Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Χαιρετισμός του Δημήτρη Κουσελά Βουλευτή Ν. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ στην Μεσσήνη με θέμα " Ανακύκλωση και προστασία περιβάλλοντος "
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/4/2008

«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»

Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον–και, θα έλεγα, προβληματισμό- συμμετέχω στη σημερινή ημερίδα με αντικείμενο την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα οξυµένο πρόβληµα των καταναλωτικά ανεπτυγµένων κοινωνιών, µε κρίσιμες επιπτώσεις στην προστασία της δηµόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, µε ισχυρή αναφορά στην αειφόρο ανάπτυξη.

Ας μην το ξεχνάμε: το περιβάλλον είναι δάνειο, που οφείλουμε να το επιστρέψουμε στο ακέραιο και σε ακόμα καλύτερη κατάσταση στις επόμενες γενιές!

Η σημερινή ημερίδα αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Αναφέρομαι στις αποφάσεις που έλαβε πρόσφατα η Περιφέρεια- για τη διαχείριση των απορριμμάτων στους 5 νομούς που τη συναπαρτίζουν, με τη δημιουργία 3 ΧΥΤΥ (Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) και την άμεση –ας το ελπίσουμε- εξαφάνιση των 327 άτακτων χωματερών (και των πολύ περισσότερων παράνομων...), που εξακολουθούν υπάρχουν στην επικράτειά της.

‘Οπως είναι γνωστό, υπάρχει υποχρέωση της χώρας μας απέναντι στην Ε.Ε. να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2008 η αποκατάσταση και το κλείσιμο των χωματερών από τους ΟΤΑ, αλλιώς θα της επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα.

Δυστυχώς, παρά τις αλλεπάλληλες Ερωτήσεις που και εγω προσωπικά και βουλευτές της Περιφέρειας είχαμε κατά καιρούς υποβάλλει στη Βουλή για το θέμα, επισημαίνοντας τις σοβαρές καθυστερήσεις, τις παλινωδίες της Κυβέρνησης σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό που είχε γίνει το 2003, τα ιδιαίτερα προβλήματα αλλά και τις αντιδράσεις που υπήρχαν στη Μεσσηνία, η Περιφέρεια ανέτρεψε το 2005 τον αρχικό σχεδιασμό του 2003, προκρίνοντας τη λειτουργία ενός ΧΥΤΑ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) ανά νομό.

Αφού έχασε πολύτιμο χρόνο, η Περοφέρεια επανέρχεται σήμερα –και δυστυχώς εν μέρει- στην αρχική λύση ενός ΧΥΤΥ αλλά μόνο για 3 νομούς, προσθέτοντας και από ένα. Υιοθετεί, επιτέλους, τη συμβατή με τα κοινοτικά πρότυπα και πιο σύγχρονη λύση των ΧΥΤΥ, όπως εξαρχής της είχαμε επισημάνει και υποδείξει.

Η Μεσσηνία και η Λακωνία θα έχουν η κάθε μια δικό τους ΧΥΤΥ. Η Λακωνία όμως προοπτικά θα εξυπηρετείται από τον ενιαίο ΧΥΤΥ. Οι ΧΥΤΑ ξεπεράστηκαν διεθνώς ως μέθοδος διαχείρισης στερεών αποβλήτων, προς όφελος της αποτελεσματικής διαλογής, της ανακύκλωσης και των μηχανικών μεθόδων κομποστοποίησης στερεών αποβλήτων, στη λογική της ελαχιστοποίησης των υπολειμμάτων και της υγειονομικής ταφής τους σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), σαν αυτούς που στο «και πέντε» προκρίνονται σήμερα στην περιφέρεια.

Και λέω «στο και πέντε», γιατί οι καθυστερήσεις είναι τραγικές, οι ευθύνες της Κυβέρνησης και των αρμοδίων μεγάλες. Αν δεν κάνω λάθος, ο συνολικά απαιτούμενος χρόνος για την ωρίμανση ενός έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων μπορεί να φτάσει και τα 7 χρόνια. Τι θα γίνει στο μεταξύ, αφού θα πρέπει να κλείσουν οι ... επίσημες χωματερές (ΧΑΔΑ -Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων); Θα καταφύγουμε στις ... παράνομες χωματερές, θα κάνουμε... εξαγωγή σκουπιδιών ή τι άλλο;

Υπάρχουν, ακόμα, πολλά ζητούμενα:

• Ως προς την αναγκαία συμπλήρωση των ΧΥΤΥ με υποδομές διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης κλπ, � με την πλήρη και άμεση εξασφάλιση της αναγκαίας προς τούτο χρηματοδότησης. Στο πρόγραμμα «Θησέας» είχαν ενταχθεί οι μελέτες, που όμως θα πρέπει να ξαναγίνουν από την αρχή, μετά την πρόσφατη αλλαγή σχεδίων της Περιφέρειας. Οι πόροι για την υλοποίηση και συμπλήρωση των ΧΥΤΥ πρέπει να είναι εξίσου –και πλήρως- εξασφαλισμένοι.

• Ως προς την παραπέρα στήριξη και ανάπτυξη φορέων και πρακτικών ανακύκλωσης, που υστερούν ακόμα στη χώρα μας και πολύ περισσότερο στην Περιφέρειά μας, αφού κατά μέσο όρο ανακυκλώνουμε μόνο το 13% των απορριμμάτων

• Ως προς την πλήρη διασφάλιση και διάθεση στους ΟΤΑ των αναγκαίων μέσων και πόρων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα βάρη και στις υποχρεώσεις που τους μεταθέτει. η Πολιτεία. Αναφέρομαι στην προστασία του περιβάλλοντος, στη χορήγηση αποτελεσματικών κινήτρων χωροθέτησης ΧΥΤΥ (και επισημαίνω πως η Μεσσηνία είναι ο μόνος νομός όπου δεν επιλέχθηκε συναινετικά η τοποθεσία ΧΥΤΥ, ουσιαστικά επιβλήθηκε από την Περιφέρεια χωρίς καν να εξετασθούν οι ενστάσεις και οι μελέτες του Δήμου Οιχαλίας, με ότι αυτό συνεπάγεται σε προσφυγές, καθυστερήσεις κλπ..), στην ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα διαλογής και ανακύκλωσης, στη συγκρότηση φορέων και στην εφαρμογή πολιτικών ολοκληρωμένης διαχείρισης και των στερεών και των υγρών αποβλήτων.

Στο σημείο που φθάσαμε εξαιτίας των καθυστερήσεων και των αντιφατικών σχεδιασμών των αρμοδίων, βρισκόμαστε, όχι πιά στο «παραπέντε» αλλά στο «και πέντε» της απόκτησης σχεδιασμών και πόρων, στο «και πέντε» της εφαρμογής βιώσιμων πολιτικών σε κάθε Νομό και σε ολόκληρη την περιφέρεια !

Αντιμετωπίζουμε ένα κρίσιμο στοίχημα που δεν υπάρχει, πλέον, κανένα περιθώριο να το «κάψουμε» .

Θα είναι, πια, σαν να καίμε τον τόπο μας, το περιβάλλον, το ίδιο μας το σπίτι !

Είμαι βέβαιος πως η σημερινή ημερίδα και οι εισηγήσεις των έγκριτων ειδικών επιστημόνων θα φωτίσουν πολλές πλευρές αυτού του δύσκολου