Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη : στην εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 8/7/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 08 ΙΟΥΛΙΟΥ  2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ

Ακάλυπτες υποσχέσεις μοίρασε η Ν.Δ. στη Μεσσήνια

Η προκήρυξη εκλογών το συντομότερο δυνατό θεωρεί ο βουλευτής Μεσσηνίας του Πα.Σο.Κ. Δημήτρης Κουσελάς ότι είναι το μοναδικό θετικό που μπορεί να προσφέρει αυτή τη στιγμή στη χώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, όσο νωρίτερα φύγει από την εξουσία, τόσο το καλύτερο θα είναι για τους πολίτες και τον τόπο.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας πιστεύει ότι το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών πρέπει να είναι «Κυβέρνηση στην υπηρεσία των μεγαλοσυμφερόντων, των λίγων και ισχυρών ή κυβέρνηση στην υπηρεσία της κοινωνίας, του τόπου και του δημόσιου συμφέροντος;».

Τέλος, αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στη Μεσσηνία, υποστηρίζει ότι ο απολογισμός της είναι απολογισμός υποβάθμισης και απαξίωσης του νομού.

Η συνέντευξη του κ. Κουσελά έχει ως εξής:

Στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή ο πρόεδρος του Πα.Σο.Κ. Γ. Παπανδρέου απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα ζήτησε από τον πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου να φύγουν όλοι μαζί το συντομότερο δυνατό. Μήπως η κριτική που ασκείτε είναι υπερβολική;

Καθόλου υπερβολική, για μια κυβέρνηση που επιμένει να �αγνοεί πως ο ελληνικός λαός την ψήφισε για να φέρει τις «καλύτερες μέρες» που προεκλογικά υποσχέθηκε, όχι για να αντιπολιτεύεται το παρελθόν με ασύστολα ψέματα και με συστηματική συγκάλυψη των ευθυνών της!

Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να φύγουν το ταχύτερο ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του, για τους παρακάτω λόγους:

 • Για την πλήρη ανικανότητά τους να αντιμετωπίσουν σοβαρές κρίσεις, με πιο πρόσφατο και οδυνηρό παράδειγμα τις καταστροφικές πυρκαγιές, για τις οποίες, από τη μια, δηλώνουν ότι «την πάτησαν» και, από την άλλη, σφυρίζουν αδιάφορα ή...αλληλοσυγχαίρονται!

 • Για την εξαπάτηση του ελληνικού λαού, αφού όχι μόνο «δεν κατάφεραν» να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους, αλλά με στόχο να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα εφάρμοσαν ένα εντελώς διαφορετικό, αντικοινωνικό πρόγραμμα και συνεχίζουν να κρύβουν την πραγματική μετεκλογική τους ατζέντα.

 • Για το βιασμό της κοινωνικής συνοχής με τις πολιτικές τους, με την ακρίβεια και την ασυδοσία της αγοράς, με τις ισχνές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, με συνεχείς αυξήσεις κυρίως των έμμεσων φόρων, με περικοπή των κοινωνικών δαπανών.

 • Για την απόλυτη αδυναμία τους να χειριστούν τα εθνικά θέματα, να προωθήσουν και να προασπίσουν τα συμφέροντά μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 • Για την� επανίδρυση του αστυνομικού και του πελατειακού κράτους της Δεξιάς, ενός κράτους αυταρχικού και ανίκανου να προσφέρει προστασία και ασφάλεια στον πολίτη.

 • Για τη λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων, με οργανωτές τους δήθεν θεματοφύλακες της διαφάνειας και της κάθαρσης, που άτεχνα προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους με ανυπόστατους συμψηφισμούς, αρνούμενοι κάθε διαδικασία διαφάνειας και ουσιαστικού κοινοβουλευτικού ελέγχου.

 • Γιατί όχι μόνο δε στήριξαν τους αγρότες και την ελληνική ύπαιθρο, όπως είχαν δεσμευτεί, αλλά με την πολιτική τους έφεραν τον αγρότη σε ακόμα χειρότερη θέση.

Όλα τα παραπάνω � και άλλα πολλά, που ο μέσος πολίτης τα ζει στην καθημερινότητά του- δείχνουν πως όσο νωρίτερα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τους πολίτες και για τον τόπο!

Φαίνεται, όμως, ότι την προτροπή αυτή δεν την ακολουθούν και οι πολίτες, αφού, παρά τα 3,5 χρόνια θητείας της, η κυβέρνηση εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Τα «φαινόμενα» των δημοσκοπήσεων συχνά εξαπατούν. Η μόνη 100% αξιόπιστη δημοσκόπηση είναι οι ίδιες οι εκλογές! Πάντως, η ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου έχει ουσιαστικά κλείσει και τα ποιοτικά στοιχεία αποτυπώνουν πλέον καθαρά την απογοήτευση, αν όχι την οργή των πολιτών από την κυβερνώσα παράταξη. Αν αυτή δε νοιαζόταν μόνο για το κυνήγι των εντυπώσεων, θα είχε ήδη λάβει σοβαρά υπόψη τα μηνύματα των πολιτών, όπως οφείλει να κάνει � και το κάνει- το Πα.Σο.Κ. και ο καθένας μας.

Εδώ και αρκετό διάστημα το Πα.Σο.Κ. έχει δώσει στη δημοσιότητα τη δική του κυβερνητική πρόταση. Ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα;

Το πρόγραμμά μας εστιάζει σε πέντε μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου μας στον 21ο αιώνα:

-Στην αναδιανομή του πλούτου υπέρ των αδυνάτων, στον αντίποδα της λογικής «οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι», που ακολουθεί η κυβέρνηση.

-Στο νέο μοντέλο ανάπτυξης, βασισμένο στην οικονομίας της Γνώσης και στην «πράσινη οικονομία», με το περιβάλλον πρώτη προτεραιότητα στην αναπτυξιακή μας πορεία, με ουσιαστικές επενδύσεις στην Παιδεία για τον άνθρωπο, στον Πολιτισμό για τη νέα ταυτότητά μας και στο Περιβάλλον ως το νέο συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

-Στην υποστήριξη της ελληνικής οικογένειας για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών μας, με την εγγύηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα γίνει δύναμη συνοχής και ανάπτυξης για την χώρα και για την κοινωνία μας.

-Σε μια Νέα Κοινωνική Συμφωνία με το λαό, για την εργασία, για την οικογένεια και το παιδί, για την υγεία, για αξιοπρεπείς συντάξεις, για την καταπολέμηση της φτώχειας, για ουσιαστικές κοινωνικές υποδομές.

-Σε ένα αποκεντρωμένο και λειτουργικό κράτος διαφάνειας, αξιοκρατίας και σιγουριάς για τον πολίτη, με έμφαση στην ανάπτυξη της περιφέρειας και στην αναζωογόνηση της υπαίθρου, με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές.

Πώς απαντάτε στην κριτική που ασκείται από αριστερά σας ότι Πα.Σο.Κ. και Ν.Δ. είναι όψεις του ίδιου νομίσματος;

Δυστυχώς, τέτοιες ισοπεδωτικές λογικές:

 • υποκαθιστούν, συνήθως, την έλλειψη αξιόπιστης κυβερνητικής πρότασης, ολοκληρωμένων, εφικτών και βιώσιμων λύσεων για τα προβλήματα του λαού και του τόπου

 • παρέχουν «αριστερό άλλοθι», δίνοντας άφεση αμαρτιών στις αυταρχικές και αντικοινωνικές επιλογές της κυβέρνησης και σιγοντάροντας την προσφιλή της πρακτική του συμψηφισμού και της αντιπολίτευσης στην� αντιπολίτευση

 • καλλιεργούν λογικές γενικευμένης πολιτικής απαξίωσης, παραίτησης και ιδιώτευσης

 • περιχαρακώνουν, απομονώνουν και, τελικά, διασπούν την Αριστερά, αποτρέποντας την αναγκαία συνεννόηση, συνεργασία και ενότητα των κινημάτων και των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου μας.

Ποιο πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να είναι το δίλημμα των εκλογών όποτε κι αν διεξαχθούν;

Επιγραμματικά, θα το έθετα ως εξής: «Κυβέρνηση στην υπηρεσία των μεγαλοσυμφερόντων, των λίγων και ισχυρών ή κυβέρνηση στην υπηρεσία της κοινωνίας, του τόπου και του δημόσιου συμφέροντος;».

Τι «έταξε» προεκλογικά και δεν έκανε μετά ως κυβέρνηση η Ν.Δ. για τη Μεσσηνία;

Θα έλεγα πως η Ν.Δ. δικαίωσε τη λαϊκή παροιμία «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι» !

Ας συγκρίνουμε, για παράδειγμα, τα όσα «γενναιόδωρα» εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην προεκλογική του ομιλία στην Καλαμάτα στις 25-2-2004, για τα μεγάλα έργα, τις κοινωνικές υποδομές, την ανάπτυξη, τους αγρότες, την απασχόληση, το εισόδημα κ.λπ. με τα όσα πραγματικά έκανε η κυβέρνησή του μέχρι σήμερα. Θα διαπιστώσουμε ότι τα περισσότερα «προωθούμε άμεσα...» και τα «θα» του κ. Καραμανλή είτε αντανακλούσαν πλήρη άγνοια των προβλημάτων, των διαδικασιών και των αναγκαίων χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης των έργων, είτε συνειδητά απέβλεπαν στην παραπλάνηση των πολιτών της Μεσσηνίας, μοιράζοντας υποσχέσεις- ακάλυπτες επιταγές.

Είδαμε τι έγινε με τις επιδοτήσεις, που ακόμα και σήμερα πολλοί δεν τις έχουν εισπράξει, με τις εξευτελιστικές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, με τις τεράστιες καθυστερήσεις στην κατασκευή του εθνικού δρόμου Τρίπολης Καλαμάτας και της Ιόνιας οδού, με την απαράδεκτη κατάσταση στο χώρο της υγείας και τη γενικευμένη ανασφάλεια σε κάθε γωνιά της Μεσσηνίας. Είδαμε το χάλι του εσωτερικού οδικού δικτύου, είδαμε, τέλος, τη συρρίκνωση και τον επικείμενο μαρασμό του ΤΕΙ.

Ο απολογισμός της κυβέρνησης είναι απολογισμός υποβάθμισης και απαξίωσης για τη Μεσσηνία, η οποία δικαιούται και αξίζει καλύτερη τύχη!

Ο Δημήτρης Κουσελάς είναι ικανοποιημένος από το βουλευτικό έργο που παρήγαγε στα 3,5 χρόνια θητείας του στη Βουλή;

Απόλυτα ικανοποιημένος θα είμαι μόνο όταν δικαιωθούν οι προσπάθειες για τη Μεσσηνία που μας αξίζει, με μια κυβέρνηση που πραγματικά θα ακούει, θα σέβεται και θα υπηρετεί τις ανάγκες και τις προσδοκίες μας!

Όλο αυτό το διάστημα προσπάθησα να εκπροσωπήσω επάξια τη φωνή και τις προσδοκίες των συμπολιτών μας, με πάνω από 170 ομιλίες και παρεμβάσεις στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές της Βουλής, με πάνω από 400 ερωτήσεις και αναφορές σε υπουργούς για μικρά και μεγάλα προβλήματα της Μεσσηνίας και του κάθε πολίτη, με παρεμβάσεις στους αρμόδιους υπουργούς, με συνεχή παρουσία και διάλογο με τους πολίτες της Μεσσηνίας.

Η μόνη και η καλύτερη ανταμοιβή για αυτή τη δουλειά μου μέσα και έξω από τη Βουλή, είναι η αναγνώρισή της από τους συμπολίτες μας, με την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους στο πρόσωπό μου στις επερχόμενες εκλογές.

Τι χρειάζεται το Πα.Σο.Κ. για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των Μεσσηνίων;

Στις εκλογές του 2004, η Ν.Δ. «έπιασε οροφή» στο νομό μας. Έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Ένα Πα.Σο.Κ. ενωμένο, απελευθερωμένο από παλαιοκομματικά βαρίδια και προσωποπαγή κληροδοτήματα, που συνειδητά εργάζεται ώστε το πρόγραμμά μας για τη χώρα και το όραμά μας για τη Μεσσηνία να γίνει κτήμα του κάθε πολίτη, ένα Πα.Σο.Κ. που διδάσκεται από τα λάθη και τις παραλείψεις του, παίρνοντας διαζύγιο από τον κακό του εαυτό, χωρίς να μηδενίζει την ιστορία, τις αρχές και την προσφορά του, ασφαλώς και αξίζει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας!