Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Άρθρο] Αρθρο του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, στην εφημερίδα "ΑΥΡΙΑΝΗ".
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 22/10/2007

Εφημερίδα ΑΥΡΙΑΝΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Μεσσηνίας

Προεκλογικές ελαφρύνσεις - μετεκλογικές λαθροχειρίες.

Η Ν.Δ. κέρδισε «μια δεύτερη ευκαιρία», υποσχόμενη φορολογικές ελαφρύνσεις, παροχές κοινωνικής ευαισθησίας, λύση του Ασφαλιστικού «δίχως να θιγούν οι συντάξεις, οι εισφορές και τα όρια ηλικίας», προοπτικές για όλους στη φουσκωμένη εικονική πραγματικότητα του αναθεωρημένου ΑΕΠ.

Αποσιώπησε, όμως, τον λογαριασμό : έναν Προϋπολογισμό τόσο... «φιλολαϊκό», που για να τον αποκαλύψει χρειάστηκε «νωπή» -αλλά κουτσουρεμένη- λαϊκή εντολή. Μια «λύση» του Ασφαλιστικού τόσο «εύλογη», ώστε να απαιτεί  καταιγισμό παραινέσεων από και κινδυνολογίας από σοφούς και μη «ειδικούς». 

Οι παροδικές εξάρσεις  κοινωνικής ευαισθησίας της «ανανεωμένης Κυβέρνησης» δεν άργησαν να ξεφουσκώσουν.

Η άλλη όψη των μεταχρονολογημένων  και αποσπασματικών  παροχών της, συνολικού κόστους 1,5 δις, είναι η φοροκαταιγίδα των 6 δισ. ευρώ επιπλέον φόρων για το 2008. Από αυτούς, τα 2,3 δις είναι αύξηση  έμμεσων φόρων, ό,τι χειρότερο για τους οικονομικά ασθενέστερους! 

Η άλλη όψη της κατάργησης του φόρου κληρονομιάς και απόκτησης πρώτης κατοικίας, (ελάφρυνση 140 εκατ. ευρώ), είναι τα 650 εκατ. ευρώ επιπλέον που θα πληρώσουν τουλάχιστον 2.000.000 νοικοκυριά για το νέο φόρο κατοχής στα ακίνητα, το φόρο στα εισοδήματα από ακίνητα, την αύξηση στις αντικειμενικές αξίες κλπ.

Παροχές από τη μια, πολλαπλάσιες επιβαρύνσεις από την αλλη.

Μόνο από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και το πάγωμα του αφορολόγητου το 2008, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα  πληρώσουν επιπλέον φόρο 700 εκατ. ευρώ. 

Σαν να μην έφταναν οι πρόχειροι  και αδέξιοι πειραματισμοί της Κυβέρνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης, ήλθε και το φιάσκο της αναθεώρησης του ΑΕΠ. �Ηλθαν και οι αναδρομικές επιστροφές 1,1 δις στην Ε.Ε. �Ηλθε και η «μαύρη τρύπα» στον Προϋπολογισμό του 2007, -προς δόξαν της δημοσιονομικής εξυγίανσης που «πέτυχε» η Κυβέρνηση.  Μαζί και η απειλή αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, πριν καλά-καλά σβήσει ο απόηχος των δηλώσεων του κ. Καραμανλή πως κάτι τέτοιο «δεν είναι στις προθέσεις του».   

Αυτά, με το πετρέλαιο και την ακρίβεια να βάζουν ξανά φωτιά στις τσέπες των νοικοκυριών, συνθέτουν τη ζοφερή πραγματικότητα στις ακόμα χειρότερες μέρες της «αναβαπτισμένης» Κυβέρνησης Καραμανλή. Σε μια οικονομία με 2,2 εκατομμύρια πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας, στους οποίους η Κυβέρνηση επιφυλάσσει τα  μίζερα παυσίπονα του «Ταμείου κατά της Φτώχειας». Σε μια κοινωνία με το 80% των εργαζόμενων να ζουν με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα και τους μισούς συνταξιούχους με λιγότερα από 500 ευρώ, με χιλιάδες ανέργους και  νέους των 400-700 ευρώ να φυτοζωούν και  με την πλειοψηφία των νοικοκυριών να μην τα βγάζουν πέρα.

«Μονόδρομος», θα σκεφτεί ο καλόπιστος πολίτης,  «τι άλλο να γίνει, αφού λείπουν τα χρήματα;»  Μα πως να μη λείπουν χρήματα, όταν με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών δωρίζεται 1 δις ετησίως στους μεγαλομετόχους των επιχειρήσεων, όταν υπάρχουν  ανείσπρακτες οφειλές 10% του ΑΕΠ, όταν ετησίως εκφεύγουν τεράστια ποσά από ΦΠΑ που εισπράττεται και δεν αποδίδεται, όταν παραμένουν φορολογικά ασύλληπτοι οι προκλητικά πλουτίζοντες, οι κερδοσκόποι  και τα «αστέρια» της παραοικονομίας ;  �Οταν, απέναντι σε όλα αυτά, η Κυβέρνηση προκρίνει �ξανά- αποσπασματικές λύσεις, για δημιουργία εντυπώσεων, στοχοποίηση και  αφαίμαξη �κατά τα άλλα- των συνήθων φορολογικών υποζυγίων;    

�Οπως προδιαγράφονται τα πράγματα, δεν έχουμε να κάνουμε με πολιτικές «ελαφρύνσεων, παροχών, κοινωνικής ευαισθησίας και δικαιοσύνης» , αλλά με μεθοδευμένο, άδικο και συστηματικό «ξάφρισμα» του πορτοφολιού της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας!