Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του Δημήτρη Κουσελά Βουλευτή Ν. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, σε συγκέντρωση αγροτών στους Δήμους Χιλιοχωριών και Γαργαλιάνων για την ενίσχυση των αγροτών.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 12/1/2007

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗN EΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
                                             ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΧΙΛΙΟΧΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ.

 

Είμαστε στην πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας Κ.Α.Π, την οποία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη μετέτρεψε, δυστυχώς, από εφαλτήριο ανάπτυξης ενός σύγχρονου αγροδιατροφικού μοντέλου, σε ένα πραγματικό βαρίδι για την ελληνική γεωργία.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, όχι μόνο δεν αξιοποιεί τη νέα ΚΑΠ για να διαμορφώσει και να στηρίξει μια βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία, αλλά αποδεικνύεται και ανίκανη να μοιράσει σωστά και έγκαιρα τα χρήματα που εξασφαλίστηκαν επί Ελληνικής Προεδρίας το 2003.

Την ώρα που οι αγρότες μας έπρεπε να ενημερώνονται και να προετοιμάζονται για τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά τους, ταλαιπωρούνται για τα αυτονόητα και αγωνίζονται να κατοχυρώσουν αυτά που ήδη δικαιούνται !

Χιλιάδες είναι οι εργατοώρες που χάθηκαν στις ατέλειωτες ουρές, ουρές που παραπέμπουν όχι στην Ευρώπη, αλλά στον Τρίτο Κόσμο, από τις γραφειοκρατικές ανακολουθίες, τις αλληλοαναιρούμενες οδηγίες και τις παλινωδίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επιπλέον οι αγρότες μας κλήθηκαν να πληρώσουν τα λάθη άλλων, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι.

Όλα αυτά, τη στιγμή που σήμερα έπρεπε να συζητάμε για τις αναπτυξιακές πλευρές της Κ.Α.Π., σε συνδυασμό με το Δ΄Κ.Π.Σ, εμείς βουλιάζουμε στο διαχειριστικό χάος των οριστικών δικαιωμάτων.

Αυτά που ο ευρωπαίος παραγωγός απολαμβάνει ως πλεονέκτημα, η Κυβέρνηση κατάφερε να τα μετατρέψει σε μειονεκτήματα !

Πολλά είναι και τα ερωτήματα, που παρά τις επανειλλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας, μένουν αναπάντητα:

  • Γιατί δεν δόθηκε η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης από τις 16/10/06, αλλά ξεκίνησε στις 17/11/2006 ;

  • Γιατί καθυστέρησαν τόσο πολύ οι επιτόπιοι έλεγχοι, που ξεκίνησαν μετά τις 20/10/06;

  • Γιατί δεν έγινε καταγραφή των μεταβολών και επικαιροποίηση του ελαιοκομικού μητρώου που πρέπει κάθε χρόνο να επικαιροποιείται; Το αποτέλεσμα είναι πολλά αγροτεμάχια να εμφανίζονται σήμερα διπλοδηλωμένα.Δεν κατηγορώ την Κυβέρνηση για τη σύσταση του ελαιοκομικού, αλλά για τη σοβαρή παράλειψή της να το συμπληρώσει και να το επικαιροποιήσει. Δεν γνώριζε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι το ελαιοκομικό έχει πρόβλημα; Το γνώριζε, αλλά δεν έκανε τίποτα!!!

  • Γιατί τα λάθη και οι ενδεχόμενες παραλείψεις των αιτήσεων των παραγωγών δεν διορθώθηκαν όταν έγιναν οι ενστάσεις τους ;

  • Γιατί οι ενστάσεις δεν εξετάστηκαν καθόλου, ενώ πλήρωσαν οι παραγωγοί;

  • Γιατί μέχρι σήμερα οι επιτόπιοι έλεγχοι στη Μεσσηνία αφέθηκαν σε πέντε (5) διμελείς επιτροπές, όταν γνωρίζουν ότι κάθε επιτροπή δεν μπορεί να ελέγξει περισσότερους από δύο (2) παραγωγούς την ημέρα;

  • Ξέρετε αγαπητοί φίλοι σε τι κατάσταση βρίσκεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ στη Μεσσηνία ;

 

Είναι ακέφαλος από τον Μάϊο, χωρίς

  • Προϊστάμενο

  • επαρκές προσωπικό

  • τη δυνατότητα να δώσει ακόμη και αριθμό πρωτοκόλλου, αφού πρέπει να... στείλει στην Τρίπολη τις αιτήσεις των παραγωγών για να πρωτοκολληθούν !

 

Μα το πιο σημαντικό είναι ότι ούτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε συγκεντρωτικά στοιχεία, τα οποία έχει στη διάθεσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Το Γραφείο της Καλαμάτας μπορεί να δίνει πληροφορίες σε κάθε αγρότη ξεχωριστά, μόνο για την αιτία του δικού του προβλήματος.

 

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε:

  • Τον τελικό αριθμό δικαιούχων της ενιαίας ενίσχυσης στο Νομό

  • Τις συνολικές επιδοτήσεις (ύψος χρημάτων)

  • Πόσοι παραγωγοί δικαιούνται επιδότησης από 1-100 ευρώ, 100-1.000 ευρώ, 1.000-1.500 ευρώ.

 

Θέλω να καταγγείλω από το βήμα αυτό τον κ. Μπασιάκο, ότι έχει επιβάλλει πλήρη αδιαφάνεια σε ένα Δημόσιο Οργανισμό που χειρίζεται κοινοτικές ενισχύσεις. Και αυτό, για να εξυπηρετήσει πελατειακές σκοπιμότητες!

 

Δεν είναι δυνατόν οι εκπρόσωποι του Εθνικού Κοινοβουλίου και οι αρμόδιοι φορείς, όπως είναι η Ε.Α.Σ., να μην γνωρίζουν βασικά ζητήματα για το νομό μας!

 

Με βάση την ενημέρωση που είχα από τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα, με τον οποίο επικοινώνησα, μέχρι στιγμής :

    •  Έως τις 4/12/06 είχαν πληρωθεί 41.991 παραγωγοί με το 50% της προκαταβολής των δικαιωμάτων που ενεργοποίησαν και με το 25% της επιδότησης (διευκόλυνση) επί των σωστών αγροτεμαχίων. Πήραν δηλαδή ως δάνειο από την Α.Τ.Ε. την επιδότηση που δικαιούνται.

    •  Στις 18/12 πληρώθηκαν άλλοι 9.958 παραγωγοί με παράκαμψη του ΟΠΕΚΕΠΕ και με ποσό έως το 75% επί των σωστών αγροτεμαχίων, το οποίο δεν είναι αοτό που δικαιούνται.

      Δηλαδή, με βάση την ενημέρωση, έχουν πάρει χρήματα 51.949 παραγωγοί.

 

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Κυβέρνηση μετά από το μπάχαλο που δημιούργησε και τις τεράστιες ευθύνες της, να διαχειριστεί την κατανομή των ποσών της ενιαίας ενίσχυσης που εξασφάλισε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μέχρι το 2013, επιχειρεί να βρεί συνενόχους και να μεταθέσει αλλού τις δικές της ευθύνες. Επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των παραγωγών.

  • Κατ΄αρχήν αρνήθηκε να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα που του θέσαμε, γιατί φτάσαμε στο σημερινό τραγικό αδιέξοδο, όπως και να δεσμευθεί για το πότε θα υπάρξει εξόφληση των παραγωγών που έχουν πάρει προκαταβολή, καθώς και εκείνων που δεν έχουν πληρωθεί καθόλου.

  • Ομολόγησε ότι οι επιτόπιοι έλεγχοι δεν ολοκληρώθηκαν μέχρι 31/12/2006 όπως ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να ζητιανεύει από την Ευρωπαϊκή Ένωση παράταση για 3-4 μήνες.

  • Πέταξε το «μπαλάκι» στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Μεσσηνίας για την ολοκλήρωση των ελέγχων και των διασταυρώσεων των στοιχείων που απαιτούνται για να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Είναι εμφανές ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί την μετάθεση των τεράστιων δικών της πολιτικών ευθυνών στις πλάτες άλλων.

  • Το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε για την ολοκλήρωση των ελέγχων στις 25 Μάρτη είναι αδύνατο να υλοποιηθεί, αφού ο Νομάρχης δήλωσε ότι δεν μπορεί να το εγγυηθεί.

  • Αρνήθηκε να αποδεχτεί την πρόταση που του έκανα, το ποσό που αντιστοιχεί στη μη ενεργοποίηση των δικαιωμάτων να παραμείνει στη Μεσσηνία και να δοθεί στους νέους Αγρότες.

    Εδώ έχουμε δύο κρίσιμα ζητήματα :

ΠΡΩΤΟ ΖΗΤΗΜΑ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μειώνει τον αριθμό των παραγωγών που έκαναν δήλωση ενεργοποίησης, στους 55.741 και ισχυρίζεται ότι αυτοί που είναι τελείως απλήρωτοι ανέρχονται στους 3.792

Τα στοιχεία της Ε.Α.Σ. δείχνουν καθαρά ότι οι παραγωγοί είναι 60.500.

 

Αυτό σημαίνει ότι 8.551 παραγωγοί δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ επιδότησης.

 

Ειδικότερα, δεν έχουν πάρει καθόλου επιδότηση:

  • Όσοι έχουν κάνει αίτηση επαλήθευσης ή τροποποίησης των δικαιωμάτων τους

  • Όσοι έχουν ένα αγροτεμάχιο και αυτό έχει χαρτογραφικό πρόβλημα

  • Όσοι έκαναν τα χαρτιά τους μετά τις 15/6

  • Όσοι δεν έκαναν, για κάποιο λόγο, αίτηση ενεργοποίησης.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΖΗΤΗΜΑ

 

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα αφορά στο ύψος των πληρωμών. Ο κ. Μπασιάκος ισχυρίζεται ότι ήδη έχουν δοθεί για τη Μεσσηνία 34.983.399 ευρώ και επαίρεται για το ποσό αυτό.

 

Ο κ. Μπασιάκος προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, εξαπατώντας τους παραγωγούς, αφού το ποσό αυτό αφορά στο σύνολο των επιδοτήσεων και όχι μόνο αυτές για το λάδι. Η μέση ενίσχυση της επιδότησης για το λάδι στο Νομό Μεσσηνίας ήταν 53 εκατ. ευρώ. (Το 2003-2004 ήταν 45 εκ. ευρώ και το 2004-2005 61 εκ. ευρώ.

 

Άρα το ποσό που έχει δοθεί είναι κάτω από το 50% της συνολικής.

 

Ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορεί να μας πεί πότε θα γίνει η εξόφληση αφού :

  • Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

  • Η Ε.Α.Σ. πρέπει να εξετάζει συνεχώς και να διορθώνει τα αγροτεμάχια που έχουν δηλωθεί λάθος και τα οποία στέλνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σ΄αυτή.

 

Ενδεικτικά αναφέρω :

Αγροτεμάχια

Λάθη

 

Καλαμάτα 55.000

3.500

6,5 %

Γαργαλιάνοι 18.934


21,6 %

Κυπαρισσία 30.464


5 %

Φιλιατρά 10.262


2,4 %

Λεύκτρο 7.734


28,5 %

Δικές μας παρεμβάσεις

 

Όλα τα παραπάνω δεν έχουν μόνο ως αποτέλεσμα τους χιλιάδες απλήρωτους παραγωγούς, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το τι θα γίνει, αλλά ευθύνονται κατά ένα μέρος και για τη σημαντική πτώση της τιμής του λαδιού που έφτασε στα 2,4 ευρώ.

 

Οι παραγωγοί μας :

  • Αναγκάζονται να πουλάνε όσο-όσο στους εμπόρους αφού έχουν χρεωθεί με το υψηλό καλλιεργητικό κόστος και το κόστος συγκομιδής

  • Είναι απροστάτευτοι απέναντι στο Καρτέλ λαδιού που δρα ανενόχλητο

 

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι ευθύνες της Κυβέρνησης απέναντι στον αγροτικό κόσμο είναι πολύ μεγάλες, γιατί :

    • όχι μόνο δεν μείωσε το καλλιεργητικό κόστος, όπως είχε δεσμευθεί, μέσω της μείωσης του Φ.Π.Α., αλλά ανέχεται, αν δεν μεθοδεύει, τη συνεχή αύξησή του.

    • η αγορά και τα καρτέλ λειτουργούν ασύδοτα με αποτέλεσμα οι τιμές του λαδιού για τους παραγωγούς (και όχι τους καταναλωτές) να κατρακυλούν προς τα κάτω.

    • μέσα από τα παραπάνω στοιχειοθετείται η κατάρρευση του εισοδήματος των παραγωγών

Εμείς δεν θα αφήσουμε τους αγρότες απροστάτευτους

    • Θα τους ενημερώνουμε συνεχώς, ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους

    • Θα αγωνιστούμε μαζί τους, ώστε να ανατραπεί αυτή η απαράδεκτη πολιτική !