές επιδοτήσεις, με την αδιαφάνεια, με την πλήρη έλλειψη προετοιμασίας για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Είδαμε την παντελή απουσία σχεδίου για την αγροτική μας ανάπτυξη με προϊόντα ποιότητας. Για παράδειγμα, έπρεπε να φέρω το θέμα με Ερώτησή μου στη Βουλή, για να δώσουν, επιτέλους, χρήματα για τη μελέτη επέκτασης του ΠΟΠ Καλαμάτας στο σύνολο της ελαιοπαραγωγής του Νομού μας !

Είδαμε τις σοβαρές ελλείψεις των νοσοκομείων Κυπαρισσίας και Καλαμάτας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την ανεπαρκή εξυπηρέτηση των νεφροπαθών στο νομό μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν λειτουργούν 2 κλινικές (ΩΡΛ και ψυχιατρική) στην Καλαμάτα, η δε ΜΕΘ άνοιξε σήμερα όπως-όπως, λόγω της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας την Παρασκευή στην Καλαμάτα!

Είδαμε το ξεκίνημα της συρρίκνωσης και του μαρασμού του ΤΕΙ Καλαμάτας, με τους απαράδεκτους πειραματισμούς τους με τη βάση του 10. Ενός ΤΕΙ που μέχρι σήμερα αριθμούσε 7.000 σπουδαστές και σε 3 χρόνια θα μείνει με 1.500 !

Είδαμε την ανασφάλεια και την έλλειψη αστυνόμευσης, την ανοχύρωτη κατάσταση του νομού μας απέναντι στις πυρκαγιές και τις φυσικές καταστροφές

Αυτά και άλλα πολλά, περιλαμβάνονται αναλυτικά στη «Βίβλο Αναξιοπιστίας για τη Μεσσηνία» που επεξεργάστηκα με τους συνεργάτες μου, δείχνοντας μια προς μία τις ακάλυπτες επιταγές που μοίρασε προεκλογικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του στην Καλαμάτα!

Ομως, φίλες και φίλοι, εμεις δεν μοιράζουμε ακάλυπτες επιταγές, ούτε υπηρετούμε συμφέροντα!

Υπηρετούμε το δικό μας όραμα για τη Μεσσηνία της Ανάπτυξης, της ποιότητας και της δημιουργίας!

Μιας ανάπτυξης βασισμένης στον ήπιο και ποιοτικό τουρισμό, με τις μεγάλες προοπτικές που δημιουργεί η ΠΟΤΑ. Η ΠΟΤΑ που εμείς θεμελιώσαμε και η επιμονή του καπετάν Βασίλη την έφερε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή της.

Μιας ανάπτυξης βασισμένης στον αγροτικό τομέα της Γνώσης της επιχειρηματικότητας της ολοκληρωμένης διαχείρισης των προϊόντων μας. Προϊόντων που θα διακρίνονται για την ποιότητα, την επωνυμία, την ονομασία προέλευσης.

Μιας ανάπτυξης που θα στηρίζεται σε ενισχυμένες εκπαιδευτικές υποδομές, αλλά και σε νέες σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων και Νοσηλευτικής στο ΤΕΙ.

Γι� αυτό το όραμα έδωσα και δίνω το δικό μου αγώνα μέσα και έξω από τη Βουλή.

Έναν αγώνα δίπλα στον πολίτη, σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου,

 •  με πάνω από 150 ομιλίες και παρεμβάσεις μου στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές,

 •  με πάνω από 400 Ερωτήσεις και Αναφορές μου σε Υπουργούς για μικρά και μεγάλα προβλήματα της Μεσσηνίας, για μικρά και μεγάλα προβλήματα του κάθε πολίτη

 •  με παρεμβάσεις σε διαβήματα φορέων και επιτροπών συμπολιτών μας στους αρμόδιους Υπουργούς

 •  με συνεχή παρουσία και διάλογο με τους πολίτες της Μεσσηνίας

 •  με ενωτικές πρωτοβουλίες και βάζοντας πάνω απ΄ όλα τη Μεσσηνία

Ήμουν, είμαι και θα είμαι δίπλα στον κάθε Μεσσήνιο, παρών στα μεγάλα και στα μικρά προσκλητήρια των συμπολιτών μας!

Η μόνη - και η καλύτερη- ανταμοιβή αυτής της δουλειάς μου είναι η απήχηση και η αποδοχή της σε κάθε γωνιά της Μεσσηνίας!

Είναι η δική σας εκτίμηση, υποστήριξη και φιλία!

Αυτή τη φιλία και την υποστήριξη σας την ζητώ και πάλι, για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και τη δική μου επανεκλογή.

Σας καλώ να γίνετε πρεσβευτές του Προγράμματός μας, να μεταφέρετε τις ιδέες και τις προτάσεις μας σε κάθε γωνιά της Μεσσηνιακής γης, σε κάθε πολίτη στο κέντρο και στην περιφέρεια !

Είμαστε ήδη στην τελική ευθεία για τον αγώνα τον καλό, τον αγώνα μας για τη νίκη!

Αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε όλοι μαζί.

Η δική σας συμμετοχή στηρίζει και στεριώνει τη νίκη

Στους χώρους δουλειάς, στα σπίτια, στο Πανεπιστήμιο, στο καφενείο.

Όχι άλλη χαμένη τετραετία !

Ολοι μαζί

Για μια Ελλάδα δυνατή

Για μια δίκαιη κοινωνία

Για τη Μεσσηνία της ανάπτυξης, της ποιότητας, της δημιουργίας !