Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του Δημήτρη Κουσελά Βουλευτή Ν. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών "Περί κυρώσεως αποφάσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο άρθρο 9 του
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20/2/2007

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου  2007

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ,
ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΕΡΙ ΚΥΡΩΣΕΩΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 9 ΤΟΥ Ν. 3299/2004

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα τέσσερα πρώτα άρθρα του σχεδίου νόμου που συζητάμε σήμερα, αφορούν μια δέσμη τουριστικών επενδύσεων, ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας για τη Δυτική Πελοπόννησο και ειδικότερα για τη Μεσσηνία.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια δυναμική ζήτηση για περιοχές που προσφέρουν μια ήπια τουριστική ανάπτυξη, με κύρια χαρακτηριστικά την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η ανάπτυξη αυτή προϋποθέτει τη δημιουργία ειδικής υποδομής. Δηλαδή, συνδυασμών ξενοδοχειακών μονάδων από τη μια πλευρά και υψηλών προδιαγραφών με εγκαταστάσεις αναψυχής, άθλησης, διάθεσης του ελεύθερου χρόνου, συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, υδροθεραπευτήρια κ.λπ., με εξειδικευμένες και θεσμοθετημένες προδιαγραφές χωροθέτησης και σύνθεσης χώρων λειτουργιών, οι οποίες θα υλοποιούν στρατηγική ανάπτυξης των αντίστοιχων μορφών εναλλακτικού τουρισμού σε κάθε περιοχή. Αυτές οι επενδύσεις είναι κατά κανόνα ιδιαίτερα δαπανηρές και απαιτούν χορήγηση σημαντικών κινήτρων στους επενδυτές.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προώθησαν ένα πλαίσιο τουριστικής πολιτικής με στόχο την προσέλκυση τουριστών υψηλού οικονομικού επιπέδου με το ν. 2545/1997 και ειδικότερα στο άρθρο 29 ορίστηκε η έννοια των ολοκληρωμένων περιοχών τουριστικής ανάπτυξης, ΠΟΤΑ και οι προϋποθέσεις χαρακτηρισμού και οριοθέτησης του. Λόγω του κόστους της επένδυσης για την οποία συζητάμε, αλλά και του καινοτόμου ολοκληρωμένου χαρακτήρα της είχε από την αρχή θεωρηθεί ως έργο εθνικής σημασίας, αφού θα προσέθετε ένα νέο ποιοτικό και διαφοροποιημένο προορισμό στη συνολική τουριστική προσφορά της χώρας υπηρετώντας τους στόχους της περιφερειακής ανάπτυξης, της προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού και της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να υπογραμμίσω ότι σε όλη την ιστορία αυτή που ξεκίνησε από το 1997 και φθάνει μέχρι σήμερα, ενεπλάκησαν πλήθος φορέων και απαραίτητων εγκρίσεων, όπως η έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που δόθηκε τον περασμένο Ιούλιο, η έγκριση από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κλπ. με αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις. Μετά από όλες αυτές τις καθυστερήσεις σήμερα συζητάμε την υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο και το ξεκίνημα της υλοποίησης της πρώτης φάσης των επενδύσεων της ΤΕΜΕΣ στην ΠΟΤΑ Μεσσηνίας. Λέω πρώτη φάση γιατί οι επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ στην ΠΟΤΑ αναμένεται να λάβουν στην τελική τους μορφή πολύ μεγαλύτερη έκταση και να λειτουργήσουν με βάση το μοντέλο των μεικτών τουριστικών επενδύσεων, που συνδυάζουν σύγχρονα, ελκυστικά και ξενοδοχειακά προϊόντα τα οποία γνωρίζουν πολύ μεγάλη άνθιση διεθνώς με τη μορφή των λεγόμενων Condo ή των Residence hotel με μεγάλη επιτυχία στην Αμερική, Γαλλία, Ισπανία και τη γειτονική και ανταγωνίστρια μας πλέον Τουρκία.

Αυτές οι επενδύσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους φορείς του νομού Μεσσηνίας, αν όχι ολόκληρης της Πελοποννήσου. Η ανάπτυξη του τουρισμού στη Μεσσηνία τόσο σε όρους δυναμικού όσο και σε όρους επισκεπτών δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας. Ενώ δηλαδή στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις στον τομέα ανέγερσης ξενοδοχειακών μονάδων και λοιπών εγκαταστάσεων, η Μεσσηνία έμεινε συγκριτικά πίσω. Και ο αριθμός και ο κύκλος εργασιών των μεγαλύτερων και περισσότερων οργανωμένων ξενοδοχειακών μονάδων στο νομό, μόλις ξεπερνά το 1% των αντίστοιχων συνόλων της χώρας.

Γι΄ αυτό στηρίζω τις επενδύσεις της ΠΟΤΑ, που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στη δημιουργία τουριστικής αγοράς υψηλού επιπέδου αναδεικνύοντας και εντάσσοντας τη Μεσσηνία και ολόκληρη τη Δυτική Πελοπόννησο στις μεγάλες διεθνείς τουριστικές αγορές. Από τις επενδύσεις αυτές, όπως θα συμπληρωθούν και θα διαμορφωθούν στο μέλλον, αναμένεται να υπάρξουν σημαντικά οφέλη για τη Μεσσηνία μέσα από την ανάπτυξη συμπληρωματικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τη γενικότερη στήριξη της οικονομίας της. Αυτά θα είναι οφέλη τόσο για την απασχόληση, όσο και για την προβολή, τη διάθεση, την κατανάλωση των αγροτικών και των λοιπών προϊόντων της. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στο λάδι, στο κρασί, στα βιολογικά προϊόντα, στα οπωροκηπευτικά και τα λοιπά, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η Μεσσηνία είναι αγροτικός και τουριστικός νομός.

Βασικό μας μέλημα είναι μια ήπια και ποιοτική τουριστική ανάπτυξη με σχέδιο και προδιαγραφές και ταυτόχρονη ανάδειξη του φυσικού μας περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πέραν των άλλων η επένδυση αυτή θα στηρίξει και τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και θα αναπτύξει συνολικότερα και νέες ειδικότητες και νέα επαγγέλματα. Με γνώμονα τη στήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης, σε μια λογική που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σχεδίασαν, ανέδειξαν και έθεσαν τις βάσεις, ώστε να προωθηθούν και να γίνουν σήμερα πράξη οι επενδυτικές πρωτοβουλίες που συζητάμε, λέω κατ αρχήν ναι, όμως περιμένουμε από τον Υπουργό απάντηση σε όλα τα ερωτήματα, που έχουν τεθεί και στις προτάσεις, που και εγώ θα αναπτύξω. Πιστεύω πως η συνολική επένδυση των 325 εκατομμυρίων ευρώ θα ενισχύσει το δυναμικό του νομού με σημαντικές τουριστικές υποδομές, 4 ξενοδοχεία 5 αστέρων με 1112 δωμάτια και 2751 κλίνες, κέντρο θαλασσοθεραπείας, συνεδριακό κέντρο κ.λπ. και θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, αφού θα δημιουργήσει κατ αρχήν 1000 θέσεις εργασίας και σ αυτές θα πρέπει να υπολογίσουμε τουλάχιστον άλλες τόσες από την ανάπτυξη των υπόλοιπων δραστηριοτήτων που ανέφερα.

Η ομαλή λειτουργία από τα τέλη του 2009, αλλά και η επέκταση των συγκεκριμένων τουριστικών επενδύσεων προκειμένου να δώσει τα αναμενόμενα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, καθιστά επιτακτική την κάλυψη του σοβαρού ελλείμματος, που έχει η Μεσσηνία σε υποδομές. Αναφέρομαι πέρα από την ολοκλήρωση των δύο μεγάλων οδικών δικτύων, της Ιόνιας Οδού και του Εθνικού δρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας, στα εσωτερικά οδικά δίκτυα, γιατί αυτή τη στιγμή όση ώρα θέλεις να πας από την Αθήνα στην Τρίπολη, άλλη τόση ώρα θέλεις να πας από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας στην περιοχή που θα αναπτυχθεί η συγκεκριμένη επένδυση. Θέλουμε δηλαδή μία ώρα με βάση τα «χάλια» του οδικού δικτύου.

Στην αναβάθμιση και όχι απαξίωση του σιδηροδρομικού δικτύου και εδώ φαίνεται δυστυχώς ότι η Κυβέρνηση έχει ξεχάσει το νότιο σιδηροδρομικό άξονα.

Αυτές είναι απαραίτητες δράσεις που πρέπει να γίνουν από την πλευρά της Κυβέρνησης προκειμένου να στηριχθεί αυτή η επένδυση, αλλά και συνολικότερα η τουριστική ανάπτυξη και στη Μεσσηνία και στη νότιο Πελοπόννησο.

Υπάρχει επίσης το θέμα των υπόλοιπων υποδομών και οπωσδήποτε το θέμα της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων στο ΤΕΙ Καλαμάτας προκειμένου να μπορεί ο νομός να εφοδιάσει με στελέχη υψηλών προδιαγραφών τη συγκεκριμένη επένδυση και τις υπόλοιπες, τουριστικές επιχειρήσεις »