Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Άρθρο] Αρθρο του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος των Θεσμών".
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/9/2007

Η ώρα της αλήθειας � και των μεγάλων επιλογών- στην Οικονομία.

Τα οικονομικά «επιτεύγματα» της Κυβέρνησης ανατρέπουν τις δεσμεύσεις της 4 χρόνια πριν. Ακόμα και τις περσινές της διακηρύξεις, όταν εν μέσω πυρκαγιών κληθήκαμε να ψηφίσουμε για τον «ισχυρό Προϋπολογισμό» , που σήμερα καταρρέει.

Η απειλή της κοινοτικής επιτήρησης σκιάζει ξανά τη χώρα και τα συνήθη φορολογικά υποζύγια, που πλήρωσαν ακριβά τη δήθεν «δημοσιονομική εξυγίανση», όταν οι αεριτζήδες και τα καρτέλ απολάμβαναν φοροελαφρύνσεων και προκλητικής φορολογικής ασυλίας.

�Ηδη προαναγγέλλεται ένας ακόμα «βαρύς» λογαριασμός, με κάποιους φόρους - και «ρυθμίσεις οφειλών»- για τους πλουσιότερους, ακόμα περισσότερες επιβαρύνσεις για τους πολλούς και ψίχουλα παροχών για τους φτωχότερους των φτωχών!

Η Κυβέρνηση που «θωράκισε την οικονομία» και «πέτυχε τη δημοσιονομική εξυγίανση», κινδυνεύει να... πετύχει 5% δημοσιονομικό έλλειμμα και 3% ανάπτυξη, αντί για 5% ανάπτυξη και έλλειμμα κάτω του 3% , όπως υποσχόταν.

Η πολυδιαφημισμένη «ώρα της Περιφέρειας» έγινε �κυριολεκτικά- καπνός. Σε 4 χρόνια η Ελλάδα έκανε «βουτιά» ανταγωνιστικότητας, με έλλειμμα ισοζυγίου-ρεκόρ, χάνοντας μόνο από αυτό 5 δις ευρώ ετησίως, ένα ολόκληρο ΚΠΣ σε μια κρίσιμη -και δυστυχώς χαμένη για την ανάπτυξη- 4ετία!

Αυτή η πολύπλευρη κρίση δεν είναι «απλώς εισαγόμενη», όπως θα βόλευε την Κυβέρνηση.

Είναι, κυρίως, προϊόν δικών της επιλογών και παραλείψεων :

- Μιας οικονομικής πολιτικής, που αφαιρεί από τους πολλούς και προσθέτει στους λίγους, πολλαπλασιάζοντας τα αδιέξοδα και διαιρώντας την κοινωνία.

-Μιας πολιτικής δίχως στόχευση, δίχως σχέδιο και αναπτυξιακό πρόταγμα

- Μιας γενικευμένης απαξίωσης των θεσμών διακυβέρνησης, με πολλαπλασιασμό της ανομίας, της επενδυτικής και της εργασιακής ανασφάλειας, της διαφθοράς και της ατιμωρησίας.

Η πολιτική της ανάπτυξης με δανεικά, των «μεταρρυθμίσεων» για λίγους, της τσιμεντοποίησης, της αδιαφάνειας, της ρηχής επιχειρηματικότητας και της υποβαθμισμένης εργασίας, αποδείχθηκε αδιέξοδη.

Η χώρα χρειάζεται μια νέα οικονομική πολιτική, μακριά από τα αδιέξοδα του κρατισμού και της τυφλής προσήλωσης στους «αυτοματισμούς της αγοράς».

Γι� αυτή την πολιτική δεσμεύεται το ΠΑΣΟΚ, με το Πρόγραμμά του και συγκεκριμένες προτάσεις, σε 3 κεντρικούς άξονες:

- στήριξη της αγοραστικής δύναμης, με μέτρα για τόνωση της αγοράς, στήριξη του πραγματικού εισοδήματος, εγγύηση ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης για κάθε πολίτη.

- μέτρα και πολιτικές για μια βιώσιμη Πράσινη ανάπτυξη της περιφέρειας, με στήριξη της ποιοτικής ανταγωνιστικότητας της Γνώσης και της Καινοτομίας

- μέτρα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, λογοδοσία και στήριξη της εποπτείας των αγορών, με καταπολέμηση της ακρίβειας, δίκαιη και αποτελεσματική φορολογία.

Ο κοινωνικός Δαρβινισμός, η ανασφάλεια και η μιζέρια των πολιτικών της Κυβέρνησης δεν είναι μονόδρομος.

Υπάρχει διέξοδος - και είναι στο χέρι των πολιτών, των δυνάμεων της Εργασίας, της Παραγωγής και της Προόδου να την επιλέξουν