Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Εφημερίδα Η ΦΩΝΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/4/2008

1.Κύριε Κουσελά, είστε ο μοναδικός Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία. Θέσατε υποψηφιότητα για πρώτη φορά στις προηγούμενες εκλογές και όπως και στις τελευταίες, οι Μεσσήνιοι σας τίμησαν με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους και σας ανέδειξαν πρώτο βουλευτή. Πόσο δύσκολο είναι το έργο ενός βουλευτή της Περιφέρειας και ειδικά της αντιπολίτευσης;

Είναι πράγματι δύσκολο, γιατί πρέπει να ανταποκρίνεσαι σε όλα, μέσα και έξω από τη Βουλή. Να είσαι πανταχού παρών αντιμετωπίζοντας και το πρόβλημα των αποστάσεων που δεν είναι αμελητέο. Η υπεύθυνη και αποφασιστική αντιπολίτευση απαιτεί σωστή προετοιμασία και τεκμηριωμένη κριτική, τόσο μέσα στη Βουλή όσο και στη κοινωνία.

Προσωπικά, δεν έχω επιλέξει το ρόλο της «γλάστρας» και του θεατή των εξελίξεων στο εθνικό μας κοινοβούλιο. Είμαι όπως γνωρίζετε από τους ενεργούς Βουλευτές μεταφέροντας δυναμικά τη φωνή και τα προβλήματα της Μεσσηνίας μέσα σε αυτό.

Επειδή, όμως, πιστεύω ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να γίνεται με «όρους κορυφής» αλλά με «όρους κοινωνίας», είμαι σε συνεχή επαφή με τους φορείς αλλά και τους απλούς πολίτες της Μεσσηνίας. Με προσωπικές επαφές, με περιοδείες, με μεγάλες συγκεντρώσεις όπως αυτές για το ασφαλιστικό, την ακρίβεια, τα προβλήματα των αγροτών.

Παράλληλα, αγωνίζομαι για την ανασυγκρότηση και το νέο ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ που επιχειρούμε μετά το τελευταίο συνέδριό μας.

2.Σε λίγες ημέρες, στις 18 Μαϊου, οι φίλοι και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα κληθούν στις κάλπες για να εκλέξουν τις νέες νομαρχιακές και περιφερειακές επιτροπές και τις τοπικές οργανώσεις. Σίγουρα στο πρόσωπό σας, κάποιοι θα …εναποθέσουν τις ελπίδες τους για εκλογή επιζητώντας την στήριξή σας, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν πως αυτό έχει ήδη καθοριστεί. Ποιος θα είναι ο δικός σας ρόλος (αν είναι) σε αυτές τις εκλογές;

Η διαδικασία της 18ης Μαϊου είναι μια κρίσιμη διαδικασία για την ανασυγκρότηση και τη νικηφόρα προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ μετά την 18η Μαϊου πρέπει σε τοπικό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο να διαθέτει νέα, ικανά και αξιόμαχα στελέχη που μαζί με τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ θα ριχτούν στη μάχη για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι μια ζωντανή και δρώσα οργάνωση δίπλα στον πολίτη και τα προβλήματά του. Το στοίχημα λοιπόν δεν είναι να εκλεγούν οι…αρεστοί αλλά ικανά και άφθαρτα πρόσωπα που θα αποτελέσουν το νέο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ στις τοπικές κοινωνίες.

Ο ρόλος ο δικός μου είναι ρόλος ενωτικός, όπως άλλωστε έπραξα και στη διαδικασία επιλογής του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ρόλος που αναγνωρίστηκε από όλους.

Άλλωστε, η δική μου δράση και η δική μου παρουσία θα διευκολυνθεί κατά πολύ, όταν η οργάνωση που θα προκύψει από τις εκλογές θα είναι μια οργάνωση που θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και θα παρεμβαίνει στα προβλήματα του νομού μας.

3.Ωστόσο, κάποιοι ή κάποιος από αυτούς τους υποψηφίους στις εσωκομματικές εκλογές, σίγουρα στο παρελθόν, θα σας έχει στηρίξει . Τι θα απαντούσατε σε αυτόν ή αυτήν αν ερχόταν ανοιχτά ή σε προσωπικό επίπεδο, να ζητήσει με τη σειρά του, την στήριξή σας; Ήδη άλλωστε έχει ακουστεί ότι πρόκειται να στηρίξετε την υποψηφιότητα ενός νέου ανθρώπου, στα…πρότυπα Τσίπρα. Πιστεύετε ότι έτσι μπορεί να ανακάμψει το τοπικό ΠΑΣΟΚ;

Στις επιλογές που έχω κάνει μέχρι σήμερα στην πολιτική μου ζωή, προέχουν τα συμφέροντα του ΠΑΣΟΚ και όχι η όποια προσωπική μου στρατηγική.

Σήμερα, τα μέλη και οι φίλοι της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης θέλουν στην πρώτη γραμμή πρόσωπα νέα και άφθαρτα, πρόσωπα που ενώνουν και δεν παραπέμπουν σε διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Σε αυτή τη θέληση που την συναντούμε παντού, πρέπει να απαντήσουμε θετικά, προτάσσοντας τα συλλογικά συμφέροντα.

Η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ σε τοπικό επίπεδο είναι συνυφασμένη και με τα πρόσωπα που το εκπροσωπούν. Είμαι αισιόδοξος γιατί έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των μελών και φίλων του κινήματος και στη θέλησή τους να πάμε μπροστά.

4.Μετά το συνέδριο του κόμματος και τα όσα- πολυσυζητημένα, έλαβαν χώρα, είδαμε τον τελευταίο καιρό, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα κορυφαία στελέχη, να βγαίνουν στην περιφέρεια και να συζητούν με τους πολίτες, ψηφοφόρους και μη, να καταγράφουν τα προβλήματά τους και να προτείνουν λύσεις. Μήπως, κύριε Κουσελά, αργήσατε να το πράξετε αυτό;

Μην ξεχνάτε ότι οι εκλογές έγιναν το Σεπτέμβρη και το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να πραγματοποιήσει το συνέδριό του και τις διαδικασίες ανάδειξης του

Προέδρου του.

Η πορεία του ΠΑΣΟΚ στο λαό έχει ήδη ξεκινήσει και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο. Ο στόχος μας είναι διπλός: ανάδειξη των καθημερινών προβλημάτων αλλά και της εναλλακτικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ.

5.Τι έφταιξε και στις τελευταίες εκλογές, παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην αντιπολίτευση ήδη τέσσερα χρόνια, δεν κατάφερε, όχι να κερδίσει την σημαντική αυτή αναμέτρηση, αλλά έστω να αυξήσει το ποσοστό του, το οποίο αντιθέτως μειώθηκε αρκετά σε σχέση με τις εκλογές του 2004; Είναι θέμα ηγεσίας; Γιατί πολλοί ισχυρίζονται ότι ο κ. Παπανδρέου δεν «τραβάει».

Για τις εκλογές του 2007 έχουμε κάνει τις εκτιμήσεις μας που είναι γνωστές στον ελληνικό λαό. Η επανεκλογή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ έγινε μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές και με τις πλέον δημοκρατικές διαδικασίες που κανένα κόμμα στην Ελλάδα δεν τόλμησε να ακολουθήσει. Ο Γ. Παπανδρέου είναι ένας ηγέτης διεθνούς εμβέλειας, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Η Ν.Δ συστηματικά επιχειρεί να τον απαξιώσει, ενώ διατηρεί στο απυρόβλητο τον κ. Καραμανλή. Για την πολιτική που ασκείται φταίνε όλοι οι άλλοι από την κυβέρνησή του εκτός από τον ίδιο. Όμως, το ζήτημα δεν είναι οι όποιες για παράδειγμα ρητορικές δυνατότητες του κ. Καραμανλή ή του κ. Παπανδρέου, αλλά το περιεχόμενο της πολιτικής που εκφράζει ο καθένας. Η πολιτική του κ. Καραμανλή είναι εκείνη που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.

6.Αξίζει να σημειωθεί πάντως, παραμένοντας στο θέμα, ότι ακόμη και σήμερα, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, στις οποίες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια έδιναν ιδιαίτερη βαρύτητα, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για το κόμμα και ας βρίσκεται και αυτήν την τετραετία στην αντιπολίτευση. Δεν εμπιστεύονται ακόμη, οι πολίτες το κίνημα και γιατί;

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν καθαρά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών με πρωτοφανή ποσοστά που φτάνουν το 90% είναι δυσαρεστημένη με την κυβερνητική πολιτική με εξαίρεση το Σκοπιανό. Για πρώτη φορά, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι ανακάμπτει. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Η διασφάλιση της ενότητας του σε στέρεες βάσεις, η ολοκλήρωση της νέας δομής και λειτουργίας του, η αντιπολίτευση με όρους κοινωνίας και η εξειδίκευση του προγράμματός του, δημιουργούν ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Η Ν.Δ πολύ σύντομα με την πολιτική που ακολουθεί θα βρεθεί δεύτερο κόμμα.

7.Πολλά έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό για τον πρώην βουλευτή και Υπουργό Σταύρο Μπένο. Πώς σχολιάζετε πιθανή Υπουργοποίησή του από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και ειδικά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Ο Σταύρος Μπένος είναι ένα στέλεχος με μακρά ιστορική διαδρομή και παράδοση προσφοράς στη δημοκρατική παράταξη και στον τόπο. Είναι ένα στέλεχος με αρχές και αξίες που δεν έχουν σχέση με εκείνες της συντηρητικής παράταξης. Η φιλολογία γύρω από αυτό το ζήτημα, μετά και τη διάψευση του ιδίου, στοχεύει μόνο στο να πλήξει το ΠΑΣΟΚ και πουθενά αλλού.

8.Toν τελευταίο καιρό, όπως πάντα άλλωστε, οι εξελίξεις τρέχουν και μάλιστα με ραγδαίο ρυθμό. Σκοπιανό, ΟΤΕ, Ασφαλιστικό, μια σειρά από πολύ σοβαρά θέματα, που μας αφορούν όλους. Πως βλέπετε εσείς την εξέλιξη αυτών των θεμάτων;

Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τον όρο τηρουμένων των αναλογιών «έξω πάμε καλά, μέσα όμως…». Η κυβέρνηση στο Σκοπιανό έπραξε τα αυτονόητα. Είχε άλλωστε προς τούτο οικουμενική στήριξη. Το veto ήταν μονόδρομος. Όμως το πρόβλημα δεν λύθηκε…Είναι μπροστά μας και σύντομα θα το αντιμετωπίσουμε. Η εθνική γραμμή είναι καθαρή. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις…

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της στο εσωτερικό της χώρας έχει επιλέξει τις πλέον νεοφιλελεύθερες και αδιέξοδες επιλογές.

-σκανδαλώδης αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των αγροτών, των μικρομεσαίων και γενικότερα των ασθενέστερων τάξεων.

-απαξίωση και συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους με κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και εγκατάλειψης του Ε.Σ.Υ.

-εκποίηση του δημοσίου πλούτου της χώρας(ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κλπ.) για να καλύψει τις μαύρες τρύπες της οικονομίας που συνεχώς αυξάνουν.

Η οικονομική κατάσταση θα χειροτερεύει συνέχεια. Η ακρίβεια έχει γίνει εφιάλτης για τα νοικοκυριά τα οποία χρεώνονται συνεχώς για να τα βγάλουν πέρα. Το καλλιεργητικό κόστος για τους αγρότες έφτασε στα ύψη, ενώ οι μεσάζοντες απομυζούν τον ιδρώτα τους.

Το δημόσιο χρέος αυξάνει και αυτό. Η πολιτική αυτή αποδοκιμάζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Η κυβέρνηση όμως συνεχίζει.

9.Κλείνοντας είστε πάνω από όλα βουλευτής Μεσσηνίας, ενός νομού που χρόνια τώρα βρισκόταν- και εξακολουθεί να βρίσκεται- χαμηλά στις βαθμίδες της ανάπτυξης. Τι πιστεύετε πως φταίει; Είστε ικανοποιημένος από τις απαντήσεις-δεσμεύσεις που σας δίδονται στις πραγματικά πολύ συχνές ερωτήσεις σας στη Βουλή για ζητήματα που αφορούν στον τόπο μας και πως βλέπετε το…αύριο του νομού μας;

Το ΠΑΣΟΚ κρίθηκε στη Μεσσηνία και για το θετικό του έργο και για τις παραλείψεις του. Η Ν.Δ συγκεντρώνοντας ένα πελώριο ποσοστό θεωρεί ως δεδομένη τη Μεσσηνία. Για αυτό και σε σχέση με τις υποσχέσεις που ανέλαβε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το 2004 στην Καλαμάτα δεν έκανε τίποτα το ουσιαστικό, για την υλοποίησή τους.

Η Τσακώνα και η σήραγγα Ραψομμάτη, το σιδηροδρομικό δίκτυο Κόρινθος-Τρίπολη- Καλαμάτα ακόμη δεν έχουν παραδοθεί, ενώ οι λοιπές υποδομές καθυστερούν αδικαιολόγητα.

Οι αγρότες μας περνάνε τις χειρότερες μέρες τους.

Να σημειώσω ότι αντί να λυθούν προβλήματα, προστέθηκαν και άλλα.

Η συρρίκνωση του ΤΕΙ, το κλείσιμο πολλών δημοσίων Υπηρεσιών, η απαξίωση του ΕΣΥ με την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Όλα αυτά, παρά τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε, κρατούν το νομό μας καθηλωμένο στα πιο χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης.