Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Πρότασης για Διενέργεια Δημοψηφίσματος για το Ασφαλιστικό, που κατέθεσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2/4/2008

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Πρότασης για Διενέργεια Δημοψηφίσματος για το Ασφαλιστικό, που κατέθεσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα για το δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό, το μυαλό μας, όμως, είναι στο μεγάλο εθνικό μας ζήτημα και στην κρίσιμη Σύνοδο στο Βουκουρέστι.

Στηρίζουμε τις θέσεις της χώρας μας, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι το βέτο, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, είναι μονόδρομος.

Πιστεύουμε ταυτόχρονα ότι κάτω από άλλους όρους και υπό άλλες προϋποθέσεις, η χώρα μας έπρεπε να δώσει αυτή τη μάχη με ένα αρραγές εσωτερικό κοινωνικό μέτωπο και με άλλους συσχετισμούς δύναμης στη διεθνή κοινή γνώμη, κάτι το οποίο δεν έκανε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το αίτημα σύσσωμης της Αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα στο Ασφαλιστικό είναι ένα αναφαίρετο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας.

Ζητάμε την ενεργοποίησή του, γιατί η Κυβέρνηση μετακυλύει μονομερώς το κόστος της αντιμετώπισης των προβλημάτων του ασφαλιστικού στις πλάτες των ασφαλισμένων.

Αυξάνετε, κύριοι της Κυβέρνησης2, τα όρια ηλικίας μέχρι και εννέα χρόνια, μειώνετε τις επικουρικές συντάξεις μέχρι και 50%. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά –το τονίζω αυτό- θα μειωθούν και συντάξεις των ήδη συνταξιούχων.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι κάνετε το ασφαλιστικό σύστημα άνω- κάτω. Καταργείτε δεκάδες ασφαλιστικά ταμεία και τα εντάσσετε στο ΙΚΑ ή δημιουργείτε κάποια καινούργια, με έναν εντελώς ανεύθυνο και σκανδαλώδη, θα έλεγα, τρόπο, χωρίς μελέτες για τον υπολογισμό της ένταξης, χωρίς καμιά μελέτη βιωσιμότητας, με αποφάσεις κυριολεκτικά στο γόνατο !

Ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι πιστεύει το 60% των Ελλήνων; Πιστεύει ότι το αποτέλεσμα αυτών των συγχωνεύσεων θα είναι σε βάρος της υγείας και της περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών.

Για τα ζητήματα αυτά δεν δίνετε καμία απάντηση, όπως δεν απαντάτε στους εργαζόμενους της Δ.Ε.Η., πού θα πάνε τα 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ του ΟΑΠ-Δ.Ε.Η. που είναι ενσωματωμένα πλέον στις μετοχές της Δ.Ε.Η.

Δεν απαντάτε στους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ για την τύχη του πιο εύρωστου ταμείου τους.

Δεν απαντάτε στους εργαζόμενους της Τράπεζας της Ελλάδος, που αδίκως και κακώς τους βάλατε απέναντι και απεργούν ακόμη, όπως δεν απαντάτε και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την παρέμβαση που κάνατε στο καταστατικό της.

Προφανώς, σε όλα αυτά και σε δεκάδες άλλα ερωτήματα που βασανίζουν σήμερα τους Έλληνες πολίτες δεν υπάρχει απάντηση, όπως δεν δώσατε καμία, μα καμία απάντηση, γιατί δεν αποδέχεστε την πρότασή μας για δημοψήφισμα.

Εάν υποστηρίζετε, κύριοι της Κυβέρνησης, και πιστεύετε ότι οι μαχαιριές που καταφέρνετε στο ασφαλιστικό σύστημα είναι μεταρρύθμιση, εάν ισχυρίζεστε και το εννοείτε ότι οι αλλαγές που κάνετε είναι προς όφελος των ασφαλισμένων, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να στήσετε κάλπες!

Διαφορετικά, λέτε ψέματα και προκαλείτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού ! Κι εδώ ακούσαμε την Κυβέρνηση να μιλάει για λαϊκισμό.

Εάν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λαϊκισμός είναι η υπεράσπιση κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, τότε αναρωτιέται κανείς, η αφαίρεσή τους τι είναι;

Μήπως είναι έργο θεάρεστο που πρέπει να σας επαινέσουμε;

Σας ακούσαμε, Κύριοι της Κυβέρνησης, να λέτε ότι στις εθνικές εκλογές θα εκδηλωθεί η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για το ασφαλιστικό.

Εάν οι εθνικές εκλογές αποτελούσαν δημοψήφισμα για κάθε μεγάλο ζήτημα, τότε κακώς υπάρχει η συγκεκριμένη πρόβλεψη στο Σύνταγμα, κακώς οι τοποθετήσεις που διαβάστηκαν από άλλους συναδέλφους εδώ, από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, για το ρόλο των δημοψηφισμάτων, κακώς μας καλείτε στην Αναθεώρηση του Συντάγματος να υιοθετήσουμε τις απόψεις σας για τα δημοψηφίσματα. Καταργήστε τα αν δεν τα θέλετε. Εσείς, όμως, τα επικαλείστε.

Φαίνεται ότι ή τα θέλετε μόνο για τα μάτια, ή τα θέλετε όποτε σας βολεύουν.

Τολμήσατε, τέλος, να θέσετε και μια σειρά από διλήμματα. Μας είπε ο Εισηγητής σας, κυβερνητική λύση ή μη λύση!

Αυτό το δίλημμα, κύριοι, είναι για εσάς, είναι για την Κυβέρνηση, όχι για εμάς που έχουμε άλλες προτάσεις, όχι για τον ελληνικό λαό που έχει θέσεις και απόψεις, όσο και αν εσείς τον υποβαθμίζετε!

Το 89,8% των Ελλήνων πολιτών, με βάση πρόσφατες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας –μιλάω για τη δημοσκόπηση της ΓΣΕΕ- ζητάει τρία πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Την ενίσχυση της χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης με νέους πόρους, τη μείωση της εισφοροδιαφυγής που έχει φθάσει αυτή τη στιγμή τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ και τη συνεπή καταβολή των υποχρεώσεων του κράτους στα ασφαλιστικά ταμεία, αφού το έλλειμμα της μη καταβολής των θεσμοθετημένων πόρων έφθασε τα 8 δισεκατομμύρια, από 2,7 δισεκατομμύρια που ήταν το 2008.

Αυτή η πολιτική που εφαρμόζετε δεν είναι μονόδρομος για εμάς. Είναι μονόδρομος για σας, γιατί εσείς θέλετε να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των λίγων και όχι τα συμφέροντα των πολλών. Διότι, κύριοι της Κυβέρνησης, πάλι με βάση πρόσφατη δημοσκόπηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, το 78,5% των πολιτών ζητά απόσυρση του νομοσχεδίου και διάλογο. Και μάλιστα, όχι γενικά των πολιτών, αλλά το 60% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Το τονίζω: Το 60% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε από σας να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο και να ξεκινήσετε έναν ουσιαστικό διάλογο!

Το δίλημμα είναι καθαρό. Και δεν είναι το δίλημμα που βάλατε. Το δίλημμα είναι ή να αποσύρετε αυτό το οποίο ψηφίσατε, ή να προχωρήσετε σε δημοψήφισμα.

Η επιλογή της λήθης την οποία φαίνεται ότι κάνετε, δεν είναι σε καμία περίπτωση η καλύτερη συνταγή, γιατί εγώ θα σας πω ένα πράγμα.

Το «δεν ξεχνώ» που είναι αυτή τη στιγμή –και είναι και διαχρονικά- ένα σύνθημα για την Κύπρο, θα γίνει «δεν ξεχνώ» για το Ασφαλιστικό και θα το βρίσκετε παντού μπροστά σας, όπου και να πάτε.

Θα το βρείτε μπροστά σας και στις εκλογές και εκεί ο ελληνικός λαός θα σας αμείψει με το κατάλληλο νόμισμα.