Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Άρθρο] Αρθρο του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", με τίτλο, "Καταστροφές και η επόμενη μέρα"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 29/8/2007

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2007

Αρθρο του Δημήτρη  Κουσελά,
Υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ

Καταστροφές και επόμενη μέρα

Τις τελευταίες ημέρες ζήσαμε και ζούμε μια εθνικής κλίμακας τραγωδία, μια καταστροφή με ανυπολόγιστες διαστάσεις, που δεν υπάρχουν πλέον λόγια να την περιγράψουν. Τι λόγια, αλήθεια, μπορούν να περιγράψουν την οδύνη, την οργή, τον τρόμο και την απόγνωση των συμπολιτών μας που βρέθηκαν στο επίκεντρο της βιβλικής καταστροφής;

Φωτιές είχαμε και στο παρελθόν. Ακόμα και ισάξιες σε αριθμό εστιών. Ποτέ όμως δεν είχαν προσλάβει αυτή την πρωτοφανή έκταση, ποτέ δεν οδήγησαν σε τόσο φονικά, σε τόσο καταστροφικά αποτελέσματα.

Δεν μπορούμε, πια, να μην το πούμε: είναι ολοφάνερο πως η εγκληματική έλλειψη προληπτικών πολιτικών και η ανεπαρκής χρηματοδότησή τους, η προχειρότητα των σχεδιασμών, η ανεπάρκεια των μέσων, αλλά και οι προφανείς αδυναμίες στη σωστή διάταξη, τον επιτελικό συντονισμό και την αξιοποίησή τους,  σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ανέμους, κατέκαψαν τη χώρα, την Πελοπόννησο και τον νομό μας.

Κανείς δεν μπορεί να πει πως όλες αυτές οι πυρκαγιές  ξέσπασαν τυχαία. Εκτός από τις πυρκαγιές από αμέλεια ή από μεμονωμένες απροσεξίες, έχουμε να κάνουμε και με σχεδιασμούς εμπρηστών, που αξιοποίησαν για τους άνομους σκοπούς τους ένα εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι, με αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα και με πρωτοφανή ξηρασία.  

Δυστυχώς η Κυβέρνηση, με την επιχειρούμενη �και δασοκτόνα-τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, με την τροπολογία Μπασιάκου για την de facto νομιμοποίηση των αυθαιρέτων στα δάση και την προκήρυξη των εκλογών μέσα σ� ένα εξαιρετικά επικίνδυνο κλιματικά  καλοκαίρι, την ώρα που κυριολεκτικά καιγόταν η Πεντέλη, «έκλεισε το μάτι» στα πιο άνομα συμφέροντα καταπατητών, «επενδυτών» και οικοπεδοφάγων.

Σε όλους αυτούς που γνωρίζουν πως ότι καίγεται σπάνια ξαναγίνεται δάσος.

Σ� αυτούς που ποντάρουν στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών, στην αποψίλωση των δασών και στην ερήμωση της υπαίθρου.

Σ� αυτούς που «αξιοποιούν» την προεκλογική περίοδο για να πετύχουν ότι δεν κατάφεραν το υπόλοιπο χρονικό διάστημα.

Γι� αυτό, κανείς λογικός συμπολίτης μας δεν μπορεί να δεχθεί τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί τρομοκρατίας, περί συνομωσίας, περί δήθεν «ασύμμετρης απειλής».  

Το μόνο ασύμμετρο με το οποίο έχουμε σήμερα να κάνουμε, είναι η ασύμμετρη ανικανότητα μιας Κυβέρνησης που έκανε τον πολίτη να πιστεύει πως δεν υπάρχει, πλέον, κράτος.  

Αυτά μας μετέφεραν εκατοντάδες συμπολίτες μας που έβλεπαν τα σπίτια τους να καίγονται, τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, χωρίς να έχουν βοήθεια, τη στιγμή που τη χρειάζονταν.

Αυτά ακούσαμε από τους πυροσβέστες και τους εθελοντές πολίτες που με ηρωϊσμό και αυταπάρνηση έσπευσαν να βοηθήσουν, χωρίς να έχουν επαρκή μέσα, συντονισμό και καθοδήγηση.

Αυτά ακούσαμε από τις δημοτικές αρχές που εκλιπαρούσαν για βοήθεια και που χωρίς  τη δική τους αυτοοργάνωση, δεν θα είχε διασωθεί τίποτα!

Τα περί «τρομοκρατικής απειλής» υπονοούμενα, στερούνται σοβαρότητας, εκθέτουν διεθνώς τη χώρα με ένα και μοναδικό στόχο: Να αποσείσουν τις ευθύνες από εκεί που πραγματικά ανήκουν, να παραπλανήσουν, ακόμα και μέσα σε αυτές τις δραματικές συνθήκες, τους πολίτες !

Αντί για σχέδιο πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης των καταστροφών, αντί για σχέδιο αποτελεσματικής προστασίας του πολίτη, της περιουσίας του και του περιβάλλοντος, η Κυβέρνηση δυστυχώς  διαπρέπει μόνο σε ένα σχέδιο: σ� αυτό της συγκάλυψης και της μετάθεσης των ευθυνών της.

Οι προηγούμενες Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στήριξαν και αναβάθμισαν την Πυροσβεστική και τα σώματα ασφαλείας. Διαμόρφωσαν ένα πρότυπο μοντέλο δασοπυρόσβεσης, που πολλές χώρες της Ε.Ε. ζητούσαν να το εφαρμόσουν. Μπορεί και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις να μην τα έκαναν όλα τέλεια- και δεν τα έκαναν. �Όμως τα στατιστικά στοιχεία μέσων, πόρων, πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών μιλούν από μόνα τους.  

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για όλα αυτά, αλλά και για τα όσα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προειδοποιούσαμε και μάταια ζητούσαμε επί των ημερών της απερχόμενης Κυβέρνησης της Ν.Δ.

Δεν νοείται, λοιπόν, άφεση αμαρτιών για την Κυβέρνηση, δεν μπορεί να κρύβεται, σαν να μην πέρασε μια μέρα από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας !     

Δυστυχώς το κράτος αποδεικνύεται γυμνό και ανήμπορο να προστατέψει όχι μόνο το φυσικό πλούτο της χώρας, όχι μόνο τη χλωρίδα και την πανίδα,  όχι μόνο την κοιτίδα του Ολυμπισμού, αλλά και τις ίδιες τις ανθρώπινες ζωές!  

Και γι� αυτό, δεν ακούστηκε ένα «κάναμε λάθος». Δεν ακούστηκε, έστω, μια «συγγνώμη» από τα χείλη των αρμοδίων !

Το μείζον ζήτημα σ� αυτή τη βιβλική καταστροφή είναι πλέον οι δεκάδες νεκροί, είναι οι χιλιάδες πρόσφυγες στον τόπο τους, είναι τα καμένα δάση, είναι οι ανεκτίμητες ζημιές στο περιβάλλον, ο κίνδυνος ερήμωσης της υπαίθρου, οι συνέπειες για την καθημερινότητα, την ανάπτυξη, για το μέλλον όλων μας.

Η επόμενη μέρα ξημερώνει για την Ελλάδα, για την Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία αδυσώπητη, πρωτόγνωρα απαιτητική για όλους και όλες μας!

Προέχει οι περιοχές και οι συμπολίτες μας που επλήγησαν να σταθούν στα πόδια τους. Υπάρχουν περιοχές που στερούνται τα στοιχειώδη, υπάρχουν συνάνθρωποί μας άστεγοι και στο δρόμο.

Χρειάζονται τη βοήθεια, την αλληλεγγύη και την έμπρακτη συμπαράσταση όλων μας!

Οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μας δεν είναι, όμως, επαίτες. Ούτε, πόσο μάλλον, προεκλογικά λάφυρα!

Μη διανοηθεί, λοιπόν, κανείς να τους πουλήσει τις αυτονόητες υποχρεώσεις της Πολιτείας απέναντί τους ως «κυβερνητικές παροχές», ως «διαμεσολαβήσεις»,  ως προεκλογικές υποσχέσεις!

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι η ελάχιστη, η αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας. Δεν ξεπλένουν τις ευθύνες, δεν κατασιγάζουν τον πόνο, δεν σβήνουν τη φωτιά της οργής από τις καρδιές των πυρόπληκτων συμπολιτών μας!

Πέραν της έκτακτης άμεσης βοήθειας, να δοθεί προκαταβολή στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας τουλάχιστον το 50% της δικαιούμενης αποζημίωσης. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουν οι παραγωγοί τις αποζημιώσεις των Π.Σ.Ε.Α, που θα κάνουν τουλάχιστον ένα χρόνο.

Να γίνουν το ταχύτερο αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, ιδιαίτερα στον Ταΰγετο, στον πνεύμονα όλης της Μεσσηνίας. Για να μη δούμε τα χειρότερα�

Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης, σωστός αναπτυξιακός σχεδιασμός για τον Ταΰγετο και για τις άλλες περιοχές που επλήγησαν.  

Χρειάζεται επανεξέταση όλων των σχεδιασμών και προτεραιοτήτων για τη χώρα και τη Μεσσηνία.

Για όλα αυτά �και για πολλά άλλα που πρέπει να γίνουν, με σχέδιο και συγκροτημένα- πρέπει να στρατευθούμε. Να διεκδικήσουμε σημαντικά κεφάλαια από την Ε.Ε, από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και από τον Προϋπολογισμό, που πρέπει επιτέλους να γίνει Προϋπολογισμός για την ύπαιθρο, για το περιβάλλον και για τους πολίτες, όχι προϋπολογισμός για τους λίγους, με εγκληματική τσιγκουνιά �όπως αποδείχθηκε- για τα κρίσιμα και τα στοιχειώδη!