Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη : στην εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30/9/2007

Εφημερίδα  ΘΑΡΡΟΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ

«Θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα αυτοκριτική»
Ο ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ «ΘΑΡΡΟΣ»

Περισσότερη δουλειά, σημαντικότερες ευθύνες και ταυτόχρονα ανάληψη ενωτικών πρωτοβουλιών με γνώμονα τα συμφέροντα του τόπου, σημαίνει για το μοναδικό � πλέον � βουλευτή Μεσσηνίας του Πα.Σο.Κ. Δημ. Κουσελά η επανεκλογή του στο Κοινοβούλιο.

Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, σημειώνει ότι «η εικόνα που παρουσιάζει το Πα.Σο.Κ. μετά τα εκλογικά αποτελέσματα ενοχλεί, στενοχωρεί και απογοητεύει τα εκατομμύρια των πολιτών που στήριξαν τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Υπήρξαν υπερβολές και λάθη, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί».

Θεωρεί ότι παρά την ένταση στη «θυελλώδη», όπως χαρακτηρίστηκε, συνεδρίαση της Κ.Ο. του Πα.Σο.Κ., δε διακυβεύεται η ενότητα και δηλώνει αιφνιδιασμένος από την πρόταση ψηφοφορίας που ζήτησε ο πρόεδρος του Πα.Σο.Κ. Γ. Παπανδρέου.

Όσον αφορά στον αυτοκριτικό λόγο του προέδρου του Πα.Σο.Κ., σημειώνει πως «έχει συνειδητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τι έγινε τα τελευταία χρόνια και τι έφταιξε για το εκλογικό αποτέλεσμα. Θα μπορούσα να πω ότι συμφωνώ με πολλές από τις αναφορές του, που σηματοδοτούν μια νέα στρατηγική για το Πα.Σο.Κ.». Ωστόσο, διακρίνει ολιγωρία, καθώς «οι διαπιστώσεις και η αναγκαία διόρθωση της πορείας μας έπρεπε να είχαν γίνει στον κατάλληλο χρόνο, ώστε να έχουμε προλάβει και αποτρέψει το δυσμενές για την παράταξή μας εκλογικό αποτέλεσμα».

Στην ερώτηση για το ποια μπορεί να είναι η επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, απαντά πως «θα πρέπει να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για το Κίνημα και τη μεγάλη δημοκρατική μας παράταξη. Μια νέα ενωτική πορεία, που πρέπει να έχουμε προσδιορίσει με τις αποφάσεις που θα πάρουμε και με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι υποψήφιοι πρόεδροι του Κινήματος. Πιστεύω πως η σημερινή κρίση πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για ένα νέο προοδευτικό και νικηφόρο ξεκίνημα. Ένα ξεκίνημα που θα εμπνέει και θα συσπειρώνει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε μαζί τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της Ν.Δ., να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να διεκδικήσουμε ξανά τη διακυβέρνηση του τόπου».

Βλέποντας τα αποτελέσματα των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου για το Πα.Σο.Κ., τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μεσσηνία, αλλά και σε συνδυασμό με τα δικά σας αποτελέσματα, ποια ήταν τα συναισθήματά σας;

Η μεγάλη πτώση του Πα.Σο.Κ. σε εθνικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την απώλεια μιας έδρας στο νομό μας, δε μου επέτρεψαν να χαρώ την προσωπική μου επιτυχία σε αυτές τις εκλογές. Το κλίμα που δημιουργήθηκε από την πρώτη στιγμή ήταν πολύ βαρύ, γιατί όλοι συνειδητοποιήσαμε ότι μετά από αυτή την ήττα οι ημέρες που έρχονταν θα ήταν δύσκολες για το Πα.Σο.Κ.

Ένιωσα, ωστόσο, μεγάλη ικανοποίηση γιατί οι συμπατριώτες μας εκτίμησαν το έργο και τους αγώνες μου και με εξέλεξαν και πάλι πρώτο βουλευτή στο Πα.Σο.Κ. Αυτό ήταν για μένα η καλύτερη ανταμοιβή, που μου δίνει δύναμη να εργαστώ με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για το καλό του τόπου μας.

Τι σημαίνει για τον Δημήτρη Κουσελά να είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Μεσσηνίας από πλευράς του Πα.Σο.Κ. στη νέα Βουλή;

Σημαίνει περισσότερη δουλειά και σημαντικότερες ευθύνες. Περισσότερο χρόνο και θυσίες από την προσωπική μου ζωή για να ανταποκριθώ στο νέο, πιο απαιτητικό περιβάλλον. Σημαίνει σωστό σχεδιασμό, καλύτερη οργάνωση της δουλειάς, συστηματική παρακολούθηση των προβλημάτων, έγκαιρες και αποφασιστικές παρεμβάσεις. Σημαίνει άμεση λογοδοσία και διάλογο με τους πολίτες της Μεσσηνίας, συνεργασία με τους φορείς του νομού και ανάληψη ενωτικών πρωτοβουλιών, με γνώμονα τα συμφέροντα του τόπου μας.

Αυτή την ευθύνη θα την αναλάβω με αγάπη και υπευθυνότητα απέναντι στους συμπολίτες μας. Έχω, άλλωστε, συνηθίσει σε δύσκολες συνθήκες. Και στο παρελθόν, ως πρόεδρος της ΟΤΟΕ, αντιμετώπισα πολλές φουρτούνες και μεγάλα προβλήματα. Όταν όμως έχεις όραμα και αντλείς δύναμη από τους πολίτες, δε φοβάσαι ούτε τα δύσκολα, ούτε τις προκλήσεις.

Η μετεκλογική περίοδος για το Πα.Σο.Κ. συνεχίστηκε εξίσου άσχημα, όσο και τα δυσμενή για αυτό εκλογικά αποτελέσματα. Όλοι μας είδαμε τη "θυελλώδη" συνεδρίαση της Κ.Ο., όπου, τουλάχιστον για εμάς, ως θεατές, η κατάσταση έμοιαζε με ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί. Ήταν πράγματι έτσι;

Η εικόνα που παρουσιάζει το Πα.Σο.Κ. μετά τα εκλογικά αποτελέσματα ενοχλεί, στενοχωρεί και απογοητεύει τα εκατομμύρια των πολιτών που στήριξαν τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Υπήρξαν υπερβολές και λάθη, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η βάση του Πα.Σο.Κ. απαιτεί να σταματήσουν οι αντεγκλήσεις από τα τηλεοπτικά «παράθυρα» και να αναζητήσουμε τα αίτια και τις ευθύνες της ήττας, με ενότητα, ειλικρίνεια και ψυχραιμία, για να χαράξουμε μια νέα νικηφόρα πορεία.

Νομίζω, ωστόσο, πως δεν πρέπει να δραματοποιούμε τις καταστάσεις. Οξύτητες υπάρχουν πολλές φορές, ακόμα και στο εσωτερικό μιας οικογένειας. Αυτό δε σημαίνει διάλυση. Υπήρξε πράγματι ένταση στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Κ.Ο., γιατί, δε σας το κρύβω, αιφνιδιαστήκαμε. Δεν ένιωσα, όμως, να διακυβεύεται από αυτό η ενότητα του Πα.Σο.Κ., αφού η ψυχραιμία των περισσότερων βουλευτών μας σαφώς � και σωστά � απέτρεψε μια τέτοια εξέλιξη.

Ο πρόεδρος του Πα.Σο.Κ. Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του προς τα μέλη της Κ.Ο. ήταν ιδιαίτερα αυτοκριτικός, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που του αναλογούν. Παραδέχθηκε τα λάθη του, όπως τη μη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος του 2004, το ότι δεν έβαλε βαθιά το μαχαίρι, διότι δεν προχώρησε η ανανέωση του Πα.Σο.Κ. όπως έπρεπε και όπου χρειαζόταν. Αναγνώρισε ότι πολλές φορές αποδέχτηκε στρογγυλοποίηση των θέσεων του κόμματος και προσφυγή σε μέσους όρους, ενώ αγνόησε δημόσιες διαφοροποιήσεις, οι οποίες υπονόμευαν την εικόνα της ενότητας του Κινήματος. Είπε, επίσης, ότι το Κίνημα είχε απομακρυνθεί από τις ιδρυτικές του αρχές και τον κοινωνικό του κορμό. Τέλος, ανέλαβε ευθύνες επειδή θέλησε να προχωρήσει σε βελούδινες αλλαγές που θα συνιστούσαν μια θετική υπέρβαση χωρίς αναταράξεις. Συμφωνείτε με αυτές τις απόψεις;

Οι εκτιμήσεις του προέδρου του Πα.Σο.Κ. και η αυτοκριτική που έκανε, δείχνουν ότι έχει συνειδητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τι έγινε τα τελευταία χρόνια και τι έφταιξε για το εκλογικό αποτέλεσμα. Θα μπορούσα να πω ότι συμφωνώ με πολλές από αυτές τις αναφορές του, που σηματοδοτούν μια νέα στρατηγική για το Πα.Σο.Κ. Όμως, οι διαπιστώσεις αυτές και η αναγκαία διόρθωση της πορείας μας, έπρεπε να είχαν γίνει στον κατάλληλο χρόνο, ώστε να έχουμε προλάβει και αποτρέψει το δυσμενές για την παράταξή μας εκλογικό αποτέλεσμα.

Πώς χαρακτηρίζετε την πρότασή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τα μέλη της Κ.Ο.; Ήταν σωστή ή λανθασμένη και γιατί;

Η εμπιστοσύνη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο πρόσωπο του προέδρου του Πα.Σο.Κ. είναι δεδομένη. Κανείς δεν έθεσε θέμα αμφισβήτησής του. Άλλωστε, υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου για τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα της ψηφοφορίας της 11ης Νοεμβρίου. Με βάση αυτή την απόφαση, μέχρι τότε ο πρόεδρος του Πα.Σο.Κ. Γιώργος Παπανδρέου είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, σύμφωνα και με το Σύνταγμα της χώρας.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι δε χρειαζόταν μια τέτοια πρόταση, ακόμα και αν πήγαζε από μια υπερβολική ευαισθησία του προέδρου απέναντι στην εικόνα που παρουσιάζει το κόμμα μας το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τα όσα είδαμε, η περίφημη ενότητα μάλλον έχει εκλείψει στο Πα.Σο.Κ., με τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

Η ενότητα απαιτεί ψυχραιμία, λογικές προσεγγίσεις, όχι συναισθηματική φόρτιση, ακραίους χειρισμούς και αντιδράσεις, που βλάπτουν και δημιουργούν πολώσεις. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Πα.Σο.Κ. έδειξε ότι διαθέτει μεγάλη πολιτική ωριμότητα, ένα πολιτικό πολιτισμό που είναι απαραίτητος σε κάθε επίπεδο.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δε μας χρειάζεται μια επίπλαστη ενότητα, αλλά, όπως έλεγε ο Αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, μια συνειδητή πολιτική ενότητα.

Γι� αυτό πρέπει να συζητήσουμε σήμερα: για τη νέα πολιτική ταυτότητα του Κινήματος, για το προγραμματικό του περιεχόμενο, για το οργανωτικό σχήμα της λειτουργίας του. Πάνω σ� αυτά πρέπει να ζητήσουμε την τοποθέτηση και τη δέσμευση όλων των υποψηφίων προέδρων του Κινήματος. Δεν πρέπει να δώσουμε λευκή επιταγή, αλλά να τους ζητήσουμε να δεσμευθούν πως όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, θα το αποδεχθούν και θα το υπηρετήσουν.

Έτσι θα διασφαλιστεί η πραγματική ενότητα, η προοδευτική πολιτική ταυτότητα και η νικηφόρα προοπτική του κινήματος, που είναι τα βασικά ζητούμενα.

Ποια θα μπορούσε να είναι, κατά την εκτίμησή σας, η επόμενη ημέρα στο Πα.Σο.Κ. αν επανεκλεγεί πρόεδρος ο κ. Παπανδρέου και ποια αν εκλεγεί ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Σκανδαλίδης ή όποιος άλλος θέσει υποψηφιότητα;

Η επόμενη ημέρα για το Πα.Σο.Κ., όποιος και να εκλεγεί, πρέπει να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για το Κίνημα και τη μεγάλη δημοκρατική μας παράταξη. Μια νέα ενωτική πορεία, που πρέπει να έχουμε προσδιορίσει με τις αποφάσεις που θα πάρουμε και με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι υποψήφιοι πρόεδροι του Κινήματος.

Εκλέγουμε πρόεδρο, δεν επιλέγουμε Μεσσία, ούτε δίνουμε εντολή εν λευκώ σε κάποιον «απόλυτο άρχοντα». Η επόμενη μέρα δεν μπορεί, λοιπόν, να εξαρτάται μόνο από την όποια βούληση και τις επιλογές του προέδρου που θα εκλέξουμε. Πρέπει να έχει τη σφραγίδα της βάσης του Κινήματος, όπως αυτή θα εκφραστεί από την Εθνική Συνδιάσκεψη και το Συνέδριό μας.

Πιστεύω πως η σημερινή κρίση πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για ένα νέο προοδευτικό και νικηφόρο ξεκίνημα. Ένα ξεκίνημα που θα εμπνέει και θα συσπειρώνει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε μαζί τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της Ν.Δ., να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να διεκδικήσουμε ξανά τη διακυβέρνηση του τόπου.