Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Άρθρο] Αρθρο του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, στην εφημερίδα "Metro".
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/9/2007

ΟΥΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΙ, ΟΥΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΙ !

Τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα της Κυβέρνησης, ομολογούν την κραυγαλέα αποτυχία της να διαχειριστεί στοιχειωδώς τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας. Την προχειρότητα και την αστοχία των βαθειά αντικοινωνικών, αντιαναπτυξιακών αλλά και πελατειακών της επιλογών, πολύ πριν υπάρξουν «παρενέργειες» από τη διεθνή κρίση, στην οποία μάταια αναζητεί άλλοθι, αφού σε καμιά άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν έπεσε τόσο έξω ο Προϋπολογισμός, ούτε πάρθηκαν τέτοια μέτρα !

Ακόμα μια φορά ο λογαριασμός της αποτυχίας, πάνω από 4 δις ευρώ στη διετία, αποστέλλεται στους πολίτες. Η Κυβέρνηση επιβαρύνει άνισα τους οικονομικά ασθενέστερους επαγγελματίες, χαρατσώνοντας κυρίως τους συνεπείς φορολογούμενους. Αντί να εντοπίσει, όπως οφείλει, τους πραγματικούς φοροφυγάδες, μέσω της ρυθμίσης χρεών, της περαίωσης κλπ, τους δίνει ξανά συγχωροχάρτι.

Καταλύει κάθε έννοια φορολογικής δικαιοσύνης, με νέα επιβάρυνση των κατόχων Ι.Χ. και με ισοπεδωτική στοχοποίηση των μικρομεσαίων, των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και μεγάλου μέρους της Γενιάς των 700 ευρώ, των εργαζόμενων «με μπλοκάκι». Επιχείρησε να πλήξει άνισα και βάναυσα μεγάλο κομμάτι της γενιάς των 700 ευρώ, που εξαναγκάζεται να εργαστεί με «μπλοκάκι», για να μην πληρώνει ο εργοδότης εισφορές, να μην τηρεί ωράρια και άδειες, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά. Σε αυτούς θα αφαιρούσε πάνω από ένα μηνιαίο μισθό, ως φόρο στο ήδη πενιχρό ετήσιο εισόδημά τους. Ευτυχώς υπαναχώρησε στο θέμα αυτό, έστω και μερικώς, μπροστά στη γενικευμένη κατακραυγή.

Με αυτά τα μέτρα η Κυβέρνηση ούτε τη φορολογική δικαιοσύνη υπηρετεί, ούτε τη φοροδιαφυγή περιορίζει. Αντίθετα, δίνει στρεβλά μηνύματα και νέα κίνητρα να ανθίσουν τα... «γνωστά-άγνωστα λουλούδια» της παραοικονομίας, της διαφθοράς και της αρπαχτής.

Την ίδια στιγμή, προαναγγέλλει πως μέχρι και το 2014 (που ευτυχώς δεν θα είναι, ακόμα, Κυβέρνηση...), δεν θα τιμαριθμοποιήσει τη φορολογική κλίμακα, ούτε θα βελτιώσει το αφορολόγητο των μισθωτών και συνταξιούχων, με συνέπεια και για τα επόμενα χρόνια, κάθε αύξηση του εισοδήματός τους, ακόμα και τιμαριθμική, να οδηγεί σε πολλαπλάσια φορολογική επιβάρυνση. Κατά τα άλλα, κόπτεται �δήθεν- για την άνιση φορολογική τους μεταχείριση!

�Ετσι όπως πορεύεται, αντί για την προσφιλή «καραμέλα» του κ. Καραμανλή «προτιμάμε να μην είμαστε ευχάριστοι, αλλά χρήσιμοι», η Κυβέρνησή του κινδυνεύει να μείνει στην Ιστορία ως η Κυβέρνηση που ούτε ευχάριστη υπήρξε, ούτε και χρήσιμη για τον τόπο !