Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΞΠΡΕΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 3/2/2008

1. Γιατί το ΠΑΣΟΚ δείχνει συνεχή κάμψη στις δημοσκοπήσεις;

Η ανικανότητα και τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα της Κυβέρνησης τροφοδοτούν ένα κλίμα γενικότερης κρίσης αντιπροσώπευσης που πλήττει, αδίκως και ισοπεδωτικά, και τα δυο κόμματα εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αποκρούσει τις λογικές συμψηφισμού και ισοπέδωσης, που για προφανείς λόγους καλλιεργεί η Κυβέρνηση και η παραδοσιακή Αριστερά. Να εγκαταλείψει αρνητικές νοοτροπίες κυβερνητισμού και εσωστρέφειας, να λειτουργήσει με όρους κοινωνίας, να συγκεκριμενοποιήσει και να προτάξει την προοδευτική και εναλλακτική του πρόταση διακυβέρνησης, αποδεικνύοντας πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

2. Η αναστολή ίδρυσης του ομίλου προβληματισμού θεωρείτε ότι θα εκτονώσει την κατάσταση;

Είναι θετική εξέλιξη για την ενότητα και την προοπτική μας. Υπάρχει όμως ανάγκη για ουσιαστική πολιτική ενότητα σε ένα κόμμα που θα λειτουργεί χωρίς ποσοστώσεις και διαχωριστικές γραμμές, ώστε να υπάρξει άμεση, προοδευτική διέξοδος στο οξυμμένο, πλέον, πρόβλημα ποιος και πως θα κυβερνήσει τον τόπο. Αυτό είναι το μείζον πολιτικό πρόβλημα σήμερα και σ’ αυτό είμαστε οι πρώτοι που οφείλουμε να δώσουμε υπεύθυνη απάντηση και εναλλακτική προοπτική στους πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον τους και για το μέλλον του τόπου.

3. Τελικά τι φταίει που δεν «περνούν» οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ στην κοινή γνώμη; Ο Μίμης Ανδρουλάκης απέδωσε στα πρόβλημα στα ΜΜΕ. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Και ναι και όχι. Τα ΜΜΕ έχουν ένα μερίδιο ευθύνης, αφού προτιμούν να προβάλουν τα όποια προβλήματα εσωστρέφειας αντί για τη δουλειά μας στη Βουλή και τις παρεμβάσεις μας στην κοινωνία, ένα άλλο όμως ανήκει σε όσους από εμάς εγκλωβίζονται σε λογικές αδράνειας και εσωκομματικών συσχετισμών, χωρίς να προβάλουν με σαφήνεια και συνέπεια τις θέσεις και τις προτάσεις μας.