Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤ’ ΑΡΘΡΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ».
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/3/2008

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤ’ ΑΡΘΡΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ».

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει προκύψει κατ’ αρχήν ένα μείζον πολιτικό ζήτημα σχετικά με τις μονομερείς και έξω από τις προβλεπόμενες διαδικασίες τροποποιήσεις του καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος, ένα ζήτημα που το ανέδειξε και ο κ. Παπαδημητρίου και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, ο κ. Παπουτσής.

Σε σχέση με αυτό το ζήτημα, η Κυβέρνηση, κυρία Υπουργέ, είναι διπλά εκτεθειμένη. Είναι εκτεθειμένη κατ’ αρχήν απέναντι στο εθνικό μας Κοινοβούλιο, από το οποίο απέκρυψε την αλήθεια και, δεύτερον, είναι εκτεθειμένη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας και όχι ο κ. Τρισέ με το σημερινό έγγραφό του σας εγκαλεί και ταυτόχρονα σας προειδοποιεί. Λέει χαρακτηριστικά: «Το καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελεί μέρος διεθνούς σύμβασης, η οποία κυρώθηκε με νόμο, ως εκ τούτου έχει αυξημένη τυπική ισχύ έναντι των κοινών νόμων με βάση το Σύνταγμα της χώρας μας» και συνεχίζει: «Σύμφωνα με το άρθρο 7 του εν λόγω Καταστατικού, τυχόν τροποποίηση υπόκειται στην προβλεφθείσα διαδικασία και απαιτεί τη συμμετοχή ειδικά καθορισμένων οργάνων, απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας της Ελλάδος που κυρώνεται με πράξη στη Βουλή». Δεν μπορεί να ισχύσει, λοιπόν, ευθέως και αμέσως με μόνη τη θέσπιση ενός νέου νόμου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει, συνεπώς, να συμμετέχει σε κάθε νομοθετική διαδικασία που την αφορά, πράγμα το οποίο, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, δεν έγινε. Ακολουθήθηκε ακριβώς το αντίθετο. Στη συνέχεια, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σας εφιστά την προσοχή. Λέει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπογραμμίζει ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργάζεται στενά με την Τράπεζα της Ελλάδος και να διαβουλεύεται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για κάθε μελλοντική τροποποίηση των καθορισμένων κανόνων που έχουν εφαρμογή στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ξέρετε ουσιαστικά τι σημαίνουν αυτές οι προειδοποιήσεις; Σημαίνουν ότι η χώρα μας, όχι μόνο είναι έκθετη, αλλά κινδυνεύει, κυρία Υπουργέ, γιατί οι λόγοι αυτοί είναι λόγοι αποβολής από το σύστημα των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών, που σημαίνει ότι η χώρα μας κινδυνεύει, εάν συνεχίσει αυτήν την τακτική, να αποβληθεί, να μείνει εκτός Ευρωζώνης, εάν εσείς δοκιμάσετε μονομερώς και αυθαίρετα να εμμείνετε σε αυτές τις αλλαγές. Όφειλε, λοιπόν, τουλάχιστον από αίσθημα ευθύνης, όχι απέναντι στην Εθνική Αντιπροσωπεία μόνο, αλλά απέναντι στη χώρα, η Υπουργός να είναι απόψε εδώ και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Οφείλετε να αποσύρετε αυτές τις διατάξεις, γιατί αυτό είναι το αυτονόητο. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους διαβούλια θα πρέπει να γίνουν και γιατί θα πρέπει αύριο να υπάρξει η όποια απάντηση. Θα την περιμένουμε.

Εξίσου σοβαρό είναι και το θέμα της Δ.Ε.Η., όπου η ίδρυση και η λειτουργία του ΟΑΠ Δ.Ε.Η. δεν ήταν μια μονομερής απόφαση, ήταν αποτέλεσμα συλλογικής συμφωνίας μεταξύ του εργοδότη και των εργαζόμενων, συμφωνία η οποία κυρώθηκε με νόμο και στο νόμο αυτό εσείς είχατε συμφωνήσει. Τον εγγυηθήκατε, όπως εγγυηθήκατε και την παραπέρα πορεία. Αλήθεια, πού πήγαν σήμερα οι δεσμεύσεις αυτές τις οποίες αναλάβατε απέναντι και στα ασφαλιστικά ταμεία και στους εργαζόμενους; Και πείτε μας ειλικρινά, πού θα πάνε τα 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ που αποτελούν κοινωνική περιουσία και που έχουν ενσωματωθεί αυτήν τη στιγμή στο μετοχικό κεφάλαιο της Δ.Ε.Η; Θα τα χαρίσετε στο νέο εργοδότη, σε αυτόν που θα πουλήσετε τα κομμάτια της Δ.Ε.Η. με τη διάσπαση που έχετε κάνει; Αυτός είναι ο στόχος σας; Και θέλετε μετά από τους εργαζόμενους να σας πιστέψουν; Αυτή είναι η αξιοπιστία σας;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τα άρθρα που συζητάμε από το 1 μέχρι το 139 συγχωνεύονται μια σειρά από ταμεία. Τα εκατόν πενήντα πέντε ταμεία γίνονται δεκατρία, έρχονται δηλαδή τα πάνω-κάτω και σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και σε ό,τι αφορά στα ταμεία υγείας.

Εκείνο που μπορεί ο καθένας εύλογα να παρατηρήσει είναι ότι οι αλλαγές αυτές είναι αλλαγές κυριολεκτικά στο γόνατο. Η μεταρρύθμιση στην οποία αναφέρεστε, είναι μεταρρύθμιση στο γόνατο.

Καταθέστε μας, κυρία Υπουργέ, τις αναλογιστικές μελέτες, με βάση τις οποίες υπολογίζετε το κόστος ένταξης των ταμείων αυτών στο Ι.Κ.Α. Καταθέστε μας, σας παρακαλώ πολύ, τις μελέτες βιωσιμότητας με βάση τις οποίες δημιουργούνται, ιδρύονται τα καινούρια ταμεία.

Γιατί έρχεστε αυτή τη στιγμή και λέτε, όχι σε εμάς, αλλά στον ελληνικό λαό ότι «εμείς θέλουμε να σώσουμε το ασφαλιστικό σύστημα με τις επιλογές που κάνουμε». Ωραία, αποδείξτε μας λοιπόν, ότι αυτά που θα προκύψουν είναι βιώσιμα. Έχετε την παραμικρή μελέτη η οποία να πιστοποιεί ότι αυτά που θέλετε να φτιάξετε είναι βιώσιμα και ότι θα εγγυηθούν την όποια σύνταξη, στην οποία θα καταλήξει αυτό το έκτρωμα που πάτε να κάνετε;

Αυτό δεν αφορά μόνο στις συντάξεις, αφορά και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έχετε αυτές τις μελέτες; Δεν τις έχετε. Δυστυχώς δεν υπάρχουν. Μη μας λέτε, λοιπόν, ότι θέλετε να σώσετε το ασφαλιστικό σύστημα με αυτά, γιατί οι ισχυρισμοί σας είναι ψεύτικοι και δεν αποδεικνύονται.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ένταξη των ταμείων με βάση τα καταστατικά τους είτε στο Ι.Κ.Α. είτε αλλού που επικαλείστε, είναι και αυτό ψέματα. Και θα σας πω γιατί. Κατ’ αρχήν παρεμβαίνετε στα καταστατικά λειτουργίας των επικουρικών ταμείων και βάζετε πλαφόν στο ύψος της επικουρικής σύνταξης.

Δεύτερον, μετά την ένταξη στο Ι.Κ.Α. των ταμείων κύριας σύνταξης, οι συντάξεις των εντασσόμενων ταμείων δεν θα αναπροσαρμόζονται με βάση τα καταστατικά τους, που σημαίνει με βάση τις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφουν οι εν ενεργεία, αλλά με βάση το καταστατικό του Ι.Κ.Α.

Τρίτον, υπάρχουν επικίνδυνες διατάξεις με τις οποίες καταργούνται οι όροι και οι διατάξεις των καταστατικών των ειδικών ταμείων στις περιπτώσεις καταγγελίας συμβάσεων για υπηρεσιακούς λόγους, που σημαίνει ότι διαγράφετε με τη μια την καταγγελία της σύμβασης για σπουδαίο λόγο.

Τέλος, υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα στο άρθρο 38 του σχεδίου νόμου όπου προβλέπεται η έκδοση ενιαίου κανονισμού παροχών για το σύνολο των ασφαλισμένων του ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολούμενων, με το οποίο καθορίζονται, ανακαθορίζονται δηλαδή έναντι των οικείων ρυθμίσεων, η έκταση, το ύψος των παροχών αυτών, όπως και ο τρόπος και η διαδικασία χορήγησής τους. Η ρητή μνεία που κάνετε στην ίδια διάταξη ότι θα προηγηθεί της έκδοσης του κανονισμού αυτού οικονομική μελέτη, προκαθορίζει και τη δυσμενέστερη κατεύθυνση των τροποποιήσεων που θα επιχειρηθούν.

Το ίδιο γίνεται με το άρθρο 83. Εσείς τα λέτε αυτά. Προβλέπεται ανάλογη με εκείνη του άρθρου 38, που διάβασα πριν, διαδικασία έκδοσης ενιαίου κανονισμού παροχών υγείας για το ΤΑΥΤΕΚΩ, το Ταμείο δηλαδή της Κοινής Ωφέλειας και των Τραπεζών το οποίο κάνετε. Παρόμοια ρύθμιση υπάρχει και στο άρθρο 103 παράγραφος 3.

Συνεπώς, ο ισχυρισμός ότι οι ενοποιήσεις και οι εντάξεις έχουν καθαρώς διοικητικό χαρακτήρα, χωρίς να θίγουν τα υφιστάμενα δικαιώματα των ασφαλισμένων, ελέγχεται ως ανακριβής και παραπλανητικός. Αντιθέτως με τις ενοποιήσεις και τις εντάξεις πλήττονται τα ήδη υφιστάμενα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων των υπό ενοποίηση ταμείων του κλάδου. Είναι φυσικό και επόμενο ότι για όλους -και όχι μόνο- αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε τις συγκεκριμένες διατάξεις.

Ευχαριστώ πολύ.