Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

’ρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Σύστημα ’ϋλων Τίτλων, Διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές δ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9/3/2009

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Σύστημα ’ϋλων Τίτλων, Διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε ένα ακόμη νομοσχέδιο «λίγο απ’ όλα», ένα νομοσχέδιο με αποσπασματικές, περιπτωσιολογικές ρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες είναι και κατόπιν εορτής. Φαίνεται και από αυτό το νομοσχέδιο ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, κινείται στη λογική του «ράβε-ξήλωνε» και επιχειρεί να κατευνάσει τη λαϊκή δυσφορία και αγανάκτηση με εμβαλωματικές παρεμβάσεις και με ρουσφετολογικές πρακτικές.

Οι διατάξεις για την καταχώρηση στο ΣΑΤ αλλοδαπών αξιών και προϊόντων, στις οποίες αναφερθήκατε Κύριε Υπουργέ, έρχονται με καθυστέρηση τουλάχιστον τριών ετών και μάλιστα, εν μέσω μιας γενικευμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Από την ψήφιση της Οδηγίας ΜΙFΙD μέχρι και σήμερα αφήσατε αρρύθμιστο πολύ μεγάλο μέρος της αγοράς, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Σήμερα, λοιπόν, αντί να ανοίξετε ουσιαστικό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους για το πώς θα λειτουργήσει καλύτερα η Κεφαλαιαγορά, για το πώς θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στους ελέγχους, για το πώς θα υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα, κάνετε ένα πραξικόπημα, γιατί περί πραξικοπήματος πρόκειται, όταν πετάτε έξω τους θεσμικούς εκπροσώπους και μετατρέπετε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε… Υποδιεύθυνση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Τη μετατρέπετε, δηλαδή, σε «μακρύ χέρι της Κυβέρνησης»!

Αυτή η ρύθμιση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταστρατηγεί κάθε έννοια διαφάνειας, ανεξαρτησίας και λογοδοσίας. Καταφέρει ένα ακόμα πλήγμα στην ήδη χαμηλή αξιοπιστία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, ποια είναι η διεθνής εμπειρία; Στη Γαλλία, έξι από τα δεκαέξι μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προέρχονται από τους φορείς της αγοράς, στη Δανία επτά από τα δεκατέσσερα μέλη, στη Γερμανία δέκα από τα είκοσι ένα μέλη, στην Αυστρία δύο από τα έξι, στο Λουξεμβούργο τρία από τα επτά. Εσείς εδώ δεν θέλετε κανένα!

Δεύτερο μεγάλο ζήτημα, η αφαίρεση του τέλους παρεπιδημούντων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η κατάργηση του τέλους των καταστημάτων –όπως τα ονομάζετε- υγειονομικού ενδιαφέροντος και η απόδοσή τους στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Εδώ, αντί να στηρίξετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση με νέους πόρους, εσείς αφαιρείτε πόρους από την Αυτοδιοίκηση. Κάνετε, όπως είπε ο συνάδελφος που μίλησε πριν, μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα.

Αυτά δεν σας τα λέμε μόνο εμείς. Σας τα είπε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η ΚΕΔΚΕ, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρός της, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κακλαμάνης.

Στο δελτίο που εξέδωσε ο κ. Κακλαμάνης λέει επί λέξει: «Η αξιοπιστία στην πολιτική είναι κάτι που η Κυβέρνηση οφείλει πάντα να ενθυμείται. Αφού πρώτα τελείως πραξικοπηματικά» -για να μην λέτε ότι μιλάω εγώ για πραξικοπήματα- «εξήγγειλαν στην ουσία την κατάργηση του θεσμοθετημένου πόρου του 2%, στη συνέχεια δεσμεύθηκαν οι αρμόδιοι Υπουργοί ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, χωρίς να βρεθεί τρόπος ισάξιας αναπλήρωσής του. Τώρα επανέρχονται στην αρχική τους θέση, πιεζόμενοι από συγκεκριμένες συντεχνίες εχόντων…Επειδή την προσωπική μου αξιοπιστία δεν πρόκειται να τους τη χαρίσω, θέλω να τους ενημερώσω ότι ή τηρούνται τα συμφωνημένα ή ας αναζητήσουν άλλο Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ για συνομιλητή τους…».

Αυτό σας λέει ο κ. Κακλαμάνης.

Εγώ, βέβαια, θέλω να δω και την ίδια την αξιοπιστία του Δημάρχου Αθηναίων που δεν ξέρω αν αυτή τη στιγμή βλέπει τη Βουλή και μας ακούει και καταθέτω τη δήλωσή του στα Πρακτικά για το αν και κατά πόσο θα τηρήσει αύριο αυτή τη δέσμευσή του, αν εσείς ως Κυβέρνηση δεν πάρετε πίσω αυτά που πάτε να κάνετε.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Κουσελάς καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δελτίο Τύπου, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Θέλετε, κύριε Υπουργέ, να στηρίξουμε τον Τουρισμό που όντως δοκιμάζεται; Δεν έχετε παρά να υιοθετήσετε –και να κουβεντιάσουμε πάνω σε αυτό- τις δώδεκα ολοκληρωμένες προτάσεις που ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο Γεώργιος Παπανδρέου, πρότεινε ήδη στους φορείς του τουρισμού για τη στήριξη των τουριστικών μονάδων.

Ελάτε να συζητήσουμε, πέρα απ αυτές τις προτάσεις, ακόμα και τη μείωση του Φ.Π.Α. κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες προκειμένου να στηριχθούν πραγματικά οι ξενοδοχειακές και οι υπόλοιπες μονάδες. Μη στρέφετε, όμως, την Αυτοδιοίκηση κατά του Τουρισμού και μάλιστα σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο, την περίοδο κρίσης.

Και προπάντων μην ψεύδεστε –δεν μιλάω για εσάς προσωπικά, μιλώ για την Κυβέρνηση- ότι δήθεν θα αναπληρωθούν αυτοί οι πόροι από τα τέλη κυκλοφορίας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα 420.000.000 ευρώ των τελών κυκλοφορίας αφορούν το κόστος λειτουργίας των παιδικών σταθμών, το κόστος συντήρησης των σχολείων και των κοινωνικών υπηρεσιών, της συντήρησης δρόμων, αφορούν την πολιτική προστασία, αφορούν το κόστος μισθοδοσίας δέκα χιλιάδων υπαλλήλων. Δεν αφορούν σε καμία περίπτωση τα έσοδα τα οποία θα χάσουν από τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων.

Και ολοκληρώνοντας, κύριε Πρόεδρε, επειδή εσείς δεν χρωστάτε τίποτα, αλλά εγώ χρωστώ στον κύριο Υπουργό μία απάντηση, επειδή είπε πριν να λέμε τα νούμερα σε ποσοστά του Α.Ε.Π., θέλω, κύριε Υπουργέ, να απευθυνθώ όχι προς εσάς, αλλά προς τον κ. Παναγιωτόπουλο που ήταν προκλητικός σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος.

Αν θέλει ο κ. Παναγιωτόπουλος και η Νέα Δημοκρατία να κατηγορήσουν κάποιον για το ποιος έφθασε το δημόσιο χρέος εκεί που το έφθασε, δεν έχουν παρά να κατηγορήσουν την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί με βάση τα ποσοστά που θέλει ο κύριος Υπουργός, το ’88 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρέδωσε το δημόσιο χρέος στο 62,6% του Α.Ε.Π. και το ανέβασε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη το ’93 στο 100,5%. Το 2003, το παραδώσαμε στο 97,8%.

Αυτά είναι στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Δεν είναι δικά μου στοιχεία και τα καταθέτω για τον ιστορικό του μέλλοντος.

Τέλος –και ολοκληρώνω, κύριοι συνάδελφοι- είναι φανερό ότι με μπαλώματα και με τερτίπια δεν αντιμετωπίζεται η κρίση. Χρειάζεται όραμα και ελπίδα για την κοινωνία. Χρειάζεται ένα σχέδιο βιώσιμης ανασυγκρότησης για την οικονομία. Και, τέλος, χρειάζεται ανάκτηση της αξιοπιστίας για την πολιτική.

Αυτά, κύριε Υπουργέ, δεν μπορεί να τα προσφέρει στον ελληνικό λαό η δική σας Κυβέρνηση.

Ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)