Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των άρθρων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ««Σύστημα Αϋλων Τίτλων, Διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές δι
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 17/3/2009

 

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των άρθρων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ««Σύστημα Αϋλων Τίτλων, Διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις». (17-3-2009)

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα κατ’ αρχή τον κ. Μπέζα να λέει ότι η Κυβέρνηση έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση και θέλω να του πω ότι τα αποσπασματικά και εκ των υστέρων μέτρα δεν αποτελούν σχέδιο εξόδου από την κρίση, όπως δεν αποτελούν τέτοιο σχέδιο οι πολιτικές του «ράβε-ξήλωνε» που έχει υιοθετήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση, όπως δεν αποτελούν σχέδιο εξόδου από την κρίση και οι πολιτικές του «κάνουμε μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα».

 

Μπορούν, όμως, τέτοιου είδους πολιτικές να οδηγήσουν σε κρίση και οικονομικά αδιέξοδα κορυφαίους θεσμούς της χώρας, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί, κύριε Υπουργέ, το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταφέρετε συνεχώς αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς από την άλλη να μεταφέρετε και τους αναγκαίους πόρους.

 

Έχω στα χέρια μου πρόσφατο έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, με ημερομηνία 19-2-2009, που αναθέτει στις Σχολικές Επιτροπές τη μετακίνηση των μαθητών Γυμνασίων, Λυκείων κ.λπ., που είναι άτομα με αναπηρία. Και αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση το πληροφορήθηκε από τις Σχολικές Επιτροπές. Αυτή είναι η συμπεριφορά σας απέναντι σε αυτόν το θεσμό. Το εν λόγω έγγραφο  το καταθέτω στα Πρακτικά.

Εξ άλλου, όπως ήδη ακούστηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, 320 εκατομμύρια ευρώ είναι το έλλειμμα από τη μεταφορά επτά επιπλέον αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το τελευταίο διάστημα και μετά από την απόδοση, βέβαια, του 90% των τελών κυκλοφορίας.

 

Από την άλλη, η Κυβέρνηση αρνείται να καταβάλει στην Αυτοδιοίκηση ήδη θεσμοθετημένους πόρους. Αφαιρέσατε αυθαίρετα από τον Προϋπολογισμό του 2009, 180 εκατομμύρια ευρώ από τον Κωδικό «Λοιπές αποδόσεις στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού λόγω μεταβίβασης αρμοδιοτήτων».

 

Τον Απρίλιο του 2008 ο κ. Παυλόπουλος αποδέχθηκε την παρακράτηση πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύψους 593 εκατομμυρίων ευρώ και δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα απέδιδε στους δήμους 250 εκατομμύρια ευρώ. Δεν τα απέδωσε μέχρι το τέλος Αυγούστου.  Το έκανε σε δόσεις των 62,5 εκατομμυρίων ευρώ. Έδωσε την πρώτη δόση και τα υπόλοιπα πάνε για το τέλος του 2009, θα τα πάρουν δηλαδή -εάν τα πάρουν- μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

Να μιλήσω για τις προνοιακές δομές και για την κατάσταση που υπάρχει γι’ αυτό το θέμα στους ΟΤΑ; Να μιλήσω για τις ΑΤΑ, που από τον Προϋπολογισμό τούς φάγατε άλλα 70 εκατομμύρια;

 

Σαν να μην έφταναν, λοιπόν, όλα αυτά, έρχεστε  τώρα με αυτό το νομοσχέδιο και με το άρθρο 23 να αφαιρέσετε πόρους από τους ήδη υφιστάμενους.

 

Και αναφέρομαι σ’ αυτό που επισήμαναν όλοι οι συνάδελφοι, την ουσιαστική κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων, γιατί περί κατάργησης πρόκειται, αλλά και την  αφαίρεση άλλου 1,5% από τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

Η ψήφιση αυτών των ρυθμίσεων είναι γεγονός ότι τινάζει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των δήμων και κοινοτήτων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, τη στιγμή που τους αφαιρεί πόρους από 15% μέχρι και 60%.

 

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτή την πραγματικότητα δεν σας τη λέμε εμείς από αντιπολιτευτική διάθεση. Σας τη λένε  όλοι οι τουριστικοί δήμοι σε όλη τη χώρα, σας την επισημαίνει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων πού βρίσκεται σε κινητοποιήσεις. Σας την επισήμανε ο κ. Κακλαμάνης. Διάβασα τις προάλλες τη δήλωση την οποία έκανε και περιμένω να δω εάν και κατά πόσον θα την υλοποιήσει, γιατί μέχρι και τώρα δεν υπάρχει από την πλευρά σας καμία μα καμία απάντηση. Θα είναι άλλη μια προσβολή όχι μόνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά για το ίδιο το Εθνικό μας Κοινοβούλιο εάν δεν δοθεί απάντηση,, όπως είπε και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, εδώ στη Βουλή.

 

Απέναντι σε όλους εμάς, λοιπόν, εσείς για άλλη μια φορά επιστρατεύετε ασύστολα ψεύδη. Λέτε ψέματα όταν ισχυρίζεστε ότι το τέλος παρεπιδημούντων καλύπτεται από τα τέλη κυκλοφορίας, όταν η Κεντρική Ένωση λέει ότι υπολείπονται 320 εκατομμύρια ευρώ. Όχι μόνο δεν καλύπτονται αλλά υπολείπονται.

 

Λέτε ψέματα όταν λέτε ότι το τέλος παρεπιδημούντων το πληρώνουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, γιατί οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν το πληρώνουν από το δικό τους ταμείο, το εισπράττουν από τους πελάτες και το αποδίδουν μέχρι σήμερα στους δήμους για υπηρεσίες καθαριότητας, φωτισμού, αναπλάσεων, έργων τουριστικής υποδομής. Και το ερώτημα είναι το εξής: Τώρα τι θα κάνουν, που δεν θα εισπράττουν αυτό το τέλος για να το αποδώσουν; Μήπως θα μειώσουν τα τιμολόγιά τους; Υπάρχει από την πλευρά σας κάποια τέτοια συμφωνία;

Είναι φανερό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτή η πολιτική της Κυβέρνησης δεν οδηγεί μόνο σε οικονομικά αδιέξοδα τους δήμους αλλά οδηγεί και σε μετακύληση στις πλάτες των δημοτών, στις πλάτες των πολιτών, του συνόλου της κοινωνικής πολιτικής που πρέπει να ασκείται από το κράτος, Αύριο θα οδηγήσει σε αδιέξοδα την Αυτοδιοίκηση, σε αδυναμία να πληρώσει ακόμη και τους μισθούς των εργαζομένων.

 

Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων. Ίσα-ίσα, ο Πρόεδρός μας Γεώργιος Παπανδρέου στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τους φορείς του τουρισμού, ανέπτυξε δώδεκα μέτρα και πρότεινε να συζητήσουμε άμεσα τη μείωση του Φ.Π.Α. κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, προκειμένου να στηριχθούν αποφασιστικά. Όμως, εσείς θέλετε να φέρετε σε αντιπαράθεση δύο θεσμούς και να λέτε ότι έτσι προσφέρετε για να βγούμε από την κρίση.

 

Έρχομαι τώρα στη διάταξη του άρθρου 28, η οποία είναι νομικά μετέωρη και πολιτικά σαθρή. Αντίκειται στην αρχή της διαφάνειας και της πραγματικής απεικόνισης της μετοχικής σύνθεσης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Και γιατί αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Γιατί απαγορεύει στο Δημόσιο, που συμμετέχει στη μετοχική σύνθεση των τραπεζών, μετά την χωρίς όρους και προϋποθέσεις παροχή ρευστότητας 28 δις ευρώ στις Τράπεζες, να ασκεί όλα τα δικαιώματά του, όπως τα ασκούν οι ιδιώτες μέτοχοι.

 

Κύριε Υπουργέ, έχετε υπ’ όψιν  αυτή τη διάταξη; Έχετε ελέγξει ότι η απαγόρευση την οποία θεσπίζετε με αυτή τη διάταξη, δεν αντιστρατεύεται ευθέως και το κοινοτικό, αλλά και το εθνικό, εταιρικό δίκαιο και ότι δεν θα βρεθούμε και να απολογούμαστε για ακόμη μία φορά στις Βρυξέλλες γι’ αυτή τη διάταξη;

 

Θα το κάνω πιο σαφές, κύριοι συνάδελφοι. Η ΑΤΤΙΚΑ Bank τροποποίησε το καταστατικό της, μετά τη λήψη ρευστότητας, με βάση τον 3723/2008, όπως έκαναν και μία σειρά από άλλες τράπεζες. Αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο από 65.000.000 στα 235.000.000. Το Δημόσιο δηλαδή μετέχει με 65% και πλέον. Έρχεται τώρα η Κυβέρνηση, με αυτή τη διάταξη και λέει ότι η Τράπεζα αυτή, με αυτή τη μετοχική σύνθεση, δεν θα ανήκει αύριο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δηλαδή, το Δημόσιο δεν μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του όπως θα τα ασκούσε ένας οποιοσδήποτε άλλος μέτοχος.

 

Κλείνω. Με αυτή τη διάταξη και, βέβαια, με όλα τα άλλα, αναδεικνύεται. Κύριοι της Κυβέρνησης, η πολιτική σας υποκρισία γιατί χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος κρατικοποιήσατε και βάλατε τον Έλληνα πολίτη να πληρώσει γι’ αυτό, την COSMOTE και την P&K. Σήμερα, ωστόσο, δεν αφήνετε το Δημόσιο, όπου συμμετέχει αποφασιστικά, να ασκήσει τα δικαιώματά του.

Είστε μία Κυβέρνηση αναξιόπιστη, μία Κυβέρνηση που υπακούει μόνο στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και απ’ ότι φαίνεται δεν έχετε να προσφέρετε δυστυχώς τίποτα στον ελληνικό λαό και στη χώρα, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία.