Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ, ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/3/2008

 

«ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ, ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ.»

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Επειδή εκπροσωπώ ένα κατ’ εξοχή αγροτικό νομό και επειδή μιλάμε για την Ελληνίδα αγρότισσα, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια προσωπική αναφορά.

Θέλω από τη θέση αυτή να τιμήσω την ηλικιωμένη μάνα μου που ζει στη Μεσσηνία και στο πρόσωπό της να τιμήσω όλες τις αγρότισσες που διαπρέπουν στον απαιτητικό και δύσκολο ρόλο της μάνας, της συζύγου, της νοικοκυράς, του ισότιμου, θα έλεγα, στυλοβάτη της αγροτικής οικογένειας και της υπαίθρου συνολικότερα. Και να τις τιμήσω για το μόχθο και την ανεκτίμητη προσφορά τους στην ελληνική ύπαιθρο.

Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή μας συνεδρίαση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μια απλή επετειακή τελετή. Ο καλύτερος φόρος τιμής στην Ελληνίδα αγρότισσα, είναι να μιλήσουμε για τα προβλήματα και να δώσουμε λύσεις στις ανάγκες και τις προσδοκίες της.

Θα ξεκινήσω με ένα πρόφατο γεγονός που ντροπιάζει τις σύγχρονες κοινωνίες μας : πριν λίγες μέρες, μια 84χρονη συμπολίτισσά μας δολοφονήθηκε άγρια στο χωριό Μοναστήρι της Μεσσηνίας, σ’ ένα από τα χωριά που κατοικούνται κυρίως από υπερήλικες. Στα χωριά αυτά και στην ευρύτερη περιοχή, οι κάτοικοι ζούν εδω και καιρό μέσα στο φόβο και στην ανασφάλεια, μάταια ζητώντας μια καλύτερη αστυνόμευση, αφού συνεχώς σημειώνεται αύξηση της εγκληματικότητας, οι περισσότεροι αστυνομικοί σταθμοί της υπαίθρου ξηλώθηκαν, ενω άφαντη παραμένει, στα περισσότερα μέρη, και η πολυδιαφημισμένη Αγροφυλακή.

Στις περιοδείες μου στη Μεσσηνία διαπιστώνω συνέχεια ελλείψεις σε υποδομές και σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας, περίθαλψης, μεταφορών, ενημέρωσης και εξυπηρέτησης από το δημόσιο τομέα, ελλείψεις που καθημερινά ταλαιπωρούν, επιβαρύνουν οικονομικά και δίκαια εξοργίζουν τους κατοίκους ιδιαίτερα των πυρόπληκτων περιοχών που αναρωτιούνται γιατί ξεχάστηκαν τόσο γρήγορα!

Αλήθεια, αυτήν την ποιότητα ζωής επιφυλλάσσουμε στην αγρότισσα που τιμούμε σήμερα και στον αγρότη σύντροφό της;

Γιατί συνεχίζουμε την απαράδεκτη ανισότητα σε βάρος τους, να είναι οι δηλαδή οι μόνοι εργαζόμενοι που χρειάζονται 45 ή και 50 χρόνια δουλειάς προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν στα 65 τους χρόνια, όταν την ίδια στιγμή άλλοι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται πολύ νωρίτερα;

Η θέσπιση της 37ετίας, χωρίς όριο ηλικίας, που πρότεινε ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πιστεύω ότι είναι μια πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας απέναντι στην Ελληνίδα αγρότισσα και στον Έλληνα αγρότη, που θα τους δώσει τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη πολύ νωρίτερα, στα 55 ή στα 57 τους , αν έχουν 37 συντάξιμα χρόνια.

Πιστεύω ότι η Ελληνική Βουλή, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να υιοθετήσει αυτήν την πρόταση, όπως και την πρόταση για αύξηση της κατώτατης αγροτικής σύνταξης στα 550 ευρώ και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι.

Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή μας και έμπρακτη απόδοση τιμής στους απόμαχους της υπαίθρου, να υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις, να βελτιωθούν οι συντάξεις και να μειωθούν ουσιαστικά τα όρια ηλικίας και να υπάρξει επιτέλους σωστή και ολοκληρωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Είναι εξίσου στοιχειώδης υποχρέωση της Πολιτείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες των απόμαχων του αγροτικού τομέα, αλλά και των εν ενεργεία αγροτών, που βλέπουν το εισόδημά τους καθημερινά να μειώνεται, το κόστος παραγωγής να ανεβαίνει αλματωδώς, τους κερδοσκόπους, τα καρτέλ και τους μεσάζοντες να οικειοποιούνται το μόχθο τους και να επιβάλλουν στην αγορά τιμές πολλαπλάσιες από αυτές που πραγματικά εισπράττουν οι παραγωγοί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οφείλουμε απαντήσεις και στήριξη στη νέα αγρότισσα, στα νέα ζευγάρια που θα δώσουν ζωή στον κοινωνικό ιστό και προοπτική στην ελληνική ύπαιθρο.

Οι νέοι αγρότες και αγρότισσες πρέπει να απολαύσουν ισότιμα με τους άλλους πολίτες τα δημόσια αγαθά και τη στήριξη της Πολιτείας.

Μόνο έτσι πιστεύω θα τιμήσουμε έμπρακτα την Ελληνίδα αγρότισσα και τον Έλληνα αγρότη, για τους οποίους συζητάμε σήμερα.