Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2/9/2008

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ, ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (2-9-2008)

Θα είμαι πολύ σύντομος και συμπληρωματικός σε αυτά που ανέφερε ήδη η κα Κατσέλη. Καταρχήν μια από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, είναι η κατάργηση της διοικητικής αυτοτέλειας του θεσμού της Αυτοδιοίκησης Α´ και Β´ βαθμού. Και τούτο γιατί με το νομοσχέδιο αυτό ουσιαστικά υπάγεται ο έλεγχος της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ στη συνιστώμενη Διυπουργική Επιτροπή. Εδώ υπάρχει μια διπλή ομολογία από την πλευρά της κυβέρνησης: ομολογία έλλειψης συντονισμού των διαφόρων Υπουργείων και ομολογία αποτυχίας του ελέγχου από κάθε Υπουργείο των ελεγχόμενων από αυτό Οργανισμών, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ.

Πέρα από την κατάργηση της αυτοτέλειας, που είναι ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο ζήτημα, υπάρχει η προκλητική απειλή -όπως τη χαρακτηρίζουν στελέχη της Αυτοδιοίκησης- διακοπής της χρηματοδότησής της από το Κράτος και τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, αν αυτή ξεφύγει από τα πλάνα που η διυπουργική Επιτροπή έχει ορίσει.

Είναι φανερό ότι εδώ συγκροτείται, σε ότι αφορά ειδικότερα την Αυτοδιοίκηση, ένα νέο γραφειοκρατικό και πελατειακό σχήμα - το τονίζω, και πελατειακό σχήμα- ελέγχου της Αυτοδιοίκησης αλλοιώνοντας έτσι τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά λειτουργίας ενός θεσμού που είναι κατ εξοχήν θεσμός έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας. Και τούτο, όπως καταλαβαίνετε, έχει και συνταγματικές συνέπειες και αναφορές, τη στιγμή που αγγίζει τα όρια της αντισυνταγματικότητας.

Αυτό ήταν το πρώτο που ήθελα να θίξω. Το δεύτερο αφορά στην κοινωνική αδικία και στην ταξικότητα των μέτρων, για τα οποία ήδη έγινε αναφορά, που γίνεται εμφανής με από την επιβολή ενός επιπλέον ποσού φόρου 1.05ο ευρώ. Το ποσό αυτό είναι ίδιο τόσο γι αυτούς που έχουν εισόδημα 10.500 ευρώ, όσο και γι αυτούς που δηλώνουν εισόδημα 100.000 ή 200.000 ευρώ.

Αυτό, εκτός του ότι δείχνει την ταξικότητα και την κοινωνική αδικία των μέτρων, έχει άνισες και σοβαρές παρενέργειες και στους ελεύθερους επαγγελματίες με παιδιά, όπου εδώ τους μειώνει κατά πολύ το αφορολόγητο. Πέραν των άλλων, πλήττει και την επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια.

Η κυβέρνηση από τη μια λέει ότι οι αγρότες δεν φορολογούνται, από την άλλη όμως γνωρίζουμε ότι αν ένας αγρότης, ο οποίος έχει ταυτόχρονα και νοικιαζόμενα δωμάτια, παρουσιάσει μια χρονιά υψηλότερο εισόδημα από τα ενοικιαζόμενα σε σχέση με το αγροτικό του εισόδημα, θα φορολογηθεί με βάση αυτά, δηλαδή θα θιγεί από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Καταλαβαίνετε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην επιχειρηματικότητα των νέων και ιδιαίτερα στον αγροτουρισμό, που είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη της περιφέρειας .

Το μέτρο αυτό, όπως τονίσαμε ήδη, πλήττει άνισα και βάναυσα τη γενιά των 700ων ευρώ που αναγκάζεται να εργάζεται με το «μπλοκάκι», αναγκάζεται δηλαδή να λειτουργεί στο πλαίσια παροχής υπηρεσιών. Εδώ συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο, προκλητικό και εξωφρενικό. Φορολογούνται δηλαδή άνθρωποι, οι οποίοι διαβιούν στα όρια και κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η κυβέρνηση ενώ εξαίρεσε τους συμβασιούχους του Δημοσίου, άφησε στο έλεος των εισπρακτικών μέτρων όλη αυτή τη γενιά των 700ων ευρώ !

Κλείνω με ένα ζήτημα στο οποίο ήδη υπήρξε αναφορά, αλλά θέλω να δώσω μια ιδιαίτερη διάσταση. Έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα και στο Πρόγραμμά μας για την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών, την ένταξή τους στον Προϋπολογισμό και την αναγκαία ύπαρξη διαφάνειας στο ζήτημα αυτό.

Εδώ είναι εμφανές πως το πρόβλημα του κ. Αλογοσκούφη δεν είναι η ύπαρξη διαφάνειας μέσα από την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών. Το πρόβλημά του είναι να μπορέσει να εντάξει τη μεταφορά 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ -και αυτό για τον πρώτο χρόνο- στον κρατικό Προϋπολογισμό. Αυτό είναι ένα «κόλπο γκρόσο» - έτσι θα το έλεγα - σε σχέση με τον Προϋπολογισμό, γιατί θα καλύψει τη μαύρη τρύπα που ο κ. Αλογοσκούφης δημιούργησε. Το νομοσχέδιο αυτό θα ισχύσει για τους ειδικούς λογαριασμούς δύο μήνες μετά την ψήφισή του, δηλαδή σε τρεις μήνες από σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πληρωμές που θα πρέπει να γίνουν από αυτούς τους ειδικούς λογαριασμούς, θα ετεροχρονισθούν, δεν θα γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα μείνουν δηλαδή τα χρήματα αυτά, τα οποία το Γενικό Λογιστήριο του κράτους τα υπολογίζει στα 4,5 δισεκατομμύρια, στη διακριτική ευχέρεια του κ. Αλογοσκούφη, για να καλύψει έτσι την τρύπα του προϋπολογισμού για το 2008.

Φαίνεται λοιπόν καθαρά ότι δεν υπηρετείται ο στόχος της διαφάνειας γιατί οι εξαιρέσεις της ένταξης ειδικών λογαριασμών στον Προϋπολογισμό γίνονται χωρίς κανένα επιχείρημα. Έγινε γνωστό ότι υπήρξαν διαπραγματεύσεις με το ΠΕΧΩΔΕ και τον κ. Σουφλιά, υπήρξαν διαπραγματεύσεις κάτω από το τραπέζι με την κα Μπακογιάννη και το Υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Αλογοσκούφης αφήνει απέξω το λογαριασμό αποκρατικοποιήσεων, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη διακριτική ευχέρεια στον εαυτό του, να βάλει στις εξαιρέσεις με Υπουργική Απόφαση όποιον ειδικό λογαριασμό θέλει , αφού παίρνει εν λευκώ εξουσιοδότηση από τη Βουλή.

Συμπληρωματικά θέλω να αναφερθώ για την γενιά των 700,00 ευρώ και ειδικά για όσους αμείβονται με το σύστημα της παροχής υπηρεσιών. Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε σε έγκριτη κυριακάτικη εφημερίδα, πως δεν πιστεύει ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που μπορούν να παραμείνουν έτσι πάνω από τρία χρόνια.

Βέβαια, είχε κατά νου μια άλλη χώρα, όπου η εργατική νομοθεσία εφαρμόζεται με συνέπεια και συνέχεια και όπου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στη χώρα μας όμως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι δυστυχώς δεν εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση στις Επιθεωρήσεις Εργασίας και τι προβλήματα υπάρχουν ως προς την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Και έχουμε, δυστυχώς, εργαζόμενους με «μπλοκάκια», όχι μόνο για τρία χρόνια αλλά και για όλη τους ζωή. Και αυτούς, ο κ. Αλογοσκούφης τους αφήνει στην καλή ή στην κακή διάθεση του κάθε εργοδότη, για το αν θα περιέλθουν από τη σχέση εργασίας στην οποία βρίσκονται σήμερα, σε μια άλλη σχέση εργασίας αύριο.