Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ, ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 12/3/2008

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ, ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Στις 5 Φεβρουαρίου του 2004, είχε διαρρεύσει από το Οικονομικό Πρόγραμμα της Ν.Δ. η φράση «πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της περιόδου 1990-93», δηλ. της περιόδου Μητσοτάκη.

Τότε ο κ. Αλογοσκούφης έσπευσε κατηγορηματικά να την διαψεύσει. Σήμερα, 4 χρόνια μετά, επιβεβαιώνουν πανηγυρικά εκείνο το δημοσίευμα, εξυμνώντας τους νόμους Μητσοτάκη.

Γιατί, φίλες και φίλοι, το σ/ν που η Κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση στη Βουλή, είναι ακόμα χειρότερο από την αντιασφαλιστική νομοθεσία της περιόδου 1990-1993.

Δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η Κυβέρνηση.

• Μεταρρύθμιση δεν γίνεται χωρίς ολοκληρωμένες και σε βάθος χρόνου αναλογιστικές μελέτες!

• Μεταρρύθμιση δεν νοείται χωρίς επαρκή εξασφάλιση της χρηματοδότησης της Κ.Α.

Τίποτα από αυτά δεν εξασφάλισε η Κυβέρνηση !

Ούτε μελέτες, ούτε τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους !

Μένω στη χρηματοδότηση, γιατί το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα είναι κυρίως πρόβλημα εσόδων και όχι πρόβλημα υψηλών, μη ανταποδοτικών παροχών.

Τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων λεηλατήθηκαν επί δεκαετίες, όταν οι Κυβερνήσεις της Δεξιάς υποχρέωναν τα Ταμεία να καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα Ελλάδος με 4% , ενω ο πληθωρισμός έτρεχε με 30%.

Μόνο μετά το 1981 απέκτησαν το δικαίωμα να αξιοποιούν τα αποθεματικά τους, για να μπορούν να έχουν αποδόσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού.

Όταν το 1993 το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην Κυβέρνηση, το σύνολο της κινητής και της ακίνητης περιουσίας των ταμείων ήταν 3,28 δις ευρώ και το 2004 παραδώσαμε 25,63 δις ευρώ.

Αυτή ήταν η δική μας διαχείριση.

Στα 4 χρόνια που πέρασαν, τα προβλήματα χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης δεν αντιμετωπίστηκαν, αντίθετα οξύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

• Η Κυβέρνηση δεν καταβάλλει το σύνολο των θεσμοθετημένων εισφορών του κράτους από τον κρατικό Προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα το έλλειμμα των Ταμείων από 2,7 δις ευρώ να φτάσει τα 8 δις ευρώ.

• Η εισφοροδιαφυγή από 3,5 δις ευρώ το 2004, έφτασε τα 6 δις ευρώ σήμερα.

• Οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, Έλληνες και οικονομικοί μετανάστες, αποτελούν σήμερα το 25% του απασχολούμενου πληθυσμού. Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος !

• Η Κυβέρνηση χάρισε στις κερδοφόρες τράπεζες και σε βάρος του ΙΚΑ 5 δις ευρώ, καταργώντας τον νόμο Ρέππα, καταλύοντας τα ασφαλιστικά ταμεία πού είχαν γίνει με Σ.Σ.Ε. και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων σ΄αυτά.

• Το έλλειμμα της φαρμακευτικής δαπάνης του ΙΚΑ από 1,2 δις ευρώ το 2004, έφτασε τα 2,6 δις ευρώ το 2007.

• Τέλος τα ταμεία έχασαν πάνω από 300 εκατ. ευρώ, με το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων που συγκαλύφτηκε όπως τόσα άλλα.

Μετά από όλα αυτά, έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και ισχυρίζεται ότι θέλει «να σώσει το ασφαλιστικό σύστημα».

Τίποτα πιο ανακριβές από αυτό, φίλες και φίλοι !

Ξέρετε ποιο θα είναι το όφελος της «μεταρρύθμισης», που ισοπεδώνει την κοινωνική ασφάλιση και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων;

500 εκατομμύρια ευρώ συνολικά το χρόνο και αυτά το 2020, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές(280-300 από την κύρια ασφάλιση και 200 εκ. ευρώ από την επικουρική).

Αυτή είναι η αλήθεια για την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα των ταμείων !

Αν η Κυβέρνηση είχε ως στόχο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, έπρεπε καταρχήν να εφαρμόσει το νόμο Ρέππα, που έβαλε τις βάσεις για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα που ήδη ανέφερα.

Αντίθετα, η Κυβέρνηση δεν λέει λέξη:

• για τα δις της εισφοροδιαφυγής και τους ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς,

• για τις ρυθμίσεις που χάρισαν πρόστιμα και χρέη.

• για το ανεξέλεγκτο όργιο σε βάρος των ταμείων με τις τιμές, τις προμήθειες, τις συνταγές και τα φάρμακα !

Αρκεί να σας πω ότι μόνο φέτος, το Ασφαλιστικό Σύστημα, χάνει 6 δις ευρώ από την εισφοροδιαφυγή, 2,5 δις από τη σπατάλη στους κλάδους υγείας των ταμείων, 700 εκατ. ευρώ από τη μη αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Επίσης, χάνει 80 εκατ. ευρώ ετησίως, από τη μη επιστροφή από τις φαρμακοβιομηχανίες στο κράτος του 4% της δαπάνης για φάρμακα (νόμος που ψήφισε η ΝΔ, αλλά δεν τον εφαρμόζει...)

Μόνο κατά 3% να μείωνε η Κυβέρνηση τους δείκτες εισφοροδιαφυγής, δαπανών υγείας και τις οφειλές κρατικής χρηματοδότησης στα ταμεία, αυτό το νομοσχέδιο δεν θα χρειαζόταν!

Φίλες και φίλοι

Με αυτό το σχέδιο νόμου, από τις τρεις συνιστώσες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, (Κράτος-εργοδότες-εργαζόμενοι), καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες των πολιτικών που ασκήθηκαν μόνο οι ασφαλισμένοι !

Τα 3 προεκλογικά «δεν» του κ. Καραμανλή διαψεύδονται τραγικά και αποκαλύπτεται ότι σήμαιναν 3 «ναι».

Αποκαλύπτεται ένας απαράδεκτος και ανήθικος προεκλογικός πολιτικός εμπαιγμός!

Είπαν :

• «Δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας». Και όμως, τα όρια ηλικίας αυξάνονται έως και 5 έτη, ενώ καταργείται και η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ με το ν.3029/2002 (νόμο Ρέππα)

• «Δεν μειώνονται οι συντάξεις». Και όμως, οι συντάξεις μειώνονται μέχρι και 30% οι πρόωρες και από 20-50% οι επικουρικές. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν και για τους συνταξιούχους που ήδη παίρνουν επικουρική σύνταξη πάνω από το 20%, αφού θα μείνουν παγωμένες χωρίς καμιά αύξηση, μέχρι και οι ήδη καταβαλλόμενες σε χιλιάδες συνταξιούχους επικουρικές συντάξεις να κατέβουν στο 20% με το οποίο θα βγαίνουν οι εν ενεργεία.

• «Δεν αυξάνονται οι εισφορές». Και όμως, οι συνολικές εισφορές αυξάνουν αφού οι εργαζόμενοι και ιδίως οι εργαζόμενες μητέρες θα πρέπει να εργάζονται και να εισφέρουν περισσότερα χρόνια (2-5) για να πάρουν τη σύνταξη που μέχρι τώρα κανονικά δικαιούντο. Όσο για το μέλλον, με απλές υπουργικές αποφάσεις, όλα αυτά θα μπορούν να χειροτερέψουν, ανατρέποντας κάθε προγραμματισμό ζωής, απαξιώνοντας πληρωμένες εισφορές και κορυφώνοντας την ανασφάλεια των ασφαλισμένων.

Δεν ήταν μόνο αυτό. Η ΔΕΗ και η Τράπεζα της Ελλάδος εξαιρέθηκαν από την ένταξή τους στο ΙΚΑ με οικουμενική συμφωνία και λόγω της ιδιαιτερότητας των προβλημάτων. Τώρα μονομερώς τους εντάσσουν. Αυτή είναι η αξιοπιστία τους

Φίλες και φίλοι,

‘Εχουμε να κάνουμε με ένα νομοσχέδιο οπισθοδρομικό, αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο.

Μια κενοτομία (με ε) – κενολογία, που αντί για τομές, καταφέρνει βαθιές μαχαιριές στην Κοινωνική Ασφάλιση, ανοίγοντας λεωφόρους κερδοφορίας για την Ιδιωτική.

Κάνει πράξη το νεοφιλελεύθερο δόγμα «συντάξεις και παροχές στα όρια της φτώχειας. Για ό,τι παραπάνω, απευθυνθείτε – πληρώνοντας επιπλέον- στην ιδιωτική νοσηλεία και ασφάλιση!!!

Η Κυβέρνηση Καραμανλή αντί να ζητήσει το λογαριασμό από τους εισφοροδιαφεύγοντες ισχυρούς και αντί να εκπληρώσει τις ειλημμένες υποχρεώσεις της, επέλεξε, ακόμα μια φορά, την προσφιλή της εύκολη λύση:

- Φορτώνει τα βάρη στους πολλούς και στους οικονομικά ασθενέστερους.

- Δίνει «συγχωροχάρτι» στους εισφοροδιαφεύγοντες εργοδότες.

- Φορτώνει στο ΙΚΑ το κόστος της απαλλαγής των Τραπεζών και της ένταξης των ταμείων των ΔΕΚΟ. Κόστος που ξεπερνά τα 7 δις ευρώ.

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το όφελος των συγχωνεύσεων από 132 ταμεία σε 13 θα είναι 1,5 δις ευρώ, όταν 1 δις ευρώ είναι το συνολικό λειτουργικό κόστος.

Από πού θα προκύψει αυτό το υποτιθέμενο «τεράστιο όφελος», όταν –καθώς λέει η Κυβέρνηση- κανείς εργαζόμενος δεν θα απολυθεί και τα ενοποιούμενα ταμεία θα λειτουργούν με βάση τα καταστατικά τους;

Και αυτό είναι ψέμα:

• Με ποιό τρόπο το ΙΚΑ ή τα δημιουργούμενα νέα ταμεία θα δώσουν τις παροχές που προβλέπουν τα σημερινά καταστατικά τους, όταν δεν έχουν πάρει αυτά που δικαιούνται;

• Αφού δεν γίνονται αναλογιστικές μελέτες για το κόστος της ένταξης, δεν θα περικοπούν ξανά, σε δεύτερη φάση, οι συντάξεις;

Φίλες και φίλοι,

Ο ανομολόγητος αλλά προφανής στόχος της Κυβέρνησης είναι η γενικευμένη σύγκλιση όλων των παροχών προς τα κάτω στα ενοποιημένα ταμεία.

Με συνοπτικές διαδικασίες, ακόμα και με μια Υπουργική Απόφαση !

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι από τις ρυθμίσεις αυτές θίγονται μόνο «τα ρετιρέ για να ωφεληθεί η κοινωνία». Μας λέει ότι δεν θίγονται δικαιώματα !!!

Σκόπιμα βέβαια παραλείπει πως όσοι είχαν καλύτερες παροχές, τις είχαν επί χρόνια πληρώσει, με ανάλογα αυξημένες εισφορές.

• θίγονται πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι, ιδίως εκείνοι που μπήκαν στην αγορά εργασίας από το 1978 ως το 1992, πρώτα και κύρια οι εργαζόμενες γυναίκες, με ασφαλιστικό σφαγιασμό των μητέρων ανηλίκων, ενω αποτελούν «παυσίπονα» η αύξηση του χρόνου άδειας μητρότητας και η μικρή αύξηση του πλασματικού χρόνου ασφάλισης για τις τρίτεκνες.

• θίγονται οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ, για τους οποίους αυξάνεται, ως πρώτο μέτρο, το όριο ηλικίας,

• θίγονται οι εργαζόμενοι σε εποχιακές και ασταθείς δουλιές, οι νέοι εργαζόμενοι, οι συμβασιούχοι και οι μετανάστες, δηλ. πάνω από 500.000 άτομα, που για να έχουν τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα πρέπει πλέον να συμπληρώνουν τουλάχιστον 100 ένσημα το χρόνο, αντί των 50 που ίσχυαν μέχρι τώρα. Ρύθμιση-μνημείο κοινωνικής αναλγησίας !

• θίγονται, ακόμα, χιλιάδες συνταξιούχοι, στους οποίους θα παγώσει η σύνταξη, μέχρι να μηδενιστεί η διαφορά για το παραπάνω επικουρικό που παίρνουν. Αν τελικά περάσει αυτή η πρωτοφανούς αναδρομικότητας και αντισυνταγματική διάταξη, θα παγώσουν για χρόνια και θα μειωθούν σε πραγματικούς όρους ακόμα και οι σήμερα καταβαλλόμενες συντάξεις, όπου η επικουρική ξεπερνά το 20% της κύριας!

Ενδεικτικά αναφέρω ότι ασφαλισμένος στο ΕΤΕΑΜ με 7500 ένσημα και 1000 ευρώ μισθό παίρνει σήμερα επικουρική σύνταξη 310 ευρώ. Με το νέο καθεστώς θα πάρει 143 ευρώ. Για την Κυβέρνηση, είναι και αυτός ...ρετιρέ;

Η λογική της Κυβέρνησης είναι μια και μόνη: Αντί να βελτιώσει τις χαμηλότερες παροχές, όπως έχει στοιχειωδώς υποχρέωση κάθε κοινωνία που προοδεύει και αναπτύσσεται, αυτή συστηματικά χαμηλώνει τις υψηλότερες, ώστε, ανεξαρτήτως δικαιωμάτων και εισφορών, όλοι να οδηγηθούμε στα υπόγεια!

Παράλληλα, η Κυβέρνηση αντιγράφει, στρεβλώνει και κακοποιεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης των γενεών, με σκοπό τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος στο μέλλον, για καλύτερες συντάξεις στη νεολαία, στους εργαζόμενους της ασταθούς απασχόλησης των 400-700 ευρώ.

Εμείς προτείναμε το Ταμείο αυτό να είναι επενδυτικό κεφάλαιο, που να χρηματοδοτείται από πόρους που θα επιβαρύνουν τους οικονομικά ισχυρούς.

Η Κυβέρνηση προτείνει τη χρηματοδότησή του

• από πόρους των ιδιωτικοποιήσεων, δηλ. από την εκποίηση δημόσιας περιουσίας –για να τη νομιμοποιήσει στα μάτια του ελληνικού λαού-,

• από ΦΠΑ –που τον πληρώνουν κυρίως οι οικονομικά ασθενέστεροι και για να νομιμοποιήσει την προσχεδιασμένη αύξησή του στο άμεσο μέλλον- και

• από κοινωνικούς πόρους άλλων ταμείων, που και πάλι βαρύνουν τους ασφαλισμένους και το κοινωνικό σύνολο!

Με άλλα λόγια, ακόμα και αυτό το κεφάλαιο θα το πληρώνουν οι πολλοί, όχι βέβαια οι οικονομικά ισχυρότεροι!

Φίλες και φίλοι,

Να είστε σίγουροι πως οι προθέσεις της Κυβέρνησης δεν σταματούν σε αυτό το νομοσχέδιο. Το είπε άλλωστε ο κ. Μαγγίνας χθες «οι ακρότητες του δημοσίου θα θεραπευτούν και αυτές»

Σαλαμοποιεί το Ασφαλιστικό για να μειώσει τις αντιδράσεις.

Σήμερα προχωρεί σε αυθαίρετες ενοποιήσεις ταμείων και σε περικοπές δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ.

Αύριο θα ακολουθήσουν ανάλογες περικοπές για τους Δημοσίους υπαλλήλους και κυρίως για τις εργαζόμενες στο Δημόσιο.

‘Έχουν επίσης διαφανεί τα σχεδιά της για τα ΒΑΕ. Με την κατηγοριοποίηση που μεθοδεύει, προσπαθεί να απεντάξει τους περισότερους εργαζόμενους που σήμερα είναι στα ΒΑΕ, για να γίνουν φθηνότεροι για τους εργοδότες, να χάσουν παροχές και να συνταξιοδοτούνται αργότερα.

Οι μεθοδεύσεις αυτές της Κυβέρνησης πρέπει να λάβουν την απάντηση που τους αξίζει, από σύσσωμη την κοινωνία, γιατί αυτήν προκαλούν, αυτήν υποβαθμίζουν και αυτήν εμπαίζουν, στο σύνολό της !

Το ΠΑΣΟΚ θα τις αντιπαλέψει και στη Βουλή και στην κοινωνία, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους νέους, τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες που πλήττονται από τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης.

Υπάρχει, φίλες και φίλοι, άλλος δρόμος για το ασφαλιστικό από το δρόμο της γενικευμένης υποβάθμισης και της ανέχειας που μεθοδεύει η Κυβέρνηση. Αυτό τον άλλο δρόμο προδιαγράφουν οι προτάσεις και οι δεσμεύσεις μας.

(Εμείς δεσμευόμαστε για:

• εγγύηση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος, ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης στα Ταμεία, ανάληψη από το Κράτος των προνοιακών παροχών, με προτεραιότητα τον ΟΑΕΕ.

• τη δημιουργία ενιαίου φορέα είσπραξης και βεβαίωσης των εισφορών και τη θεσμοθέτηση πάγιου συστήματος εξόφλησης εισφορών, με πάταξη της εισφοροδιαφυγής

• αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη και της αγρότισσας στα 950 ευρώ το ζευγάρι και στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο αγρότη, τον ανασφάλιστο, τη νοικοκυρά

• σταδιακή εξίσωση των δικαιωμάτων των αγροτών με εκείνα των ασφαλισμένων στα άλλα ταμεία (37ετία ΧΟΗ, πρόωρη σύνταξη στα 60, ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες)

• αναμόρφωση των κριτηρίων του ΕΚΑΣ ώστε να διπλασιαστούν οι δικαιούχοι

• μετεξέλιξη του ΕΚΑΣ σε βασική σύνταξη, ως ελάχιστη κοινή και εγγυημένη αφετηρία για όλες τις συντάξεις, με διαχωρισμό της προνοιακής σύνταξης και ενίσχυση των κινήτρων πρόσθετης ανταποδοτικής ασφάλισης

• βελτίωση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων όσων έχουν διαδοχική ασφάλιση

• δίκαιη αναμόρφωση του συστήματος των ΒΑΕ, με ισότιμη μεταχείριση των εργαζόμενων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

• αναμόρφωση των υπηρεσιών υγειονομικής –ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων των ταμείων και τη συνεργασία τους

• ενίσχυση των υποδομών και των διευκολύνσεων για τη στήριξη της οικογένειας και της εργαζόμενης μητέρας

• σύσταση και επαρκής χρηματοδότηση του Εθνικού Κεφαλαίου αλληλεγγύης, με πόρους από τους οικονομικά ισχυρότερους και όχι από τους ασφαλισμένους και τα συνήθη φορολογικά υποζύγια. )

Γι’ αυτά και για όσα απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, το ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία, ώστε να υπάρξει συγκεκριμένη και αναλυτική «συμφωνία τιμής» -και όχι εξαπάτησης, σαν αυτές που συνήψε ο Κ. Καραμανλής- για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ασφαλιστικού.

Αυτή τη συμφωνία επίλυσης του Ασφαλιστικού θα έπρεπε να την είχε κάνει η Κυβέρνηση, με πραγματικό και τεκμηριωμένο διάλογο, με ανοιχτά χαρτιά και επιδιώκοντας πραγματική συναίνεση-όχι συνενοχή στις προειλημμένες και αστήρικτες αποφάσεις της!

‘Ομως ούτε το θέλησε, ούτε το επιδίωξε.

Προτίμησε να απαξιώσει και να βλάψει την κοινωνική Ασφάλιση, μ’ ένα άνευ προηγουμένου «διαίρει και βασίλευε», προκειμένου να επαναφέρει και να ενισχυσει τις αυταρχικές, οπισθοδρομικές και αντικοινωνικές λύσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που καταλύουν κάθε έννοια Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ας της δώσουμε, λοιπόν, την απάντηση που της αξίζει!

Και μέσα και έξω από τη Βουλή!

Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι αυτό που μετράει δεν είναι η ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει στη βουλή, αλλά οι πραγματικοί συσχετισμοί που διαμορφώνονται στην κοινωνία. Το ν/σ αυτό και να ψηφιστεί θα μείνει στα χαρτιά και θα το καταργήσουμε όταν γίνουμε κυβέρνηση.