Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Άρθρο] Αρθρο του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, στις εφημερίδες "ΑΞΙΑ, ΘΑΡΡΟΣ", με τίτλο, "Η κυβέρνηση "ξέχασε" τους μικρομεσαίους"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 28/7/2007

Εφημερίδα ΑΞΙΑ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007

«Η κυβέρνηση ¨ξέχασε¨ τους μικρομεσαίους»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007

Άρθρο του Δημήτρη Κουσελά
Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ

Οι μικρομεσαίοι στα αζήτητα

Προεκλογικά η Ν.Δ. πλειοδότησε σε υποσχέσεις για καλύτερες πολιτικές ενίσχυσης των μικρομεσαίων, για φορολογικές ελαφρύνσεις, για περιορισμό της γραφειοκρατίας. Υποσχέσεις - ακάλυπτες επιταγές, όπως δυστυχώς αποδείχθηκε.

Στη χώρα μας οι Μ.Μ.Ε, που κατέχουν το 60% της παραγωγής και δημιουργούν τα 2/3 των θέσεων εργασίας, είναι τα πρώτα θύματα της έλλειψης αναπτυξιακού σχεδιασμού, της στρεβλής περιφερειακής ανάπτυξης, της εισοδηματικής καχεξίας και της ασφυξίας στην αγορά, που είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια συνειδητών επιλογών και παραλείψεων της Κυβέρνησης.

Η ακρίβεια και η ασύδοτη κερδοσκοπία, ο άνισος ανταγωνισμός από τις χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης έχουν ως πρώτα και κύρια θύματά τους τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Απέναντι σ� αυτά, η Κυβέρνηση αδυνατεί να αντιτάξει πολιτικές ενίσχυσης της ποιότητας και της καινοτομίας, να χαράξει τις αναγκαίες εναλλακτικές προοπτικές για το παραγωγικό δυναμικό των τοπικών κοινωνιών, που αποτελείται κυρίως από ΜΜΕ.

Να πούμε για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, που το βρήκε έτοιμο αλλά το υλοποίησε μόνο μερικώς; Για τα δυο χρόνια χαμένων ευκαιριών με την αλλαγή του Αναπτυξιακού Νόμου; Για τα μειωμένα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που μπλοκάρουν τις χρηματοδοτήσεις για έρευνα, τεχνολογία και καινοτομίες; �Η για το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και εκείνο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, από τα οποία κόβονται πόροι εκατοντάδων εκατομμυρίων, αντί να γίνουν επενδύσεις στην παραγωγή, στο ανθρώπινο δυναμικό και σε τεχνολογίες αιχμής;

Να θυμηθούμε το ωράριο των καταστημάτων, αυτό το «σεμνό και ταπεινό» δωράκι της Κυβέρνησης στους μεγάλους και ισχυρούς των πολυκαταστημάτων, που οδηγεί σε βίαιη ανακατανομή των τζίρων και της αγοράς σε βάρος των μικρομεσαίων; �Η την εκμετάλλευση των ΜΜΕ από το ανεξέλεγκτο καρτέλ των Τραπεζών, που τους χρεώνει τα ακριβότερα επιτόκια, τις πιο επαχθείς εξασφαλίσεις οδηγώντας τους τελικά στην αγκάλη των -εκτός Τραπεζών- τοκογλύφων;

Η αλματώδης αύξηση των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών επί διακυβέρνησης Ν.Δ. είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η, κατά τα άλλα, «ραχοκοκκαλιά» της οικονομίας μας.

Ποιές ήταν οι... τομές της Κυβέρνησης απέναντι σε όλα αυτά; Μόλις πρόσφατα αξιώθηκε να ενεργοποιήσει το Ταμείο Εγγυήσεων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που βρήκε από το ΠΑΣΟΚ. �Οσο για την υποσχεθείσα «απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων», δεν συμβιβάζεται με τα 32 (!) δικαιολογητικά που απαιτούνται για έναρξη εργασιών!

Ακόμα αναρωτιούνται οι μικρομεσαίοι τι να απέγινε η φορολογική δικαιοσύνη, όταν η Κυβέρνηση σπεύδει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές για τους μεγάλους και τους ισχυρούς, χαρίζοντάς τους 1 δις ευρώ το χρόνο, κάτι που δεν έκανε, βέβαια, για 630.000 ατομικές επιχειρήσεις.

Αντίθετα, με την αυτοπεραίωση, την επαναφορά της συνάφειας, την αύξηση των συντελεστών κέρδους και με τους φοροεισπρακτικούς αιφνιδιασμούς αυξήθηκε κατακόρυφα η φορολογική επιβάρυνση των μικρομεσαίων. Πολλοί πιάστηκαν και στο δόκανο της προκαταβολής φόρου ΑΕ και ΕΠΕ, που ίσχυσε αναδρομικά για τα κέρδη του 2005, για να αποστραγγιστεί και το τελευταίο ίχνος ρευστότητας που τους είχε απομείνει !

Και ενώ τα προβλήματα των δημόσιων εσόδων εκτονώνονται με έκτακτα φοροκυνηγητά σε βάρος των μικρομεσαίων, ως «συνήθων υπόπτων», οι μεγάλοι και ισχυροί απολαμβάνουν προκλητικής φορολογικής και ασφαλιστικής ασυλίας.

Όσο οι διακηρύξεις περί ανταγωνιστικότητας και «ΜΜΕ-ραχοκοκαλιάς της οικονομίας» επαναλαμβάνονται μονότονα και δωρεάν, τόσο ο παραγωγικός μας ιστός, με πρώτες τις ΜΜΕ, κινδυνεύει να μείνει ...ασπόνδυλος, στο έλεος των διαθέσεων των μεγάλων της εγχώριας και της διεθνούς αγοράς.

�Οσο αυτή η Κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο και χωρίς λύσεις για τα πραγματικά τους προβλήματα, όσο αφήνει την αγορά να θέσει τους κανόνες, στη λογική του όποιος αντέξει, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα παιχνίδι «σικέ» με πράξεις και παραλείψεις που οφελούν μόνο τους ισχυρότερους και τα πάσης φύσεως ολιγοπωλιακά κυκλώματα, τόσο δεν μπορούν να υπάρξουν «καλά νέα» για τους μικρομεσαίους στη χώρα μας.

Και δυστυχώς σήμερα «μοιράζουν» δάνεια στις Μ.Μ.Ε από τα αδιάθετα του Γ� Κ.Π.Σ χωρίς αναπτυξιακό πρόγραμμα και σχέδιο παριστάνοντας, έτσι, ότι ενδιαφέρονται για την στήριξή τους, ενώ στην πραγματικότητα «χαντακώνουν» αυτούς που έχουν καινοτόμες ιδέες και αναπτυξιακή δυναμική.

Θέλουμε να καταλήξουμε μια ασπόνδυλη � δίχως μικρομεσαίους � οικονομία και κοινωνία; Μια οικονομία των ολίγων, εν μέσω «καμένης γης» για τους υπόλοιπους;

Δεν έχουμε παρά να αφήσουμε την Κυβέρνηση να παρακολουθεί, άπρακτη και ατάραχη, τα τρένα των αναπτυξιακών ευκαιριών να περνούν και τους μικρομεσαίους της χώρας μας να φυτοζωούν και να χάνονται !