Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του Δημήτρη Κουσελά Βουλευτή Ν. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ στην Πύλο με θέμα "Ακρίβεια και αδιέξοδα της Αγροτικής Πολιτικής"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/4/2008

«ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Το τελευταία χρόνια, η ακρίβεια και η απομείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών έχουν γίνει πραγματικός εφιάλτης. Οδηγούν τα νοικοκυριά στην απελπισία και σε πρωτοφανή ανασφάλεια.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα ηλικιωμένων να μαζεύουν σε μια Λαϊκή λαχανικά από το δρόμο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Βουλή.

Αυτή η εικόνα της έσχατης φτώχειας, είναι μια εικόνα που μας πληγώνει και μας προσβάλλει όλους. Η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν αξίζουν τέτοιας μεταχείρισης. Της μεταχείρισης που τους επιφυλάσσει με την πολιτική της η Κυβέρνηση.

Η Ν.Δ. όσο ήταν Αντιπολίτευση είχε κάνει την ακρίβεια σημαία ευκαιρίας. Υποσχέθηκε πραγματική σύγκλιση με την Ε.Ε. Σήμερα ως κυβέρνηση σηκώνει ψηλά τα χέρια.

Άφησε την αγορά να λειτουργεί ανεξέλεγκτα, τις τιμές να καλπάζουν και την αισχροκέρδεια να μεσουρανεί.

Η ίδια πυροδότησε την ακρίβεια αυξάνοντας τον Φ.Π.Α., τους έμμεσους φόρους, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Την τελευταία τετραετία οι αυξήσεις στη ΔΕΗ φτάνουν το 25% και τα εισιτήρια των συγκοινωνιών αυξήθηκαν κατά 80%. Οι τιμές του πετρελαίου και των καυσίμων κατά 30%. Να υπογραμμίσω ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα δεν δικαιολογούντα από τις διεθνείς ανατιμήσεις στο πετρέλαιο.

Η Κυβέρνηση σκόπιμα αποκρύπτει το γεγονός ότι οι αυξήσεις αυτές αντισταθμίζονται σε σημαντικό βαθμό από την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ας μας εξηγήσει η κυβέρνηση γιατί η τιμή της βενζίνης αυξάνεται πολύ περισσότερο απ΄ότι στην ευρωζώνη.

Έχουμε γίνει πρωταθλητές στην αύξηση τιμών σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτές οι χώρες δεν αντιμετωπίζουν εισαγόμενο πληθωρισμό; Ο εισαγόμενος πληθωρισμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά το άλλοθι της Κυβέρνησης, για να δικαιολογήσει την έλλειψη πολιτικής βούλησης, αλλά και την ανικανότητά της να πατάξει την ασυδοσία και την αισχροκέρδεια.

Βασικά αγαθά όπως το αλεύρι, τα αυγά, το ψωμί, τα ζυμαρικά αυξάνονται πάνω από 10%. Έχουμε πλέον τις ακριβότερες τιμές στην Ευρώπη σε είδη πρώτης ανάγκης για την ελληνική οικογένεια και τη διατροφή των παιδιών.

Ζούμε με μισθούς Ελλάδος και πληρώνουμε σε τιμές Ευρώπης. Ο πληθωρισμός φτάνει στο 4,5%. Ξέρετε από πότε είχαμε να δούμε τέτοιο πληθωρισμό; Από τον Νοέμβριο του 1998. Δέκα χρόνια πίσω μας πήγαν οι πολιτικές της Ν.Δ.

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα:

- με 22% του πληθυσμού διαπιστωμένα φτωχούς,

- με 1.300.000 συνταξιούχους να καλούνται να τα βγάλουν πέρα με λιγότερα από 400 ευρώ/μήνα,

- με εργαζόμενους που παίρνουν μέσο μισθό 1.501 ευρώ μικτά, έναντι 2.391 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 15.

- με το 50% των μισθωτών να παίρνουν μισθό ακόμα χαμηλότερο – ιδίως οι νέοι μας, η γενιά των 700 ευρώ, με εργασία-λάστιχο και αβέβαιες προοπτικές!

Η πραγματική ακρίβεια είναι όμως πολύ πιο αδυσώπητη για τους φτωχότερους, τους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Σύμφωνα με έρευνα του ΠΑΣΟΚ, μια οικογένεια μισθωτών με 2 παιδιά χρειαζόταν το Μάρτιο του 2004 μόνο για αγαθά βασικής διαβίωσης (χωρίς είδη πολυτελείας και πρώτης ποιότητας και χωρίς δαπάνες παιδείας ή υγείας) , 2.294 ευρώ.

Σήμερα, για να αγοράσει τα ίδια ακριβώς αγαθά, η οικογένεια αυτή χρειάζεται 35% περισσότερα χρήματα, δηλ. 3.086 ευρώ, ενω οι αμοιβές της αυξήθηκαν, στο ίδιο διάστημα, μόνο κατά 15%!

Ετσι, σήμερα της λείπουν 350 ευρώ το μήνα ή 4.200 ευρώ το χρόνο για να αγοράσει τα ίδια βασικά αγαθά και υπηρεσίες που αγόραζε το 2004!

Φίλες και φίλοι,

Η Έρευνα του ΠΑΣΟΚ που προανέφερα, απέδειξε ότι στην αγορά των σουπερμάρκετ 30 μεγάλες επιχειρήσεις διαμορφώνουν τις τιμές όπως τις βολεύει.

Αυτές έχουν «στήσει» 23 καρτέλ σε ισάριθμους κλάδους παραγωγής και εμπορίας προϊόντων, που συνήθως αγοράζουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η αγορά στη χώρα μας υπακούει στα κελεύσματα και στις ορέξεις μικρού αριθμού μεγάλων επιχειρήσεων, ελληνικών και πολυεθνικών, οι οποίες κατέχουν από 65% έως 98% της αγοράς στα όσπρια, στο λάδι και στις μαργαρίνες, στον καφέ, στο γάλα και τα γαλακτοκομικά, στις μπίρες, τα αναψυκτικά, στους φυσικούς χυμούς κλπ.

Μήπως όμως από την ακρίβεια στα είδη διατροφής ωφελούνται οι παραγωγοί, μήπως ανταμείβεται καλύτερα ο μόχθος τους;

Τίποτα ανακριβέστερο!

Ερευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ το Δεκέμβριο του 2006 έδειξε πως για κάθε ευρώ που ξοδεύει ο καταναλωτής, ο παραγωγός εισπράττει μόνον 29 λεπτά!

Ενδεικτικά αναφέρω πως η ψαλίδα τιμών παραγωγού-καταναλωτή ήταν για το ψωμί 1 προς 8, για το λάδι 1 προς 2,5, για τις ελιές 1 προς 3,5, για το κρασί 1 προς 7, για το γάλα 1 προς 3,7, για τους χυμούς 1 προς 5.

Σήμερα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη!

Οι μεσάζοντες εξακολουθούν να κερδοσκοπούν σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών.

Ο παραγωγός βλέπει και το δικό του εισόδημα να συρρικνώνεται. Από την ακρίβεια αγαθών και υπηρεσιών που και ο ίδιος αγοράζει, αλλά και από την πολλαπλάσια αύξηση του δικού του κόστους παραγωγής.

Το καλλιεργητικό κόστος έχει γίνει ασύμφορο για κάθε καλλιέργεια. Οι τιμές των λιπασμάτων ανέβηκαν στα ύψη από τις ανεξέλεγκτες επανειλημμένες ανατιμήσεις τον τελευταίο χρόνο. Οι τιμές των φυτοφαρμάκων, των σπόρων και γενικότερα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στη γεωργία αυξάνονται συνεχώς.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επέλεξε με νόμο που ψήφισε πρόσφατα, να επιβαρύνει τον Έλληνα αγρότη ακόμη περισσότερο με την αντικατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης με πετρέλαιο κίνησης. Αντί η διαφορά των φόρων να καλυφθεί με τον ίδιο τουλάχιστον τρόπο που ρυθμίστηκε για τις πολυκατοικίες, ο αγρότης καλείται να σηκώσει στις πλάτες του και αυτό το βάρος. Είναι αβέβαιο πότε και αν θα πάρει ως επιστροφή φόρου αυτά που ήδη έχει πληρώσει. Για να τους συμπεριφέρεται έτσι, φαίνεται πως η κυβέρνηση θεωρεί τους αγρότες …προνομιούχους!

Να μιλήσουμε για την αδιαφάνεια, τη γραφειοκρατία και το χαράτσι στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης; Είμαστε η μοναδική χώρα σε επίπεδο Ε.Ε., που το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων επιβαρύνει τον Έλληνα αγρότη και όχι το κράτος.

Η κυβέρνηση βρήκε 1,2 δις ευρώ το χρόνο για να τα χαρίσει στις μεγάλες επιχειρήσεις με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Βρήκε περιθώρια να χαρίσει το φόρο στα μερίσματα των μετόχων. Για τους αγρότες, όμως, δεν είχε, δεν βρήκε, δεν της περίσσευαν!

Την ίδια στιγμή οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων έχουν γίνει καθεστώς. Κύριος οίδε πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις από τους πρόσφατους παγετούς! Λέξη δεν θέλει ν ακούσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για προκαταβολές !

Σε πρόσφατη ερώτησή μου στη Βουλή για τη χορήγηση προκαταβολής στους πληγέντες από τον παγετό παραγωγούς και τους παραγωγούς, όπως οι δικές μας κυβερνήσεις είχaν δώσει, εισπράξαμε ένα κατηγορηματικό όχι.

΄Οσον αφορά στο Δ ΚΠΣ, ο προϋπολογισμός για τον αγροτικό τομέα, αντί να αυξηθεί μειώθηκε κατά 33%. Μειώθηκαν κυρίως τα κονδύλια για τους νέους αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης ΟΠΑΑΧ, τα κονδύλια για τη βιολογική Γεωργία.

Στα προγράμματα του Γ ΚΠΣ η συμμετοχή των αγροτών ανερχόταν στα 80 εκ. ευρώ. Για το Δ ΚΠΣ η πρόβλεψη ανέρχεται μόνο στα 20 εκ. ευρώ.

Τη βιολογική γεωργία εμείς την επιδοτήσαμε με 72, 2 ευρώ το στρέμμα. Η Ν.Δ. μείωσε την επιδότηση στα 31,1 ευρώ το στρέμμα, ενώ τα εσπεριδοειδή και τα οπωροκηπευτικά εξαιρέθηκαν τελείως από τις ενισχύσεις της βιολογικής γεωργίας. Η επιδότηση της βιολογικής κτηνοτροφίας μειώθηκε για τις αίγες από τα 35 ευρώ το κεφάλι στα 8,5 ευρώ, για δε τα πρόβατα από τα 35 ευρώ στα 15 ευρώ!

Αυτά, χωρίς να αναφερθώ στον αθέμιτο ανταγωνισμό και στη δυσφήμιση των αγροτικών προϊόντων μας, με τις ελληνοποιήσεις και τις νοθείες. Η έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ βρήκε παραπλανητικές ετικέτες στο 43,4% ενός δείγματος γαλακτοκομικών και αγροτικών προίόντων (76,9% στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 71,4% στις ελιές, 44,4% στη φέτα).

Οι πρακτικές αυτές νόθευσης, έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής του ελαιόλαδου που φέτος για τον παραγωγό έφτασε στην εξευτελιστική τιμή των 2,70 ευρώ.

Φίλες και φίλοι,

Το χάσμα μεταξύ εισοδημάτων και βασικών αναγκών του μέσου νοικοκυριού συνεχώς διευρύνεται από την ακρίβεια και την κερδοσκοπία.

Και αυτό το χάσμα καλύπτεται συνήθως με τραπεζικό δανεισμό, οδηγώντας σε μια τεχνητή επιβίωση των νοικοκυριών με δανεικά και σε ένα νέο, επικίνδυνο και αδιέξοδο κύκλο υπερχρέωσής τους στις Τράπεζες.

Ta 3 τελευταία χρόνια υπερδιπλασιάστηκε το χρέος των νοικοκυριών, φθάνοντας τα 100 δις ευρώ.

Οι τράπεζες συστηματικά καταχρώνται της πλεονεκτικής τους θέσης, επιβάλλοντας επιτόκια και επιβαρύνσεις πολύ υψηλότερα από αυτά που ισχύουν στις χώρες της Ε.Ε και με διπλάσιο περιθώριο κέρδους. Γι αυτό άλλωστε αναδεικνύονται σε κλάδο-πρωταθλητή στα κέρδη.

Τι κάνει η Κυβέρνηση απέναντι σε όλα αυτά;

Δεν φαίνεται να... ιδρώνει το αυτί της!

Οι έλεγχοι στην αγορά είναι αναποτελεσματικοί και ουσιαστικά ανύπαρκτοι. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του ΕΦΕΤ σε σχετική Ερώτησή μου στη Βουλή για το καρτέλ του λαδιού. Το 2006 και το 2007 έγιναν συνολικά 200 έλεγχοι σε όλη τη χώρα και ακόμα δεν έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα…

Να θυμηθούμε το σκάνδαλο με τους «κουμπάρους» και το καρτέλ στο γάλα;

Την προκλητική αδράνεια της Κυβέρνηση στην εφαρμογή και στην ενίσχυση της αντι-ολιγοπωλιακής νομοθεσίας;

Τη μηδαμινή επίδραση των όποιων προστίμων και κυρώσεων στη λειτουργία της αγοράς και στην προστασία του καταναλωτή ;

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Με τη νεοφιλελεύθερη εμμονή της, αν όχι με τη σκόπιμη ανοχή της, η Κυβέρνηση επέτρεψε σε εγχώριες επιχειρηματικές παρέες να κάνουν πάρτυ κερδών, σε βάρος των καταναλωτών, των παραγωγών, των δανειοληπτών, σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.

Η Κυβέρνηση είναι ηθικός αυτουργός στην εγκληματικά βίαιη και άδικη αναδιανομή εισοδήματος, που συντελείται σε βάρος της πλειονότητας των πολιτών για να πλουτίζουν οι λίγοι!

Μα, θα μου πείτε, «η Κυβέρνηση πήρε μέτρα».

41 μέτρα ανακοίνωσε πρόσφατα, με τυμπανοκρουσίες, το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Και αφού τα ανακοίνωσε, ο πληθωρισμός ανέβηκε κι άλλο και οι ανατιμήσεις πήγαν σύννεφο!

Τα μέτρα αυτά είναι στάχτη στα μάτια και επικοινωνιακό πυροτέχνημα..

Λείπει μια αυστηρή και μακρόπνοη στρατηγική με διαρθρωτικές αλλαγές για το σπάσιμο των καρτέλ στην ελληνική αγορά.

Αυτή είναι πρώτη και βασική προτεραιότητα κάθε πολιτικής κατά της ακρίβειας που θέλει να σέβεται τον εαυτό της !

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Θα με ρωτήσετε «Καλή η κριτική, αλλά τι θα κάνει γι αυτά το ΠΑΣΟΚ, όταν γίνει Κυβέρνηση;»

Εμείς δεν υποσχόμαστε θαύματα. Δεν θα βγάλουμε «λαγούς απ το καπέλο» !

Κατ αρχήν, για το ΠΑΣΟΚ και για μένα προσωπικά το αγροτικό είναι ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε.

Θα σας το πω ξεκάθαρα: για μας δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της χώρας χωρίς ανεπτυγμένο αγροδιατροφικό τομέα, που περιλαμβάνει τη φυτική και τη ζωϊκή παραγωγή, καθώς και την αλιεία.

Τις προκλήσεις του μέλλοντος για την ελληνική ύπαιθρο δεσμευόμαστε να τις αντιμετωπίσουμε χέρι-χέρι με τους Ελληνες αγρότες, οικοδομώντας νέες σχέσεις εμπιστοσύνης, με ειλικρινή διάλογο και συνεργασία μαζί τους.

Για τους αγρότες της Μεσσηνίας δεσμευόμαστε:

- για συνδυασμένη και επαρκή υποστήριξη των αγροτών μας, για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ, με την προώθηση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και συνδυασμένων δραστηριοτήτων αγροτικής παραγωγής και εξειδικευμένου, θεματικού τουρισμού

- για την επέκταση της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) Καλαμάτας σε όλο το Νομό.

- για προβολή του μεσσηνιακού ελαιόλαδου με τη δημιουργία Κέντρου διαλέξεων, εκπαίδευσης και προβολής για την Ελιά και το Ελαιόλαδο στην Καλαμάτα

- να μπει τάξη και να υπάρξει διαφάνεια στα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, χωρίς χαράτσι για τους αγρότες

- να λειτουργήσουν δημοπρατήρια και συσκευαστήρια-τυποποιητήρια οπωροκηπευτικών στη Μεσσήνη και στην Τριφυλία.

- για εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων, με μεθόδους φιλικές στο περιβάλλον και με κατάλληλα κίνητρα

- για τη λειτουργία αγροτικών ΚΕΠ σε κάθε αγροτικό δήμο, για ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση –ενημέρωση -συμβουλευτική υποστήριξη στους αγρότες

- για κατάλληλα κίνητρα και επαρκή υποστήριξη στους νέους αγρότες

- για αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι τις Μεσσηνίας

- για σχεδιασμένη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του νομού και για έγκαιρη υλοποίηση των αναγκαίων έργων (Φιλιατρινό φράγμα, φράγμα Λαγκούβαρδου, κατασκευή μικρών φραγμάτων και δεξαμενών), για την αύξηση των αρδεύσιμων εκτάσεων και την ορθολογική αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της Μεσσηνίας.

Για την καταπολέμηση της ακρίβειας δεσμευόμαστε:

- πως κάθε κερδοσκόπος που στρεβλώνει την αγορά, καταπνίγει τον ανταγωνισμό και απομειώνει το εισόδημα των πολιτών, θα μας βρει μπροστά του !

- να ενισχύσουμε την νομοθεσία και τα όργανα ελέγχου ενάντια στα μονοπώλια και στα ολιγοπώλια.

- να αναβαθμίσουμε τα δημόσιαν αγαθά της υγείας, της παιδείας, της ενέργειας, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, έτσι ώστε ο πολίτης να μην εξωθείται σε δυσβάσταχτες και ακριβές ιδιωτικές δαπάνες.

- να ενισχύσουμε τον ελεγκτικό-κατασταλτικό ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς προστασίας καταναλωτή.

- να θεσπίσουμε μια Ανεξάρτητη Αρχή Μονοπωλίων (κατά τα πρότυπα της Αγγλίας και της Γερμανίας) που να παρεμβαίνει προληπτικά στην αγορά, ως ισχυρός συνομιλητής των καρτέλ που αυξάνουν λ.χ. τις τιμές των γαλακτοκομικών, ζητώντας στοιχεία και εξηγήσεις για την κάθε αύξηση.

- να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες από τις καταχρηστικές πρακτικές των Τραπεζών (έχουμε ήδη καταθέσει γι αυτό και συγκεκριμένη Πρόταση Νόμου)

Στόχοι μας είναι:

- μια αγορά ρυθμισμένη, ελεγχόμενη, που να προσφέρει ποιότητα, καλές τιμές και που, πάνω απ όλα, να σέβεται τον καταναλωτή και τον παραγωγό, δίνοντας αξία στο μόχθο και στο εισόδημά τους.

- ένα κράτος που θα ακούει και θα στηρίζει ενεργά τον παραγωγό και τον καταναλωτή, όχι ένα κράτος που θα τους μεταθέτει ευθύνες, αφήνοντάς τους ουσιαστικά απροστάτευτους !

Θέλουμε ο πολίτης, ο καταναλωτής, ο παραγωγός, να είναι ενημερωμένοι, συσπειρωμένοι και ενεργοί.

Να ορίζουν τις τύχες τους, συμβάλλοντας και οι ίδιοι δυναμικά στην προστασία και την αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους.

Η καταπολέμηση της ακρίβειας, η προστασία και η δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος είναι ένας κομβικός στόχος, μια μεγάλη και δύσκολη πρόκληση για όλους μας.

Ενωμένοι και ενεργοί, μπορούμε πολλά.

Μας αξίζει να τα πετύχουμε !