Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΕΛΙΑΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2/3/2008

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΕΛΙΑΣ

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την ημερίδα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς για το ρόλο του ελαιοτριβείου στην παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Είναι μια σημαντική εκδήλωση που φιλοξενείται στην Καλαμάτα, στον κατ’ εξοχή ελαιοπαραγωγικό νομό μας.

Το ελαιόλαδο δικαίως θεωρείται για μας «το χρυσάφι της Μεσσηνίας». Το θέμα είναι όμως να μη μένει αναξιοποίητο και να μην πλουτίζουν άλλοι από αυτό το χρυσάφι και από το μόχθο των παραγωγών μας, αφήνοντάς τους, στην ουσία, ψίχουλα. Χρειάζεται ακόμα να γίνουν πολλά. Σε αυτά τα πολλά, είναι κομβική η σημασία και η προσφορά των ελαιοτριβέων του νομού μας, κυρίως για την ποιότητα με τους κατάλληλους χώρους και την ορθή διαχείριση του ελαιοκάρπου, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το ελαιόλαδο είναι από τα σημαντικότερα προϊόντα του αγροτικού μας τομέα, καθώς συνεισφέρει στην Εθνική μας Οικονομία, 1,5 δις ευρώ κάθε χρόνο και στο Νομό Μεσσηνίας πάνω από 200.000.000 ευρώ. Πανελλαδικά καλλιεργούνται 160.000.000 ελαιόδενδρα σε παραδοσιακούς και σύγχρονους ελαιώνες, από τα οποία 15.000.000 στο Νομό μας, απασχολώντας 600.000 οικογένειες, από τις οποίες 60.000 στο νομό Μεσσηνίας.

Κάθε χρόνο παράγονται πάνω από 350.000 τόνοι ελαιολάδου από 2.500 ελαιοτριβεία και το 80% αυτής της παραγωγής κατατάσσεται στην κατηγορία έξτρα παρθένο.

Δικαίως η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση στον κόσμο στην παραγωγή ελαιολάδου, καλύπτοντας το 16% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά στην ποιότητα του παραγόμενου έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Ο τομέας του ελαιολάδου είναι ένας σημαντικός πλούτος για τη χώρα μας, που δυστυχώς, όπως προείπα, μένει αναξιοποίητος, καθώς η δεδομένη υπεροχή του δεν μετατρέπεται σε ανάλογο οικονομικό όφελος για τον παραγωγό, αφού η ψαλίδα τιμών παραγωγού-καταναλωτή είναι μεγάλη.

Εξίσου προβληματικό είναι πως από τους 150.000 τόνους που εξάγουμε κάθε χρόνο, το 85% εξάγεται χύμα, ανώνυμο, χωρίς ταυτότητα.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι σε μια ανερχόμενη αγορά όπως είναι οι Η.Π.Α., η Ιταλία εξάγει 180.000 τόνους λάδι, εκ των οποίων οι 40.000 τόνοι προέρχονται από την Ελλάδα (και εμφανίζονται ως ιταλικό ελαιόλαδο). Την ίδια στιγμή η χώρα μας εξάγει απευθείας στις Η.Π.Α. μόνον 5.000 τόνους τυποποιημένο λάδι.

Παρά τα διαρθρωτικά προβλήματα του κλάδου (μικρός κλήρος, πολυτεμαχισμός, γηρασμένος πληθυσμός κ.λ.π.), έχουμε να διαχειριστούμε σε επίπεδο χώρας, αλλά κυρίως σε επίπεδο Νομού, ένα πολύτιμο αγαθό, που το ισχυρό του στοιχείο είναι η φυσικότητα και η υψηλή διατροφική του αξία.

Το Ελληνικό ελαιόλαδο και ιδιαίτερα το Μεσσηνιακό, αναμφισβήτητα υπερέχει στην ποιότητα, πρέπει όμως αυτή την ποιότητα να την αναδείξουμε. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε την φήμη του, να του δώσουμε ταυτότητα και διαβατήριο.

Πρέπει να περάσουμε :

Από το χύμα στο τυποποιημένο

Από το ανώνυμο στο επώνυμο

Πρέπει να επενδύσουμε στο τετράπτυχο

Σταθερά καλή ποιότητα

Τυποποίηση, συσκευασία

Επωνυμία

Προβολή

Χρέος μας είναι να αξιοποιήσουμε την άριστη ποιότητα του ελαιολάδου μας στις αγορές που «διψάνε» για προϊόντα ποιοτικά και πιστοποιημένα.

Γι’ αυτό απαιτείται εθνική στρατηγική και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στη ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα, η οποία να βασίζεται σε 4 άξονες:

Μείωση κόστους παραγωγής (με σύγχρονα καλλιεργητικά πρότυπα, βιολογική και ολοκληρωμένη διαχείριση κ.λ.π.)

Αναβάθμιση ποιότητας

Εμπορικά δίκτυα

Προστασία του περιβάλλοντος, ένας τομέας που αφορά ιδιαίτερα στα ελαιοτριβεία και στα κίνητρα που πρέπει να τους δοθούν για να λειτουργήσουν με σύγχρονα μέσα, χωρίς επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Επίσης πρέπει:

· να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της πολιτείας προκειμένου να ελεγχθούν τα κυκλώματα (καρτέλ) της αγοράς, που συμπιέζουν τις τιμές παραγωγού προς τα κάτω, καθώς και οι κερδοσκοπικές-παραπλανητικές πρακτικές ελληνοποίησης. Γι’ αυτά τα θέματα έχω αρκετές φορές καταθέσει Ερωτήσεις στη Βουλή, με την Κυβέρνηση να δηλώνει αδυναμία λήψης μέτρων αγορανομικού χαρακτήρα για τη στήριξη των τιμών του ελαιολάδου και ουσιαστικά να μην ανταποκρίνεται για την άρση των απαράδεκτων και βλαπτικών για τον παραγωγό και τον καταναλωτή πρακτικών, ενώ η αναγκαία παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις στρεβλώσεις στην αγορά του ελαιολάδου έχει, καθώς φαίνεται, παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες

· να εφαρμοσθεί η σήμανση του ελαιολάδου για την χώρα προέλευσης, όπως απαιτούν οι ελαιοκαλλιεργητές και όπως πρόσφατα έγινε στην Ιταλία. Σε σχετική Ερώτησή μου στη Βουλή, το αρμόδιο Υπουργείο απάντησε ότι εξετάζει θετικά το μέτρο.

Ειδικά για το Νομό μας είναι αναγκαία:

η επέκταση της Π.Ο.Π Καλαμάτας σε ολόκληρο τον νομό Μεσσηνίας, ένα θέμα που εξακολουθεί να χρονίζει λόγω λαθών και παραλείψεων των αρμοδίων της Κυβέρνησης, αλλά και τοπικών παραγόντων (σ.σ. ο Νομάρχης…) που εξακολουθούν «να αμφιβάλλουν» για τη βιωσιμότητα και τη σκοπιμότητα του μέτρου, εξακολουθεί να χρονίζει.

η αναβάθμιση του Ινστιτούτου Ελαίας του ΕΘΙΑΓΕ, με κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό και εργαστηριακό εξοπλισμό

η ίδρυση και λειτουργία του από καιρό εξαγγελθέντος Εργαστηρίου πιστοποίησης ελαιολάδου στην Καλαμάτα

ισχυρά κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό ελαιοτριβείων-τυποποιητηρίων. Και εδώ να σημειώσω ότι σε σχετική Ερώτησή μου στη Βουλή για την ακατανόητη εξαίρεση προγραμμάτων διαχείρισης αποβλήτων των ελαιοτριβείων από τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, οι αρμόδιοι δεν δεσμεύτηκαν για την κάλυψη αυτής της σοβαρής παράλειψης, αλλ’ αναφέρθηκαν γενικά στη σημασία του εκσυγχρονισμού των ελαιοτριβείων. Εξίσου αόριστη και ελλιπή ανταπόκριση των αρμοδίων είχα σε Ερώτησή μου για την αναγκαία αναπλήρωση του εισοδήματος των ελαιοτριβείων στις πυρόπληκτες περιοχές.

τέλος, η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για αντιμετώπιση του κατσίγαρου

Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή ημερίδα θα προσφέρει πολλά στον κοινό μας στόχο για ποιοτικό, αξιόπιστο, επώνυμο και προβεβλημένο μεσσηνιακό ελαιόλαδο, σε καλή τιμή και για τον παραγωγό και για τον καταναλωτή. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας και δεσμεύομαι να μελετήσω τα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις σας, ώστε να τα αξιοποιήσω στις παρεμβάσεις μου στη Βουλή.