Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του Δημήτρη Κουσελά Βουλευτή Ν. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο τομέας γυναικών της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ με θέμα
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 4/3/2007

Αθήνα, 04 Μαρτίου 2007

ΚΟΥΣΕΛΑΣ:ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ.

«Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι ένα κόμμα της προόδου, ένα σύγχρονο κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αγωνίζεται ώστε ο ρόλος και η συμβολή των γυναικών στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να τιμάται απτά και έμπρακτα όχι μια, αλλά όλες τις μέρες του χρόνου.

Αυτό ο πολιτικός μας φορέας όταν ήταν στην κυβέρνηση επεδίωξε με πλήθος θεσμικών ρυθμίσεων να το κάνει πράξη.

Το ίδιο και περισσότερο έντονα ο σημερινός μας πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου με την κατοχύρωση της συμμετοχής της γυναίκας με αυξημένα ποσοστά σε όλα τα όργανα και τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στη λειτουργία του κινήματός μας.

Θα γιορτάσουμε όμως σε λίγες μέρες την παγκόσμια μέρα της γυναίκας, με τις γυναίκες της χώρας μας να έχουν ίσως μια θλιβερή πρωτιά. Την πρωτιά της ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτό δείχνει πόσο η Ν.Δ. αναγνωρίζει και σέβεται το ρόλο της γυναίκας.

Με δεδομένη την τυπική ισότητα, η κατάκτηση της πραγματικής ισότητας εξακολουθεί να προϋποθέτει μέτρα και ρυθμίσεις υπέρ των γυναικών.

Στόχος; Να ξεπεραστούν τα εμπόδια της καθημερινότητας που συνδέονται με ανυπόστατες προκαταλήψεις αλλά και τη διπλή παρουσία τους στη δουλειά και στο σπίτι.

Όμως αντί για τα απαραίτητα μέτρα βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, για περισσότερες γονικές διευκολύνσεις και για τα δύο φύλλα, αντί για κάλυψη των αναγκών με παιδικούς σταθμούς, αντί για υποδομές ολοήμερης ενισχυτικής διδασκαλίας, αντί για δίκτυα οικιακής υποστήριξης, η κυβέρνηση κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Με τις απαράδεκτες ρυθμίσεις για τα ωράρια και τις υπερωρίες που μας επαναφέρουν σε συνθήκες Μεσαίωνα, καθιστά αδύνατο το συνδυασμό οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και μηδενίζει τον ήδη περιορισμένο ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων γυναικών.

Εξ� άλλου οι προθέσεις της, να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης δημιουργούν ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το αύριο με αποτέλεσμα τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις.

Όμως η ισότητα ευκαιριών, ο συνδυασμός επαγγελματικής � κοινωνικής και οικογενειακής ζωής, η σταθερότητα και η ποιότητα της δουλειάς και του ελεύθερου χρόνου, είναι κριτήρια του βαθμού ωριμότητας κάθε προοδευτικής και σύγχρονης κοινωνίας.

Σ� αυτά η κυβέρνηση της Ν.Δ. βαθμολογείται κάτω από τη βάση.

Είναι στο χέρι σας, είναι στο χέρι όλων στις επόμενες εκλογές η Ν.Δ. όχι μόνο να χάσει ένα εξάμηνο όπως οι φοιτητές λόγω της απαράδεκτης πολιτικής της αλλά να χάσει την τετραετία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σήμερα σε μια ανεπανάληπτη συγκέντρωση με μία ομιλία που άγγιξε τις καρδιές όλων έδωσε το μήνυμα της νικηφόρας πορείας.

Σ� αυτόν τον αγώνα πρέπει να πάμε όλοι μαζί άντρες και γυναίκες.

Γιατί το μισό του ουρανού δεν υπάρχει χωρίς το άλλο μισό.»